olej

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej arganowy jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości (przede wszystkim zmn...

dodano 8-1-2019

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w starożytności. Stosowane były przez Greków i Rzymian. Praojciec medycyny - Hipokrates - polecał ich stosowanie ...

dodano 21-8-2018

Olej marula porównywany jest do popularnego oleju arganowego. Jest jednak lżejszy niż olej arganowy, a jego zapach jest zdecydowanie bardziej przyjemny (delikatny, orzechowy). Olej marula ma uniwer...

dodano 9-3-2017

Czy olej lniany uszczelnia jelita i jakie ma znaczenia dla organizmu?

dodano 8-4-2013

Olej lniany- źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w starożytnym Rzymie. Wybór właściwego oleju może nastręczyć sporo problemów, ale kiedy już uda się kupić bu...

dodano 16-6-2015

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, ponieważ posiada liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Podobno olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzan...

dodano 10-8-2017

Olej kukurydziany jest powszechnie uważany za olej o licznych właściwościach zdrowotnych. Tymczasem proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w oleju kukurydzianym jest bardzo niekorzystna. ...

dodano 2-9-2019

Olejowanie włosów to najskuteczniejszy i najmodniejszy sposób na ich regenerację. Olejować można zawsze i wszędzie, ale nie wszystkim. Jak dobrać właściwy olejek do swojego typu włosów? Okazuje się...

dodano 10-8-2017

Niegdyś wojownicy pili wino z dodatkiem liści ogórecznika, wierząc, że dodaje im męstwa. Dziś wiemy, że może nie do końca jest to prawda, ale ogórecznik ma wiele rzeczywistych właściwości leczniczy...

dodano 27-4-2015

Olej rydzowy był kiedyś niezwykle popularny. Znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, zwłaszcza przy przyrządzaniu śledzi, z którymi komponuje się najlepiej. Po latach zapomnienia znów wraca...

dodano 4-7-2017

Olej jojoba tak właściwie wcale nie jest olejkiem, a rodzajem wosku. Ze względu na jego właściwości olej jojoba poleca się zarówno osobom, które mają cerę tłustą, jak i suchą czy mieszaną. Olej joj...

dodano 21-7-2018

Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ze względu na obecność bardzo dużych ilości kwasów tłuszczowych...

dodano 12-12-2016