Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

28 komentarze

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. Inne nasilają dolegliwości związanie ze stawami. Wystarczą niewielkie zmiany w diecie!

Dieta dla stawów wspomaga walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów, wystarczy, że będziesz jeść to, co służy stawom. Ale jedzenie może też leczyć stany zapalne i łagodzić ból stawów.

Dieta dla stawów: nabiał - źródło białka, budulca dla chrząstki

Każdego dnia zjedz 3-4 łyżki twarogu i wypij szklankę mleka, kefiru lub jogurtu. Nabiał to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - budulca chrząstki stawowej. Dorównuje ono białku mięsa i znacznie przewyższa białko pochodzące ze zbóż i warzyw strączkowych. Nabiał to także najważniejsze źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby.

Dieta dla stawów: zboża i strączkowe - do produkcji mazi

Wskazane są: pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Dostarczają one błonnika - cennego, gdy chcesz się pozbyć nadwagi (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu (długotrwały stres może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej).

Nie przegap

Ważne

Ważne

Reumatyzm może mieć tło alergiczne!

Pewne składniki pokarmowe wywołujące alergię mogą też powodować schorzenia stawów. Na liście "podejrzanych" znajdują się m.in. mąka, czekolada, ryż, owies, kukurydza, ziemniaki, pomidory. Pacjenci cierpiący na nietolerancję laktozy i uczuleni na białko mleka nie powinni jeść nabiału, a chorzy uczuleni na gluten – pieczywa pszennego i mieszanego, ciast, makaronów i kaszy manny. Jeśli często dokuczają ci stawy, obserwuj, czy któryś z powyższych produktów zaostrza objawy. Jeśli tak, wyeliminuj go z diety.

Dieta dla stawów: ryby, oliwa i czosnek – leczą stany zapalne

Najważniejsze są ryby morskie: makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie, sardynki. Jedz je co najmniej 2 razy w tygodniu. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają też witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie. 
Korzystny wpływ na stawy mają ponadto oleje lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek (zawiera cenny kwas oleinowy). W menu powinno się też znaleźć siemię lniane i orzechy włoskie. Oprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne. Natomiast zawarte w czosnku i cebuli związki siarki ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny. Podobne właściwości mają: kurkuma, anyż, goździki i imbir oraz bazylia, chrzan, majeranek, cząber, mięta i szałwia. Przyprawy dodatkowo wspomagają trawienie i przyśpieszają przemianę materii, a to ułatwia walkę z otyłością.

Dieta dla stawów: warzywa i owoce – by stawy były elastyczne

Wskazane są: marchewka, kapusta, ogórki, por, brokuły, pietruszka, buraki, seler, por, kiełki, jagody, żurawina, truskawki (również mrożone), cytrusy, owoce dzikiej róży. To źródła antyoksydantów (m.in. beta-karotenu, witaminy C, flawonoidów). Zapobiegają one rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 27.05.2013 10:25
Długo stosowałam glukozaminę i przyznaje, że do pół roku mi pomagała, potem jednak zmieniłam ją na rzecz siarki sufrin, która dodatkowo dobrze wpływa na skórę. obecnie zażywam już chyba 6te pudełko i jestem usatysfakcjonowana, ból mniej dokucza, poza tym palec który nie mogłam wyprostować, obecnie bardziej sie odchyla - ku mojemu zdziwieniu!! oby tak dalej siarka działała. Wiesia
Nie zarejestrowany, 11.11.2012 8:54
od jakiegoś czasu bolą mnie stawy, na razie nie mam żadnej diagnozy ( raz byłam u reumatologa, który stwierdził że nic mi nie jest, po tym jak zrobiłam przysiad!)...a stawy dokuczają mi coraz bardziej; szukam więc jakiś porad mogących pomóc na moje bóle, a co do diety tui opisywanej to wydaje mi się trudna do zachowania, bez mleka, ryżu, ziemniaków przenicy, mięsa...; to właściwie zostają brokuły i marchew. Czy ktoś stosuje tą dietę, czy ktoś może napisać jak to wygląda w praktyce??? a co jeśli dodatkowo trzeba stosować dietę cukrzycową? Jestem przykładem osoby, którą przez dwa lata bolały stawy, wszystkie. nie mogłam stać na stopach, bolały mnie kostki w dłoniach, kolana , biodra- ból w skali od 1-10 około 3 , ale ciągły, nieustający. Dostałam skierowanie do reumatologa, wyniki wyszyły dobre, stan zapalny mały, w dolnej normie. A stawy bolą, pani doktor poleca preparat na wzmocnienie stawów, kąpiele w solach i unikanie stresu. Szukam sama w Internecie źródła problemu. pewnego dnia na buzi pojawia sie wysypka, opuchnięte oczy, swędzące ciało. Poszłam na test alergiczne metodą Bicom, 100 alergenów, okazuje się , że mam ogromne uczulenie na pszenicę i kukurydzę, które jest składnikiem wszystkich niemalże produktów spożywczych. Eliminuję je z diety i w ciągu dwóch dni przestają mnie boleć stawy,a ja po prostu chciałam pozbyć się wysypki.Efekt natychmiastowy, ulga ogromna. minęły dwa lata, jak czasami się zapomnę i trochę pojem za dużo ciasta delikatny ból powraca, ale już wiem co mam robić. Te produkty zakwaszały mój organizm i powodowały ból stawów. Unikam też pomidorów , bo wydaje mi się , że też powodują ból u mnie. Uważam , ze warto spróbować, bo ja jestem ewidentnym przykładem na to jak jedzenie wyniszcza organizm.
 

Ogranicz to, co nasila dolegliwości stawów

Pewne produkty, gdy jemy ich za dużo, szkodzą stawom.
Tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego i jego dostęp do treści pokarmowej.

Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany) zawierają dużo kwasu arachidonowego (omega-6). Sprzyja on stanom zapalnym stawów, a także blokuje korzystne działanie tłuszczu rybiego.

Białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450–650) zawierają węglowodany, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.

Chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food, czyli żywność wysokoprzetworzona. Znajduje sę w nich dużo konserwantów i substancji dodatkowych, które destrukcyjnie działają na stawy.

Alkohol, mocna kawa i herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Kofeina obniża też wchłanianie wapnia z posiłków. Lepiej więc unikać picia kawy i czarnej herbaty tuż po jedzeniu.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij codziennie soki owocowe: winogronowy, z czarnej porzeczki i aronii, bo zawierają dużo dobrych dla stawów bioflawonoidów. Ma je również zielona herbata, która dodatkowo ma działanie przeciwzapalne. A od czasu do czasu nalej sobie lampkę czerwonego wytrawnego wina.

Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 12.05.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

13276

Dieta uzupełniająca niedobory jodu w organizmie Dieta uzupełniająca niedobory jodu w organizmie

Jeśli wciąż odczuwasz zmęczenie, po plecach smaga cię dziwny chłód, masz suchą skórę, znowu...

więcej

6695

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (nadwrażliwego): dieta na biegunki, wzdęcia, zaparcia ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (nadwrażliwego): dieta na biegunki, wzdęcia, zaparcia

Jeżeli często burczy ci w brzuchu, miewasz wzdęcia, zaparcia lub biegunki - możliwe, że cierpisz na...

więcej

10306

DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego odżywiania DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego odżywiania

Oprócz leków obniżających poziom cukru we krwi podstawą leczenia cukrzycy jest dobrze opracowana,...

więcej

9422

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 30, 2014

Alicja77 gratuluję. Fajnie, że znalazłaś na Siebie sposób. Mała podpowiedź. Delikatnie z siemieniem, jedna łyżecza dziennie wystarczy. Siemię w nadmiarze tuczy. Zamiast słodzika używaj odrobinkę miodu, bo to słodzenie najbardziej naturalne. Pozdrawiam.

data

Lipiec 30, 2014

Jeśli chcesz mieć na lata, to Moneta. Jeśli na krócej, to te tańsze z supermarketu powinny dać radę.

data

Lipiec 29, 2014

Lynn masz rację, że odchudzać trzeba się powoli. Przecież przytyć też nie można z dnia na dzień! Napisz proszę, jaką dietę dodatkowo do tych ćwiczeń stosowałaś? Jestem bardzo ciekawa tego. Pozdrawiam i czekam na odp. :)

data

Lipiec 30, 2014

Co tutaj można powiedzieć? Powołują się na ojca medycyny Hipokratesa: "Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". A co wyprawiają, polecają piguły! Co to nie zrobią dla kasy, brak słów.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.