Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

37 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk, Aneta Grabowska - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. Inne nasilają dolegliwości związanie ze stawami. Wystarczą niewielkie zmiany w diecie!

Dieta dla stawów wspomaga walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów, wystarczy, że będziesz jeść to, co służy stawom. Ale jedzenie może też leczyć stany zapalne i łagodzić ból stawów.

Dieta dla stawów: nabiał - źródło białka, budulca dla chrząstki

Każdego dnia zjedz 3-4 łyżki twarogu i wypij szklankę mleka, kefiru lub jogurtu. Nabiał to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - budulca chrząstki stawowej. Dorównuje ono białku mięsa i znacznie przewyższa białko pochodzące ze zbóż i warzyw strączkowych. Nabiał to także najważniejsze źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby.

Dieta dla stawów: zboża i strączkowe - do produkcji mazi

Wskazane są: pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Dostarczają one błonnika - cennego, gdy chcesz się pozbyć nadwagi (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu (długotrwały stres może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej).

Dieta dla stawów: nie zakwaszaj orgaznimu

Warto jeść białko roślinne, bo jest nieco mniej zakwaszające niż zwierzęce, zaś dieta alkaliczna (niezakwaszająca organizmu) stymuluje komórki budujące kości, a "usypia" komórki kościogubne. Zakwaszenie wywołane np. zbyt dużą ilością białka zwierzęcego powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem (hiperkalciurię).

Nie przegap

Ważne

Ważne

Reumatyzm może mieć tło alergiczne!

Pewne składniki pokarmowe wywołujące alergię mogą też powodować schorzenia stawów. Na liście "podejrzanych" znajdują się m.in. mąka, czekolada, ryż, owies, kukurydza, ziemniaki, pomidory. Pacjenci cierpiący na nietolerancję laktozy i uczuleni na białko mleka nie powinni jeść nabiału, a chorzy uczuleni na gluten – pieczywa pszennego i mieszanego, ciast, makaronów i kaszy manny. Jeśli często dokuczają ci stawy, obserwuj, czy któryś z powyższych produktów zaostrza objawy. Jeśli tak, wyeliminuj go z diety.

Przy utajonej alergii typu III stale podrażniane jelito przepuszcza do krwi nie w pełni jeszcze strawione białka - antygeny pobudzające układ immunologiczny do produkowania przeciwciał w klasie IgG i w rezultacie powstają tzw. immunotoksyny, które mogą atakować różne narządy, wpływając na powstawanie różnych chorób, w tym zapalnych w stawach.

Dieta dla stawów: ryby, oliwa i czosnek – leczą stany zapalne

Najważniejsze są ryby morskie: makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie, sardynki. Jedz je co najmniej 2 razy w tygodniu. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają też witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie.

Korzystny wpływ na stawy mają ponadto oleje lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek (zawiera cenny kwas oleinowy). W menu powinno się też znaleźć siemię lniane i orzechy włoskie. Oprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne. Natomiast zawarte w czosnku i cebuli związki siarki ograniczają wytwarzanie tych hormonów tkankowych, które podtrzymują stan zapalny. Podobne właściwości mają: kurkuma, anyż, goździki i imbir oraz bazylia, chrzan, majeranek, cząber, mięta i szałwia. Przyprawy dodatkowo wspomagają trawienie i przyśpieszają przemianę materii, a to ułatwia walkę z otyłością.

Dieta dla stawów: warzywa i owoce – by stawy były elastyczne

Wskazane są: marchewka, kapusta, ogórki, por, brokuły (obecny w brokułach sulforafan blokuje produkcję enzymu związanego z destrukcją chrząstki stawowej), pietruszka, buraki, seler, por, kiełki, jagody, żurawina, truskawki (również mrożone), cytrusy, owoce dzikiej róży. To źródła antyoksydantów (m.in. beta-karotenu, witaminy C, flawonoidów). Zapobiegają one rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij codziennie soki owocowe: winogronowy, z czarnej porzeczki i aronii, bo zawierają dużo dobrych dla stawów bioflawonoidów. Ma je również zielona herbata, która dodatkowo ma działanie przeciwzapalne. A od czasu do czasu nalej sobie lampkę czerwonego wytrawnego wina.

Ogranicz to, co nasila dolegliwości stawów

Pewne produkty, gdy jemy ich za dużo, szkodzą stawom.

  • Tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego i jego dostęp do treści pokarmowej.
  • Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany) zawierają dużo kwasu arachidonowego (omega-6). Sprzyja on stanom zapalnym stawów, a także blokuje korzystne działanie tłuszczu rybiego.
  • Po zjedzeniu hamburgera z napojem typu cola znacznie wzrasta ilość cytokin prozapalnych. Mięso czerwone i cukier niekorzystnie pobudzają układ immunologiczny, co jest jedną z przyczyn chorób stawów.
  • Białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450–650) zawierają węglowodany, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.
  • W potrawach smażonych, pieczonych, grillowanych pod wpływem wysokiej temperatury tworzą się związki prozapalne (m.in. akryloamidy, heterocykliczne aminy).
  • Chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food, czyli żywność wysokoprzetworzona. Znajduje się w nich dużo konserwantów i substancji dodatkowych, które destrukcyjnie działają na stawy.
  • Alkohol, mocna kawa i herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Kofeina obniża też wchłanianie wapnia z posiłków. Lepiej więc unikać picia kawy i czarnej herbaty tuż po jedzeniu.

Warto wiedzieć

Ważne

Suplementy na stawy - działają czy nie?

Przegląd badań wykazuje, że z dwóch rodzajów glukozaminy - siarczan glukozaminy i chlorowodorek glukozaminy - tylko ten pierwszy może zmniejszyć ból i poprawić funkcjonowanie osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. W przypadku innych substancji (chondroityna, kwas hialuronowy, kolagen) obecnych w preparatach na stawy dane są sprzeczne - w małych, o niesprawdzonej jakości badaniach wykazywano efekt, natomiast w dużych, standaryzowanych badaniach - już nie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 22.06.2015

Komentarze (1 - 10 z 37)
Mika60, 30.06.2015 16.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do Pani z guzem mozgu i do kazdego cierpiacego.......przyczyna chorob jest chora TKANKA LACZNA, ktora zbudowana jest z KOLAGENU, ktory musimy dostarczyc w pozywieniu. Kazda nasza komorka polaczona jest tkanka laczna, jesli ona jest slaba slabe sa tez nasze narzady (jelita staja sie nieszczelne, przenikaja przez nie ANTYGENY i niestrawione bialka), system immunologiczny daje odpowiedz w postaci wielu chorob, ok. 200 immunologicznych, raka, alergii itd. Zajelo mi to 2 lata i 3 m-ce, zeby rozszyfrowac ta zagadke dlaczego zachorowalam na RZS. Jedzenie jest przyczyna chorob, jedzeniem tez mozna sie calkowicie wyleczyc. Ja zaczelam od diet eliminacyjych odstawilam cukier, gluten, mleko, na poczatku mieso. Zastosowalam diete dr Dabrowskiej, pieknie oczyscil sie organizm ustapily calkowicie bole, unormowalo sie wysokie cisnienie mam 120/80 - ksiazkowe a mam 55 lat, zniknela miazdzyca, depresja, rozjasnil sie umysl wrocil optymizm, ktory zagubil sie na 20 lat (toksyny). Polecam ksiazki dr Ratha, ktory leczy choroby (raka) na poziomie komorkowym. Ja swoje leczenie pokarmem przeprowadzilam we wlasnym domu, najprostsze i wygralam ZDROWIE, radosc zycia, zycia bez bolu. Od 2 lat nie uzylam nawet 1 tabletki. A wyrwalam sie z cierpienia, bolu - 4 lata bylam leczona konwencjonalnie, leki tylko ten stan pogarszaly, nie mialam sily wstawac z lozka z tego okresu mam jedna endoproteze, juz bylo zaplanowanych kilka kolejnych operacji, nazywam siebie z tamtego okresu "zywym trupem". Na szczescie to juz daleka przeszlosc.
 
bez cukru, 26.05.2015 13.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Asiu, piszesz "codziennie jogurt naturalny bez cukru". Ale zapewne z aspartamem albo nutri jakiśtam... (różne ma toto nazwy) :) Czytałaś składniki? Sprawdź! Bo aspartam to coś wspaniałego do wywołania guza!!!, nigdzie indziej, ale w mózgu właśnie! Poczytaj! Co Ty piszesz o zdrowym odżywianiu, jak wpieprzasz leki - TRUCIZNĘ?!
 
do BAXIO, 26.05.2015 13.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BAXIO!, zgadzam się z tobą, ja to "studiowałam" kilka lat temu, gdy chciałam się więcej dowiedzieć o swojej chorobie (mam wielkiego guza w mózgu - skąpodrzewiak) i nie chciałam operacji, zastanawiałam się co wybrać: chemię, radio... Poczytałam, radykalnie zmieniłam dietę (patrzę nie tylko na to, co jem, ale i jakie! - gdzie to rosło; kupuję tylko! na targach u rolników i im mniejsze, im bardziej krzywe i robaczywe, tym zdrowsze) i raduję się życiem bez operacji, no ale teraz skądś pojawiły się stawy. Gdy to wszystko studiowałam, też byłam wściekła na lekarzy za ich postępowanie, ale po jakimś czasie doszłam, że lekarze to są daleko w tyle, jeśli chodzi o wiedzę na ten temat. (Nie ubliżając im! Ja mam wielu lekarzy i jestem z nich zadowolona). Światem manipuluje przemysł farmaceutyczny; jak lekarz, któremu 6 lat na studiach ludzie z branży farmacji pieprzyli jakąś tezę, ma wiedzieć, że jest inaczej? Jak mu teraz prosty pacjent, za jednym razem ma udowodnić, że jest odwrotnie? Do gabinetu przychodzi konsultant i reklamuje mu nowe leki... Lekarz studiował anatomię, metabolizm, choroby, ale nie leki! Wiesz, w USA doszło już do tego, że lekarz, który podpowie pacjentowi np. żeby zmienił dietę, wybrał leczenie naturalne (np. zielarz), traci licencję, a nawet może trafić do więzienia! Gdybyśmy byli zdrowi, przemysł ten by upadł, więc za pośrednictwem mediów (np. reklamy) pieprzę, że margaryna jest zdrowe i tak zdobywają tysiące pacjentów, a o tym co zdrowe, nawet nie wspomną. Pij mleko.. będziesz leczyć stawy = kupisz leki = my zarobimy. I tak to działa.. Wprowadzają tysiące leków w ciągu roku. Człowiek dzisiaj jest leniwy, więc po co ma biegać, ćwiczyć jeśli może łyknąć kilka tabletek, by schudnąć, a potem mieć efekt jojo (= większy biznes dla farmacji)? Po co mam zmienić dietę, gdy rozboli mnie żołądek albo skoczy mi ciśnienie, jeśli mogę nałykać się prochów? Jeśli nie podziałają, to można zwalić na lekarza, że nie takie mi przepisał... Głupi ludzie wymądrzają się, że nie jedzą cukru: cukierków, czekolady, pączków albo mąki białej: chleba, bułek. Które z tych debili czyta składniki i wie, że cukier i mąka są prawie we wszystkim? Po qrwa mać mi np. mąka w czekoladzie albo cukier w musztardzie i majonezie? Tak przemysł farmaceutyczny zarabia na leniach i analfabetach, którym się czytać składników i myśleć nie chce! A jak czytają, to TYLKO wikipepie i kilka linijek niżej - też sponsorowane przez farmację!
 
stawy, 26.05.2015 12.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mleko??? Od mleka jest osteoporoza! A tak w ogóle, to jesteśmy ssakami, ssiemy mleko matki, a mleko krowy jest dla cieląt. W mleku krowim jest kazeina, która człowiekowi do niczego nie jest potrzebna, bo służy ona do produkcji rogów i kopyt. Człowiek może mieć po niej co najmniej alergię, grube pazury na stare lata lub połamać "twarde" kości, które przy jakimkolwiek potknięciu człowieka ani o milimetr nie są w stanie się ugiąć, ale od razu pękają/łamią się wpół.
 
Babcia, 29.04.2015 12.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mleko i Mąka to akurat trucizna.
 
Zrzuć Brzuch, 25.04.2015 13.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja na lepsze funkcjonowanie stawów stosuje kostki kolagenowe według własnego przepisu które dodaje do zup i sosów, tutaj macie przepis http://zrzucbrzuch.blogspot.com/2015/04/kostki-kolagenowe-ratunek-dla-stawow.html
 
Katrishka, 31.03.2015 06.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Metoda mckenziego jest skuteczna na problemy z kręgosłupem czy stawami. Sama się leczyłam tą metodą/ i teraz cały ból przeszedł :) także polecam wypróbować bo naprawdę warto.
 
sewerina, 30.10.2014 22.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Panią,ja też cierpię okropnie na bóle stawów,też nie jem mięsa i przetworów mięsnych żadnych,nie piję mleka ,tylko codziennie jogurt naturalny bez cukru( na mleko jestem uczulona mam mdłości po nim i duszności),jem dużo warzyw,robię sama naturalne soki z owoców w moim ogródku (nie pryskane chemią),czekolady i czekoladopodobnych też nie jem,już nie wiem co wymyśleć,leki przeciwbólowe już nie działają,bo biorę je na inne dolegliwości,jestem po udarze mózgu z 2010 roku i po operacji kręgosłupa z 2006 roku,może jeszcze coś Pani wie co mogłabym stosować u siebie,by choć trochę ulżyć okropnym bólom,oraz ,,strzelaniu ''wszystkich stawów,nawet tych drobnych w dłoniach i stopach.Nieraz nie chce mi się z powodu tych bóli żyć.Proszę o odpowiedz,Pozdrawiam.Joanna,
 
BAXIO, 23.10.2014 07.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
TEN ARTYKUŁ TO SKANDAL!!!! NABIAŁ I MLEKO POWODUJE POWAŻNE ODWAPNIENIA! WSZĘDZIE NA ŚWIECIE TRĄBIĄ ŻEBY NIE PIĆ KROWIEGO MLEKA BO PROWADZI TO UTRATY WAPNIA! TYLKO W POLSCE NIEDOUCZENI "DIETETYCY" POWTARZAJĄ TAKIE BZDETY RODEM Z PRL JESZCZE. PISMAKI OGARNIJCIE SIĘ! POZNAJCIE TROCHĘ TEMAT ZANIM COŚ NAMAŻECIE! WPROWADZACIE LUDZI W BŁĄD! DLA ZAINTERESOWANYCH NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM WAPNIA I FOSFORU JEST BÓB I FASOLA. ALE ŻADEN DIETETYK WAM TEGO NIE POWIE BO MUSI DBAĆ O INTERESY BRANŻY MLECZARSKIEJ W JEDNEJ LINII Z NASZYMI ŻAŁOSNYMI LEKARZAMI.
 
beriusz, 18.04.2014 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Faktycznie po większej diecie ulga dla stawów była ogromna i te parę kilogramów zrobiło naprawdę dużą różnicę. Plus ćwiczenia to podstawa. Chociaż akurat np. przed intensywnym bieganiem wciąż muszę stosować jeszcze kremy rozgrzewające, dip hota albo coś innego z terpentyną, bo w innym wypadku czuję to po prostu wciąż jeszcze w stawach, taki bieg.
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie

Najpierw zalecała ją medycyna chińska, później za jej przykładem lekarze medycyny naturalnej, aż...

więcej

35328

Zatrucie pokarmowe: dieta. Co jeść, gdy się zatrujesz? [PRZEPISY] Zatrucie pokarmowe: dieta. Co jeść, gdy się zatrujesz? [PRZEPISY]

O zatrucie pokarmowe objawiające się biegunką i wymiotami grozi bardzo łatwo, gdy nie przestrzegamy...

więcej

33643

Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby? Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby?

Dieta w chorobie, jaką jest stłuszczenie wątroby, to obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia tego...

więcej

25478

Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY? Jaka dieta jest dobra dla WĄTROBY?

Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne,...

więcej

35257

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Prace domowe, prace w ogrodzie (czy w polu), zabawy z dziećmi są podstawowym elementem piramidy aktywności fizycznej. Są to wysiłki siłowo-wytrzymałościowe (tlenowo-beztlenowe). Nie można jednak...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.