Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

196 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 196)
crizs, 18.08.2015 20.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
imbir jest stale obecny w mojej diecie.. świeży, proszkowany i marynowany.. nie jestem chory, po prostu uwielbiam imbir.. co odkryłem ciekawego? każda polska zupa jest wyborna, jeśli dodam do niej upieczony kawałek imbiru np. na palniku, co trwa jakieś 5-10 minut.. dodaję go też do sosów, nie tylko typowych dla kuchni azjatyckich..
 
aaa, 12.08.2015 06.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdura mam refluks i własnie jedyne co pomaga to imbir
 
Ewa, 29.06.2015 12.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam grypę żołądkowo-jelitową o bardzo osrym przebiegu, piję herbatkę ze świeżego imbiru,która zapobiega mdłością i wymiotom,działa!!!
 
NLZ, 28.05.2015 20.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie posiekany wrzuciłem do jogurtu i jem mimo, że jestem sceptykiem jeśli chodzi o naturalne substancje. Miejmy nadzieje, że będzie klepało :D
 
malka, 17.05.2015 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mi imbir pomagał na mdłości w ciąży, tylko po nim mnie nie ciągło. A herbata z imbirem świetnie smakowała dosłodzona miodem.
 
Piotrek, 15.05.2015 03.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja normalnie kroje w plastry i jem z chlebem i masłem :D
 
gość, 11.05.2015 23.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A dodawanie do gorącej herbaty też powoduje utratę wartości ?
 
tester, 29.04.2015 18.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeziębieni, grypa, angina ropna. Na noc, bo będzie możne pocenie się! Starty imbir (łyżeczka) do herbaty lub wprost do gardła i popić. Popali jak "jasna cholera"! Potem zastosować czosnek, cytryna, jajko i syrop z mleczy jako "wygładzanie gardła, w krtani. Na końcu zagryzać szczypiorkiem. Niech pali! Położyć się spać. Rano herbata z imbirem i kanapka (twarożek z czosnkiem). Syrop z mlecza i znowu na noc powtórzyć "akcję". Tak przez 2-3 dni. Dla niedowiarków... cóż skoro wolą osłabiać, w efekcie niszczyć swój organizm antybiotykami...
 
Miła, 22.04.2015 20.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Babcia ponoć wyleczyła w ten sposób nawracające zapalenia zatok ... tak więc od dzisiaj próbuje ;-)
 
Ewa, 16.04.2015 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za bzdura, że imbiru nie należy jeść w ciąży? Przecież to najlepszy sposób na mdłości lub przeziębienie w ciąży.
 
następne »
strona 1 z 20
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

21763

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13594

DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w...

więcej

26521

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Zalecałabym zrobienie morfologii krwi, dodatkowo sprawdziłabym lipidogram, poziom cukru we krwi, poziom witaminy D i elektrolitów, kwas moczowy. Do tego ogólne badanie moczu. Wyniki przydadzą się...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.