Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

192 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 192)
malka, 17.05.2015 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mi imbir pomagał na mdłości w ciąży, tylko po nim mnie nie ciągło. A herbata z imbirem świetnie smakowała dosłodzona miodem.
 
Piotrek, 15.05.2015 03.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja normalnie kroje w plastry i jem z chlebem i masłem :D
 
gość, 11.05.2015 23.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A dodawanie do gorącej herbaty też powoduje utratę wartości ?
 
tester, 29.04.2015 18.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeziębieni, grypa, angina ropna. Na noc, bo będzie możne pocenie się! Starty imbir (łyżeczka) do herbaty lub wprost do gardła i popić. Popali jak "jasna cholera"! Potem zastosować czosnek, cytryna, jajko i syrop z mleczy jako "wygładzanie gardła, w krtani. Na końcu zagryzać szczypiorkiem. Niech pali! Położyć się spać. Rano herbata z imbirem i kanapka (twarożek z czosnkiem). Syrop z mlecza i znowu na noc powtórzyć "akcję". Tak przez 2-3 dni. Dla niedowiarków... cóż skoro wolą osłabiać, w efekcie niszczyć swój organizm antybiotykami...
 
Miła, 22.04.2015 20.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Babcia ponoć wyleczyła w ten sposób nawracające zapalenia zatok ... tak więc od dzisiaj próbuje ;-)
 
Ewa, 16.04.2015 21.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za bzdura, że imbiru nie należy jeść w ciąży? Przecież to najlepszy sposób na mdłości lub przeziębienie w ciąży.
 
ksenia56, 12.04.2015 18.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
herbatka z imbirkiem ups tak miało byc
 
ksenia56, 03.04.2015 12.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kochani mi pomaga na zgagę ..polecam 100%.
 
iza, 03.04.2015 02.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbir jest rewelacyjny. Naprawdę pomaga na bóle stawów. Od paru lat cierpie na bóle w kolanach i od okolo roku pije herbatę z imbirem i trochę zjadam plasterki imbiru i minęły mi bóle stawów. Naprawdę polecam dodawanie imbiru do herbaty. Lepiej kupić świeży bo zawiera więcej soku.
 
ksenia56, 24.03.2015 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kochani ja swoja herbatkę z imbirem wypiłam pierwszy raz 13 marca tego roku..kochani pije teraz dwa razy dziennie kawke ale dosypuje troszkę imbirku wkrawam kawałek cytrynki i slodze poł łyzeczki miodu..... Super rewelacja polecam...Tak samo robie z herbatka pije herbatkę z imbrykiem i zachęcam do picia.. To naprawdę rewelacja.. .kupiłam sproszkowany imbir i wsypałam do słoiczka.. to tak na marginesie. Jeśli kupie korzeń będę trzymała w lodówce !!!!!
 
następne »
strona 1 z 20
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie? Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie?

To, ile litrów wody potrzebujemy, zależy od naszej płci, codziennej aktywności fizycznej, ilości...

więcej

12542

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

14505

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Na początek trzeba wykonać badania organizmu: morfologię krwi, lipidogram, poziom cukru, badanie ogólne moczu, zmierzyć ciśnienie. Dopiero na podstawie tych analiz można będzie postawić diagnozę....

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Grupy wsparcia
data

Maj 27, 2015

Witam, stosowałam to niby "cudo" przez 2 miesiące i powiem tyle... jedna wielka ściema. Nie dość, że oszukują, naciągają na kasę i obiecują cudowne efekty to jeszcze kompletny brak kontaktu. Zamówiłam 2 opakowania, przez błąd systemu nie zaczytał się adres dostawy, w związku z czym...

data

Maj 27, 2015

Też zażywam Green Barley Slim i będziesz zadowolona. Po 4 tygodniach schudłam 6kg, zdecydowanie mam więcej energii, a przy okazji poprawiły mi się włosy i paznokcie. A figura no cóż, chłopak nie narzeka:) Będę brać dalej, wakacje tuż tuż, no i nie chciałabym efektu jo-jo. Ja również...

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 26, 2015

Popieram i potwierdzam na moim przypadku, też długo walczyłam i z pomocą przybyła Pani Ola z http://hh-life.pl/nowe-promocje-cenowe-na-diety-odchudzajace-online/. Polecam szczerze jej opiekę.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.