"Kasze, otręby, płatki" - poradnik już w sprzedaży!

2018-12-06 9:28

Tatarczana na srebrnym półmisku? Dlaczego nie? Tak ją niegdyś serwowano. A kto dziś wie, co to jest kasza tatarczana? Wyjaśniamy to w naszym poradniku.

Kasze, otręby, płatki - poradnik już w sprzedaży!
Autor: materiały prasowe

Kasze są modne. I zdrowe. Niektóre nawet zalicza się do superfood – żywności wyjątkowo prozdrowotnej. Zdrowe są również płatki i otręby, odpowiednio przyrządzone, nie tylko na śniadanie.

W poradniku piszemy:

  • jakie kasze są na rynku i czym się charakteryzują: gryczana (nieprażona i prażona), jęczmienna (pęczak, perłowa), jaglana, manna, kukurydziana, z pszenicy durum, owsiana, bulgur, orkiszowa, amarantu, teff;
  • komu (i jakie) są polecane (uwzględnimy potrzeby osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię);
  • jakie właściwości zdrowotne mają kasze; dlaczego korzystne w naszej diecie są także płatki i otręby, które świetnie zastąpią np. tradycyjną panierkę;
  • jak gotować kasze, by były smaczne i sypkie;
  • jak serwować kasze, płatki – czy rzeczywiście na srebrnym półmisku, czy wystarczą modne bowle.

Do części poradniczej są dołączone proste przepisy na dania z kasz, płatków i otrębów, które można pałaszować na śniadanie, obiad i kolację:

  • pożywne zupy i sałatki;
  • smaczne pasztety, kotlety i zapiekanki;
  • sycące dania śniadaniowe;
  • desery, ciasta i ciasteczka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki