Mięsożerna bakteria Vibro vulnificus w Bałtyku. 74-letni mężczyzna zmarł po kąpieli

2023-09-21 12:27

Niemiecki sanepid Meklemburgii-Pomorza Przedniego wydał ostrzeżenie po tym, jak 74-letni wczasowicz zmarł na skutek zakażenia, do którego doszło w trakcie kąpieli w wodach Morza Bałtyckiego. Okazuje się, że w Bałtyku grasuje mięsożerna bakteria Vibro vulnificus.

Mięsożerna bakteria w Bałtyku. 74-letni mężczyzna zmarł po kąpieli
Autor: Getty Images Mięsożerna bakteria w Bałtyku. 74-letni mężczyzna zmarł po kąpieli

Pojawiła się mięsożerna bakteria w Bałtyku

W lipcu sanepid niemieckiego kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie wydał komunikat, w którym napisał, że w Bałtyku pojawiła się mięsożerna bakteria – Vibro vulnificus. Miesiąc później pojawiła się informacja, że zakaziła się nią 86-letnia kobieta. Kąpała się w Bałtyku, choć miała na ciele otwarte rany, które powstały w wyniku chronicznej choroby. Seniorka wylądowała w szpitalu.

Po tym zdarzeniu instytucja w Niemczech wydała kolejne ostrzeżenie. Zaapelowała o zachowanie szczególnej czujności, ponieważ w sezonie wakacyjnym w Morzu Bałtyckim należy spodziewać się "zwiększonej ilości bakterii".

74-letni turysta zakaził się groźną bakterią

19 września sanepid przekazał dramatyczne wieści. 74-letni turysta zmarł po kąpieli w morzu. Przyczyną tragedii było zakażenie bakterią Vibro vulnificus, która zaliczana jest do tej samej grupy patogenów, co przecinkowiec cholery (Vibrio cholerae). Wcześniej mężczyzna zażył kąpieli w morzu. Wszedł do wody, mimo że miał na ciele otwarte rany i był przewlekle chory. 

W związku z tym zdarzeniem niemieckie służby ponowiły swój apel o unikanie kontaktu z wodą w Bałtyku. Ostrożność powinni zachować seniorzy oraz osoby, które mają problemy ze zdrowiem lub zmagają się z różnymi schorzeniami skórnymi.

Portal informacyjny Polsat News przekazał, że w ubiegłym roku w Niemczech potwierdzono łącznie dziesięć przypadków zakażeń mięsożerną bakterią. W 2021 roku było ich sześć.

Poradnik Zdrowie: choroby zakaźne

Mięsożerna bakteria – jak można się zarazić?

Przecinkowce szczepu Vibrio vulnificu – spokrewniona z przecinkowcem cholery - powodują zakażenie o dużej śmiertelności. Do te pory występowały głównie w wodach tropikalnych. Według raportu The Lancet Countdown ta mięsożerna bakteria stanie się poważnym zagrożeniem na coraz większej części polskiego wybrzeża.

Zobacz więcej: Zjadła niedogotowaną rybę. Skończyło się amputacją wszystkich kończyn

Do zakażenia przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus dochodzi poprzez zjedzenie surowych lub niedogotowanych owoców morza. Również w sytuacji, gdy osoba ze zranioną skórą kąpie się w wodzie skolonizowanej przez mięsożerną bakterię. Przez ocieplenie klimatu Bałtyk zaczyna być dla niej coraz bardziej sprzyjającym środowiskiem do grasowania.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki