Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

175 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 175)
janusz10, 29.01.2015 14.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbir sproszkowany można dodawać do wszystkiego lecz w niedużych ilościach ,gdyż może zdominować smak całej potrawy.Polecam sproszkowany firmy Kamis
 
gosc, 16.01.2015 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żałosne gdy poruszany jest jakiś ciekawy temat a ktoś taki jak Ty nie umie się na nim skupić a jedyne co potrafi, to czepiać się najmniej istotnych rzeczy...bo myśli, że zjadł wszystkie rozumy.
 
Ula, 16.01.2015 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 2 lat pije codziennie sok z imbiru 1/5 z woda lub z sokiem z annanasu (mniam). Sok wyciskam sama raz na tydzien extrakt trzymam w butelce szczelnie zamknietej. Wczesniej lapaly mnie przezebiena grypy kilkanascie razy na rok od tamtej pory ani razu. Co wiecej z trawieniem zadnych problemow. To jest najtanszy srodek na choroby. Polecam
 
mosiek, 09.01.2015 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po jednej filizance kawy Twoja flora bakteryjna w przelyku odbudowuje sie okolo 7 godzin. Imbir dziala przeciw-grzybicznie, zabija Candide. I tym samym niweluje niezdrowe skutki jakie wywoluje miedzy innymi kawa.
 
~elza, 02.01.2015 11.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaczęłam używać korzenia imbiru do herbaty i są duże zmiany na lepsze w trawieniu.Polecam.
 
daga, 31.12.2014 14.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ginger Crush - imbir w plynie
 
Magdalena, 28.12.2014 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo proszę o nazwe tego imbiru w płynie wyprdukowanego w rlandii
 
ciekawski, 13.12.2014 17.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Jestem ciekawy jakie to właściwości niweluje, bo te szkodliwe to już naukowo obalono.
 
Grazyna, 11.12.2014 21.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znalazłam kiedyś przepis na własny kandyzowany imbir.Kupuję ok. 0,5 kg korzenia (najtańszy w Lidlu),zeszkrabuję skórke,kroję na plasterki i dwukrotnie gotuję po 30 min. potem robię syrop z cukru nierafinowanego ok. 03- 0,5 kg .Gotuję około 3 godzina na małym ogniu. Potem suszę i posypuję cukrem.Daję je do dwóch słoiczków na dżemy a z syropu(ok. 0,7 l) chcę zrobic nalewkę z tym ,że nalezy dodac goździki i cytrynkę-pokrojoną. Na święta jak znalazł.
 
jolinka36, 01.11.2014 12.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
RUMINKOWA HERBATKA Z KPERKIEM CZYLI FENCHEL Z IMBIREM 1 CM STARTY LYZKA MIODKU PYCHA
 
następne »
strona 1 z 18
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15412

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12310

Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

21336

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

13271

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Grupy wsparcia
data

Styczeń 30, 2015

Wiesz co, może najpierw 15 dni to będziesz mogła stwierdzić czy jest jakaś zmiana.

data

Styczeń 30, 2015

Proszę o kontakt pod nr 602-403-399 mam doskonałą 3 mies-kurację odchudzającą, która likwiduje tkankę tłuszczową a buduje mięśnie Pozdrawiam

data

Styczeń 30, 2015

Hahah!! :D a gów*o prawda! "Dieta białkowa a dieta bogata w białko to różnica" http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-bialkowa-na-mase-miesniowa-jedzenie-bogate-w-bialko-pomaga-wyrze_39927.html

data

Styczeń 29, 2015

Martusia, woda tylko w butelkach szklanych. Dobra jest Jurajska, Cisowianka. Omijamy w plastikach, wiadomo - BISFENOL! Natomiast jeśli szukasz wapnia, najlepiej co się da, posypywać zmielonymi skorupkami jaj. Jaja od kur z wolnego wybiegu, a proszek samemu zrobić.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.