Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć

53 komentarze
Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Nasz organizm wytwarza kilkaset gramów gazów dziennie. Są one bezzapachowe. Dopiero fermentacja sprawia, że czasem mogą nas postawić w kłopotliwej sytuacji, na przykład podczas obiadu w towarzystwie.

Kiedy jemy węglowodany (cukier, skrobię, błonnik), część z nich nie zostaje strawiona i wchłonięta w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Trafia do jelita grubego, gdzie na resztki czekają bakterie jelitowe. Pod ich wpływem nie przyswojone składniki pożywienia fermentują. Produktem tej reakcji chemicznej są gazy o brzydkiej woni składające się z dwutlenku węgla, wodoru, azotu i metanu. Powietrze połknięte podczas jedzenia i picia do tej mieszanki dostarcza tlenu, co ułatwia fermentację.

Gazy: niestrawność i wzdęcia

Organizm wytwarza znacznie więcej gazów jelitowych, jeżeli jemy w pośpiechu, połykamy duże kęsy i pijemy podczas posiłku. Jak twierdzą specjaliści, niektóre osoby mają dziedziczną skłonność do większej produkcji gazów. Może to być skutek specyficznej budowy jelit bądź też niektórych schorzeń przewodu pokarmowego - pasożytów, zapalenia uchyłków jelit lub nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Ale najczęściej dolegliwości wynikają z błędów żywieniowych.
Nadmierne wytwarzanie gazów wiąże się z niestrawnością i wzdęciami. Ustalenie przyczyny nie jest proste. Jeżeli w kilka godzin po posiłku boli cię brzuch lub masz skurcze jelit, musisz iść do lekarza. Z reguły zleca on ogólną analizę krwi, posiew kału oraz usg. jamy brzusznej. Wyniki pozwalają mu  stwierdzić, czy przewód pokarmowy jest zdrowy i czy nie zagnieździły się w nim pasożyty. Jeżeli badania nie potwierdzą choroby, trzeba zmienić sposób odżywiania, ale przede wszystkim unikać pewnych pokarmów.

Ważne

Ważne

Wina fermentacji

Nasz organizm wytwarza od 180 do 720 g gazu dziennie. Jest to zjawisko normalne. Gazy zgromadzone w jelitach są bezwonne. Ich zapach zmienia dopiero fermentacja.

Dieta na nadmierne gazy

Do gazotwórczych składników potraw należą m.in. cukry z rodziny oligosacharydów, laktoza, niektóre rozpuszczalne włókna i skrobia.
Oligosacharydy znajdują się głównie w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorach, suchym grochu i soczewicy. Nie są dokładnie trawione, bo ludziom brakuje enzymu (alfa-galaktozydazy) koniecznego do całkowitego ich rozpadu. Zwiększają więc produkcję gazów (fasola nawet dwunastokrotnie) w jelicie grubym.
Laktoza, czyli cukier zawarty w mleku i jego przetworach, może aż ośmiokrotnie zwiększyć wytwarzanie gazów. Dzieje się tak, gdy organizm nie ma dostatecznie dużo własnego enzymu laktazy potrzebnego do strawienia tego cukru. Nietolerancję laktozy można wykryć, wykonując testy alergiczne lub badania krwi. Najprostszym sposobem rozpoznania tej dolegliwości jest odstawienie na co najmniej dwa tygodnie wszystkich produktów mlecznych. Wyjątek stanowią tu jogurty naturalne, bo są wstępnie przetrawione przez bakterie używane do ich produkcji. Enzym laktazy można też przyjmować w tabletkach po uzgodnieniu dawki z lekarzem.
Włókna rozpuszczalne, jak te w otrębach (beta-glukany) i w jabłkach (pektyny), mogą przechodzić do jelita grubego strawione tylko częściowo. Tu stają się materiałem do produkcji gazów. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że wypicie trzech szklanek soku jabłkowego dziennie aż czterokrotnie zwiększa ilość gazów w organizmie.
Skrobia, która nie zostanie strawiona w żołądku i jelicie cienkim, trafia do jelita grubego i staje się pożywką dla bakterii produkujących gazy. Pszenica, owies, kukurydza, ziemniaki, a nawet chleb czy makaron mogą być przyczyną kłopotów. Pod tym względem najbardziej bezpiecznym zbożem jest ryż.
Warto wiedzieć, że wzdęcia i gazy mogą również powstawać pod wpływem witaminy C w tabletkach. Jeśli dziennie przyjmujesz ponad 500 mg, ogranicz tę ilość do 200 mg, a w zamian jedz więcej owoców cytrusowych i słodkiej papryki. Zawarta w nich witamina C nie powoduje sensacji jelitowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 17.06.2016 13:35
Dieta to podstawa. Sama miewałam gazy o wiele częściej jak piłam napoje gazowane . Obecnie nie piję i jest lepiej. Wcale mi aż tak ich nie brakuje :P Szczególnie,że mam przed oczami te wstydliwe sytuacje w biurze kiedy w brzuchu zbierały mi się gazy i już nie mogłam wytrzymać i biegłam do toalety. Tak samo w gościach. Pomaga mi również błonnik z siemieniem lnianym. Wcześniej jadłam jedynie siemię lniane ale obecnie pije codziennie preparat złożony z błonnikiem, siemieniem i babką jajowata. Kupicie jako Fibra Vitale. Działanie bardzo fajne bo praca jelit sie po tym reguluje. Sama czuję się znacznie lepiej, nie mam juz takich bóli brzucha. Wzdęcia minęły.
Nie zarejestrowany, 06.02.2016 20:39
Musisz koniecznie zmienić . Takie gazy mogą powodować zatwardzenia z z tym bedziesz miała jeszcze gorzej. Moze wizyta u lekarza się przyda ? Jak coś to na zaparcia bierz dicopeg junior. Może fajnie jelita CI unormuję :)
 

