Kryterium wyszukiwania: "

papryka ostra właściwości

", znalezionych wyników: 46

Artykuły o "papryka ostra właściwości"

PAPRYKA SŁODKA I OSTRA. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze w papryce
Czy papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych? TAK, ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.
PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego
Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.
Dorada - wartości odżywcze i właściwości
Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D oraz fosforu. Ponadto w doradzie znajdziemy sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma dorada i jak przygotować tę smaczną rybę.
Indyk - mięso, które polecają dietetycy. Wartości odżywcze indyka
Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze - chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych. Indyk to jednak mięso dość wymagające - łatwo je przesuszyć, zwłaszcza piersi. Jak piec i smażyć indyka, by był soczysty?
Oliwki: wartość odżywcza i właściwości
Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc jeść oliwki, a nie tylko korzystać z wytłaczanej z nich oliwy. Sprawdź, jaka jest wartość odżywcza oliwek, ile mają kalorii i które są najsmaczniejsze.
PROBIOTYKI - właściwości lecznicze, rodzaje i źródła
Probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, mają potwierdzone licznymi badaniami właściwości lecznicze - wspomagają m.in. leczenie biegunek, alergii, atopii, chorób zapalnych jelit i wątroby, wzmacniają odporność organizmu. Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych oraz są dostępne jako suplementy diety. Aby szczep bakterii został uznany za probiotyczny, musi spełniać szereg wymagań.
SZAFRAN - właściwości, zastosowanie w kuchni i lecznictwie
Zastosowanie szafranu (przyprawy) w kuchni i lecznictwie datuje się na czasy starożytne. Sumerowie i Grecy doceniali nie tylko walory smakowe szafranu, lecz także właściwości lecznicze i wykorzystywali go w m.in. leczeniu przeziębień, szkarlatyny, a także jako afrodyzjak. Z badań współczesnych naukowców wynika, że ta najdroższa przyprawa świata może złagodzić objawy depresji i choroby wrzodowej. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma szafran i wypróbuj przepis na danie z tą przyprawą.
Halibut: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3. Poznaj właściwości zdrowotne halibuta i dowiedz się, jak go przygotowywać.
forum poradnikzdrowie

Siostra chora :(

Witam Mam problem z moją siostrą ,a mianowicie około półtora tygodnia temu zaczęła wymiotować strasznie pod koniec wymiotowała samą herbatą/wodą kiedy mama podawała ...

Moja siostra przyniosła do domu półpaśca ? Czy mogę się zarazić ?

Witam Opisze od początku Moja siostra przyniosła ze szkoły tą chorobę od koleżanki z jej klasy byłem z siostrą u lekarza lekarz stwierdził ...

Jak uniknąć kłopotliwych gazów?

e ja mam pewien problem o ile to mozna tak nazwać... od urodzenia mama mówi na mnie razem z siostra pierdziawka,bo gdy np. ...

Operacja na zaćmę

Czy jest to bolesna operacja? jak długo wraca się do formy? ile potrzeba zwolnienia ? czy jest możliwość że powróci zaćma? Mój dziadek ...

Jakie zabiegi na zmarszczki?

Fajnym zabiegiem na zmarszczki jest wypełnianie ich kwasem hialuronowym. Jest to troszkę nieprzyjemne, ale do zniesienie i co najważniejsze przynosi natychmiastowe rezultaty. W ...

Dieta bananowa

Jeden dzień na takiej diecie może być całkiem korzystny dla naszego organizmu, banany są lekkostrawne, jelita będą sobie mogły odpocząć, ale na dłuższą ...

Zabiegi ginekologii estetycznej

Hej dziewczyny :) Ostatnio moja kolezanka poddala sie zabiegowi ginekologii estetycznej. W sumie to dzieki niej dopiero uslyszalam o tej dziedzinie medycyny. Miala ...

Maść ichtiolowa

Witam, więc tak, mając 16 lat miałem problem z trądzikiem i smarowałem się maścią którą miała moja siostra, pomagała do czasu aż siostra ...
Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne
Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także magnezu, żelaza, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Mają bardzo szerokie działanie prozdrowotne – obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, leczą wrzody żołądka i chronią wątrobę przed toksynami. Pestki arbuza można jeść jako przekąskę, prażone i z przyprawami.
KIMCHI - właściwości i przepis. Jak zrobić kimchi w domu?
Kimchi to danie będące symbolem kultury koreańskiej, którego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada rocznie ok. 20 kg kimchi. Tradycja jego przygotowania została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Sprawdź, jakie właściwości ma kimchi i jak je zrobić w domu.
JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Jednak w Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. Sprawdź, jak przyrządzać jarmuż - wypróbuj nasze przepisy.
KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny
Kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczki chili, jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Kapsaicyna ma także inne zastosowanie, ponieważ jest wykorzystywana do produkcji licznych aerozoli, takich jak np. gaz pieprzowy. Sprawdź, jak działa kapsaicyna.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.