Jak można zarazić się gruźlicą?
Zarazić się gruźlicą może każdy z nas. Gruźlica jest chorobą, która nadal występuje na całym świecie. O nowych przypadkach zachorowań na gruźlicę możemy usłyszeć co jakiś czas w mediach. Jak uchronić się przed tą chorobą i zminimalizować ryzyko zarażenia się gruźlicą?
Zarażenie się gruźlicą jest dość łatwe, ale nie tak łatwe jak złapanie kataru. Zdaniem ekspertów ryzyko zarażenia się gruźlicą wynosi 50 procent, gdy pracujesz z osobą prątkującą 8 godzin dziennie przez pół roku lub 24 godziny dziennie przez 2 miesiące. Gruźlica rozwija się jednak tylko u ok. 10 proc. osób, do których organizmu wniknęły prątki gruźlicy, pozostałe osoby mogą być nosicielami prątka gruźlicy i przez całe życie na nią nie zachorować.
Jak można zarazić się gruźlicą?
Gruźlicę wywołują Gram-dodatnie bakterie tlenowe (Mycobacterium tuberculosis) zwane pałeczkami lub prątkami. Po przedostaniu się bakterii do organizmu choroba rozwija się u ok. 10 proc. zakażonych. Gruźlica szerzy się zazwyczaj drogą kropelkową, choć do zarażenia może dojść także drogą pokarmową i przez dotyk.
Trzy drogi przenoszenia prątków gruźlicy
- droga kropelkowa - osoba chora rozsiewa bakterie, gdy kaszle lub kicha, co ułatwia prątkom dostanie się do nowego organizmu
- droga pokarmowa - zarażasz się np. pijąc zakażoną wodę lub nieprzegotowane mleko od zakażonych gruźlicą krów - prątki w wodzie, mleku i mięsie giną podczas gotowania i pasteryzacji
- przez skórę - narażone na takie zakażenie są osoby, które kaleczą się podczas pracy np. w prosektoriach lub rzeźniach
Czy powróci epidemia gruźlicy? [WIDEO]
Jak NIE MOŻNA zarazić się gruźlicą?
Gruźlicą nie zarazisz się przez podanie ręki, ani – jeśli skrupulatnie przestrzegasz zasad higieny (wyparzasz naczynia, wygotowujesz bieliznę i ręczniki, odkażasz przedmioty, z którymi chory miał bezpośredni kontakt). Zawsze należy pamiętać, że prątki są niezwykle odporne, w kurzu czy glebie mogą przetrwać kilka lat. Szybko jednak giną pod wpływem słońca.
Jak uniknąć zarażenia gruźlicą?
Aby zmniejszyć szansę na zarażenie gruźlicą należy w miarę możliwości unikać osób kaszlących i kichających, a także źle wentylowanych pomieszczeń. Trzeba wystrzegać się kupowania nabiału i mięsa na bazarze, jeśli pochodzą one od nieznanych producentów. Należy także wzmacniać swoją odporność ogólną, gdyż zachorowanie w dużej mierze zależy od stanu zdrowia i sposobu odżywiania.
Kto jest narażony na zachorowanie na gruźlicę?
W grupie osób narażonych na zarażenie gruźlicą są zwłaszcza dzieci pomiędzy 10. a 15. rokiem życia, osoby starsze, niedożywione lub często odchudzające się, nadużywające alkoholu, narkotyków, diabetycy, wrzodowcy, palacze i bezdomni.