Trafili do szpitala po przedawkowaniu arbuza
Obniżenie napięcia mięśniowego, osłabienie mięśni, zaburzenia pracy serca, nieregularne tętno – to potencjalne (i niejedyne!) skutki przedawkowania arbuzów u osób z przewlekłymi chorobami nerek. Przypadek trojga pacjentów, którzy doświadczyli opisanych zaburzeń, przeanalizowano na łamach „Annals of Internal Medicine: Clinical Cases”.
Dlaczego nadmiar abuza może być niebezpieczny?
Chociaż arbuzy składają się głównie z wody, jednak nie jest to ich jedyny składnik. W arbuzie znajduje się również wiele witamin i minerałów, zaś w gronie wspomnianych minerałów, znajdziemy m.in. potas. W kawałku arbuza o masie ok. 286 g można znaleźć 320 miligramów potasu. To ok. 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek w przypadku kobiet i ok. 9 proc. dziennego zapotrzebowania w przypadku mężczyzn.
Dla zdrowej osoby porcja potasu pozyskiwana z arbuza jest bezpieczna, a nawet wskazana m.in. w celu utrzymania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, prawidłowej pracy serca, utrzymania właściwego ciśnienia krwi i prawidłowej pracy mięśni.
Niewykorzystany potas u zdrowych osób jest usuwany przez nerki, po czym wydalany z moczem. U osób z przewlekłą chorobą nerek może jednak pojawić się problem z filtrowaniem potasu.
U takich pacjentów może dojść, jak w przypadku opisywanych trzech osób, do ciężkiej hiperkaliemii, czyli stanu, w którym we krwi jest za dużo potasu.
Skutki uboczne spożycia arbuza
U wspomnianych pacjentów stężenie potasu we krwi wynosiło od 6,6 do 7,4 milimoli na litr, podczas gdy normalny zakres wynosi od 3,5 do 5,0 mmol/l. Chorzy spożywali duże ilości arbuzów, przez czas od 3 tygodni do 2 miesięcy. Sięgali zarówno po sok arbuzowy, jak i po całe owoce.
U dwojga z pacjentów zauważono problemy z układem krążenia. W jednym przypadku osoba miała obniżone tętno. Inny pacjent przeżył wstrząs w wyniku wszczepienia implantu defibrylatora zaprojektowanego w celu przywrócenia prawidłowego rytmu serca.
Wśród objawów nadmiaru potasu można wymienić ponadto m.in. osłabienie mięśni, uczucie mrowienia, nudności, a w nagłych lub ciężkich przypadkach duszność i bóle w klatce piersiowej.
Przedawkowanie arbuza - leczenie i profilaktyka
Hiperkalemię można na szczęście szczęśliwie leczyć. Należy zażywać odpowiednie leki, a także profilaktycznie unikać jedzenia arbuzów. Autorzy studium przypadku mają nadzieję, że zwróci ono uwagę na mało znane zagrożenia, jakie dla osób z przewlekłą chorobą nerek, wynikają ze spożywania zbyt dużej ilości arbuza.
„Arbuz to popularny letni owoc i chociaż banany, ziemniaki i pomidory są znane z powodowania hiperkaliemii, często pomija się ryzyko hiperkaliemii po nadmiernym spożyciu arbuza” – napisano w artykule. „Rozpoznanie przyczyn hiperkaliemii ma kluczowe znaczenie w leczeniu i zapobieganiu przyszłym epizodom”.