Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

55 komentarze
Autor: inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.  W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Sprawdź listę produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy m.in. od odpowiedniego poziomu glukozy (cukru) we krwi. Mierzony na czczo powinien być mniejszy niż 100 mg/dl (5,6 mmol/l), a dwie godziny po podaniu glukozy - mniejszy niż 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Poziom cukru we krwi zależy od tego, co jesz. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach trawisz w przewodzie pokarmowym i zamieniają się one w glukozę. Jest ona wchłaniana do krwi, a następnie przenika do mięśni, wątroby i innych narządów, zasilając je w energię. Aby glukoza dostała się do komórek, potrzebna jest insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. Stan ten określa się jako hiperglikemię. Zdarza się ona często u osób starszych, a także otyłych. Aby obniżyć poziom cukru, poleca się dietę wzbogaconą w „dobre”, czyli wolno wchłaniane węglowodany, a ograniczającą te „złe”, które wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.

Nie przegap

Warzywa skutecznie obniżają poziom cukru

Ważne miejsce w diecie powinny zajmować warzywa, najlepiej surowe (rozgotowane warzywa szybciej podnoszą poziom cukru we krwi). Zaleca się, by każdego dnia zjadać ich co najmniej pół kilograma. Dodawaj je do każdego posiłku i pij soki warzywne. Warzywa są źródłem błonnika pokarmowego – najskuteczniejszego lekarstwa na wysoki cukier. Błonnik wydłuża trawienie cukrów, wówczas poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, a to zapobiega hiperglikemii.

Warzywa, które można jeść bez ograniczeń: cykoria, cukinia, ogórki świeże i kwaszone, rzodkiewka, kapusta pekińska i kwaszona, wszelkie odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, boćwina, cebula, kabaczek, kalafior, papryka zielona, pomidory, seler naciowy, szczaw i brokuły. Można jeść je bez ograniczeń także pomiędzy posiłkami, ponieważ mają mniej niż 6 g cukrów w 100 g.

Warzywa, które można jeść 1-2 razy dziennie. Nieco więcej węglowodanów (do 10 g w 100 g) zawierają brukselka, burak, cebula, dynia, fasolka szparagowa, kalarepa, papryka czerwona, rzepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, seler, korzeń pietruszki oraz por.

Warzywa niewskazane przy podwyższonym cukrze: warzywa strączkowe (bób, groch, fasola, groszek zielony), kukurydza, ziemniaki - jednak dotyczy to tylko świeżo gotowanych ziemniaków (zob. fragment o skrobi opornej poniżej).

Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe

Produkty zbożowe to podstawa w diecie dla osób zagrożonych cukrzycą. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, które wpływają na przemiany węglowodanów, np. ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię. Produkty zbożowe zawierają też skrobię oraz sporo błonnika, czyli tzw. cukry czołgające się najwolniej trawione i przyswajane przez organizm.

Węglowodany, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: pieczywo razowe i pełnoziarniste z otrębami, graham, brązowy ryż, grube kasze (pęczak, gryczana), płatki (owsiane, jęczmienne), otręby.

Węglowodany dozwolone, ale w ograniczonej ilości: pieczywo mieszane i białe, makarony, ryż i drobne kasze. Dostarczają one tzw. cukrów maszerujących, które są co prawda wolno trawione i wchłaniane, ale nie można ich jeść bez ograniczeń, w nadmiarze bowiem podnoszą poziom glukozy we krwi.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przyprawy obniżające poziom cukru

Poziom cukru obniżają również niektóre przyprawy: goździk, kozieradka pospolita, cynamon. Takie właściwości ma też synigryna – substancja, w którą bogata jest rzeżucha.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 17.07.2015

Komentarze (1 - 10 z 55)
karol, 01.08.2015 12.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wszystko pięknie tylko dlaczego nic nie ma o owocach . które mozna jeść przy podwyższonym cukrze.
 
Tadeusz Kwasninski, 29.07.2015 00.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
OBNIZA skutecznie cukier przy obu typach cukrzycy i nawet przy insulinie>Podaje kom. do sprzedazy wysylkowej; 507141441 do sklepow i mieszkan oraz 122547846.
 
Mika, 18.07.2015 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową, pilnuję diety i mierzę po każdym posiłku poziom cukru we krwi. Zauważyłam, że w czasie upałów, przy jedzeniu tych samych porcji produktów, co w dni chłodniejsze, mam duży wyższy poziom cukru. Dla porównania: śniadanie - 2 kromki chrupkiego pieczywa z mąki pełnoziarnistej + chudy twaróg z rzodkiewką w upał dał mi wynik 136 (dla kobiet w ciąży norma to 120), w inny dzień po podobnym śniadaniu mam wynik 88. Czy wysoka temperatura ma wpływ na poziom cukru?
 
Ania, 03.06.2015 10.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Leki inkretynowe sa dostępne w niższej cenie prosze pytać o linagliptyne
 
yolo, 24.05.2015 10.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Masz w 100% racje, ja miałem 500 cukru i cud że przeżyłem 2 tygodnie w końcu pojechałem do szpitala a najlepsze było to że nikt nawet lekarz nie pomyślał o cukrzycy dopiero po badaniu krwi.
 
yolo, 24.05.2015 10.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja tak miałem 2 lata temu, w końcu poszedłem do lekarza który mnie skierował na badanie krwi i wyszło że prawdopodobnie mam cukrzyce. Na następny dzień dostałem skierowanie do szpitala, byłem w nim 3 tygodnie i od tamtej pory mam cukrzycę oczywiście da się s tym żyć tylko najgorzej wieczorami i gdy rosnę to wtedy cukru mam nawet po 450mg\dl.
 
werka, 27.04.2015 08.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
też miałam problemy z utrzymaniem poziomu cukru. udałam się wtedy do dietetyczki, specjalistki, która pomogła mi wszystko przywrócić do normy:) pani monika górzyńska z gdańska, bardzo mi pomogła:) dzisiaj moje cukry już tak nie skaczą:) dobrała mi fajną, różnorodną, zbilansowaną dietę:) polecam:)
 
maaarcin , 24.04.2015 15.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej. Mam pytanie dotyczące tej tzw skrobi opornej, jeśli ugotuję ziemniaki i przetrzymam je w lodówce 24 godziny to czy mogę je wtedy odgrzać w mikrofalówce czy stracą wtedy swoje właściwości? Poz M.
 
46, 16.04.2015 14.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dlaczego niema w Pl refundacji lekow inkretynowych , niestety tylko za granica ratuja cukrzykow juz od ponad 10 lat,a unas cena ok 5.tys/mc
 
Gosia, 24.03.2015 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ojj, nie pomaga :)))
 
następne »
strona 1 z 6
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby? Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby?

Dieta w chorobie, jaką jest stłuszczenie wątroby, to obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia tego...

więcej

25478

Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie...

więcej

35978

DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie

Najpierw zalecała ją medycyna chińska, później za jej przykładem lekarze medycyny naturalnej, aż...

więcej

35328

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

47891

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Wygląd nie jest najważniejszy, jednak przy obecnej wadze twoje zdrowie jest w poważnym niebezpieczeństwie. Na szczęście masz w sobie chęć do zmiany, a to jest podstawa sukcesu! Tak, jak już pisałam w...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 31, 2015

Wyczytałam że olej z wiesiołek obniża cholesterol... bo Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu...

data

Lipiec 30, 2015

Czosnek, cebula, por, świeża bazylia i oregano. Dodatkowo polecam picie 2-3 kubków dziennie naparu z czystka

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.