Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

174 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 174)
gosc, 16.01.2015 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żałosne gdy poruszany jest jakiś ciekawy temat a ktoś taki jak Ty nie umie się na nim skupić a jedyne co potrafi, to czepiać się najmniej istotnych rzeczy...bo myśli, że zjadł wszystkie rozumy.
 
Ula, 16.01.2015 12.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 2 lat pije codziennie sok z imbiru 1/5 z woda lub z sokiem z annanasu (mniam). Sok wyciskam sama raz na tydzien extrakt trzymam w butelce szczelnie zamknietej. Wczesniej lapaly mnie przezebiena grypy kilkanascie razy na rok od tamtej pory ani razu. Co wiecej z trawieniem zadnych problemow. To jest najtanszy srodek na choroby. Polecam
 
mosiek, 09.01.2015 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po jednej filizance kawy Twoja flora bakteryjna w przelyku odbudowuje sie okolo 7 godzin. Imbir dziala przeciw-grzybicznie, zabija Candide. I tym samym niweluje niezdrowe skutki jakie wywoluje miedzy innymi kawa.
 
~elza, 02.01.2015 11.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaczęłam używać korzenia imbiru do herbaty i są duże zmiany na lepsze w trawieniu.Polecam.
 
daga, 31.12.2014 14.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ginger Crush - imbir w plynie
 
Magdalena, 28.12.2014 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo proszę o nazwe tego imbiru w płynie wyprdukowanego w rlandii
 
ciekawski, 13.12.2014 17.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Jestem ciekawy jakie to właściwości niweluje, bo te szkodliwe to już naukowo obalono.
 
Grazyna, 11.12.2014 21.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znalazłam kiedyś przepis na własny kandyzowany imbir.Kupuję ok. 0,5 kg korzenia (najtańszy w Lidlu),zeszkrabuję skórke,kroję na plasterki i dwukrotnie gotuję po 30 min. potem robię syrop z cukru nierafinowanego ok. 03- 0,5 kg .Gotuję około 3 godzina na małym ogniu. Potem suszę i posypuję cukrem.Daję je do dwóch słoiczków na dżemy a z syropu(ok. 0,7 l) chcę zrobic nalewkę z tym ,że nalezy dodac goździki i cytrynkę-pokrojoną. Na święta jak znalazł.
 
jolinka36, 01.11.2014 12.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
RUMINKOWA HERBATKA Z KPERKIEM CZYLI FENCHEL Z IMBIREM 1 CM STARTY LYZKA MIODKU PYCHA
 
piotruś pan, 30.10.2014 22.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cytat: "przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem." Pytanie: Które z wymienionych to przyprawy korzenne, wszystkie?
 
następne »
strona 1 z 18
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

15849

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

20707

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13008

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

13835

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Grupy wsparcia
data

Styczeń 28, 2015

Też jestem za tym, aby za naszą dietą stało porządnie skomponowane menu przez dietetyka. Samemu na dłuższą metę można sobie jedynie zaszkodzić ... Wyjałowimy organizm, przez co nasza energia życiowa będzie kiepska ...

data

Styczeń 28, 2015

Witam, Poszukuję chętnych do wspólnych marszo-biegów. Wiadomoże grupa motywuje. Zagląda tu ktoś ? Pozdr.

data

Styczeń 28, 2015

zielona kawa może być dobrym dodatkiem do ćwiczeń i rozsądnego odżywiania w celu utraty wagi. polecam poczytać o działaniu zielonej kawy na blogu zdrowiedietasport.pl/diety/zielona-kawa-opinie-cena-sklad-dzialanie/

data

Styczeń 28, 2015

dieta białkowa jest bardzo dobra bo można schudnąć a nabrac mięśi Hahah!! :D a gów*o prawda!

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.