Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć

28 komentarze
Autor: Anna Jarosz

Nasz organizm wytwarza kilkaset gramów gazów dziennie. Są one bezzapachowe. Dopiero fermentacja sprawia, że czasem mogą nas postawić w kłopotliwej sytuacji, na przykład podczas obiadu w towarzystwie.

Kiedy jemy węglowodany (cukier, skrobię, błonnik), część z nich nie zostaje strawiona i wchłonięta w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Trafia do jelita grubego, gdzie na resztki czekają bakterie jelitowe. Pod ich wpływem nie przyswojone składniki pożywienia fermentują. Produktem tej reakcji chemicznej są gazy o brzydkiej woni składające się z dwutlenku węgla, wodoru, azotu i metanu. Powietrze połknięte podczas jedzenia i picia do tej mieszanki dostarcza tlenu, co ułatwia fermentację.

Gazy: niestrawność i wzdęcia

Organizm wytwarza znacznie więcej gazów jelitowych, jeżeli jemy w pośpiechu, połykamy duże kęsy i pijemy podczas posiłku. Jak twierdzą specjaliści, niektóre osoby mają dziedziczną skłonność do większej produkcji gazów. Może to być skutek specyficznej budowy jelit bądź też niektórych schorzeń przewodu pokarmowego - pasożytów, zapalenia uchyłków jelit lub nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Ale najczęściej dolegliwości wynikają z błędów żywieniowych.
Nadmierne wytwarzanie gazów wiąże się z niestrawnością i wzdęciami. Ustalenie przyczyny nie jest proste. Jeżeli w kilka godzin po posiłku boli cię brzuch lub masz skurcze jelit, musisz iść do lekarza. Z reguły zleca on ogólną analizę krwi, posiew kału oraz usg. jamy brzusznej. Wyniki pozwalają mu  stwierdzić, czy przewód pokarmowy jest zdrowy i czy nie zagnieździły się w nim pasożyty. Jeżeli badania nie potwierdzą choroby, trzeba zmienić sposób odżywiania, ale przede wszystkim unikać pewnych pokarmów.

Ważne

Ważne

Wina fermentacji

Nasz organizm wytwarza od 180 do 720 g gazu dziennie. Jest to zjawisko normalne. Gazy zgromadzone w jelitach są bezwonne. Ich zapach zmienia dopiero fermentacja.

Dieta na nadmierne gazy

Do gazotwórczych składników potraw należą m.in. cukry z rodziny oligosacharydów, laktoza, niektóre rozpuszczalne włókna i skrobia.
Oligosacharydy znajdują się głównie w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorach, suchym grochu i soczewicy. Nie są dokładnie trawione, bo ludziom brakuje enzymu (alfa-galaktozydazy) koniecznego do całkowitego ich rozpadu. Zwiększają więc produkcję gazów (fasola nawet dwunastokrotnie) w jelicie grubym.
Laktoza, czyli cukier zawarty w mleku i jego przetworach, może aż ośmiokrotnie zwiększyć wytwarzanie gazów. Dzieje się tak, gdy organizm nie ma dostatecznie dużo własnego enzymu laktazy potrzebnego do strawienia tego cukru. Nietolerancję laktozy można wykryć, wykonując testy alergiczne lub badania krwi. Najprostszym sposobem rozpoznania tej dolegliwości jest odstawienie na co najmniej dwa tygodnie wszystkich produktów mlecznych. Wyjątek stanowią tu jogurty naturalne, bo są wstępnie przetrawione przez bakterie używane do ich produkcji. Enzym laktazy można też przyjmować w tabletkach po uzgodnieniu dawki z lekarzem.
Włókna rozpuszczalne, jak te w otrębach (beta-glukany) i w jabłkach (pektyny), mogą przechodzić do jelita grubego strawione tylko częściowo. Tu stają się materiałem do produkcji gazów. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że wypicie trzech szklanek soku jabłkowego dziennie aż czterokrotnie zwiększa ilość gazów w organizmie.
Skrobia, która nie zostanie strawiona w żołądku i jelicie cienkim, trafia do jelita grubego i staje się pożywką dla bakterii produkujących gazy. Pszenica, owies, kukurydza, ziemniaki, a nawet chleb czy makaron mogą być przyczyną kłopotów. Pod tym względem najbardziej bezpiecznym zbożem jest ryż.
Warto wiedzieć, że wzdęcia i gazy mogą również powstawać pod wpływem witaminy C w tabletkach. Jeśli dziennie przyjmujesz ponad 500 mg, ogranicz tę ilość do 200 mg, a w zamian jedz więcej owoców cytrusowych i słodkiej papryki. Zawarta w nich witamina C nie powoduje sensacji jelitowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 24.06.2014 23:00
Według mnie grzyby Candida czy inaczej dysbioza jelit mogą być jedną z przyczyn ale nie tylko. Inną przyczyną może być nietolerancja pokarmowa, nietolerancja glutenu. Najlepiej zrobić test na nietolerancję pokarmową, który pozwoli ustalić prawidłową dietę. Mnie to bardzo pomogło. Piję również sok z aloesu i acai. Pomaga zregenerować ścianki jelita. Najlepsze są właśnie naturalne metody, zioła, napary, herbatki ziołowe, przyprawy zielone, imbir, czosnek i olejek oregano działają przeciw grzybicznie, probiotyki. Najlepiej udać się do lekarza ale nie tylko do gastrologa i wykonać gastroskopię można iść do lekarza który oprócz medycyny akademickiej leczy ludzi używając tajników medycyny naturalnej. To pomaga. Jest wiele ośrodków medycyny naturalnej np Natur-Med it ale to musi być lekarz z tytułem nie znachor. Pozdrawiam
Nie zarejestrowany, 26.04.2014 20:55
nie dawajcie jej razowca, grochu ,kapusy, cebuli.
 

Hamulec na gaz

Do gotowania warzyw, które mają wybuchowe właściwości, warto dodawać czosnku lub imbiru. Osoby mające skłonności do tzw. wiatrów powinny jeść mniej tłuszczu, którego trawienie sprzyja tworzeniu się gazu w organizmie, i nie używać słodzików (zamienników cukru).

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Obserwuj organizm, by stwierdzić, w jakim czasie i po spożyciu jakich produktów masz gazy. Nie zawsze wystarczy wyeliminowanie tych pokarmów z jadłospisu. Często pomagają zioła i leki. Godne polecenia są środki prowadzące do rozpadu małych pęcherzyków gazu powstającego w żołądku i jelitach (np. espumisan). Bez obaw można pić napary z kory cynamonu, nasion anyżu, liści bazylii, hyzopu i mięty pieprzowej. Wygodne są też gotowe preparaty. Naturalną równowagę gazową w jelitach może przywrócić np. beneflora.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 12.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 28)
Bartek, 08.08.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja mam podobny problem choc uwalniam gazy z większą częstotliwością. Bardzo ciężko zdiagnozowac to schorzenie. Chodzę do pani gastrolog która postawiła diagnozę zespół rozrostu bakteryjnego to niestety choroba nieuleczalna jedynie dietą można zminimalizowac skutki czyli "bąki"
 
andrzej, 01.08.2014 12.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli macie problem z gazami, to ograniczcie węglowodany na 2 tygodnie do minimum - jedzcie głównie białko, tłuszcze i warzywa - jaja, ryby, mięso, oleje, masło. do tego należy wypijać dużo wody(30 min przed/po posiłku), ewentualnie herbatki. przed zmianą diety, możecie wypić herbatę ziołową z senesu - to trochę "przeczyści" układ pokarmowy. po 2 tygodniach spróbujcie dodawać trochę węglowodanów - np. ryż/ziemniaki, ewentualnie 1-2 owoce rano na czczo.
 
kacha, 21.07.2014 20.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
blagam ludzie pomóżcie mi jakos bo już nie mam sily...stalam się całkowitym odludkiem od 4 lat.ciagle czuje ze chce mi się kupe i pierdze co jakies 20 minut albo wstrzymuje jak jestem przy ludziach a później strasznie boli mnie brzuch.nic mi się już nie chce przez to.mam do siebie obrzydzenie i unikam ludzi bo boje się ze nie wytrzymam i się przy nich spierdze albo cos gorszego.mam myśli samobójcze...
 
