Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

30 komentarze

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. Inne nasilają dolegliwości związanie ze stawami. Wystarczą niewielkie zmiany w diecie!

Dieta dla stawów wspomaga walkę ze stanami zapalnymi i bólem stawów, wystarczy, że będziesz jeść to, co służy stawom. Ale jedzenie może też leczyć stany zapalne i łagodzić ból stawów.

Dieta dla stawów: nabiał - źródło białka, budulca dla chrząstki

Każdego dnia zjedz 3-4 łyżki twarogu i wypij szklankę mleka, kefiru lub jogurtu. Nabiał to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - budulca chrząstki stawowej. Dorównuje ono białku mięsa i znacznie przewyższa białko pochodzące ze zbóż i warzyw strączkowych. Nabiał to także najważniejsze źródło wapnia, który wraz z fosforem buduje kości i zęby.

Dieta dla stawów: zboża i strączkowe - do produkcji mazi

Wskazane są: pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Dostarczają one błonnika - cennego, gdy chcesz się pozbyć nadwagi (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu (długotrwały stres może wywołać niekorzystne zmiany w mazi stawowej).

Nie przegap

Ważne

Ważne

Reumatyzm może mieć tło alergiczne!

Pewne składniki pokarmowe wywołujące alergię mogą też powodować schorzenia stawów. Na liście "podejrzanych" znajdują się m.in. mąka, czekolada, ryż, owies, kukurydza, ziemniaki, pomidory. Pacjenci cierpiący na nietolerancję laktozy i uczuleni na białko mleka nie powinni jeść nabiału, a chorzy uczuleni na gluten – pieczywa pszennego i mieszanego, ciast, makaronów i kaszy manny. Jeśli często dokuczają ci stawy, obserwuj, czy któryś z powyższych produktów zaostrza objawy. Jeśli tak, wyeliminuj go z diety.

Dieta dla stawów: ryby, oliwa i czosnek – leczą stany zapalne

Najważniejsze są ryby morskie: makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie, sardynki. Jedz je co najmniej 2 razy w tygodniu. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów oraz nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne. Tłuste ryby dostarczają też witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i działa przeciwzapalnie.

Korzystny wpływ na stawy mają ponadto oleje lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek (zawiera cenny kwas oleinowy). W menu powinno się też znaleźć siemię lniane i orzechy włoskie. Oprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne. Natomiast zawarte w czosnku i cebuli związki siarki ograniczają wytwarzanie tych hormonów tkankowych, które podtrzymują stan zapalny. Podobne właściwości mają: kurkuma, anyż, goździki i imbir oraz bazylia, chrzan, majeranek, cząber, mięta i szałwia. Przyprawy dodatkowo wspomagają trawienie i przyśpieszają przemianę materii, a to ułatwia walkę z otyłością.

Dieta dla stawów: warzywa i owoce – by stawy były elastyczne

Wskazane są: marchewka, kapusta, ogórki, por, brokuły, pietruszka, buraki, seler, por, kiełki, jagody, żurawina, truskawki (również mrożone), cytrusy, owoce dzikiej róży. To źródła antyoksydantów (m.in. beta-karotenu, witaminy C, flawonoidów). Zapobiegają one rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest też niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 27.05.2013 10:25
Długo stosowałam glukozaminę i przyznaje, że do pół roku mi pomagała, potem jednak zmieniłam ją na rzecz siarki sufrin, która dodatkowo dobrze wpływa na skórę. obecnie zażywam już chyba 6te pudełko i jestem usatysfakcjonowana, ból mniej dokucza, poza tym palec który nie mogłam wyprostować, obecnie bardziej sie odchyla - ku mojemu zdziwieniu!! oby tak dalej siarka działała. Wiesia
Nie zarejestrowany, 11.11.2012 8:54
od jakiegoś czasu bolą mnie stawy, na razie nie mam żadnej diagnozy ( raz byłam u reumatologa, który stwierdził że nic mi nie jest, po tym jak zrobiłam przysiad!)...a stawy dokuczają mi coraz bardziej; szukam więc jakiś porad mogących pomóc na moje bóle, a co do diety tui opisywanej to wydaje mi się trudna do zachowania, bez mleka, ryżu, ziemniaków przenicy, mięsa...; to właściwie zostają brokuły i marchew. Czy ktoś stosuje tą dietę, czy ktoś może napisać jak to wygląda w praktyce??? a co jeśli dodatkowo trzeba stosować dietę cukrzycową? Jestem przykładem osoby, którą przez dwa lata bolały stawy, wszystkie. nie mogłam stać na stopach, bolały mnie kostki w dłoniach, kolana , biodra- ból w skali od 1-10 około 3 , ale ciągły, nieustający. Dostałam skierowanie do reumatologa, wyniki wyszyły dobre, stan zapalny mały, w dolnej normie. A stawy bolą, pani doktor poleca preparat na wzmocnienie stawów, kąpiele w solach i unikanie stresu. Szukam sama w Internecie źródła problemu. pewnego dnia na buzi pojawia sie wysypka, opuchnięte oczy, swędzące ciało. Poszłam na test alergiczne metodą Bicom, 100 alergenów, okazuje się , że mam ogromne uczulenie na pszenicę i kukurydzę, które jest składnikiem wszystkich niemalże produktów spożywczych. Eliminuję je z diety i w ciągu dwóch dni przestają mnie boleć stawy,a ja po prostu chciałam pozbyć się wysypki.Efekt natychmiastowy, ulga ogromna. minęły dwa lata, jak czasami się zapomnę i trochę pojem za dużo ciasta delikatny ból powraca, ale już wiem co mam robić. Te produkty zakwaszały mój organizm i powodowały ból stawów. Unikam też pomidorów , bo wydaje mi się , że też powodują ból u mnie. Uważam , ze warto spróbować, bo ja jestem ewidentnym przykładem na to jak jedzenie wyniszcza organizm.
 

Ogranicz to, co nasila dolegliwości stawów

Pewne produkty, gdy jemy ich za dużo, szkodzą stawom.
Tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego i jego dostęp do treści pokarmowej.

Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany) zawierają dużo kwasu arachidonowego (omega-6). Sprzyja on stanom zapalnym stawów, a także blokuje korzystne działanie tłuszczu rybiego.

Białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450–650) zawierają węglowodany, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.

Chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food, czyli żywność wysokoprzetworzona. Znajduje sę w nich dużo konserwantów i substancji dodatkowych, które destrukcyjnie działają na stawy.

Alkohol, mocna kawa i herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Kofeina obniża też wchłanianie wapnia z posiłków. Lepiej więc unikać picia kawy i czarnej herbaty tuż po jedzeniu.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij codziennie soki owocowe: winogronowy, z czarnej porzeczki i aronii, bo zawierają dużo dobrych dla stawów bioflawonoidów. Ma je również zielona herbata, która dodatkowo ma działanie przeciwzapalne. A od czasu do czasu nalej sobie lampkę czerwonego wytrawnego wina.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 28.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
sewerina, 30.10.2014 22.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Panią,ja też cierpię okropnie na bóle stawów,też nie jem mięsa i przetworów mięsnych żadnych,nie piję mleka ,tylko codziennie jogurt naturalny bez cukru( na mleko jestem uczulona mam mdłości po nim i duszności),jem dużo warzyw,robię sama naturalne soki z owoców w moim ogródku (nie pryskane chemią),czekolady i czekoladopodobnych też nie jem,już nie wiem co wymyśleć,leki przeciwbólowe już nie działają,bo biorę je na inne dolegliwości,jestem po udarze mózgu z 2010 roku i po operacji kręgosłupa z 2006 roku,może jeszcze coś Pani wie co mogłabym stosować u siebie,by choć trochę ulżyć okropnym bólom,oraz ,,strzelaniu ''wszystkich stawów,nawet tych drobnych w dłoniach i stopach.Nieraz nie chce mi się z powodu tych bóli żyć.Proszę o odpowiedz,Pozdrawiam.Joanna,
 
BAXIO, 23.10.2014 07.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
TEN ARTYKUŁ TO SKANDAL!!!! NABIAŁ I MLEKO POWODUJE POWAŻNE ODWAPNIENIA! WSZĘDZIE NA ŚWIECIE TRĄBIĄ ŻEBY NIE PIĆ KROWIEGO MLEKA BO PROWADZI TO UTRATY WAPNIA! TYLKO W POLSCE NIEDOUCZENI "DIETETYCY" POWTARZAJĄ TAKIE BZDETY RODEM Z PRL JESZCZE. PISMAKI OGARNIJCIE SIĘ! POZNAJCIE TROCHĘ TEMAT ZANIM COŚ NAMAŻECIE! WPROWADZACIE LUDZI W BŁĄD! DLA ZAINTERESOWANYCH NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM WAPNIA I FOSFORU JEST BÓB I FASOLA. ALE ŻADEN DIETETYK WAM TEGO NIE POWIE BO MUSI DBAĆ O INTERESY BRANŻY MLECZARSKIEJ W JEDNEJ LINII Z NASZYMI ŻAŁOSNYMI LEKARZAMI.
 
beriusz, 18.04.2014 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Faktycznie po większej diecie ulga dla stawów była ogromna i te parę kilogramów zrobiło naprawdę dużą różnicę. Plus ćwiczenia to podstawa. Chociaż akurat np. przed intensywnym bieganiem wciąż muszę stosować jeszcze kremy rozgrzewające, dip hota albo coś innego z terpentyną, bo w innym wypadku czuję to po prostu wciąż jeszcze w stawach, taki bieg.
 
abc, 04.02.2014 18.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdzieś wyczytałam,że picie rano na czczo ciepłej wody z sokiem z cytryny jest korzystne dla wątroby, oraz oczyszcza stawy ze złogów. Piłam systematycznie przez 2 miesiące i ... kompletnie nie mam problemów ze stawami :) Życzę tego wszystkim.
 
Tomek, 27.11.2013 00.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też jestem uczulony na mleko i pszenicę, nie mogę jeść owoców cytrusowych, cebuli, ziemniaków i kilku innych rzeczy. Jak coś zjem, to stawy zaczynają boleć i to potrafią przez tydzień, potem zaczynają strzelać. Trzeba iść na dokładne testy alergiczne i wykluczyć alergię na gluten, obserwować czego jeszcze nie można, bo nieraz jest tak, że nietolerowany produkt daje znać dopiero po 3 dniach.
 
Genowefa, 01.07.2013 22.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja również od lat cierpię na bóle stawowe, ale nie zawsze bolą i to mnie zaczęło zastanawiać. Lekarze jak zwykle nic nie wykryli, stosowali krioterapię i lasery. Wydane pieniądze i bóle wróciły. Zaczęłam sama dochodzić przyczyn poprzez literaturę medyczną naturalną oraz obserwowanie własnego organizmu. Zmieniłam dietę. Nie jem od kilku lat mięsa wieprzowego, żadnych wędlin, nabiału serów i pszenicy. Jem zgodnie z grupą krwi. Skończyły się bóle stawów długotrwałe. Ale kiedy zjem czekoladę lub ciasto, które sama piekę z mąki orkiszowo-gryczanej i cukrze trzcinowym, wtedy stawy bolą. Nie wolno zakwaszać organizmu, pić sok z buraków kiszonych i zdrowo jeść. Polecam dietę, nie ma innej rady. Na razie żyję bez leków, ćwiczę codziennie 1 godz a mam 63 lata.
 
gosia, 12.06.2013 08.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od roku piję codziennie przyrządzaną przez siebie miksturę na ból stawów, przepis pochodzi prawdopodobnie od mnichów tybetańskich. Jest prosty w wykonaniu, trzeba pić regularnie dzień w dzień. Oto PRZEPIS: pokruszyć 5 liści laurowych, pogotować 5 minut, dodać pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, pół łyżeczki masła i pół łyżeczki kwaśnej śmietany, dodać przecedzony wywar z liści. Po miesiącu stosowania wyraźna poprawa.
 
KrysiaZ, 13.05.2013 11.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A czy słyszał ktoś o siarce Sufrin - bioprzysfajalnej? Swietny preparat, przede wszystkim skuteczny, naturalny, wzbogacony olejami. o skuteczności siarki przekonałam się po zabiegach a dokładnie kąpielach siarkowych, świetnie wpływają ns skórę, na stawy. Ta droga dowiedziałam sie o sufrinie który jest zalecany w przypadku wszelkich schorzeń stawowych. rodek ten stosuje zaledwie 6 tydzień, wiec nie moge się jeszcze wypowiedzieć ale wierzę, że zadziała.. :-)))))
 
Joanna, 23.02.2013 22.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam rzeczywiście dietę, która wspomoże funkcjonowanie organizmu. Po okresie spuchniętych stawów i stwierdzeniu przez dr reumatolog po wykonaniu przeze mnie przysiadu (sic!), że mam szukać dalej bo reumatyzmu nie mam, zaczęłam szukać info na ten temat. Rzuciłam mięso, jem dużo zielonych i pomarańczowych warzyw. Piekę swój chleb, całkowicie z mąki żytniej na zakwasie (pycha!) i tylko od czasu do czasu jem wątróbki indycze ( żelazo). Tego chleba wystarcza mi jedna skibka rano do ok 14tej. Wtedy na 2gie śniadanie nast skibka i ok 17tej obiad: zupa krem z brokułów albo inne warzywka, często zupy. Teraz po 2 latach byłam diagnozowana przez super dr i stwierdził bardzo duże miano przeciwciał przeciwjądrowych - ewidentny znak choroby reumatycznej. Przysiadu nie kazał robić. Tym lekarzom, którzy opierają się na takich głupotach powinno się cofnąć zezwolenie na leczenie. Gdybym nie mogła zrobić przysiadu to nie mogłabym już chodzić. Po 2 latach takiej diety nie mam obrzęków i dość mocne stawy. Tylko sztywnieją mi nogi w kostkach i będę szukać dobrego reumatologa, z którym będę mogła podyskutować o różnych formach zaradzenia tej dolegliwości.
 
marianna z., 15.02.2013 14.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Są jeszcze wszelkiego r4odzaju galarety. I te słodkie i te pikantne. Warto ratować stawy naturalnymi substancjami, bo w końcu nawet leki z nich się produkuje. Mojemu ojcu. panu po 80ce mocno pomógł Vital3, preparat z kolagenem, ale jada też sporo domowej roboty galarety z nóżek, głowizny i salcesonu. Więc wspomaga się jak może
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zdrowa dieta po chemioterapii - co jeść w czasie leczenia raka Zdrowa dieta po chemioterapii - co jeść w czasie leczenia raka

Odpowiedni sposób odżywiania pozwoli wzmocnić odporność, zregenerować organizm i odzyskać siły po...

więcej

15770

Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby? Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby?

Dieta w chorobie, jaką jest stłuszczenie wątroby, to obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia tego...

więcej

15466

Zatrucie pokarmowe: dieta. Co jeść, gdy się zatrujesz? [PRZEPISY] Zatrucie pokarmowe: dieta. Co jeść, gdy się zatrujesz? [PRZEPISY]

O zatrucie pokarmowe objawiające się biegunką i wymiotami grozi bardzo łatwo, gdy nie przestrzegamy...

więcej

22915

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

33188

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Produkty dozwolone w diecie: Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu,...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 22, 2014

Jest bardzo smaczny. Na pewno hamuje apetyt na słodkie, a kilogramy powoli ubywają.

data

Listopad 21, 2014

Słuchaj, przede wszystkim potrzebujesz fachowej porady i dietetyka, który ułoży dietę specjalnie dla Ciebie, nie ma w internecie diety cud, która uleczy każdego, jesteśmy różni i to co działa na jednego nie koniecznie podziała na drugą osobę. Znalazłam ostatnio fajną firmę, za 60 zł masz...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 21, 2014

lepszy jest od tego całego g***** sprzedawanego w aptekach i sklepach

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.