Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć

33 komentarze
Autor: Anna Jarosz

Nasz organizm wytwarza kilkaset gramów gazów dziennie. Są one bezzapachowe. Dopiero fermentacja sprawia, że czasem mogą nas postawić w kłopotliwej sytuacji, na przykład podczas obiadu w towarzystwie.

Kiedy jemy węglowodany (cukier, skrobię, błonnik), część z nich nie zostaje strawiona i wchłonięta w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Trafia do jelita grubego, gdzie na resztki czekają bakterie jelitowe. Pod ich wpływem nie przyswojone składniki pożywienia fermentują. Produktem tej reakcji chemicznej są gazy o brzydkiej woni składające się z dwutlenku węgla, wodoru, azotu i metanu. Powietrze połknięte podczas jedzenia i picia do tej mieszanki dostarcza tlenu, co ułatwia fermentację.

Gazy: niestrawność i wzdęcia

Organizm wytwarza znacznie więcej gazów jelitowych, jeżeli jemy w pośpiechu, połykamy duże kęsy i pijemy podczas posiłku. Jak twierdzą specjaliści, niektóre osoby mają dziedziczną skłonność do większej produkcji gazów. Może to być skutek specyficznej budowy jelit bądź też niektórych schorzeń przewodu pokarmowego - pasożytów, zapalenia uchyłków jelit lub nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego. Ale najczęściej dolegliwości wynikają z błędów żywieniowych.
Nadmierne wytwarzanie gazów wiąże się z niestrawnością i wzdęciami. Ustalenie przyczyny nie jest proste. Jeżeli w kilka godzin po posiłku boli cię brzuch lub masz skurcze jelit, musisz iść do lekarza. Z reguły zleca on ogólną analizę krwi, posiew kału oraz usg. jamy brzusznej. Wyniki pozwalają mu  stwierdzić, czy przewód pokarmowy jest zdrowy i czy nie zagnieździły się w nim pasożyty. Jeżeli badania nie potwierdzą choroby, trzeba zmienić sposób odżywiania, ale przede wszystkim unikać pewnych pokarmów.

Ważne

Ważne

Wina fermentacji

Nasz organizm wytwarza od 180 do 720 g gazu dziennie. Jest to zjawisko normalne. Gazy zgromadzone w jelitach są bezwonne. Ich zapach zmienia dopiero fermentacja.

Dieta na nadmierne gazy

Do gazotwórczych składników potraw należą m.in. cukry z rodziny oligosacharydów, laktoza, niektóre rozpuszczalne włókna i skrobia.
Oligosacharydy znajdują się głównie w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorach, suchym grochu i soczewicy. Nie są dokładnie trawione, bo ludziom brakuje enzymu (alfa-galaktozydazy) koniecznego do całkowitego ich rozpadu. Zwiększają więc produkcję gazów (fasola nawet dwunastokrotnie) w jelicie grubym.
Laktoza, czyli cukier zawarty w mleku i jego przetworach, może aż ośmiokrotnie zwiększyć wytwarzanie gazów. Dzieje się tak, gdy organizm nie ma dostatecznie dużo własnego enzymu laktazy potrzebnego do strawienia tego cukru. Nietolerancję laktozy można wykryć, wykonując testy alergiczne lub badania krwi. Najprostszym sposobem rozpoznania tej dolegliwości jest odstawienie na co najmniej dwa tygodnie wszystkich produktów mlecznych. Wyjątek stanowią tu jogurty naturalne, bo są wstępnie przetrawione przez bakterie używane do ich produkcji. Enzym laktazy można też przyjmować w tabletkach po uzgodnieniu dawki z lekarzem.
Włókna rozpuszczalne, jak te w otrębach (beta-glukany) i w jabłkach (pektyny), mogą przechodzić do jelita grubego strawione tylko częściowo. Tu stają się materiałem do produkcji gazów. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że wypicie trzech szklanek soku jabłkowego dziennie aż czterokrotnie zwiększa ilość gazów w organizmie.
Skrobia, która nie zostanie strawiona w żołądku i jelicie cienkim, trafia do jelita grubego i staje się pożywką dla bakterii produkujących gazy. Pszenica, owies, kukurydza, ziemniaki, a nawet chleb czy makaron mogą być przyczyną kłopotów. Pod tym względem najbardziej bezpiecznym zbożem jest ryż.
Warto wiedzieć, że wzdęcia i gazy mogą również powstawać pod wpływem witaminy C w tabletkach. Jeśli dziennie przyjmujesz ponad 500 mg, ogranicz tę ilość do 200 mg, a w zamian jedz więcej owoców cytrusowych i słodkiej papryki. Zawarta w nich witamina C nie powoduje sensacji jelitowych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
merit_poland, 10.12.2014 16:06
Powinnaś stosować rozpuszczalny błonnik, który w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel, zwiększając 40-krotnie swoją objętość. Pobudza to ściany jelit do perystaltyki i wydalania, a co za tym idzie likwiduje uczucie wzdęcia. Preparat oczyszcza także jelita ze szkodliwych produktów przemiany materii i groźnych mikroorganizmów chorobotwórczych, które również mogą przyczyniać się do wzdęć.
Nie zarejestrowany, 24.06.2014 23:00
Według mnie grzyby Candida czy inaczej dysbioza jelit mogą być jedną z przyczyn ale nie tylko. Inną przyczyną może być nietolerancja pokarmowa, nietolerancja glutenu. Najlepiej zrobić test na nietolerancję pokarmową, który pozwoli ustalić prawidłową dietę. Mnie to bardzo pomogło. Piję również sok z aloesu i acai. Pomaga zregenerować ścianki jelita. Najlepsze są właśnie naturalne metody, zioła, napary, herbatki ziołowe, przyprawy zielone, imbir, czosnek i olejek oregano działają przeciw grzybicznie, probiotyki. Najlepiej udać się do lekarza ale nie tylko do gastrologa i wykonać gastroskopię można iść do lekarza który oprócz medycyny akademickiej leczy ludzi używając tajników medycyny naturalnej. To pomaga. Jest wiele ośrodków medycyny naturalnej np Natur-Med it ale to musi być lekarz z tytułem nie znachor. Pozdrawiam
 

Hamulec na gaz

Do gotowania warzyw, które mają wybuchowe właściwości, warto dodawać czosnku lub imbiru. Osoby mające skłonności do tzw. wiatrów powinny jeść mniej tłuszczu, którego trawienie sprzyja tworzeniu się gazu w organizmie, i nie używać słodzików (zamienników cukru).

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Obserwuj organizm, by stwierdzić, w jakim czasie i po spożyciu jakich produktów masz gazy. Nie zawsze wystarczy wyeliminowanie tych pokarmów z jadłospisu. Często pomagają zioła i leki. Godne polecenia są środki prowadzące do rozpadu małych pęcherzyków gazu powstającego w żołądku i jelitach (np. espumisan). Bez obaw można pić napary z kory cynamonu, nasion anyżu, liści bazylii, hyzopu i mięty pieprzowej. Wygodne są też gotowe preparaty. Naturalną równowagę gazową w jelitach może przywrócić np. beneflora.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 12.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 33)
ewa, 01.12.2014 13.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mozesz miec grzybice jelitowa; pomaga sok z ogorkow czy kapusty kiszonych naturanlie; nie laczyc wysokich weglowodanow z bialkami (mieso, mleko, jajka, ryba, fasole grochy) lecz jadac bialka z niskimi weglowodanami tj z surowkami. Mnie pomaga o niebo
 
x15, 14.10.2014 19.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skoro szkodzą węglowodany, białka, tłuszcze, większość warzyw, mleko, zboża oprócz ryżu co co właściwie jesć?
 
marcin, 11.10.2014 17.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
U mnie po zjedzeniu cebuli dzieje się masakra. Taki smród że bez trudu rozgoniłbym każde przyjęcie. Rewolucja zaczyna się jakieś od 6 godzin wzwyż po zjedzeniu np. jajecznicy z dużą ilością cebuli. Nie mówiąc już o tym zapachu z ust. W nocy spać nie mogę. Te silnie toksyczne bąki to mnie śmieszą, ale smród z własnych ust przeszkadza mi spać :)
 
ed, 30.09.2014 22.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kiedys nazarlem sie krokietow z tesco - bylu z kapusta. w nocy dawalem tak czadu, ze moj wspolokator nie mogl sprac i otwieral okno. ogien byl nieprzecietny. mi nie przeszkadzalo bo wiadomo swoje nie smierdzi
 
onika, 26.09.2014 22.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ale to cywilizacja i pseudo kultura z nas zrobila takie pachnace cudenka. natura tak skonstuowala uklad pokarmowy ze bekamy i uwalniamy gazy .
 
