Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

220 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Imbir to przyprawa, która do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru?

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 220)
Wiesiek, 16.06.2016 18.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do koko i iKA ja na stawy i nie tylko robie sobie salatki z mniszka lekarskiego ( popularny mlecz , dmuchawiec) zbieram na lakach wykopuje razem z korzeniem i calosc miksuje z dodatkiem polowki avokado , lyzki startego imbiru , troche miety , garsc natki pietruszki albo selera naciowego , lyzke octu jablkowego , lyzke miodu , zabek czosnku do tego dodaje jeszcze pol szklanki wody.Wypijam to rano na czczo . Mieszanka ta dobra jest takze dla tych co chca sie pozbyc zbednych kilogramow
 
blu, 24.05.2016 15.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystko w nadmiarze szkodzi :) Zmieniłaś dietę? Czy tylko dodałaś picie imbiru?
 
interesujące, 05.04.2016 16.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Saavick (21.03.2016 08.08) lekki wiaterek to gazy? ma pani/pan po spożywaniu tego proszku lekkie gazy (najwyraźniej przyjemne, gdyż wspomniane jest to jako cudowne) lubi pani/pan puszczać ciche gazy w windzie i innych miejscach publicznych i cieszy się, że dzięki imbirowi może to czynić bezkarnie? "Piję imbir zmielony dodając do kawy czy herbaty. od kilku miesięcy. Minimum łyżeczka na kubek. Bez imbiru nie mają już dla mnie smaku te napoje. Chudnę w oczach. przy nadciśnieniu mogę pić kawę bez obaw. I ten cudowny "lekki wiaterek"..."
 
Dorota, 04.04.2016 21.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawa jestem ile pani schudla? W czasie stosujac go do posilkow
 
Id, 21.03.2016 17.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbiru nie powinno się pić non stop, po kilku tygodniach należy sobie zrobić przerwę :)
 
Saavick, 21.03.2016 08.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Piję imbir zmielony dodając do kawy czy herbaty. od kilku miesięcy. Minimum łyżeczka na kubek. Bez imbiru nie mają już dla mnie smaku te napoje. Chudnę w oczach. przy nadciśnieniu mogę pić kawę bez obaw. I ten cudowny "lekki wiaterek"...
 
Pw 10, 12.03.2016 17.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
osoby z cukrzycą przyjmujące insulinę mogą stosować imbir czy są jakieś przeciwwskazania co do stosowania imbiru w przypadku takich osób?
 
Emil, 29.01.2016 15.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dlaczego świeży imbir należy obierać ?
 
lechu, 27.01.2016 13.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Reflux kojarzony bywa błędnie z nadkwasotą. Mike ma rację - odpowiednio zakwaszony żołądek, poprawia pracę zwieracza i nie dochodzi do zarzucania treści na przełyk. Sztuczne obniżanie kwasowości różnymi manti itp. powoduje efekt odwrotny, z tym, że mniej odczuwalny dla pacjenta, bo treść, mimo, że zarzucana w większych ilościach, nie podrażnia przełyku.
 
koko, 25.01.2016 15.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie chcę Ci ę martwic ale taka miksturę piję od 5 lat na stawy . Jak bolały tak bolą ! mam zwyrodnienia. Ponoć miało pomoc/ sugestia lekarza/ ...hmm/ a wierzyłam święcie ,ze pomoże/ Miksturę piję dalej z przyzwyczajenia,ale ostatnio wyczytałam w poradniku zdrowotny sw Hildegardy,ze nadużywanie imbiru otępia starczo umysł zdrowego czlowieka- no i co tu robić?
 
następne »
strona 1 z 22
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

42792

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

40760

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

40026

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

22034

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Rzeczywiście łososie są źródłem metali ciężkich, dlatego zaleca się 1-2 porcje ryby do zjedzenia w tygodniu. Oczywiście w produktach dla dzieci w słoiczkach są ryby wolne od zanieczyszczeń. Wiem...

Forum
data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.