Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć

61 komentarze
Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Nasz organizm wytwarza kilkaset gramów gazów dziennie. Są one bezzapachowe. Dopiero fermentacja sprawia, że czasem mogą nas postawić w kłopotliwej sytuacji, na przykład podczas obiadu w towarzystwie.

Kiedy jemy węglowodany (cukier, skrobię, błonnik), część z nich nie zostaje strawiona i wchłonięta w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Trafia do jelita grubego, gdzie na resztki czekają bakterie jelitowe. Pod ich wpływem nie przyswojone składniki pożywienia fermentują. Produktem tej reakcji chemicznej są gazy o brzydkiej woni składające się z dwutlenku węgla, wodoru, azotu i metanu. Powietrze połknięte podczas jedzenia i picia do tej mieszanki dostarcza tlenu, co ułatwia fermentację.

Gazy: niestrawność i wzdęcia

Organizm wytwarza znacznie więcej gazów jelitowych, jeżeli jemy w pośpiechu, połykamy duże kęsy i pijemy podczas posiłku. Jak twierdzą specjaliści, niektóre osoby mają dziedziczną skłonność do większej produkcji gazów. Może to być skutek specyficznej budowy jelit bądź też niektórych schorzeń przewodu pokarmowego - pasożytów, zapalenia uchyłków jelit lub nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Ale najczęściej dolegliwości wynikają z błędów żywieniowych.
Nadmierne wytwarzanie gazów wiąże się z niestrawnością i wzdęciami. Ustalenie przyczyny nie jest proste. Jeżeli w kilka godzin po posiłku boli cię brzuch lub masz skurcze jelit, musisz iść do lekarza. Z reguły zleca on ogólną analizę krwi, posiew kału oraz usg. jamy brzusznej. Wyniki pozwalają mu  stwierdzić, czy przewód pokarmowy jest zdrowy i czy nie zagnieździły się w nim pasożyty. Jeżeli badania nie potwierdzą choroby, trzeba zmienić sposób odżywiania, ale przede wszystkim unikać pewnych pokarmów.

Ważne

Ważne

Wina fermentacji

Nasz organizm wytwarza od 180 do 720 g gazu dziennie. Jest to zjawisko normalne. Gazy zgromadzone w jelitach są bezwonne. Ich zapach zmienia dopiero fermentacja.

Dieta na nadmierne gazy

Do gazotwórczych składników potraw należą m.in. cukry z rodziny oligosacharydów, laktoza, niektóre rozpuszczalne włókna i skrobia.
Oligosacharydy znajdują się głównie w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorach, suchym grochu i soczewicy. Nie są dokładnie trawione, bo ludziom brakuje enzymu (alfa-galaktozydazy) koniecznego do całkowitego ich rozpadu. Zwiększają więc produkcję gazów (fasola nawet dwunastokrotnie) w jelicie grubym.
Laktoza, czyli cukier zawarty w mleku i jego przetworach, może aż ośmiokrotnie zwiększyć wytwarzanie gazów. Dzieje się tak, gdy organizm nie ma dostatecznie dużo własnego enzymu laktazy potrzebnego do strawienia tego cukru. Nietolerancję laktozy można wykryć, wykonując testy alergiczne lub badania krwi. Najprostszym sposobem rozpoznania tej dolegliwości jest odstawienie na co najmniej dwa tygodnie wszystkich produktów mlecznych. Wyjątek stanowią tu jogurty naturalne, bo są wstępnie przetrawione przez bakterie używane do ich produkcji. Enzym laktazy można też przyjmować w tabletkach po uzgodnieniu dawki z lekarzem.
Włókna rozpuszczalne, jak te w otrębach (beta-glukany) i w jabłkach (pektyny), mogą przechodzić do jelita grubego strawione tylko częściowo. Tu stają się materiałem do produkcji gazów. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że wypicie trzech szklanek soku jabłkowego dziennie aż czterokrotnie zwiększa ilość gazów w organizmie.
Skrobia, która nie zostanie strawiona w żołądku i jelicie cienkim, trafia do jelita grubego i staje się pożywką dla bakterii produkujących gazy. Pszenica, owies, kukurydza, ziemniaki, a nawet chleb czy makaron mogą być przyczyną kłopotów. Pod tym względem najbardziej bezpiecznym zbożem jest ryż.
Warto wiedzieć, że wzdęcia i gazy mogą również powstawać pod wpływem witaminy C w tabletkach. Jeśli dziennie przyjmujesz ponad 500 mg, ogranicz tę ilość do 200 mg, a w zamian jedz więcej owoców cytrusowych i słodkiej papryki. Zawarta w nich witamina C nie powoduje sensacji jelitowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 02.06.2017 20:50
Dotychczas ilekroc najadlam sie czegos wzdymajacego to dawalam czadu. Ostatnio na obiad zjadlam zupe z soczewicy, marchewke z groszkiem i kotleciki z brokulow z soczewica. Pomyslalam, ze po tym zestawie zapier...e sie na smierc. O dziwo nie puscilam ani jednego bąka. W ogole jakos ostatnio malo bąków puszczam. Przypuszczam, ze musi to miec zwiazek z suplementacja witamin: B1 od 2 tygodni, B2 od miesiaca. Poza tym biore jeszcze B7, magnez, olej lniany, D3+MK7, ale to raczej nie ma wplywu bo biore juz kilka miesiecy. Zapomnialam dodac wysokosci dawek: B1 160mg/kaps, B2 100mg/kaps... gdyby ktos chcial wyprobowac.
Nie zarejestrowany, 02.06.2017 19:47
Dotychczas ilekroc najadlam sie czegos wzdymajacego to dawalam czadu. Ostatnio na obiad zjadlam zupe z soczewicy, marchewke z groszkiem i kotleciki z brokulow z soczewica. Pomyslalam, ze po tym zestawie zapier...e sie na smierc. O dziwo nie puscilam ani jednego bąka. W ogole jakos ostatnio malo bąków puszczam. Przypuszczam, ze musi to miec zwiazek z suplementacja witamin: B1 od 2 tygodni, B2 od miesiaca. Poza tym biore jeszcze B7, magnez, olej lniany, D3+MK7, ale to raczej nie ma wplywu bo biore juz kilka miesiecy.
 

Hamulec na gaz

Do gotowania warzyw, które mają wybuchowe właściwości, warto dodawać czosnku lub imbiru. Osoby mające skłonności do tzw. wiatrów powinny jeść mniej tłuszczu, którego trawienie sprzyja tworzeniu się gazu w organizmie, i nie używać słodzików (zamienników cukru).

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Obserwuj organizm, by stwierdzić, w jakim czasie i po spożyciu jakich produktów masz gazy. Nie zawsze wystarczy wyeliminowanie tych pokarmów z jadłospisu. Często pomagają zioła i leki. Godne polecenia są środki prowadzące do rozpadu małych pęcherzyków gazu powstającego w żołądku i jelitach (np. espumisan). Bez obaw można pić napary z kory cynamonu, nasion anyżu, liści bazylii, hyzopu i mięty pieprzowej. Wygodne są też gotowe preparaty. Naturalną równowagę gazową w jelitach może przywrócić np. beneflora.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 12.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 61)
luisssa, 02.06.2017 20.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dotychczas ilekroc najadlam sie czegos wzdymajacego to dawalam czadu. Ostatnio na obiad zjadlam zupe z soczewicy, marchewke z groszkiem i kotleciki z brokulow z soczewica. Pomyslalam, ze po tym zestawie zapier...e sie na smierc. O dziwo nie puscilam ani jednego bąka. W ogole jakos ostatnio malo bąków puszczam. Przypuszczam, ze musi to miec zwiazek z suplementacja witamin: B1 od 2 tygodni (160mg/kaps), B2 od miesiaca (100mg/kaps). Poza tym biore jeszcze B7, magnez, olej lniany, D3+MK7, ale to raczej nie ma wplywu bo biore juz kilka miesiecy.
 
gość, 03.05.2017 17.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zrób badania na salmonellę w kale. może wystepowac nawet bez wczesniejszego zatrucia salmonellą, a ta paskudna bakteria tak niszczy jelito i zdrowie i wywołuje ohydne gazy
 
reks, 03.04.2017 00.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli miewasz ryzykowne zbliżenia to chlamydia jest najmniejszym z twoich problemów...
 
gosc, 12.03.2017 11.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sok z białej kapusty, witamina a organiczna i korzeń szczeci. dieta lekkostrawna gotowane warzywa, kasze, ryby w foli pieczone, mało mięsa, zero cukrów, słodyczy, alkoholu, kawy. zdrowiejcie
 
gosc, 12.03.2017 11.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sok z białej kapusty, witamina a organiczna i korzeń szczeci. dieta lekkostrawna gotowane warzywa, kasze, ryby w foli pieczone, mało mięsa, zero cukrów, słodyczy, alkoholu, kawy. zdrowiejcie
 
adam, 05.10.2016 18.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja codziennie wypijam szklanke mamahuana miod wino czerwone i korzenie. mam skonczone 95 lat .
 
Dariusz, 24.09.2016 00.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fajnie sie ten watek klei, isnt it? Odpowiedz prosze
 
sana, 20.07.2016 00.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ale o co Ci chodzi??
 
gosc, 21.04.2016 18.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
proktolog na niekontrolowane gazy (męczyłam się przez 4 miesiące) przepisał mi XIFAXAN i zalecił zrobic TEST ODDECHOWY. powiedział że prawdopodobnie mam bardzo rozbudowaną florę bakteryjną w jelicie cienkim. kazał poczytac o tym. już na 3 dzień zazywania leków gazów nie było. cały czas trzymam dietę bardzo lekkostrawna na jelito grube. piję sok z marchwi. to jest lekarz który słucha pacjenta!!!!!!!!!! Boże daj mu długie zdrowie .
 
Kotosiak, 11.02.2016 01.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cytryna jest zasadotworcza
 
następne »
strona 1 z 7
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
10 najbardziej trujących grzybów. Sprawdź, których grzybów nie zbierać ZDJĘCIA 10 najbardziej trujących grzybów. Sprawdź, których grzybów nie zbierać ZDJĘCIA

Najbardziej trujące grzyby bywają łudząco podobne do grzybów jadalnych. Konsekwencje niewiedzy...

więcej

248

Problemy z wypróżnianiem - sposoby na ZAPARCIA Problemy z wypróżnianiem - sposoby na ZAPARCIA

Masz zaparcia? Sprawdź, jakie są sprawdzone sposoby na pozbycie się zaparć. Kłopoty z wypróżnianiem...

więcej

201

Problemy z WORECZKIEM ŻÓŁCIOWYM - radzimy, jak im zaradzić Problemy z WORECZKIEM ŻÓŁCIOWYM - radzimy, jak im zaradzić

Twój woreczek żółciowy szwankuje, jeśli często męczy cię niestrawność, czujesz ciężar w żołądku i...

więcej

201

ŚWIĄD ODBYTU - wstydliwa dolegliwość, którą łatwo wyleczyć ŚWIĄD ODBYTU - wstydliwa dolegliwość, którą łatwo wyleczyć

Silne swędzenie okolicy odbytu to dolegliwość, która dotyczy ponad 5 proc. populacji na świecie....

więcej

184

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Plamienia i krwawienia są najczęstszym powikłaniem wszystkich tabletek antykoncepcyjnych. Nie ma sposobu, aby ich uniknąć, ani badań, których wyniki pozwoliłyby wybrać taki preparat, przy którym...

Niestety, bez pomocy logopedy nie wyćwiczy Pani sama prawidłowej głoski r. Logopeda musi zdiagnozować rodzaj wady (głoska r może mieć różne formy), dobrać odpowiednie ćwiczenia, które będzie Pani...

Posiada Pani błędne informacje. Soda NIE WYBIELA zębów. Soda skutecznie, jako silny środek ścierny, usuwa osady z powierzchni zębów. To jest cała tajemnica "wybielającego" działania sody. Jednak...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.