Ulubione warzywo Polaków lekiem na raka? O odkryciu polskich naukowców mówi cały świat
Glikoalkaloidy są naturalnie występującymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Pharmacology" wskazało na właściwości tych substancji, które można wykorzystać w onkologii. Zdaniem polskich naukowców związki te mają właściwości przeciwnowotworowe i mogą zmniejszać skutki uboczne leczenia.
Rak stanowi jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Polscy eksperci zidentyfikowali związki, które mają potencjał chemioterapeutyczny. Chodzi o glikoalkaloidy, które naturalnie występują w warzywach i owocach takich jak ziemniaki, papryka czy borówki.
Czy ziemniaki są zdrowe? Właściwości przeciwnowotworowe
Polscy naukowcy wykazali, że glikoalkaloidy mają pewne właściwości przeciwnowotworowe i mogą pomagać pacjentom z niszczycielskimi skutkami ubocznymi leczenia onkologicznego. Jak podkreślają autorzy analiz, chemioterapia stosowana w terapii chorób onkologicznych jest skuteczna i niszczy komórki rakowe. Jednak ostatecznie atakuje także zdrowe komórki organizmu i powoduje wiele skutków ubocznych takich jak:
- nudności,
- wypadanie włosów,
- zmęczenie.
To skłoniło polską badaczkę i główną autorkę badań Magdalenę Winkiel i jej zespół z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, do poszukiwania innych rozwiązań, które mogą mieć potencjał chemioterapeutyczny. Pod lupę naukowcy wzięli glikoalkaloidy, które można znaleźć w ziemniakach, pomidorach, papryce i borówkach. Zdaniem polskich ekspertów związki te mają pewne właściwości przeciwnowotworowe.
W swoich analizach skupili się na pięciu glikoalkaloidach, które w ich opinii można wykorzystać do opracowania leków. Chodzi o solaninę, chakoninę, solasoninę, solamarginę i tomatynę.
Co jeść, żeby zabić komórki rakowe? Właściwości glikoalkaloidów
Badania wykazały, że solanina może potencjalnie zatrzymywać rakotwórcze chemikalia, które po przekształceniu mogą stać się przyczyną raka. Jedna z analiz potwierdziła, że solasonina zabija jeden z rodzajów komórek nowotworu krwi. Co więcej, autorzy badań odkryli, że chakonina może potencjalnie leczyć posocznicę. Z kolei substancje zawarte w pomidorach mogą regulować cykle komórkowe organizmu, w czym naukowcy upatrują możliwość zastosowania do niszczenia komórek zaatakowanych przez nowotwór.
Badacze podkreślają, że potrzebne są analizy na ludzkich komórkach, by dokładnie ustalić, które glikoalkaloidy są bezpieczne i a ich rezultaty na tyle obiecujące, aby można było testować je na ludziach. Główna autorka badań zaznacza również, że naturalnie występujące chemikalia w roślinach nie mogą zastąpić leków stosowanych w walce z rakiem, ale być może skojarzona terapia zwiększy skuteczność leczenia pacjentów.
Nie ma także dowodów na to, że spożywanie określonej ilości warzyw, może zwalczać raka, choć badania dowodzą, że substancje w nich zwarte mają takie właściwości. - Należy przeprowadzić więcej badań, aby odkryć nowe, bardziej selektywne i mniej toksyczne terapie przeciwnowotworowe oraz poprawić skuteczność stosowanych metod leczenia, ponieważ rak pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie – podkreślają autorzy analiz.