Hamulec na gaz

Do gotowania warzyw, które mają wybuchowe właściwości, warto dodawać czosnku lub imbiru. Osoby mające skłonności do tzw. wiatrów powinny jeść mniej tłuszczu, którego trawienie sprzyja tworzeniu się gazu w organizmie, i nie używać słodzików (zamienników cukru).

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Obserwuj organizm, by stwierdzić, w jakim czasie i po spożyciu jakich produktów masz gazy. Nie zawsze wystarczy wyeliminowanie tych pokarmów z jadłospisu. Często pomagają zioła i leki. Godne polecenia są środki prowadzące do rozpadu małych pęcherzyków gazu powstającego w żołądku i jelitach (np. espumisan). Bez obaw można pić napary z kory cynamonu, nasion anyżu, liści bazylii, hyzopu i mięty pieprzowej. Wygodne są też gotowe preparaty. Naturalną równowagę gazową w jelitach może przywrócić np. beneflora.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 12.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 53)
gosc, 21.04.2016 18.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
proktolog na niekontrolowane gazy (męczyłam się przez 4 miesiące) przepisał mi XIFAXAN i zalecił zrobic TEST ODDECHOWY. powiedział że prawdopodobnie mam bardzo rozbudowaną florę bakteryjną w jelicie cienkim. kazał poczytac o tym. już na 3 dzień zazywania leków gazów nie było. cały czas trzymam dietę bardzo lekkostrawna na jelito grube. piję sok z marchwi. to jest lekarz który słucha pacjenta!!!!!!!!!! Boże daj mu długie zdrowie .
 
Kotosiak, 11.02.2016 01.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cytryna jest zasadotworcza
 
dobry duszek, 27.12.2015 12.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niech 37 razy pomasuje sobie brzuch ręką w jedną stronę i w drugą - to mu poprawi pracę jelit.
 
ona, 29.11.2015 09.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
takich bzdetów to jeszcze nie widziałam jakie tu są wypisane jedna głupota goni kolejną -jak takie pierdoły macie pisać to lepiej wcale nie udzielajcie debilnych rad
 
Zielony, 17.11.2015 08.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Należy pamietać, by z uwagi na ochrone szkliwa zebów spozywac tak cytrynę by jak najkrócej mieć ją w ustach, czyli połknąć od razu wcześniej zmiksowaną,/utartą/rozdrobnioną i popić wodą. To tyle
 
Zielony, 17.11.2015 07.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kwasne owoce i ich pH cytryna 2,2-2,4 zurawina 2,3-2,5 agrest 2,8-3 grejprut 3-3,3 jabłka 3,3-3,9 Przy czym cytryna obrana ze skórki waży 80g a grejpfrut 260g!!! Jabłko 200g i więcej.
 
Zielony, 17.11.2015 07.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie mogłem rozkimić tego zagadnienia, aż wpadłem na to, że niestrawność nie bierze się z nad, tylko z niedokwaśności. I to byl strzał w 10. Na nic zalecenia dietetyczne, częste jedzenie malych posiłków, problem był nieusuwalny, dopiero zjedzenie cytryny po obiedzie rozwiązało sprawę. Czyli większość jest z problemem niedokwaśności, stad słabe trawienie i fermentacja w jelitach. W końcu wrociłem do mojego ulubionego stylu, czyli jedzenia bardzo rzadko, zazwyczaj bez kolacji (bo nie mam ochoty), ale z solidnym obiadem z cytryną na deser, bez picia płynów przed jak i po obiedzie. U mnie działa, czuję się świetnie. Piszą, że cytryna niszczy szkliwo i przełyk. Według mnie nie niszczy, bo działa za krotko, wszak nie jemy jej ciagle, tylko jeden raz i wszystko wraca do normy. Bardziej niszczy przełyk częste spozywanie małych posiłków, niz jednego a solidnego. Zgadzam się z tym, że większośc zgag ma podłoże w niskiej kwasności w zołądku, bp jak czytałem zwornik zamykający droge do przełyku zadziała wówczas, gdy pH jest bardzo niskie, czyli bardziej kwaśne. Często spozywanie posiłków powoduje nasilenie zgagi, gdyż on się nie zamyka z ww.powodu, tak samo leki zobojętniające obecne w sklepach i aptekach. Dla osób z niedokwaśnością należy postępować odwrotnie, napić się czegoś kwaśnego, by pH spadło i zwornik sie zamknął. Jeszcze o szkodliwości cytryny, bo zrobiło to na mnie wrażenie, ale dokładnie takie samo pH ma żurawina, minimalnie wieksze jabłka i grejpfruty. Heh, same tzw. zdrowe owoce, tylko porównajmy wagowo jedna małą cytrynkę do grejpruta albo jabłka. Wnioski sa oczywiste.
 
doktor rodełko, 05.11.2015 10.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej zastosować terapię wodą. Trzy krople wody na szklankę wódki.
 
Endefi,De, 04.11.2015 12.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wystarczy zrobić sobie masaż brzucha 37razy pomasowac ręką w jedna stronę i 37 razy w druga stronę,prawidłowo trawi i kumuluje amen
 
Mój nick, 13.09.2015 11.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na bulgotanie w brzuchu (wielce prawdopodobna jest wtedy kandydoza) dobra jest kuracja sodą oczyszczoną, max 3dni dwa razy dziennie, wypić szklankę wody z rozpuszczoną łyżeczką sody. Mi pomogło! Tylko nie wolno tej metody nadużywać!!!!
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony? Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony?

Ból brzucha z prawej strony może być spowodowany zapaleniem wyrostka robaczkowego albo pęcherzyka...

więcej

37723

HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego

Helicobacter pylori to bakteria, która może prowadzić do występowania wielu chorób górnego odcinka...

więcej

35636

Wrzody żołądka - objawy i leczenie Wrzody żołądka - objawy i leczenie

Podejrzewasz u siebie wrzody żołądka? Typowe objawy wrzodów to zgaga, wzdęcia, brak apetytu, częste...

więcej

34256

KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu? KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu?

Krew w kale nigdy nie jest objawem prawidłowym. Przeważnie wskazuje na jedną z wielu chorób układu...

więcej

32200

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odradzałbym stosowania kremów z kwasami wiosną i latem, bowiem nie będzie Pani raczej w stanie ukrywać się przed słońcem, które może być w tym przypadku bardzo szkodliwe. Nawet stosowanie kremów z...

Kłykciny mogą dotyczyć także śluzówek jamy ustnej. Sugeruję wizytę u dermatologa w celu wykonania badania przedmiotowego.

U Pani uzasadniona byłaby wizyta w poradni genetycznej w celu omówienia wskazań i badań genetycznych w kierunku predyspozycji do wystąpienia raka piersi/jajników.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.