Kryterium wyszukiwania: "

wapń właściwości

", znalezionych wyników: 393

Artykuły o "wapń właściwości"

Stokrotka pospolita: właściwości lecznicze
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) ma drobne, delikatne kwiatki, które pojawiają się wiosną jako jedne z pierwszych i zdobią trawniki aż do późnej jesieni. Stokrotki są urocze, ale mają również inne zalety – dbają o zdrowie i urodę. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma stokrotka.
Grzyby shiitake - właściwości. Gdzie kupić i jak przyrządzić grzyby shiitake?
Grzyby shiitake posiadają wyjątkowe właściwości. Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Jednak co najważniejsze - grzyby shiitake wykazują działanie przeciwnowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają grzyby shiitake, gdzie można je kupić i w jaki sposób je przyrządzić?
Jiaogulan (gynostemma), czyli "zioło życia" - leczy czy szkodzi?
Jiaogulan (gynostemma), znane także jako "zioło życia" lub "ziele długowieczności", podobno jest "lekiem" na wszystko: raka, serce, wątrobę, depresję, cukrzycę, astmę, migrenę, problemy ze snem, itd. Jednak swoją sławę gynostemma zyskała dzięki temu, że przedłuża życie. Niestety, próżno szukać informacji o wynikach badań naukowych, które mogłyby potwierdzić cudowne właściwości "zioła życia", a Główny Inspektorat Farmaceutyczny ostrzega przed tym specyfikiem. Czym jest "zioło życia" i jakie naprawdę posiada właściwości?
WAPŃ: objawy niedoboru i nadmiaru
Wapń w odpowiednim stężeniu powoduje, że mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi. Właściwe stężenie tego pierwiastka to również sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój. Wiadomo, że niedobór wapnia szkodzi, ale jego nadmiar też jest niebezpieczny. Lepiej mieć za mało wapnia czy za dużo?
BAKŁAŻAN. Właściwości zdrowotne i odżywcze oberżyny
Bakłażan: psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - to tylko niektóre z określeń fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs. Jakie właściwości zdrowotne znajdują się w skórce bakłażanów i kto powinien wyeliminować te warzywa z diety?
KAWA: właściwości kosmetyczne i lecznicze kawy
Kawa nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale ma też wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Dlatego ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny m.in. dlatego, że zawierają substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu.
Pigwa nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze i odżywcze pigwy
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze ma pigwa?
MLECZKO PSZCZELE - substancja produkowana przez pszczoły, przez wielu nazywana eliksirem młodości i środkiem na zachowanie witalności przez długie lata. Znaczenia mleczka pszczelego dla organizmu człowieka nie sposób zrozumieć bez poznania jego pierwotnej funkcji w ulu. Sprawdź jak powstaje mleczko pszczele i jakie ma właściwości.
forum poradnikzdrowie

zwapnienie kości

Mam 19 lat. Ostatnio miałam badanie usg stawu biodrowego i się okazało żę mam zwapnienie kości lub odwapnienie. Nie wiem jak to sie ...

Czy to nerwica ?

Mam 21 lat. Jestem osoba bardzo nerwowa. Ojciec jest alkoholikiem, więc dużo przeszłam. Było wiele sytuacji, w których było ciężko. Jestem osobą ambitną ...

Dlaczego czernieje srebro?

A więc jak w temacie ktoś napisał że srebro potrafi z czernieć wskutek ciepłoty ciała, ja myślę że to guzik prawda, gdyż swój ...

Co na ukąszenia komarów?

Koza, sposób jak dla mnie rewelacja, w momencie gdy ma sie dziecko nie wszystkie sposoby naturalne się sprawdzają niestety :) ja nawet uciekam ...

Chrapka na jabłka

Ostatnio przeczytałam, że zjadamy 15 kilogramów jabłek rocznie i to mnie osłabiło. Zakładając średnio, że kilogram jabłek to 7-8 sztuk, wychodzi około 120 ...

Brokuł na raka!!!

Cały brokuł jest zdrowy, ale ostatnio dowiedzialam się, że jego kiełki są milion razy zdrowsze! Przeczytałam tutaj http://terapiasokami.pl/kielki-brokulu-wlasciwosci - że działa na raka, ...

Domowe soki na przeziębienie

Zrobiłam sok z czarnego bzu według przepisu z Poradnika i powiem Wam, że to naprawdę działa! Nie ma to jak sprawdzone, domowe sposoby ...

Ulubiony specyfik na przeziębienie i inne choroby

Kochacie domowe specyfiki na przeziębienie? Domowe syropki, napary i herbatki są znacznie lepsze niż obciążające wątrobę leki z apteki. Istnieje wiele przepisów na ...
Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów
Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze zawierają te warzywa.
ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?
Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma aronia.
Pachnotka zwyczajna: właściwości lecznicze
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), wygląda niezbyt okazale, bo ma dość grube, zielone lub fioletowe liście i drobne, dzwonkowate kwiaty. Tymczasem jej właściwości lecznicze są nie do przecenienia – to jedna z najbardziej znanych roślin o właściwościach przeciwalergicznych. Łagodzi dolegliwości związane m.in. z sezonowym katarem, uczuleniem na sierść, czy roztocza, uczuciem zatkanego nosa.
Rabarbar - owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.