Groźna bakteria przenosi się przez żywność. Są już ofiary śmiertelne

2025-09-01 10:05

W Niemczech i Belgii odnotowano prawie 40 przypadków infekcji bakterią Ehec, z czego część zakończyła się tragicznie. Najwięcej zachorowań dotyczy dzieci i osób starszych. W Turyngii wycofano ze sprzedaży kiełbasę, w której wykryto patogen. Eksperci ostrzegają przed powtórką scenariusza z 2011 roku.

Groźna bakteria przenosi się przez żywność. Są już ofiary śmiertelne
Autor: Getty/ GettyImages Groźna bakteria przenosi się przez żywność. Są już ofiary śmiertelne

W Niemczech i Belgii w ostatnich tygodniach odnotowano blisko 40 zakażeń bakterią Ehec. Patogen wywołuje poważne stany zapalne jelit, a w cięższych przypadkach prowadzi do groźnych powikłań, takich jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), mogący skończyć się niewydolnością nerek. Szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze. W Meklemburgii-Pomorzu Przednim zgłoszono 17 przypadków, w większości u najmłodszych pacjentów. Część dzieci wymagała leczenia na oddziałach intensywnej terapii. W Belgii bakteria zaatakowała przede wszystkim mieszkańców domów spokojnej starości – około 20 osób zostało zakażonych, a co najmniej pięć zmarło.

Otyłość - choroba, nie wybór. Debata poradnikzdrowie.pl

Infekcje Ehec 2025 przypadki. Wycofana kiełbasa z Turyngii

Równolegle w Niemczech ogłoszono wycofanie jednej partii produktu mięsnego, w którym wykryto obecność Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga. Producent Schleizer Fleisch- und Wurstwaren GmbH poinformował o wycofaniu z rynku „kiełbasy cebulowej typu metka” w opakowaniach 500 g z datą minimalnej trwałości 27 sierpnia. Skażona partia trafiła do sprzedaży m.in. w Badenii-Wirtembergii, Hamburgu, Nadrenii Północnej-Westfalii czy Turyngii. Klientów poinformowano, że mogą zwrócić produkt i otrzymać zwrot pieniędzy.

Czym jest bakteria Ehec i jak działa?

Ehec to skrót od enterokrwotoczna Escherichia coli – chorobotwórczych szczepów bakterii występujących u przeżuwaczy, głównie bydła. Do zakażenia dochodzi najczęściej przez spożycie skażonej żywności. Niebezpieczeństwo wynika z produkcji toksyn Shiga, które uszkadzają komórki organizmu. Typowe objawy infekcji to biegunka (często krwawa), bóle brzucha, nudności i wymioty. W ciężkich przypadkach rozwija się HUS, powodujący uszkodzenie nerek.

Do wywołania choroby wystarczy niewielka dawka bakterii, a co gorsza — możliwe jest także przenoszenie z człowieka na człowieka. Z tego powodu zakażenia łatwo szerzą się w przedszkolach, szkołach i domach opieki.

Epidemia Ehec 2025. Czy sytuacja przypomina epidemię z 2011 roku?

Eksperci przypominają o epidemii Ehec z 2011 roku, kiedy zakażonych zostało około 3800 osób, a ponad 50 zmarło. Źródłem okazały się wówczas skażone kiełki kozieradki. Obecne przypadki w Niemczech i Belgii mają inną dynamikę – liczby są niższe, jednak niepokój budzi fakt, że chorują głównie dzieci oraz osoby starsze. Laboratoria w Belgii potwierdziły, że wszystkie zakażenia zostały wywołane przez ten sam typ bakterii, co sugeruje wspólne źródło, choć nadal nie udało się go wskazać.

Jak chronić się przed zakażeniem Ehec?

Specjaliści zalecają przestrzeganie podstawowych zasad higieny żywności. Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być dokładnie gotowane, a owoce i warzywa należy starannie myć. Nie wolno spożywać mięsa czy kiełbas w stanie surowym, a w przypadku objawów – jak silna biegunka, krew w stolcu czy odwodnienie – konieczna jest szybka konsultacja lekarska.

Z danych Instytutu Roberta Kocha wynika, że w samym 2024 roku w Niemczech potwierdzono ponad 4500 przypadków zakażeń Ehec. W bieżącym roku liczba zachorowań sięga już ponad 3600, co świadczy o stałej obecności problemu w populacji.

Mellina
Titus z Acid Drinkers: Piłem wszystko poza benzyną! MELLINA – Meller
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki