Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

183 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Jak zrobić imbir kandyzowany? - właściwości, zastosowanie >>

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 13.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 183)
ksenia56, 24.03.2015 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kochani ja swoja herbatkę z imbirem wypiłam pierwszy raz 13 marca tego roku..kochani pije teraz dwa razy dziennie kawke ale dosypuje troszkę imbirku wkrawam kawałek cytrynki i slodze poł łyzeczki miodu..... Super rewelacja polecam...Tak samo robie z herbatka pije herbatkę z imbrykiem i zachęcam do picia.. To naprawdę rewelacja.. .kupiłam sproszkowany imbir i wsypałam do słoiczka.. to tak na marginesie. Jeśli kupie korzeń będę trzymała w lodówce !!!!!
 
Ant, 17.03.2015 13.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
... z imbirkiem ....
 
dietetyczka, 15.03.2015 21.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie nalaży gotować imbiru BO TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI !!!
 
DIETETYCZKA, 15.03.2015 21.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
NALEZY O TYM PAMIETAĆ !
 
ksenia56, 12.03.2015 13.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam wszystkich piszących o imbirze.Ja dziś zrobiłam sobie herbatki z tą przyprawą......zobaczymy jakie skutki będą
 
zuza, 09.02.2015 11.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od niedawna piję herbatkę z imbirem oraz płateczki na mleku z dodatkiem startego imbiru i przekonałam się ze waga poszła w dół. Polecam
 
nikita, 06.02.2015 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
2 łyżki cukru roztopić na złoty kolor dodać łyżkę masła i imbir minutkę smażyć ciągle mieszając zalać mlekiem i zagotować .Wspaniały rozgrzewający napój na przeziębienia smacznego
 
matwiolar, 03.02.2015 15.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja polecam na zdrowie mieszankę imbiru z cytryną i czosnkiem :)
 
janusz10, 29.01.2015 14.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbir sproszkowany można dodawać do wszystkiego lecz w niedużych ilościach ,gdyż może zdominować smak całej potrawy.Polecam sproszkowany firmy Kamis
 
gosc, 16.01.2015 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żałosne gdy poruszany jest jakiś ciekawy temat a ktoś taki jak Ty nie umie się na nim skupić a jedyne co potrafi, to czepiać się najmniej istotnych rzeczy...bo myśli, że zjadł wszystkie rozumy.
 
następne »
strona 1 z 19
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

56101

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

13593

 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

29754

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby brać na czczo, bo wtedy wieczorem jest jej pod dostatkiem w komórkach mięśniowych i gdy ćwiczysz, gwarantuje to spalanie tkanki tłuszczowej. Druga szkoła radzi, żeby...

Zacznij od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu i zrobienia dokładnych badań organizmu. Morfologia z rozmazem, elektrolity, poziom witaminy D, hormony tarczycy: TSH, FT3 i FT4, badanie moczu, badanie...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 01, 2015

Ja biorę właśnie tabletki Slimcea na głód. a raczej aby blokowały mi chęć do podjadania. Działają :)

data

Marzec 31, 2015

Mój dietetyk poradził mi abym napisała do tej strony: http://lipocut.pl/ bo dietetyk czytał pozytywne opinie w Glamour i jakiś jeszcze innych czasopisamach.

data

Marzec 31, 2015

za zwyczaj pierw się traci wodę nie kg :-)

data

Kwiecień 01, 2015

brałam kiedyś kilka różnych suplementów z różnym skutkiem. Obecnie biorę Slimcea. Jestem z nich najbardzije zadowolona. Ich bogaty skład (aż 15 naturalnych składników) widać że działa i powoduje uśmiech na mojej twarzy. SPadek wagi jaki osiągam jest tak motywujący.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.