Parówki znanej firmy wycofane ze sklepów. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem parówek popularnej firmy. Koniecznie sprawdź, czy masz je w lodówce. Na etykiecie nie umieszczono ważnej informacji. Szczególnie u tych konsumentów może dojść do reakcji alergicznej.
3 października Główny Inspektorat Sanitarny podał w komunikacie, że chodzi o partię parówek z szynki. Przed ich spożyciem ostrzega szczególnie alergików. Produkt zbadała Państwowa Inspekcja Sanitarna i wykryła w nim obecność białka soi. Tej kluczowej informacji nie umieszczono na etykiecie. W związku z tym GIS podjął decyzję o wycofaniu parówek ze sprzedaży.
Ostrzeżenie przed parówkami
"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" – czytamy w ostrzeżeniu.
GIS podkreślił, że u konsumentów uczulonych na białko soi po spożyciu tego produktu może wystąpić reakcja alergiczna. Sprawdź, czy masz go w lodówce. Podajemy szczegóły wycofanej partii parówek: Parówki z szynki "Stówki" 100% o numerze partii: C32541 i dacie minimalnej trwałości 06/10/2023.
Producentem jest Sokołów S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.
Z informacji przekazanych przez GIS wynika, że Organ Inspekcji Weterynaryjnej wszczął postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Wcześniej wycofano ze sprzedaży boczek wędzony
To jednak nie pierwsza taka sytuacja w tym tygodniu. 2 października pojawił się komunikat dotyczący boczku surowego wędzonego tej samej firmy. Stwierdzono w nim także obecność białka soi. Tak samo, jak w przypadku parówek, zabrakło tej informacji na etykiecie produktu.
Producent przekazał, że soja nie jest dodawana do boczku, a wykrycie jej obecności w tym produkcie może być najprawdopodobniej związek z zakażeniem krzyżowym po niedokładnym umyciu urządzeń i maszyn.
Objawy alergii na białko soi
Alergia na białko soi jest jedną z postaci alergii pokarmowej, która dotyka dzieci i dorosłych. Za jej wywołanie odpowiedzialny jest komponent białkowy ziarna soi. U osoby uczulonej może spowodować reakcję alergiczną. Objawia się najczęściej zmianami skórnymi oraz objawami ze strony układu pokarmowego, m.in. wymiotami, nudnościami czy biegunką.
W skrajnych przypadkach, jeśli alergenu będzie za dużo, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Polecany artykuł: