Elbląg: 88-latka zmarła, jej mąż jest w szpitalu. "Poczuli się źle po zjedzeniu grzybów"
Warmińsko-mazurski sanepid wyjaśnia okoliczności prawdopodobnego zatrucia grzybami starszego małżeństwa. Kobieta w wieku 88 lat nie żyje, jej mąż jest w szpitalu.

Warmińsko-mazurski państwowy inspektor sanitarny dr Janusz Dzisko powiedział PAP, że pracownice sanepidu na miejscu właśnie wyjaśniają sprawę.
- Zawiadomił nas elbląski szpital, do którego trafiło starsze małżeństwo, które źle się poczuło po zjedzeniu grzybów - powiedział PAP dr Dzisko. Dodał, że kobieta w wieku 88 lat zmarła we wtorek. Małżeństwo trafiło do szpitala w Elblągu przed kilkoma dniami.
- Mężczyzna jest hospitalizowany, nasze pracownice wyjaśniają z nim okoliczności sprawy - powiedział Dzisko.
Dodał, że w środę służby sanitarne będą miały większą wiedzę na ten temat. Na razie wiadomo, że mężczyzna miał powiedzieć, że zbierał "białe grzyby na łące" - prawdopodobnie sądził, że zbiera pieczarki.
Służby sanitarne przestrzegają przed jedzeniem nieznanych grzybów. Zjedzenie trujących grzybów może prowadzić do szeregu niebezpiecznych objawów, które często pojawiają się z opóźnieniem, utrudniając szybką diagnozę.
Najczęściej występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które mogą prowadzić do odwodnienia:
- silne bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- biegunka.
W zależności od gatunku grzyba, symptomy mogą obejmować również zawroty i bóle głowy, osłabienie, zaburzenia widzenia, a nawet halucynacje.
Szczególnie groźne są te grzyby, które uszkadzają wątrobę i nerki – początkowo mogą dawać łagodne objawy, by po kilku dniach wywołać niewydolność narządów, zagrażającą życiu.
W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami, kluczowe jest natychmiastowe wezwanie pomocy medycznej.
Grzyby trujące w Polsce. Jaki możesz znaleźć?
W Polsce, wśród wielu gatunków grzybów, kilka jest szczególnie niebezpiecznych i odpowiada za większość zatruć. Króluje wśród nich muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides), odpowiedzialny za około 90% śmiertelnych zatruć. Charakteryzuje się zielonkawym kapeluszem, białymi blaszkami i bulwiastą podstawą z pochwą, a jego toksyny uszkadzają wątrobę i nerki.
Mniej groźne, ale wciąż niebezpieczne, są muchomor czerwony (Amanita muscaria) i muchomor plamisty (Amanita pantherina), które wywołują objawy neurologiczne i żołądkowo-jelitowe. Często mylone z jadalnymi są również piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta), która na surowo jest śmiertelna, oraz różne gatunki grzybów blaszkowych (np. niektóre gąski), które mogą powodować silne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Zobacz galerię: 10 najbardziej trujących grzybów. Sprawdź, jakich grzybów nie zbierać