Bartek, 08.08.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja mam podobny problem choc uwalniam gazy z większą częstotliwością. Bardzo ciężko zdiagnozowac to schorzenie. Chodzę do pani gastrolog która postawiła diagnozę zespół rozrostu bakteryjnego to niestety choroba nieuleczalna jedynie dietą można zminimalizowac skutki czyli "bąki"
 
andrzej, 01.08.2014 12.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli macie problem z gazami, to ograniczcie węglowodany na 2 tygodnie do minimum - jedzcie głównie białko, tłuszcze i warzywa - jaja, ryby, mięso, oleje, masło. do tego należy wypijać dużo wody(30 min przed/po posiłku), ewentualnie herbatki. przed zmianą diety, możecie wypić herbatę ziołową z senesu - to trochę "przeczyści" układ pokarmowy. po 2 tygodniach spróbujcie dodawać trochę węglowodanów - np. ryż/ziemniaki, ewentualnie 1-2 owoce rano na czczo.
 
kacha, 21.07.2014 20.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
blagam ludzie pomóżcie mi jakos bo już nie mam sily...stalam się całkowitym odludkiem od 4 lat.ciagle czuje ze chce mi się kupe i pierdze co jakies 20 minut albo wstrzymuje jak jestem przy ludziach a później strasznie boli mnie brzuch.nic mi się już nie chce przez to.mam do siebie obrzydzenie i unikam ludzi bo boje się ze nie wytrzymam i się przy nich spierdze albo cos gorszego.mam myśli samobójcze...
 
harc, 20.07.2014 01.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej. Pierdze niemiłosiernie śmierdzące baki co minute. Czy to jest związane z dietą? Krem chleb. Masło. Czasami jogurty. Malo sera. Lubie ziemniaki i kalafior. Pisze o tym bo mam uczulenie na laktoze. Druga sprawa mam polipa w jelicie grubym. Czy to on jest przyczyną?
 
aa, 30.05.2014 12.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam sie w 100%, jak ktos nie ma takiego problemu to jest dla niego to smieszne ale idz do ludzi, jedyne wyjscie, kurcze nie ma wyjscia, zyc jak odludnik to zadne zycie, preoblem ten to na razie moze rozwiazac jedynie smierc
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Pigułki antykoncepcyjne:
co osłabia ich skuteczność?
Pigułki antykoncepcyjne: co osłabia ich skuteczność?
Najpopularniejsze artykuły
Wrzody żołądka - objawy i leczenie Wrzody żołądka - objawy i leczenie

Podejrzewasz u siebie wrzody żołądka? Typowe objawy wrzodów to zgaga, wzdęcia, brak apetytu, częste...

więcej

42467

Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony? Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony?

Ból brzucha z prawej strony może być spowodowany zapaleniem wyrostka robaczkowego albo...

więcej

42941

Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej

Operacja przepukliny jest dziś łatwa. Rekonwalescencja po operacji przepukliny pachwinowej...

więcej

25300

Przepuklina pachwinowa. Jakie objawy świadczą o tym, że masz przepuklinę pachwinową? Przepuklina pachwinowa. Jakie objawy świadczą o tym, że masz przepuklinę pachwinową?

Przepuklina pachwinowa rozwija się powoli, a jej objawy narastają w czasie. Pierwsze objawy...

więcej

35903

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Jajniki są ruchome, mogą zmieniać swoje położenia. Wynik badania USG nalezy interpretować łącznie z badaniem klinicznym.

Wymieniony preparat nie może być stosowany przewlekle. Niestety, w celu ustalenia właściwego postępowania, konieczne jest wykonanie badania lekarskiego i jednoznacznego rozpoznania. Z opisu zmian i...

Wymieniony preparat nie może być stosowany przewlekle. Niestety, w celu ustalenia właściwego postępowania, konieczne jest wykonanie badania lekarskiego i jednoznacznego rozpoznania. Z opisu zmian i...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 21, 2014

Oprócz odchudzania warto zaczęć zdrowo się odżywiać, a nie tylko na czas diety wprowadzić sałatki i warzywa, a potem czipsy i całe śmieciowe jedzenie to efekt dobrego wyglądu będzie na zawsze i do tego będziemy zdrowi. Sałatki z olejami z pierwszego zielonynurt.pl tłoczenia są...

data

Grudzień 19, 2014

wszyscy polecali mi błonnik bo moim głownym problemem była bardzo powolna przemiana materii ale działał on intensywnie i co parę dni także nie czułam się z tym dobrze, za to Novoslim wpływa na pracę jelit regularie przez co czujesz się lepiej jak dla mnie to numer 1

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 21, 2014

Ja kiedyś też używałam jakiego wspomagacza w odchudzaniu teraz wiem że to pomaga na początku, żeby wzmocnić wiarę, ale naprawdę podstawą jest dobra dieta niskokaloryczna dużo warzyw, błonnik witalny, chude mięso, ograniczyć trzeba tłuszcze te zwierzęce, a te dobre z kwasami omega należy...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.