"Kasze, otręby, płatki" - poradnik już w sprzedaży!

2018-12-06 9:28 materiały prasowe

Tatarczana na srebrnym półmisku? Dlaczego nie? Tak ją niegdyś serwowano. A kto dziś wie, co to jest kasza tatarczana? Wyjaśniamy to w naszym poradniku.

Kasze są modne. I zdrowe. Niektóre nawet zalicza się do superfood – żywności wyjątkowo prozdrowotnej. Zdrowe są również płatki i otręby, odpowiednio przyrządzone, nie tylko na śniadanie.

W poradniku piszemy:

  • jakie kasze są na rynku i czym się charakteryzują: gryczana (nieprażona i prażona), jęczmienna (pęczak, perłowa), jaglana, manna, kukurydziana, z pszenicy durum, owsiana, bulgur, orkiszowa, amarantu, teff;
  • komu (i jakie) są polecane (uwzględnimy potrzeby osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię);
  • jakie właściwości zdrowotne mają kasze; dlaczego korzystne w naszej diecie są także płatki i otręby, które świetnie zastąpią np. tradycyjną panierkę;
  • jak gotować kasze, by były smaczne i sypkie;
  • jak serwować kasze, płatki – czy rzeczywiście na srebrnym półmisku, czy wystarczą modne bowle.

Do części poradniczej są dołączone proste przepisy na dania z kasz, płatków i otrębów, które można pałaszować na śniadanie, obiad i kolację:

  • pożywne zupy i sałatki;
  • smaczne pasztety, kotlety i zapiekanki;
  • sycące dania śniadaniowe;
  • desery, ciasta i ciasteczka.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE