Muzyka zamiast przekąsek
Naukowcy przeprowadzili bardzo prosty eksperyment, w którym przeanalizowali, ile przekąsek jadły kobiety po słuchaniu określonych rodzajów muzyki. Wszystko po to, by sprawdzić, w jaki sposób jedzenie i muzyka mogą pomóc w walce z negatywnymi emocjami.
Kobiety, które słuchały muzyki wyzwalającej uczucie złości lub smutku, zjadały połowę ilości chipsów i słodyczy w porównaniu do ochotniczek, które nie słuchały muzyki w czasie trwania badania.
Jaka muzyka redukuje stres?
Badacze zaobserwowali, że do takich utworów należały "Back To Black" legendarnej Amy Winehouse, "Mockingbird" Eminema i "In The End" grupy Linkin Park.
Kobiety jadły o jedną trzecią mniej niezdrowych przekąsek po słuchaniu muzyki, która dawała ukojenie, takiej jak m.in. utwór "Fix You" zespołu Coldplay czy "Lay Me Down" autorstwa Sama Smitha.
„Jeśli czujesz się zestresowany i martwisz się, że może to prowadzić do spożywania dużej ilości niezdrowego jedzenia, załóż słuchawki i posłuchaj cudownej, uspokajającej muzyki." - powiedziała dr Helen Coulthard, ekspertka od zachowań żywieniowych na Uniwersytecie De Montfort dodając, że ta metoda może również pomóc osobom, które pragną zrzucić kilka kilogramów.
Choć nie wiadomo, w jaki sposób muzyka pomaga ludziom nie podjadać, eksperci sugerują, że może to być związane z uwalnianiem hormonów szczęścia, takich jak dopamina i serotonina.
„Myślę, że chodzi o to, że jeśli jesteśmy zestresowani, możemy czuć pokusę do robienia czegoś, co sprawi, że poczujemy się lepiej. Skutkuje to nieświadomym sięganiem po jedzenie, ponieważ zapewnia ono dawkę dopaminy i serotoniny, które sprawiają, że czujemy się lepiej." - powiedziała Annemieke van den Tol, psycholog muzyki z University of Lincoln i współautorka tego badania.
Dlatego, aby uniknąć niechcianego podjadania warto zastosować rozwiązanie, które nie będzie wiązało się z dostarczaniem do organizmu pustych kalorii. Muzyka może w równym stopniu sprawić, że poczujesz się lepiej, gdy jesteś smutny lub zestresowany.
Odkrycia te zostały zaprezentowane na Brytyjskim Festiwalu Nauki organizowanym przez Uniwersytet De Montfort w Leicester.