Lody z automatu pod lupą sanepidu. Wykryto niepokojące bakterie
Niepokojące wyniki kontroli sanepidu w województwie warmińsko-mazurskim. W niemal co dziesiątej próbce lodów z automatu wykryto zawyżoną ilość enterobakterii, co może świadczyć o problemach z higieną podczas produkcji i dystrybucji.

9 proc. lodów z automatu z bakteriami
Pracownicy inspekcji sanitarnej wykryli zawyżoną ilość enterobakterii w 9 proc. próbek lodów z automatu sprzedawanych na Warmii i Mazurach – podał w czwartek sanepid. Takie uchybienia mogą świadczyć o niewłaściwych warunkach higienicznych przy produkcji.
TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Czy lodami można się zatruć? Wyniki kontroli niepokoją, ale nie to jest najgorsze
Brak higieny przyczyną namnażania bakterii w lodach
Sanepid poinformował, że w pierwszym półroczu 2025 r. w woj. warmińsko-mazurskim zostało pobranych 165 próbek lodów z automatów. Skontrolowano je pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Zakwestionowano 15 próbek lodów, co stanowi 9 proc. wszystkich pobranych próbek.
Powodem – jak przekazała PAP Magdalena Woltmanowska z oddziału bezpieczeństwa żywności wojewódzkiej stacji sanepidu – była zawyżona ilość bakterii Enterobacteriaceae, które są uznawane za tzw. mikroorganizmy wskaźnikowe.
Ich nadmierna obecność świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny przy produkcji lodów lub niewłaściwie przeprowadzanym myciu i dezynfekcji sprzętu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Lody zanieczyszczone bakteriami. Aż 43 proc. automatów nie spełnia wymogów sanitarnych
Filtr UV + pielęgnacja. Kremy, które chronią przed nawrotem przebarwień
W przypadku stwierdzenia przekroczeń tego parametru w próbkach pracownicy sanepidu zalecali sprzedawcom działania naprawcze, m.in. szczegółową analizę wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji lodów, przeprowadzenie mycia i dezynfekcji automatów oraz szkolenia pracowników w tym zakresie.
Polecany artykuł:
Czym grożą Enterobacteriaceae
Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W razie spożycia produktu, w którym są te bakterie, u osób z obniżoną odpornością i chorobami układu pokarmowego mogą one powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