harc, 20.07.2014 01.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej. Pierdze niemiłosiernie śmierdzące baki co minute. Czy to jest związane z dietą? Krem chleb. Masło. Czasami jogurty. Malo sera. Lubie ziemniaki i kalafior. Pisze o tym bo mam uczulenie na laktoze. Druga sprawa mam polipa w jelicie grubym. Czy to on jest przyczyną?
 
aa, 30.05.2014 12.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam sie w 100%, jak ktos nie ma takiego problemu to jest dla niego to smieszne ale idz do ludzi, jedyne wyjscie, kurcze nie ma wyjscia, zyc jak odludnik to zadne zycie, preoblem ten to na razie moze rozwiazac jedynie smierc
 
WiatminaC, 15.03.2014 12.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Te artykuł otworzył mi oczy. Odkąd pamiętam jestem mistrzem puszczania gazów. Puszczam je wszędzie i o każdej porze dnia. Od zawsze jem codziennie około 500 mg witaminy C. Nie myślałem że ona jest odpowiedzialna za gazy...
 
CUKRZYK, 04.02.2014 18.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czyli jak używam słodzika to pierdzenie mam wliczone????????
 
Ja, 25.01.2014 21.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Brałaś pod uwagę grzybicę jelit ?
 
Ada, 12.01.2014 15.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja mam to samo, mąż nie wytrzymuje ze mną a dzieci sie śmieja,że ważę 45 kg, a wypuszczam 50 kg gazów... Jem to co inni domownicy i co z tego... gazuje za wszystkich...
 
agi, 03.01.2014 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej.Komentarz z dn.17.12.2013 napisany o godz..23.42 byl NAJLEPSZY -myslalem ze sie spierdze zaraz ze smiechu ;-0 Pieknie opisany trzym sie, Gazuj dalej
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Ból brzucha z lewej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z lewej strony? Ból brzucha z lewej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z lewej strony?

Ból z brzucha z lewej strony może być objawem poważnej choroby trzustki lub zapaleniem jajników....

więcej

34728

KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu? KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu?

Krew w kale nigdy nie jest objawem prawidłowym. Przeważnie wskazuje na jedną z wielu chorób układu...

więcej

21913

Przepuklina brzuszna: przyczyny i objawy. Czy bezoperacyjne leczenie przepukliny brzusznej jest możliwe? Przepuklina brzuszna: przyczyny i objawy. Czy bezoperacyjne leczenie przepukliny brzusznej jest możliwe?

Przepuklina brzuszna to stan, w którym części narządów znajdujących się w jamie brzusznej,...

więcej

20990

HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego

Helicobacter pylori to bakteria, która może prowadzić do występowania wielu chorób górnego odcinka...

więcej

16389

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 17, 2014

Gratuluje dziewczyny , ale ja nie mam tak dużego samozaparcia , dlatego stosuje inny sposób aby moja waga stała na jednym poziomie , czyli 52 kg przy zwroscie 162 cm . Jem praktycznie wszystko ( z wykluczeniem tłustego np. boczek , ale tylko dlatego że nie lubię go,) gotowane na parze ....

data

Wrzesień 17, 2014

A ja na poprawę energii pije slim coffee classoc. Od rana daje porządny zastrzyk energii na cały dzień.

data

Wrzesień 17, 2014

Polecam osobiście wszystkim szybką i skuteczną dietę http://www.expressdiet.pl

data

Wrzesień 17, 2014

A ja trochę z innej strony, otóż ja nie stosuje żadnej diety , nie łykam żadnych proszków , nie katuje się nadmiernym wysiłkiem gdy nie mam na to ochoty . Ja po prostu do odchudzania stosuje parowar , garnki do smażenia i dyszenia beztłuszczowego. Łącznie z męzem mamy więcej energii i...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.