Wypij herbatkę, zjedz czekoladkę i zbij ciśnienie? Badanie pokazuje, jak je obniżyć bez leków
Oczywiście, cudów nie ma. By opanować nadciśnienie, niejednokrotnie konieczne są leki, rzucenie palenia, aktywność fizyczna i radykalna zmiana diety. Okazuje się jednak, że wymarzone myki także działają do pewnego stopnia. Oto dobra wiadomość z "European Journal of Preventive Cardiology", gdzie opublikowano wyniki międzynarodowej metaanalizy.

Zapewne słyszałeś o flawonoidach i flawonach, substancjach głównie roślinnych, które znakomicie wpływają na nasze zdrowie.
Okazuje się, że wśród nich są takie, które szczególnie dobrze wpływają na nasze ciśnienie tętnicze. Tzw. flawan-3-ole wzięli pod lupę badacze z Wielkiej Brytanii, Holandii i USA, a wyniki metaanalizy na pewno ucieszą nie tylko nadciśnieniowców.
Sprawdź, gdzie szukać tych cennych flawonoidów i jaką mają supermoc. Wprowadzisz do diety z przyjemnością.
Flawan-3-olami w nadciśnienie. Jak to działa
Opublikowane wiosną 2025 roku wyniki metaanalizy sugerują, że flawan-3-ole mogą być skuteczne w poprawie funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, co z kolei może korzystnie wpływać na ciśnienie krwi.
Flawan-3-ole w kakao, herbacie i niektórych popularnych produktach spożywczych są tak skuteczne w poprawie funkcji śródbłonka, że warto rozważyć je w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi
– czytamy w metaanalizie opracowanej między innymi przez badaczy z University of Surrey, University of Arkansas for Medical Sciences i Amsterdam Science Park.
Śródbłonek to cienka warstwa komórek wyściełająca naczynia krwionośne. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest kluczowe dla utrzymania elastyczności naczyń, regulacji ciśnienia krwi oraz zapobiegania tworzeniu się zakrzepów.
Jak wyjaśnia kardiolożka Jayne Morgan, zdrowie śródbłonka "odzwierciedla elastyczność lub sztywność i to, jak dobrze tętnice pełnią swoją ważną rolę w utrzymaniu normalnego ciśnienia krwi".
Dietetyczka Michelle Routhenstein, specjalizująca się w chorobach serca, dodaje, że funkcja śródbłonka "jest mierzona za pomocą rozszerzenia naczyń krwionośnych zależnego od przepływu (FMD), a nawet niewielki wzrost FMD (o około 1%) może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 8–13%".
Flawan-3-ole - gdzie ich szukać
Flawan-3-ole występują w wielu produktach spożywczych, m.in. w:
- kakao
- ciemnej czekoladzie
- zielonej i czarnej herbacie
- jabłkach
- winogronach.
Niestety, nie każda czekolada i herbata będzie równie bogata w te cenne związki, więc jeśli lubisz silnie przetworzone wyroby cukiernicze i czekoladę z dodatkami, zapomnij o efekcie prozdrowotnym.
Kiedy czekolada lub herbata przechodzą przez wiele procesów przetwarzania, takich jak dodawanie cukru, podgrzewanie lub specjalne zabiegi, rozkłada się lub usuwa te korzystne związki
– studzi entuzjazm Michelle Routhenstein. Czekolada mleczna oraz herbaty instant lub smakowe zazwyczaj zawierają znacznie niższe poziomy flawan-3-oli ze względu na intensywne przetwarzanie i dodane składniki.
Czarna herbata - jak działa
Nadciśnienie - herbata i czekolada to nie leki
Autorzy metaanalizy podkreślają, że flawan-3-ole nie powinny zastępować leków na nadciśnienie, ale mogą stanowić cenne uzupełnienie terapii i zmian w stylu życia.
Nie sugerujemy, że flawan-3-ole mogłyby zastąpić leki. Jednak zauważamy, że łatwa dostępność i smakowitość takich produktów spożywczych mogą zaoferować mile widziane dodatkowe wsparcie dla osoby, która ma nadzieję kontrolować nadciśnienie, zmniejszając potrzebę stosowania dodatkowych leków
– czytamy w publikacji.
Oznacza to, że filiżanka herbaty i kostka gorzkiej czekolady mogą być elementem zdrowej diety, wspomagającej walkę z nadciśnieniem, ale nie mogą stanowić jedynego sposobu leczenia.
Kluczowe jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna, ograniczenie spożycia soli i tłuszczów nasyconych oraz unikanie stresu.
Oczywiście miły wieczór z filiżanką herbaty i kosteczką pełnowartościowej czekolady może odstresować, ale jeśli to deser po fast foodzie, efektu nie będzie.

Te naturalne związki wspierają zdrowie serca - jedz i je chroń
Specjaliści przypominają, że nie tylko flawan-3-ole mogą korzystnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a tylko zróżnicowana, zbilansowana i pełnowartościowa dieta faktycznie wspiera nasze zdrowie.
Jayne Morgan przypomina, że sercu służą także między innymi:
- kurkumina (z kurkumy), analizowana głównie pod kątem potencjalnej wartości w redukcji sztywności tętnic i tworzenia się blaszek miażdżycowych,
- berberyna (z różnych roślin), która może mieć zdolność obniżania poziomu lipidów,
- kwasy tłuszczowe omega-3 (z ryb, siemienia lnianego, orzechów włoskich): mogą zmniejszać poziom trójglicerydów, stabilizować rytm serca i zmniejszać ryzyko nagłej śmierci sercowej,
- ekstrakt z czosnku i kwercetyna: badane pod kątem możliwego wpływu na obniżenie ciśnienia krwi.
Kardiolożka ostrzega jednak, że "naturalne" nie zawsze oznacza "bezpieczne". Szczególnie berberyna może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi i statynami.
Serce: co jeść, a czego nie
Dieta bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty i zdrowe tłuszcze może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Obie specjalistki w "Medical News Tuday" podkreślają zgodnie, że znaczenie ma nie tylko to, co jesz, ale też to, czego nie unikasz. Dieta bogata w przetworzoną żywność, tłuszcze nasycone, sól i cukry dodane może negatywnie wpływać na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i ogólny stan zdrowia serca.