Farmaceuta zdradza: tego nie jedz, gdy boli cię głowa. "Mogą spotęgować dolegliwości"

2023-02-06 15:10

Gdy ból głowy sprawia, że nie możemy normalnie funkcjonować, najczęściej sięgamy po tabletkę przeciwbólową, aby jak najszybciej przynieść sobie ulgę. Nie myślimy, by zmieniać nasze nawyki żywieniowe - mało kto powiązałby ból głowy z jedzeniem. Okazuje się jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać tę nieprzyjemną dolegliwość. Farmaceuta wskazuje, które produkty warto wyeliminować z menu.

Kobieta cierpiąca na ból głowy
Autor: Getty Images Farmaceuta zdradza: tego nie jedz, gdy boli cię głowa. "Mogą spotęgować dolegliwości"

Ból głowy jest szczególnie uciążliwy i należy do najczęściej pojawiających się dolegliwości. Może być efektem odwodnienia, stresu, zmęczenia albo mieć związek z wahającym się ciśnieniem. Nie trzeba od razu sięgać po środki przeciwbólowe. Farmaceuta Abbas Kanani z brytyjskiej firmy Chemist Click uważa, że najpierw warto przyjrzeć się temu, co jemy i pijemy.

Tego lepiej nie jeść, gdy boli głowa

Istnieje grupa produktów, która potęguje ból głowy. Jak wyjaśnił ekspert, zawierają one substancje wywołujące odwrotny skutek, czyli rozszerzają naczynia krwionośne, co prowadzi do stanu zapalnego i także bólu głowy. Jakich produktów warto zatem unikać?

Zdrowo Odpytani: Czy migrenę można zatrzymać domowymi sposobami? Ekspertka nie ma wątpliwości

- Dojrzałe sery bogate są w tyraminę pobudzającą komórki nerwowe do uwalniania noradrenaliny, która przyspiesza rytm serca i zwiększa ciśnienie krwi – powiedział Kanani w rozmowie dla portalu "The Mirror".

Jak dodał, nadmiar cukru i słodziki sprawiają, że ból głowy może mocniej dawać się we znaki. Po ich spożyciu poziom cukru rośnie, a po chwili gwałtownie spada. W efekcie może nasilić już występującą dolegliwość.

Niektóre warzywa też nasilają ból głowy

Zarówno pomidory, jak i produkty obfitujące w kofeinę sprawiają, że ból głowy jest intensywniejszy. Wszystko dlatego, że mogą one zwiększać - jak zaznaczył farmaceuta – poziom zakwaszenia organizmu i prowadzić do występowania stanów zapalnych i bólów.

Do produktów, które mogą nasilać ból głowy, ze względu na zawartość histaminy zalicza się m.in. ryby i owoce morza, alkohol, kiszonki, fermentowane napoje mleczne oraz sery długodojrzewające.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki