Kryterium wyszukiwania: "

olej sojowy

", znalezionych wyników: 142

Artykuły o "olej sojowy"

OLEJ SOJOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju sojowego
Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Olej sojowy jest stosowany przede wszystkim w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Sprawdź, jakie działanie ma olej sojowy.
Jak wybrać olej do olejowania włosów?
Olejowanie włosów to najskuteczniejszy i najmodniejszy sposób na ich regenerację. Olejować można zawsze i wszędzie, ale nie wszystkim. Jak dobrać właściwy olejek do swojego typu włosów? Okazuje się, że to już nie takie proste. Poznaj najlepsze oleje do włosów i sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie. Podpowiadamy, które olejki warto stosować, aby sobie nie zaszkodzić.
Olej słonecznikowy - zastosowanie w kuchni i właściwości zdrowotne
Olej słonecznikowy to jeden z najbardziej popularnych olejów roślinnych w Polsce. Powszechnie uważa się, że jest bardzo zdrowy, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Niektórzy dodają go na zimno do sałatek, inni używają go do smażenia i pieczenia. Czy jednak olej słonecznikowy rzeczywiście jest zdrowy? Czy na pewno nadaje się do smażenia?
TŁUSZCZ ROŚLINNY. Jaki wybrać? PRAKTYCZNY PRZEWODNIK
Każdy tłuszcz roślinny ma wpływ na nasze zdrowie. Do wyboru mamy oliwę z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy i wiele, wiele innych. Zobacz jakie właściwości mają tłuszcze roślinne i który z nich, jest dla ciebie najbardziej odpowiedni.
OLEJ tłoczony z rzepaku - jeden z najzdrowszych na świecie
Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości.
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada olej kokosowy.
OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów
Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i słonecznikowym można dziś kupić olej z pestek winogron, sezamowy, sojowy czy kukurydziany. Każdy z nich ma nieco inny skład i zastosowanie.
OLEJOWANIE WŁOSÓW - domowy sposób na pielęgnację i regenerację włosów. Jak zrobić?
Efekty zabiegu olejowania włosów mogą okazać się olśniewające, jeśli odpowiednio dobierzemy olej i metodę jego aplikacji. Olejowanie włosów, które staje się ostatnio coraz bardziej popularne, poprawia kondycję włosów, dodaje im blasku i sprawia, że pięknie wyglądają. Jak olejować włosy i jak dobrać odpowiedni olej?
forum poradnikzdrowie

Olejek do opalania - jaki wybrać?

ostatnio odkryłam z mary cohr super nawilżający olejek arganowy do ciała czy wy tez używacie olejków jeśli tak to jakich ????

Niezwykłe oleje

Na rynku jest mnóstwo olejów roślinnych, ale najczęściej sięgamy po rzepakowy, słonecznikowy, sojowy albo z oliwek. Warto jednak poznać wyjątkowe właściwości bardziej egzotycznych ...

Olejek arganowy przeciw zmarszczkom

Słyszałam, że olejek arganowy ma działanie przeciwstarzeniowe. Czy któraś z Was stosowała go w tym celu? Jeśli tak, to jak należy go używać? ...

Proszę o radę, kolejna próba zrzucenia kg

Witam, mój wzrost to 155 cm, waga 61 kg. Od dwóch tygodni wziełam się za siebie, planuję zrzucić zbędne kilogramy, chciałabym ważyć ok ...

Olej kokosowy dobry na wszystko

Próbowaliście uzywać oleju kokosowego? Ja stosuję go prawie do wszystkiego. Doskonale nadaje się do pieczenia czy smażenia w wysokich temperaturach. Działa odchudzająco i ...

Wybielanie zębów olejem kokosowym

Nie wiem czy próbowaliście ale u mnie wyniki mega! Po 2 tygodniach stosowania zęby znacznie zmieniły kolor, pozbyłam się też czarnego nalotu a ...

olej z drzewa herbacianego na wszy

Odkryłam niedawno preparat TTO, czyli olej z drzewa herbacianego, ja osobiście kupiłam z firmy Virde. Stosuje jako środek antyseptyczny na różnego rodzaju grzybicę. ...

Ból w dolej części pleców

Witam od jakiegoś czasu mam bóle pleców, konkretnie nad pośladkami w okolicach "doleczków wenus" nad lewą nogą. Jest to ostry i czasami paraliżujący ...
Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Olej z awokado zalicza się go do najzdrowszych olejów na świecie, a we Francji ma nawet status leku na artretyzm. Badania potwierdzają inne właściwości zdrowotne oleju z awokado - pozytywnie wpływa na wzrok i skórę, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom dziąseł. Ma też wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce.
Sezam i olej sezamowy - właściwości odżywcze i zastosowanie
Sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce czy kuchni. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie mają ziarna sezamu i olej sezamowy.
Utwardzony olej palmowy - źródło szkodliwych tłuszczów trans
Olej palmowy możemy znaleźć w składzie wielu produktów spożywczych, głównie słodyczy i fast-foodów, np. frytek. Jest chętnie wykorzystywany przez producentów, przede wszystkim ze względu na cenę. Nieświadomi konsumenci natomiast masowo kupują produkty z utwardzonym tłuszczem palmowym, nie zdając sobie sprawy z jego negatywnego wpływu na zdrowie.
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Nie każdy tłuszcz dobrze znosi wysoką temperaturę i nadaje się do smażenia i pieczenia. Aby wybrać odpowiedni, trzeba zwracać uwagę na jego temperaturę dymienia i skład kwasów tłuszczowych. Wysokie temperatury podczas smażenia powodują rozpad tłuszczów i powstawanie toksycznych dla zdrowia związków, dlatego do smażenia najlepiej wybierać tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak masło klarowane, olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek czy olej ryżowy.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.