Kryterium wyszukiwania: "

kiszonki

", znalezionych wyników: 50
Kwas mlekowy

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy to jeden z hydroksykwasów powstający w wyniku spalania glukozy bez dostatecznego dostępu tlenu. Powstaje w mięśniach pod wpływem dużego wysiłku fizycznego. Jednak kwas mlekowy nie jest powodem powysiłkowego bólu mięśni, bo już w dwie godziny po zakończeniu wysiłku zostaje odprowadzony do wątroby i przerobiony na glukozę. Za ból odpowiadają mikrourazy włókien mięśniowych. Kwas mlekowy powstaje także w wyniku procesów fermentacji inicjowanych przez bakterie - pałeczki kwasu mlekowego. Fermentują produkty mleczne w wyniku spalania cukru laktozy - powstają wtedy sery, jogurt i zsiadłe mleko, oraz warzywa i owoce - w wyniku spalania fruktozy - dzięki temu mamy kiszonki.

Zastosowanie kwasu mlekowego

Kwas mlekowy używany jest w przemyśle jako tzw. regulator kwasowości (E-270). Pszczelarze używają go do zwalczania roztocza w ulach. Znalazł także szerokie zastosowanie w kosmetyce w zabiegach eksfoliacji jako środek złuszczający naskórek. Pałeczki kwasu mlekowego są cennym probiotykiem stosowanym wewnętrznie oraz w postaci środków dopochwowych.  

Artykuły o "kiszonki"

KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których o tej porze nam brakuje, ale też naturalny probiotyk - bakterie kwasu mlekowego.
PROBIOTYKI wzmacniają organizm i poprawiają odporność
Z półek sklepowych coraz natarczywiej kuszą probiotyki – produkty zawierające mikroorganizmy (bakterie), które po spożyciu korzystnie wpływają na organizm człowieka. Czy warto włączyć je do swojej diety?
Lista naturalnych probiotyków: jogurty, kiszonki, kwas chlebowy
Lista naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających dobre bakterie nie jest długa. W znaczącej większości są to produkty łatwo dostępne. Najważniejsza jest ich jakość: tylko własne kiszonki będą probiotykami. Podobnie jest z jogurtami – najlepsze są te z najmniejszą ilością składników.
Konfitury, dżemy, marynaty i inne PRZETWORY domowe
Galaretki, dżemy, konfitury, marynaty... Można to wszystko kupić, ale po co? Przetwory zrobione własnoręcznie są smaczniejsze i zachowują więcej witamin, bo przygotowujemy je ze świeżych owoców i warzyw, ponadto sami decydujemy o smaku i ilości przypraw dodawanych do kiszonek, marynat, konfitur czy dżemów.
PRZETWORY - sposób na pyszne warzywa i owoce zimą
Przetwory są smaczne, zdrowe i znowu modne. Sprawdź, jak możesz odpowiednio przechowywać warzywa i owoce, żeby cieszyć się nimi również zimą. Możesz przygotować dżemy, konfitury, nalewki, kiszonki, przeciery...
Dieta na zimę. Co jeść zimą by dostarczyć sobie witamin?
Dobra dieta na zimę powinna rozgrzewać i nie tuczyć oraz uzupełniać witaminy i minerały. Co jeść zimą, by dostarczyć sobie witamin? Zimowa dieta powinna obfitować w krótko gotowane warzywa, warzywne zupy, desery owocowe i kiszonki oraz kasze. Sprawdź, co jeść w zimie, by być zdrowym?
WARZYWA zapewniają nam zdrowie przez cały rok
Odpowiednio przechowywane warzywa zachowają swe cenne właściwości i zapewnią nam zdrowie przez cały rok. Dietetycy polecają, by każdego dnia jeść ok. pół kilograma warzyw, najlepiej wzbogacić w nie każdy posiłek.
Witaminy i minerały: co jeść zimą, żeby uzupełnić braki substancji odżywczych
Witamin i minerałów brakuje nam szczególnie zimą. O tej porze roku nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie, a te, które można kupić, zawierają mniej wartości odżywczych. Co jeść zimą, żeby uzupełnić braki substancji odżywczych?
forum poradnikzdrowie

Jedz probiotyki

kiszonki i jogurty mozna sobie jeść jakby profilaktycznie, szczególnie kobiety które mają tendencje do infekcji, ale juz w trakcie infecji, czy podczas leczenia ...

Atopowe zapalenie skóry

polecam balsam atopic firm phamaceris, jest naprawde rewelacyjny i mi pomógł wyjśc z naprawde ciężkiego stanu teraz smaruje się cała tym balsamem juz ...

Co mogę podać 4latkowi na odporność?

Od września przez całą zimę podaje dzieciom tran, raz na jakiś czas przez kilka tygodni podaję im też probiotyki. Ważna jest też właściwa ...

Leczenie sposobami domowymi czy do lekarza ? jak wygląda u was profilaktyka?

Profilaktycznie to tran jest najlepszy (gdzieś tu na forum wątek już taki jest) i mam zaufanie co do dolegliwości intymnych do probiotyków, chociaż ...

Profilaktyka infekcji stref intymnych

Zero słodyczy, słodkich kolorowych napoi, bo to doskonała pożywka dla grzybów. Zamiast tego jogurty, kefiry, kiszonki. Do tego probiotyk np. dopochwowy invag z ...

Czy lepeij stosować witaminy czy warzywa i owcoce ?

Suplementy są dla lemingów. Od wiosny do jesieni mamy cały wysyp warzyw, zieleniny z łąki, z lasu, oraz owoce. Jesień i zima, to ...

Odporność u dzieci

Mi mój pediatra (chodze z córką do przychodni medintel) zapisał probiotyki. Powiedział też, żeby suplementować je z naturalnych poduktów tj. kiszonki, jogurty. Do ...

Pęcherz w opałach

CIĄGLE CHCĘ DO wc..MAM JUŻ TEGO DOSYĆ... ;((( TEN BÓL PODCZAS ODDAWANIA MOCZU I PO STOSUNKU SEKS. W CIAGU DNIA BYWAM W TOALECIE ...
Dieta przetworowa: na czym polega? Jakie są jej efekty? Ile można schudnąć na diecie przetworowej?
Dieta przetworowa to dieta odchudzająca, której podstawę stanowią pozbawione konserwantów i sztucznych barwników przetwory domowej roboty. Dieta jest szczególnie polecana w okresie zimowym, gdy dostępność do świeżych warzyw i owoców jest ograniczona i chętniej sięgamy po kaloryczne i niezdrowe przekąski. Sprawdź, na czym polega dieta przetworowa, jakie są jej efekty i ile można schudnąć na diecie przetworowej.
Jak sobie radzić z jesiennym przeziębieniem?
Kiedy przychodzi jesień, często ulegamy złemu nastrojowi, przygnębieniu, robi się zimno, wietrznie, a słońce świeci coraz słabiej. Właśnie wtedy jesteśmy szczególnie narażeni na osłabienia i przeziębienia.
Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół
Maliny pomagają pokonać gorączkę, czosnek walczy z bakteriami. Ale czy wiesz, że właściwości lecznicze ma też oliwa i kiszona kapusta? Poznaj zdrowotne korzyści z jedzenia niektórych warzyw, owoców i ziół.
KUCHNIA ROSYJSKA na Wielkanoc: pascha, bliny i samowar
Rosyjska kuchnia jest smaczna, ale do lekkich nie należy. Ale Wielkanoc to czas, gdy po długim poście możemy sobie nieco pofolgować. Potrawy rosyjskie, takie jak pascha, barszcz czy kulebiak świetnie urozmaicą świąteczne menu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.