Te dwa napoje pomogą obniżyć cholesterol. Prawdopodobnie masz je w domu
Wysoki poziom cholesterolu jest niezwykle niebezpieczny. Bywa prekursorem zawału serca i udaru, dlatego tak istotne jest, by kontrolować jego poziom. Dwa napoje szczególnie pozytywnie mogą oddziaływać na zdrowie twojego serca. Co powinieneś pić, by obniżyć cholesterol?
Wysoki poziom cholesterolu powoduje odkładanie się substancji tłuszczowych z krwi na ściany tętnic. Złogi tłuszczu rosną, przez co krew nie może swobodnie przepływać. Ta sytuacja jest niebezpieczna, ponieważ może prowadzić do groźnych powikłań takich jak udar lub zawał serca.
Zazwyczaj za wysoki poziom cholesterolu odpowiada dieta bogata w duże ilości przetworzonego jedzenia, nadmierne spożywanie alkoholu, niewystarczająca ilość aktywności fizycznej czy palenie papierosów. Problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu możemy także odziedziczyć. Niezależnie od przyczyn problemu, w trosce o swoje zdrowie i życie, utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, ma dla tych dwóch aspektów kluczowe znaczenie.
Badania naukowe potwierdzają, że niektóre produkty mogą pozytywnie oddziaływać na zdrowie serca. Szczególnie dwa napoje mogą okazać się pomocne w walce z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi. Czy często po nie sięgasz?
Sok pomarańczowy a zdrowie serca
Ten popularny napój jest skoncentrowanym źródłem witaminy C. To jedna z rozpuszczalnych w wodzie witamin, która pełni kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest także silnym przeciwutleniaczem.
Na choroby układu krążenia chorują miliony ludzi na całym świecie. Niektóre badania naukowe wykazują, że spożywanie soku pomarańczowego może zmniejszać dwa ważne czynniki chorób serca, czyli wysokie ciśnienie krwi oraz podwyższony poziom cholesterolu. Badanie przeprowadzone z udziałem 129 uczestników pokazało, że długotrwałe picie soku pomarańczowego obniżyło poziom całkowitego i złego cholesterolu LDL.
Z kolei przegląd prawie 20 badań wykazał, że sok pomarańczowy może skutecznie obniżać rozkurczowe ciśnienie krwi u dorosłych. A inne analizy potwierdziły wpływ spożywania tego napoju na zwiększenie dobrego cholesterolu HDL, co może pozytywnie wpływać na zdrowie serca. Badanie przeprowadzone na pracownikach fabryki soku pomarańczowego, którzy codziennie spożywali ten popularny napój, wykazało, że korzystający z dostępu do darmowego soku, mieli znacznie niższy poziom cholesterolu niż ci, którzy tego nie robili.
Sok jabłkowy a zły cholesterol
Sok jabłkowy zawiera związki roślinne, które mogą być szczególnie korzystne dla zdrowia serca, czyli polifenole. Polfenole mogą zapobiegać utlenianiu się cholesterolu LDL i gromadzeniu się go w tętnicach. Z drugiej strony sprzyjają powstawaniu frakcji dobrego cholesterolu.
Jedno z badań wykazało, że u dorosłych, którzy codziennie przez 6 tygodni pili 1,5 szklanki klarowanego soku jabłkowego dziennie, zaobserwowano, że ich zły cholesterol, był o 20 proc. bardziej odporny na utlenianie niż na początku analiz. Inne badanie potwierdziło, że sok jabłkowy może przyczyniać się do wzrostu aktywności oksydacyjnej krwi o prawie 11 proc. w ciągu zaledwie godziny po wypiciu napoju.
Nowa analiza przeprowadzona u osób starszych także potwierdziła pozytywny wpływ spożywania soku jabłkowego na zdrowie serca. U osób, które codziennie przez 14 dni piły 200 ml soku z jabłek Fuji, poziom zwiększonego stężenia cholesterolu w osoczu obniżył się.