Chcesz schudnąć i mieć piękną skórę? To maleńkie ziarenko ma aż 7 supermocy
Czy wiesz, że istnieje produkt, który pomoże ci ustabilizować poziom glukozy we krwi, obniżyć cholesterol i ciśnienie, uregulować pracę jelit, poprawić wygląd skóry, a nawet usprawnić proces odchudzania? Wszystkie te moce znajdują się w niepozornym ziarenku, a jak je wydobyć - dowiesz się z najnowszej książki Agaty Lewandowskiej.

Siemię lniane - bo o nim mowa - to superfood! Już jako niewielki dodatek do diety może poprawić twoje samopoczucie i zdrowie. Poznaj jego moc, wartości i zastosowanie prozdrowotne. Dowiedz się, jak używać siemienia w kuchni i jak wkomponować je do potraw. Przekonaj się, jak ułatwia gotowanie niektórych dań, poprawia ich teksturę, a nawet zastępuje jajka w wypiekach czy kotletach.
Agata Lewandowska, dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem i autorka ponad 20 poradników dietetycznych, postanowiła przybliżyć czytelnikom zalety stosowania siemienia lnianego, a także odpowiedzieć na pytanie, czy istnieją przeciwwskazania do jego używania?
Przeczytaj fragment książki "Siemię lniane. Uzdrawiająca moc".
Siemię lniane to naturalny suplement diety. Co zawiera?
Siemię lniane można nazwać naturalnym suplementem diety. Na korzyść tych niepozornych ziaren przemawia nie tylko ich bogaty skład, lecz także łatwa i szeroka dostępność w naszym kraju oraz niska cena. Ziarna lnu są wartościowym uzupełnieniem diety i z powodzeniem mogą konkurować np. z modnymi nasionami chia, okrzykniętymi mianem superfood, które są korzystne dla szeroko pojętego zdrowia.
Wiadomo, że nie ma jednego produktu, który zaspokoi wszystkie potrzeby organizmu i zagwarantuje nam zdrowie. W diecie ważne są różnorodność i zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy składnikami. Każda grupa produktów spożywczych wnosi do żywienia jakąś wartość. Natomiast pewne produkty mają z natury większą koncentrację pożytecznych składników niż inne, warto je zatem uwzględniać w diecie możliwie często, stosować wymiennie i w ramach urozmaiconego, zbilansowanego jadłospisu. Do takich produktów należą np. owoce jagodowe, niektóre grupy warzyw, zioła, przyprawy, orzechy i nasiona, czyli właśnie siemię lniane.
Nasiona lnu zawierają:
- białko, które jest składnikiem budulcowym, a dodatkowo może wykazywać różne funkcje biologiczne,
- błonnik, będący ważnym wsparciem pracy przewodu pokarmowego,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dużo kwasów omega-3,
- witaminę B1, która jest ważna dla pracy układu nerwowego i pokarmowego,
- tokoferole (witaminę E), które działają antyoksydacyjnie i ochronnie na układ krążenia i mózg,
- kwas foliowy, niezbędny w przygotowaniach do ciąży oraz w jej trakcie, ważny również dla osób z miażdżycą i nadciśnieniem,
- magnez, który wspiera pracę mięśni i mózgu,
- cynk, kluczowy dla procesów odpornościowych, żołądka, a także regeneracji i odnowy tkanek,
- wapń, który wspiera zęby i kości, a także układ nerwowo-mięśniowy,
- selen, istotny dla odporności, ochrony przed wolnymi rodnikami i pracy tarczycy,
- żelazo, niezbędne dla procesów odpornościowych i krwiotworzenia,
- potas, wpływający korzystnie na ciśnienie krwi i pracę mięśni,
- miedź, potrzebną skórze, układowi krwionośnemu i włosom,
- mangan, który pomaga m.in. zwalczać wolne rodniki,
- cholinę, ważną dla pracy i rozwoju mózgu,
- fitoestrogeny, które wpływają na gospodarkę hormonalną kobiet i mogą chronić przed nowotworami piersi,
- polifenole roślinne, działające przeciwrodnikowo,
- substancje, które odżywiają nasze dobre bakterie, czyli prebiotyki.
Skład siemienia lnianego pozwala przypisać je do grupy produktów korzystnie działających na zdrowie i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Warto je też uwzględniać w ramach tzw. diety anti-aging, czyli sposobu żywienia mającego opóźnić proces starzenia.Lista pozytywnych właściwości lnu jest długa i co najważniejsze, udokumentowana naukowo.
Siemię lniane w diecie? Dodaj je do sałatki
Chrupiąca sałatka z pistacjami
Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:
- 8–10 brukselek
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka płynnego miodu dobrej jakości
- 1 łyżka dobrej oliwy
- 1–2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki pistacji
- 2 płaskie łyżki siemienia lnianego złocistego
- sól
- pieprz.
- Brukselkę umyj, osusz, urwij zewnętrzne listki. Możesz wyciąć też głąby, jeśli ich nie lubisz. Poszatkuj ostrym nożem.
- Brzoskwinie pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
- W filiżance wymieszaj oliwę z miodem, odrobiną wody, szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.
- Do salaterki wsyp kawałki brzoskwiń i brukselkę, a następnie skrop sosem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Pistacje posiekaj.
- Podziel sałatkę na dwie części i podawaj posypaną pistacjami i siemieniem lnianym.
Wskazówka: poza sezonem zamiast brzoskwiń można użyć gruszek.
