Elbląg: 88-latka zmarła, jej mąż jest w szpitalu. "Poczuli się źle po zjedzeniu grzybów"

2025-09-10 9:48

Warmińsko-mazurski sanepid wyjaśnia okoliczności prawdopodobnego zatrucia grzybami starszego małżeństwa. Kobieta w wieku 88 lat nie żyje, jej mąż jest w szpitalu.

grzyby
Autor: GettyImages Kosz z grzybami

Warmińsko-mazurski państwowy inspektor sanitarny dr Janusz Dzisko powiedział PAP, że pracownice sanepidu na miejscu właśnie wyjaśniają sprawę.

- Zawiadomił nas elbląski szpital, do którego trafiło starsze małżeństwo, które źle się poczuło po zjedzeniu grzybów - powiedział PAP dr Dzisko. Dodał, że kobieta w wieku 88 lat zmarła we wtorek. Małżeństwo trafiło do szpitala w Elblągu przed kilkoma dniami.

- Mężczyzna jest hospitalizowany, nasze pracownice wyjaśniają z nim okoliczności sprawy - powiedział Dzisko.

Dodał, że w środę służby sanitarne będą miały większą wiedzę na ten temat. Na razie wiadomo, że mężczyzna miał powiedzieć, że zbierał "białe grzyby na łące" - prawdopodobnie sądził, że zbiera pieczarki.

Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity

Służby sanitarne przestrzegają przed jedzeniem nieznanych grzybów. Zjedzenie trujących grzybów może prowadzić do szeregu niebezpiecznych objawów, które często pojawiają się z opóźnieniem, utrudniając szybką diagnozę.

Najczęściej występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które mogą prowadzić do odwodnienia:

  • silne bóle brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka.

W zależności od gatunku grzyba, symptomy mogą obejmować również zawroty i bóle głowy, osłabienie, zaburzenia widzenia, a nawet halucynacje.

Szczególnie groźne są te grzyby, które uszkadzają wątrobę i nerki – początkowo mogą dawać łagodne objawy, by po kilku dniach wywołać niewydolność narządów, zagrażającą życiu.

W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami, kluczowe jest natychmiastowe wezwanie pomocy medycznej.

Grzyby trujące w Polsce. Jaki możesz znaleźć?

W Polsce, wśród wielu gatunków grzybów, kilka jest szczególnie niebezpiecznych i odpowiada za większość zatruć. Króluje wśród nich muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides), odpowiedzialny za około 90% śmiertelnych zatruć. Charakteryzuje się zielonkawym kapeluszem, białymi blaszkami i bulwiastą podstawą z pochwą, a jego toksyny uszkadzają wątrobę i nerki.

Mniej groźne, ale wciąż niebezpieczne, są muchomor czerwony (Amanita muscaria) i muchomor plamisty (Amanita pantherina), które wywołują objawy neurologiczne i żołądkowo-jelitowe. Często mylone z jadalnymi są również piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta), która na surowo jest śmiertelna, oraz różne gatunki grzybów blaszkowych (np. niektóre gąski), które mogą powodować silne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Zobacz galerię: 10 najbardziej trujących grzybów. Sprawdź, jakich grzybów nie zbierać

Poradnik Zdrowie Google News

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki