Ranking żywności. Popularne produkty na szarym końcu

2021-10-20 11:14
Ranking żywności. Popularne produkty na szarym końcu
Autor: Getty Images

Zastanawiasz się, czy zdrowo się odżywiasz? Już nie musisz, bo zespół amerykańskich naukowców opracował nowe narzędzie tzw. Kompas Żywności, które pomoże w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Naukowcy z uczelni wyższej Tufts University w Massachusetts stworzyli narzędzie tzw. Kompas Żywności, które zawiera aż 800 produktów spożywczych i wskazuje, które z nich są najzdrowsze a które mniej. Dzięki niemu też łatwiej i sprawniej będzie można robić zakupy – zerkając do rankingu żywności, od razu będzie wiadomo, czy dany produkt warto włożyć do koszyka. To narzędzie, które można określić wskazówką zdrowego żywienia, ma na celu właśnie pomóc w świadomym wyborze tego, co chcemy jeść.

Kompas Żywości to system profilowania składników odżywczych, w którym przyznaje się punkty dla różnych kategorii żywności, co to może być szczególnie ważne w przypadku dań. Przykładem może być pizza – w tym narzędziu można sprawdzić punktację jej poszczególnych składników (m.in. sera mozzarella, szynki, mąki pszennej).

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do dietetyka?

Jak działa Kompas Żywności?

Opracowany system klasyfikuje produkty pod ich kątem zawartości poszczególnych składników, m.in. witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, białka, lipidów czy fitochemikaliów. Przyznaje on punkty żywności według określonych kryteriów – od 1 do 100 pkt. Najwyższa liczba oznacza, że dany produkt jest najzdrowszy.

Naukowcy zalecają, aby najlepiej sięgać po produkty, które uzyskały 70 punktów i więcej, jak na przykład maliny. Żywność i napoje z liczbą od 31 do 69 punktów powinny być spożywane z umiarem (np. chipsy ze słodkich ziemniaków). A te produkty, które zebrały najniższą punktację 30 lub mniej (np. makaron błyskawiczny), według naukowców warto jeść w minimalnych ilościach.

Co jeść a czego nie?

Średnia ocena w Kompasie Żywności wynosi 43,2 pkt. Oto punktacja dla poszczególnych kategorii:

  • najniżej punktowana kategoria to przekąski i słodkie desery (średnia liczba punktów: 16,4),
  • najwyżej punktowana kategoria to warzywa (średnia liczba punktów: 69,1), owoce (średnia liczba punktów: 73,9) oraz rośliny strączkowe, orzechy i nasiona (średnia liczba punktów: 78,6),
  • kategoria napojów - słodzone napoje, m.in. gazowane, energetyki zebrały średnią liczbę punktów: 27,6, a soki owocowe i warzywne uplasowały się wysoko w rankingu ze średnią punktacją: 67,
  • kategoria mięso: wołowina (średnia liczba punktów: 24,9), drób (średnia liczba punktów: 42,67).

Przedstawiamy też punktację dla poszczególnych produktów:

  • Maliny, surowe owoce: 100
  • Migdały: 91
  • Curry warzywne: 90
  • Sałatka z tuńczyka z lekkim majonezem: 73
  • Beztłuszczowa kawa, cappuccino: 73
  • Chipsy ze słodkich pomidorów: 69
  • Grillowany filet z kurczaka: 61
  • Burger z indyka lub kurczaka w bułce pełnoziarnistej: 50
  • Kanapka na białym pieczywie z masłem orzechowym: 35
  • Kanapka z grillowanym serem cheddar: 32
  • Pizza na grubym cieście z mięsem: 25
  • Kukurydziane płatki śniadaniowe: 19
  • Cheeseburger: 8
  • Zupy błyskawiczne (instant), kluski, jajka, krewetki, kurczak: 1
  • Budyń, dania gotowe, beztłuszczowe aromaty spożywcze: 1

Ten Kompas Żywności powstał też po to, aby zachęcić przemysł spożywczy do produkowania zdrowszej żywności i zmiany składu produktów przetworzonych oraz przekazywać wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia.

Źródło: Dariush Mozaffarian, Naglaa H. El-Abbadi, Meghan O’Hearn, Josh Erndt-Marino, William A. Masters, Paul Jacques, Peilin Shi, Jeffrey B. Blumberg & Renata Micha, "Food Compass is a nutrient profiling system using expanded characteristics for assessing healthfulness of foods", badanie dostępne: 20.10.2021. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.