Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

178 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 178)
zuza, 09.02.2015 11.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od niedawna piję herbatkę z imbirem oraz płateczki na mleku z dodatkiem startego imbiru i przekonałam się ze waga poszła w dół. Polecam
 
nikita, 06.02.2015 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
2 łyżki cukru roztopić na złoty kolor dodać łyżkę masła i imbir minutkę smażyć ciągle mieszając zalać mlekiem i zagotować .Wspaniały rozgrzewający napój na przeziębienia smacznego
 
matwiolar, 03.02.2015 15.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja polecam na zdrowie mieszankę imbiru z cytryną i czosnkiem :)
 
janusz10, 29.01.2015 14.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbir sproszkowany można dodawać do wszystkiego lecz w niedużych ilościach ,gdyż może zdominować smak całej potrawy.Polecam sproszkowany firmy Kamis
 
gosc, 16.01.2015 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żałosne gdy poruszany jest jakiś ciekawy temat a ktoś taki jak Ty nie umie się na nim skupić a jedyne co potrafi, to czepiać się najmniej istotnych rzeczy...bo myśli, że zjadł wszystkie rozumy.
 
Ula, 16.01.2015 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 2 lat pije codziennie sok z imbiru 1/5 z woda lub z sokiem z annanasu (mniam). Sok wyciskam sama raz na tydzien extrakt trzymam w butelce szczelnie zamknietej. Wczesniej lapaly mnie przezebiena grypy kilkanascie razy na rok od tamtej pory ani razu. Co wiecej z trawieniem zadnych problemow. To jest najtanszy srodek na choroby. Polecam
 
mosiek, 09.01.2015 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po jednej filizance kawy Twoja flora bakteryjna w przelyku odbudowuje sie okolo 7 godzin. Imbir dziala przeciw-grzybicznie, zabija Candide. I tym samym niweluje niezdrowe skutki jakie wywoluje miedzy innymi kawa.
 
~elza, 02.01.2015 11.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaczęłam używać korzenia imbiru do herbaty i są duże zmiany na lepsze w trawieniu.Polecam.
 
daga, 31.12.2014 14.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ginger Crush - imbir w plynie
 
Magdalena, 28.12.2014 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo proszę o nazwe tego imbiru w płynie wyprdukowanego w rlandii
 
następne »
strona 1 z 18
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

56101

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka

Pić mleko czy nie pić? Oto jest pytanie. Dietetycy i lekarze wciąż się spierają, czy krowie mleko...

więcej

16473

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O wszystkich lekach i suplementach decyduje lekarz, najlepiej hepatolog w przypadku wątroby. Czy ucisk i wzdęcia to efekt gruczolaka, należałoby to zdiagnozować, porobić próby wątrobowe i inne...

Nie podała pani swojego wzrostu, zatem nie mogę obliczyć BMI i zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest bowiem wartość odżywcza diety, poziom deficytu energetycznego oraz wielkość posiłków. ...

Super, że jest cel! No, może jego wizja, a wręcz chęć bycia nareszcie szczupłym. Zdecydowanie popieram! Zaczęłabym od określenia szczegółowo, co chcesz osiągnąć. Rozumiem, że redukcję. Ale ile, w...

Grupy wsparcia
data

Marzec 06, 2015

Nie do końca się z Tobą mogę zgodzić bo u mnie iqgreeny naprawdę mocno wpłynęły na to, ze dzisiaj ważę mnie tylko po 2 miesiącach diety. I to ważę dużo mnie bo 10 kg to nie jak tak hop siup ;) a mi się na szczęście udało :) A jakbyś do tych tabletek wdrożyła dietę MŻ to byś dzisiaj...

data

Marzec 05, 2015

Ja tam nie ufam takim suplementom diety... zbyt dużo słyszy się o dziwnych przypadkach w mediach.

data

Marzec 05, 2015

Dokladnie jak mowia poprzednicy. Wiecej warzyw wprowadz do diety. Staraj sie ograniczyc weglowodany z chleba i zieminiaków, a jesli juz sie na nie decydujesz to na zasadzie- na sniadanie chleb pelnoziarnisty (polecam orkiszowy) to wtedy na obiad juz nie zieminaki. Poza tym jesli ryz to...

data

Marzec 05, 2015

Próbowaliście kiedyś? Ja odkryłam niedawno i rewelacja. Waga leci w dół dużo szybciej. W smaku nie jest rewelacyjny ale da się go wypić. Wystarczy 1 łyżka rozpuszczona w wodzie i wypita codziennie rano na czczo. Polecam http://hh-life.pl/produkt/mlody-jeczmien-ekogram-250g/

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.