Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

76 komentarze
Autor: inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.  W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Sprawdź listę produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy m.in. od odpowiedniego poziomu glukozy (cukru) we krwi. Mierzony na czczo powinien być mniejszy niż 100 mg/dl (5,6 mmol/l), a dwie godziny po podaniu glukozy - mniejszy niż 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Poziom cukru we krwi zależy od tego, co jesz. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach trawisz w przewodzie pokarmowym i zamieniają się one w glukozę. Jest ona wchłaniana do krwi, a następnie przenika do mięśni, wątroby i innych narządów, zasilając je w energię. Aby glukoza dostała się do komórek, potrzebna jest insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. Stan ten określa się jako hiperglikemię. Zdarza się ona często u osób starszych, a także otyłych. Aby obniżyć poziom cukru, poleca się dietę wzbogaconą w „dobre”, czyli wolno wchłaniane węglowodany, a ograniczającą te „złe”, które wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

Warzywa skutecznie obniżają poziom cukru

Ważne miejsce w diecie powinny zajmować warzywa, najlepiej surowe (rozgotowane warzywa szybciej podnoszą poziom cukru we krwi). Zaleca się, by każdego dnia zjadać ich co najmniej pół kilograma. Dodawaj je do każdego posiłku i pij soki warzywne. Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego – najskuteczniejszego lekarstwa na wysoki cukier. Błonnik wydłuża trawienie cukrów, wówczas poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, a to zapobiega hiperglikemii.

Warzywa, które można jeść bez ograniczeń: cykoria, cukinia, ogórki świeże i kwaszone, rzodkiewka, kapusta pekińska i kwaszona, wszelkie odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, boćwina, cebula, kabaczek, kalafior, papryka zielona, pomidory, seler naciowy, szczaw i brokuły. Można jeść je bez ograniczeń także pomiędzy posiłkami, ponieważ mają mniej niż 6 g cukrów w 100 g.

Warzywa, które można jeść 1-2 razy dziennie. Nieco więcej węglowodanów (do 10 g w 100 g) zawierają brukselka, burak, cebula, dynia, fasolka szparagowa, kalarepa, papryka czerwona, rzepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, seler, korzeń pietruszki oraz por.

Warzywa niewskazane przy podwyższonym cukrze: warzywa strączkowe (bób, groch, fasola, groszek zielony), kukurydza, ziemniaki - jednak dotyczy to tylko świeżo gotowanych ziemniaków (zob. fragment o skrobi opornej poniżej).

Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe

Produkty zbożowe to podstawa w diecie dla osób zagrożonych cukrzycą. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, które wpływają na przemiany węglowodanów, np. ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię. Produkty zbożowe zawierają też skrobię oraz sporo błonnika, czyli tzw. cukry czołgające się najwolniej trawione i przyswajane przez organizm.

Węglowodany, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: pieczywo razowe i pełnoziarniste z otrębami, graham, brązowy ryż, grube kasze (pęczak, gryczana), płatki (owsiane, jęczmienne), otręby.

Węglowodany dozwolone, ale w ograniczonej ilości: pieczywo mieszane i białe, makarony, ryż i drobne kasze. Dostarczają one tzw. cukrów maszerujących, które są co prawda wolno trawione i wchłaniane, ale nie można ich jeść bez ograniczeń, w nadmiarze bowiem podnoszą poziom glukozy we krwi.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przyprawy obniżające poziom cukru

Poziom cukru obniżają również niektóre przyprawy: goździk, kozieradka pospolita, cynamon. Takie właściwości ma też synigryna – substancja, w którą bogata jest rzeżucha.

Skrobia oporna obniża poziom cukru we krwi

Czas polubić skrobię oporną. Jest to skrobia, której nie potrafimy trawić ani przyswajać. Ulega ona fermentacji w okrężnicy, tak samo jak to się dzieje z błonnikiem. Skrobia oporna ma jeszcze jedną zaletę – działa podobnie jak błonnik, obniżając poziom glukozy we krwi. Tę formę skrobi zawiera czerstwe pieczywo, płatki zbożowe, ugotowane i przechowywane 24 godziny w lodówce makaron, fasola, banany o zielonej skórce i... ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia (można robić z nich sałatki). To dobra wiadomość dla wielbicieli tych ostatnich warzyw, bo świeżo ugotowane ziemniaki są dla osób z podwyższonym poziomem cukru zakazane (możesz tylko od czasu do czasu pozwolić sobie na 2-3 pieczone lub gotowane na parze).

Tego nie rób

Tego nie rób

Wyklucz z diety:

  • cukier i wszelkie słodycze, a także słodzone przetwory owocowe, miód, słodkie soki, napoje gazowane i niegazowane
  • niektóre owoce: banany, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane
  • alkohol, zwłaszcza wysokoprocentowy i słodki
  • niektóre warzywa: bób, groch, groszek zielony, kukurydza i ziemniaki
  • unikaj purée ziemniaczanego, frytek, placków ziemniaczanych, pyz, pierogów ruskich, ziemniaków smażonych i odsmażanych

Osoby z podwyższonym poziomem cukru mogą jeść owoce, jednak w mniejszych ilościach

Osoby, które walczą z podwyższonym poziomem cukru, mogą jeść także surowe owoce, jednak w mniejszych ilościach niż warzywa i nie wszystkie, ponieważ zawierają więcej cukrów. Ale niektóre, jak grejpfrut, skutecznie zmniejszają poziom cukru w organizmie. Ponadto są cennym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza chromu - pierwiastka niezbędnego do przemian glukozy. Pij też soki owocowe, najlepiej świeżo wyciskane, niedosładzane, ale rozcieńczaj je wodą.

Dozwolone są mniej słodkie owoce (te, które zawierają w 100 g do 10 g węglowodanów): awokado, cytryna, grejpfrut, poziomki i  truskawki.

Rzadziej sięgaj po: agrest, czarne jagody, ananasa, arbuza, brzoskwinie, gruszki, jabłka, czereśnie, kiwi, maliny, mandarynki, morele, nektarynki, pomarańcze oraz śliwki, wiśnie. Te owoce mają 10-15 g cukrów w 100 g.

Owoce zakazane dla cukrzyków to: banany, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane.

Ważne

Ważne

Zasady diety przy podwyższonym poziomie cukru

  • Jedz częściej, ale mniej – najlepiej 4-5 małych posiłków dziennie. Wraz z mniejszymi porcjami do krwi przedostają się niewielkie i łatwe do „zagospodarowania” dawki glukozy.
  • Kontroluj ilość tłuszczu w diecie. Wybieraj chude mięso i wędliny drobiowe oraz ryby morskie. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. Do sałatek i surówek zamiast majonezu i śmietany używaj oliwy i olejów roślinnych. Podwyższony poziom cukru we krwi wpływa na wzrost poziomu lipidów, a to może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca i układu krążenia.
  • Zmień sposób przygotowywania posiłków. Makaron podawaj al dente (czyli ugotowany na półtwardo), a ryż i kasze gotuj na sypko. Trawisz je wtedy dłużej, dzięki temu poziom glukozy we krwi podnosi się łagodnie i wolno.
  • Warzywa jedz na surowo lub gotuj krótko, najlepiej na parze. Unikaj długiego gotowania w dużej ilości wody. Rozgotowane i miękkie warzywa szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, np. marchewka z groszkiem. Osoby starsze, które mają problemy z gryzieniem twardych surowych warzyw, powinny je zetrzeć na tarce.
  • Wzbogać jadłospis w chudy ser twarogowy i mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka). Dostarczają sporo witaminy B2, a przy tym mają mniej laktozy (cukier mlekowy składa się z glukozy i galaktozy) niż mleko. Od czasu do czasu możesz zjeść 1–2 plasterki żółtego sera, który prawie wcale nie zawiera laktozy.
  • Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz kromkę razowca z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych przeznaczonych dla diabetyków. Cukier zastąpiono w nich słodzikami, ale jak niemal wszystkie łakocie zawierają one dużo tłuszczu (jest on bowiem nośnikiem smaku). Jeśli lubisz słodki smak, zamiast cukru używaj słodzików.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ODCHUDZANIE cukrzyka: przerwać pętlę  niemożności

ODCHUDZANIE cukrzyka: przerwać pętlę niemożności

DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego żywienia

DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego żywienia

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 22.04.2017

Komentarze (1 - 10 z 76)
Ja, 30.03.2017 18.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Saab> biegunowość w ksylitolu (fińskim, nie chińskim) to efekt przedawkowania. Za dużo go używasz. Ja od ponad 2 lat stosuje ksylitol i nie mam z biegunkami problemu. Z tą różnicą, ze kawy/herbaty nie słodzę, odzwyczaiłam się i na co dzień nie sięgam po ksylitol. Używam od święta do ciasta lub czasem do placków, musu itp. W dodatku symbolicznie, bo jest słodszy od cukru więc nie ma potrzeby dawać go w takich ilościach jak cukier. Po prostu odwykłam od słodkiego smaku i ksylitol używam rzadko, w małych ilościach. Polecam to samo! Problem biegunek zniknie.
 
Andrzej, 26.03.2017 13.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest to możliwe. Zawał w 2009r. biorę Glukophage 100 , cukier sięgał 300. po dużym reżimie diety i sporo ruchu cukier wrócił do normy - poniżej 110.
 
Alek, 16.03.2017 00.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cukierku,potwierdzam twoje spostrzeżenia .Dodatkowo głód oszukuję rzodkiewkami i golę napar z suszonych liści pokrzywy z miętą. Chlebunio piekę sam z mąki żytniej 2000 na zakwasie + nasiona różne. Minimum 40 min szybkiego marszu dziennie. Na pigułach jestem już 17 lat. Cukrzycę mam dobrze wyrównaną,czego i Wam życzę.
 
doti, 22.02.2017 11.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a jak się to wszystko ma do diety bezglutenowej ? ... co można jeść ?
 
cukierek, 20.02.2017 18.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na cukrzyce nie ma mądrych. Każdy organizm inaczej reaguje. Moje doświadczenie w walce z cukrzycą to: Jeść mało a często.Oszukiwać głód kęsami białego sera.Zjadać dwie grahamki dziennie- nie więcej, lub inne ciemne pieczywo.Ruszać się.Trzymać wagę do wzrostu.Zaprogramować sobie w mózgu,że innej drogi nie ma do walki z tą cichą śmiercią.Jak Was zdążą dowieść do szpitala i przeżyjecie zawal, to zrozumiecie z czym walczycie.
 
ear , 27.12.2016 02.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak znalesc produkty zborzowe ktore nie sa sztucznie produkowane . chodzi tego troche po internecie naprzyklad jak z modifikowana biala kapustka
 
gusio, 09.12.2016 22.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, ze temperatura ma wpływ na poziom glukozy, Glukoza jest transportowana do komórek w osoczu, które jest płynnym składnikiem krwi, a więc w oczywisty zawierającym spore ilości wody (około 90% wody w osoczu). Im mniejsza zawartość wody w osoczu np. poprzez odwodnienie, biegunkę , nadmierne pocenie itp. , to to tym większe stężenie glukozy.
 
Gosia Hrabina, 09.08.2016 14.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
DZIEWCZYNY!, Spróbujcie Diabetofort- świetnie obniża poziom cukru!
 
Ja, 06.07.2016 14.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak nazywa się ten preparat o którym napisałaś?
 
domino, 03.05.2016 20.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam cukrzycę 2 od 3 lat po zawale serca i biorę Glukophage,ale postanowiłem się trochę odchudzić ,a przy okazji poznać swoją chorobę i...mam pytanie:po 2 tabletkach dziennie i gdy mam trochę ruchu mój cukier jest 160-190.Czy jest możliwe żeby przy dużym reżimie cukier spadł poniżej 150?
 
następne »
strona 1 z 8
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie...

więcej

56

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

49

Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

47

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

47

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Dobry wieczór, to, że rak żywi się białkiem to mit. Wręcz przeciwnie pacjenci onkologiczni najczęściej mają zwiększone zapotrzebowanie na białko - czasami nawet dwukrotnie. Białko najlepiej jest...

Spalenie 1 kg tkanki tłuszczowej to wydatek energetyczny około 7 000 kcal. Aby spalanie było bezpieczne i przyniosło właściwy skutek, należy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10-15% lub dodać...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 24, 2017

Ja z tego co pamiętam to nie powinno się jeść kapusty - nie wiem czemu ale moja znajoma ma właśnie niedoczynność tarczycy i lekarza jej tak powiedział, że nie powinna jeść. Powinno ograniczyć się spożywanie kapusty, brokułów, brukselki, kalarepy, kaszy jaglanej ze względu na zawartość...

data

Kwiecień 21, 2017

jedynym sposobem na pozbycie się migreny są masaże stóp wykonywane przez fachowca.Uciskanie odpowiednich receptorów chociaż trochę bolesne daje efekty niesamowite.Bart

data

Kwiecień 07, 2017

Też próbowałam z probiotykiem, ale niestety nie pomogło :( koleżanka mi tak zaradziła, bo u niej to zawsze dziala. Najwidoczniej mój organizm jest mniej usłuchany. Ale udało się dzięki dicopegowi 10g, piłam kilka razy dziennie roztwory przez kilka dni i w końcu minęły zaparcia ;) mi...

data

Marzec 13, 2017

Udział w kampanii Optima Cardio Potas+ okazał się doskonałym motywatorem do tego, aby przejść na zdrową dietę. Pierwszym krokiem w tym kierunku było odstawienie masła i wprowadzenie do codziennej diety wielofunkcyjnej margaryny Optima Cardio Potas+. Bardzo szybko przekonałam się, że jest...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.