zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Amarantus

Amarantus

Inaczej zwany szarłatem, należy do najstarszych roślin uprawnych świata, pochodzi z Ameryki Południowej. Ma sporo łatwo przyswajalnego bezglutenowego białka, a także błonnika, żelaza, wapnia, oraz kwasy tłuszczowe NNKT. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Z rośliny uzyskuje się m.in. mąkę, kaszę, płatki i tzw. popping, czyli amarantus ekspandowany.
Źródło:
Rozwiń
Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa (quinoa) To gatunek rośliny jednorocznej uprawiany w Ameryce Południowej. Wytwarza bogate w skrobię nasiona, które są także źródłem białka, składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Quinoa ma też dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. W ziarnach komosy ryżowej znajdziemy również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ziarna komosy gotuje się podobnie jak inne kasze i ryż, ok. 15 minut, w proporcji: 2 porcje wody na 1 porcję kaszy.
Źródło:
Rozwiń
Sago

Sago

Rodzaj mączki wyrabianej z wnętrza palmy sagowej, ceniony w kuchni Azji Południowej. Służy do zagęszczania potraw, przyrządzania ciast, kleików. Sago to węglowodany w niemal czystej postaci, z niewielką domieszką białka, błonnika, wapnia i żelaza oraz śladowymi ilościami tłuszczu, karotenu, kwasu askorbinowego i witaminy B1. Mąka sago zawiera jednak niezwykle dużą ilość przeciwutleniaczy – flawonoidów i fenoli. Sago dostępne jest też w postaci grysiku (perły).
Źródło:
Rozwiń
Sorgo

Sorgo

To trawa z rodziny wiechlinowatych, pochodząca z Afryki, uprawiana także w Chinach, Indiach i Ameryce Środkowej. Nasiona zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sporą porcję błonnika. Sorgo ma wysoką jak na zboże zawartość białka - 11 g na 100 g produktu. Ma kilka odmian: białą, brązową, czerwoną i czarną – trzy ostatnie są szczególnie cenione za zawartość antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli. Sorgo wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, kaszy, chleba, makaronów.
Źródło:
Rozwiń
Tapioka

Tapioka

Nazwę tę nosi bogata w skrobię kasza powstała z mączki, uzyskanej z bulw manioku jadalnego. Maniok uprawia się głównie w Peru, Boliwii, Brazylii, uprawy można spotkać także w Nigerii oraz w Malezji, Tajlandii, Wietnamie, Indiach. W składzie tapioki znajdują się lekkostrawne węglowodany, a także białko oraz witaminy - A, witaminy z grupy B i witamina C oraz cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Występuje pod postacią mąki lub perełek, które w czasie gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Amarantus
Komosa ryżowa (quinoa)
Sago
Sorgo
Tapioka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email