Wystarczy jeden taki posiłek dziennie, by odnieść korzyści. Badania potwierdzają

2024-05-06 9:06

Wegetarianizm ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci piersi przekonują, że jest to najzdrowszy sposób odżywiania. Okazuje się jednak, że aby odczuć płynące z niego korzyści, wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa. Tej grupie ludzi wystarczy zaledwie jeden posiłek wegetariański dziennie, by poprawić zdrowie.

Wystarczy jeden taki posiłek dziennie, by odnieść korzyści. Badania potwierdzają
Autor: fot. Getty Images Wystarczy jeden taki posiłek dziennie, by odnieść korzyści. Badania potwierdzają

Nawet jeden posiłek dziennie. Badania pokazują, w czym pomaga wegetarianizm

Niedawno opublikowane zostało badanie, które dowodzi, że nawet jeden wegetariański bądź wegański posiłek dziennie może obniżyć poziom szkodliwego amoniaku u osób dorosłych, cierpiących na marskość wątroby. Jak to sprawdzono?

Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Virginia Commonwealth i Centrum Medycznego Richmond VA podali pacjentom burgera, który zawierał 20 gramów białka. 10 badanych otrzymało burgera z wołowiny i wieprzowiny, 10 kolejnych otrzymało wegański zamiennik mięsa, a pozostałych 10 – wegetariańskiego burgera z fasoli. Wszyscy dostali również niskotłuszczowe frytki, bułkę z ziarnami oraz wodę. W badaniu nie były dopuszczone żadne przyprawy ani dodatki.

Przed oraz po posiłku od badanych pobrane zostały próbki krwi i moczu. Jak donoszą autorzy badania, uczestnicy, którzy dostali mięsnego burgera, mieli wyższy poziom aminokwasów związanych z produkcją amoniaku i encefalopatią wątrobową (zespół objawów neuropsychiatrycznych spowodowanych poważną chorobą wątroby) niż ci, którzy jedli burgery bezmięsne.

Jak wytłumaczyli naukowcy, kiedy organizm trawi pokarm, bakterie w jelitach wytwarzają amoniak. Następnie ten, jako "odpad", jest  metabolizowany przez wątrobę i usuwany z organizmu jako mocznik. Niestety, w przypadku uszkodzenia wątroby, wadliwy organ nie jest w stanie pełnić tej funkcji, co powoduje gromadzenie się toksycznego amoniaku m.in. w mózgu. Tak właśnie dochodzi do rozwoju encefalopatii wątrobowej.

Zdrowo Odpytani: Jesz i nie tyjesz? Dietetyk: "Ja bym taką osobę przebadała pod kątem pasożytów"

Wegetarianizm a wątroba. Specjalista wyjaśnia

Naukowcy zauważyli również, że zarówno bakterie jelitowe, jak i dieta mogą mieć wpływ na poziom amoniaku w organizmie. Gastroenterolog z VCU, dr Jasmohan Bajaj, powiedział w oświadczeniu cytowanym przez "New York Post":

To ekscytujące zobaczyć, że nawet niewielkie zmiany w diecie, takie jak zjedzenie raz na jakiś czas jednego posiłku bez mięsa, mogą przynieść korzyści wątrobie poprzez obniżenie poziomu szkodliwego amoniaku u pacjentów z marskością wątroby.

Zaznaczył jednak, że niezbędne będą kolejne badania, by móc dowiedzieć się, czy spożywanie posiłków bez mięsa może pomagać w czymś więcej niż zapobieganie problemom z funkcjonowaniem mózgu i postępem chorób wątroby.

Wstępne wyniki badań pojawiły się w czasopiśmie "Clinical and Translational Gastroenterology". Twórcy twierdzą, że wyniki ich pracy dają uzasadnienie dla dalszego badania wpływu diety wegetariańskiej na marskość wątroby i poziom amoniaku.

Autorzy badania mają jednak nadzieję, że uzyskane przez nich wyniki przekonają lekarzy do zachęcania pacjentów z problemami z wątrobą do zastąpienia mięsa białkiem pochodzenia roślinnego. Dr Bajaj przyznaje, że wprowadzenie długoterminowych zmian w diecie może być ciężkie, jednak pacjenci powinni wiedzieć, że "wprowadzenie pozytywnych zmian w diecie nie musi być przytłaczające ani trudne".

Sonda
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki