Dodajesz go do bigosu, ale zrób z niego napar. Obniży stres, złagodzi ból, wzmocni odporność

2023-08-16 14:10

Przyprawy używane w codziennej kuchni mają do zaoferowania znacznie więcej niż smak. Naukowcy co rusz opisują prozdrowotne działanie roślin. Tym razem analizujemy, jak popularny liść, który Polacy chętnie dodają do zup czy bigosu, może poprawić samopoczucie i wspomóc walkę z różnymi chorobami i nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Łagodzi bóle stawów i wzmacnia odporność. Zaskakujący skład domowej mikstury
Autor: Fot. Getty Images

Domowe mikstury to stare przepisy na radzenie sobie z bólem, czy chorobami. Choć zdecydowanie nie należy zastępować nimi nowoczesnego leczenia opartego na wiedzy i doświadczeniu specjalistów, to jednak warto włączyć liść laurowy, bo to o nim mowa, do codziennej diety. W połączeniu z jabłkami złagodzi ból stawów oraz wzmocni odporność.

Tak stres niszczy twoje stawy. Fizjoterapeuta ostrzega: prosta droga do zwyrodnienia

Właściwości liści laurowych. Jak przyprawa wpływa na zdrowie?

Badania wykazują, że pospolita przyprawa, stosowana w Polsce głównie do zup czy bigosu, może mieć szerokie zastosowanie w lecznictwie. Francuscy naukowcy informują, że wyniki wielu badań składu chemicznego i potencjału farmakologicznego świadczą o szeregu właściwości leczniczych takich jak:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • biobójcze,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwwrzodowe,
  • neuroprotekcyjne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwzapalne,
  • antycholinergiczne.

Tak zróżnicowana gama działania rośliny sprawia, że przez lekarzy traktowana jest jako ziele o potencjale klinicznym. Wysoki potencjał terapeutyczny liści laurowych zawdzięczamy obecności takich związków chemicznych jak terpenoidy, olejki eteryczne, fenole i glikozydy.

Domowa mikstura na stawy. Nie zapomnij o jabłkach

Dobroczynne działanie eliksiru przynosi najlepsze efekty w połączeniu z jabłkami. Pospolite i łatwo dostępne owoce zawierają kwercetynę, która wpływa na produkcję kolagenu. Dlatego przygotuj mieszaninę i włącz ją do diety. Dzięki temu wzmocnisz odporność oraz uśmierzysz dolegliwości bólowe nasilające się w stawach. Pamiętaj jednak, aby nie traktować preparatu jako leku, a jedynie jako naturalne wsparcie dla zdrowia.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 4 liście laurowe,
  • laska cynamonu (opcjonalnie).

Owoce umyj, usuń gniazda nasienne oraz ogonki. Wrzuć do garnka i zalej dwoma litrami wody. Wrzuć liście laurowe. Całość zagotuj. Następnie odcedź, by uzyskać klarowną miksturę. Dodaj cynamon. Ostudź i schowaj w lodówce. Pij po pół szklanki przed snem, jednak nie dłużej niż przez 14 dni. Po miesięcznej przerwie możesz powtórzyć kurację.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki