Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

164 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

SPRAWDŹ >>> BARDZO DOBRY PRZEPIS NA DANIE Z IMBIREM >> 



Ważne

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni 

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir dla urody

Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

Rodzaje imbiru

W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 05.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 164)
Gosia, 30.09.2014 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od dwóch lat piję codziennie na śniadanie herbatę ze świeżym imbirem. Ok. 2-3 cm korzenia obieram i kroję w plasterki, zalewam wrzątkiem z herbatą, po jej wypiciu, zjadam także plasterki imbiru. Od tego czasu nie wiem, co to przeziębienie, czy zwykły katar. Myślę, że to zasługa imbiru, a jeśli nie, to wiara czyni cuda i niech tak zostanie, najważniejszy jest efekt :)
 
piotrek, 17.09.2014 01.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja tam normalnie skrajam z korzenia kilka plastrów i kładę na chlebie z masłem, czasami robię tak samo z czosnkiem
 
RYSZARD, 07.09.2014 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
IMBIR regeneruje Kolagen w Kościach!
 
Marzena, 24.08.2014 15.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A Ja polecam imbir w plynie. Znalazlam kiedys taki produkowany w Irlandii. Zupelnie nowa postac Imbiru. Kiedy go pije z woda lub sokami mam wiecej energii, no i przeszla mi zgaga. Na etykiecie napisane ze ma duzo wiecej zastosowan.
 
Ania, 30.07.2014 00.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja polecam wodę detox z imbirem ... pokrojone średni ogórke i cytryna + łyżeczka zmielonego imbiru + świeża mięta kilka listków ( jak kto lubi ) + ok 2 l ( najlepiej gotowanej ) wody na min 4 godz do lodówki , pyszny orzeźwiajacy napój świetnie działa na oczyszczenie organizmu , na odchudzanie ... ostrzegam za duża ilość wypita dziennie , powoduje dość duże pocenie .... szklanka na czczo potem w ciagu dnia druga ... oczyści i poprawi również wygląd skóry , pomaga pozbyć się celulitu
 
dana, 22.07.2014 22.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
takze mam te chorobe i szukam jakiegos ratunku
 
selena, 10.07.2014 01.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mozesz cos wiecej napisac na ten temat, jakie proporcje w jaki sposob przyrzadzasz , jak dlugo trzymasz bo chyba wscieklizny dostaje tak bardzo boli mnie prawa reka od szyji po nadgarstek. Na szyi mam doslownie obrecz taka jest opuchnieta a kazdy ruch sprawia niewiarygodny bol.
 
Weronika, 18.06.2014 22.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Imbir jest wspaniały na odchudzanie i wodę w organizmie. Robię sobie na noc w szklance - trę na tarce, zalewam gorącą wodą i rano wypijam...
 
rosa, 03.06.2014 07.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy jest świerzy w korzeniu - zawsze dostaniesz w carrefourze - ja tam zawsze kupuję, ma cudowne właściwości
 
franek, 18.03.2014 17.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy imbir mielony jest mniej zdrowy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
następne »
strona 1 z 17
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

6735

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

21737

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

5870

Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

6129

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Dietę wysokobiałkową stosuje się w okresie rekonwalescencji po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, w przewlekłym aktywnym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby oraz stanach polegających na...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

Ja już jestem po kuracji limvena na której schudłam 13 kiloragmów, nie mam najmniejszego problemu z utrzymaniem wagi

data

Październik 01, 2014

Mam 17 lat mierze 167 cm i waze 48 kg. Ludzie mówią po co się odchudzasz... A ja na to ze po prostu dobrze mi z niedowaga. Rano mocna kawa bez cukru i mleka i papieros w szkole nie jadam śniadan kiedy wracam jem polowe tego co na talerzu i czasami po 3 godz jakaś kolacja...nie jadam dużo...

data

Październik 01, 2014

Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! 20 kg w 2 miesiące to może schudnąć osoba, która waży 150 kg! Przeważnie jeśli nie macie aż takiej nadwagi, to żeby schudnąć zdrowo (!!!) i skutecznie, potrzebujecie kilku miesięcy. Utrata 1 kg tygodniowo może nie jest super efektowna od razu, ale...

data

Październik 01, 2014

a co to znaczy zgodnie z zaleceniemi? byłaś na diecie która jest dołączona do opakowania Ja właśnie z dietą mam największy problem tnz. szybko mi się nudzi i nie potrafię wytrwać do końca ale ponoć po Novoslimie jest lepiej...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.