Herbata z kurkumą - przepis i właściwości

2020-10-07 20:56 Monika Ochnik

Herbata z kurkumą zawdzięcza swe niezwykłe właściwości zawartości przyprawy uznawanej za superfoods. Herbatę z kurkumą można pić o każdej porze roku, ale najwięcej pożytku przyniesie jej spożywanie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, gdyż rozgrzewa całe ciało i działa przeciwzapalnie. Na jej zrobienie wystarczy poświęcić 10 minut.

Herbata z kurkumą wywodzi się z kuchni azjatyckiej. Jest tam ceniona już od wieków i od wieków wykorzystuje się ją w celach leczniczych. Jej właściwości prozdrowotne potwierdzają też liczne badania naukowe. 

Herbata z kurkumą jest bardzo uniwersalnym napojem - można ją pić zarówno na zimno, jak i ciepło, smakuje doskonale z wodą, herbatą (zieloną bądź czarną), a nawet z mlekiem (jest nawet nazywana "złotym mlekiem"). Ma lekko ziemisty smak, który można urozmaicić dodatkiem ulubionych przypraw.

Oto powody, dla których warto włączyć herbatę z kurkumą do codziennego menu.

Spis treści

  1. Herbata z kurkumą - właściwości
  2. Herbata z kurkumą - jak ją zrobić?
  3. Gotowa herbata z kurkumą

Herbata z kurkumą - właściwości

Herbata z kurkumą zawiera bardzo wartościową substancję - kurkuminę. To jej kurkuma zawdzięcza większość swoich  właściwości. Kurkumina jest polifenolem, czyli przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. Ponieważ jest słabo przyswajalna, najlepiej łączyć ją z piperyną (zawartą w czarnym pieprzu lub papryczce chilli).

Oto właściwości herbaty z kurkumą:

  • wzmacnia odporność, zwalcza infekcje wirusowe
  • wspomaga pracę mózgu (jest nawet testowana w leczeniu alzheimera i udaru mózgu)
  • ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych
  • jest przydatna w profilaktyce i leczeniu nowotworów
  • ma działanie rozkurczowe, więc jest polecana na bolesne miesiączki
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, również na bakterię wywołującą wrzody żołądka

Sproszkowaną kurkumę należy kupować w niewielkich ilościach, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy.

Herbata z kurkumą - jak ją zrobić?

Składniki:

  • 3 szklanki wody lub mleka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 goździki
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • kilka plasterków świeżego imbiru albo ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu
  • ewentualnie łyżeczka miodu

Przepis:

Wodę razem z pozostałymi składnikami herbatki zagotowujemy w niewielkim garnuszku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Następnie przelewamy ją do kubków (można wcześniej przecedzić). Jeśli herbatka została przyrządzona na wodzie, można dolać do niej mleka. Do lekko przestudzonej można też dodać miód.

Gotowa herbata z kurkumą

Na rynku są też dostępne gotowe herbatki z kurkumą, zawierające też wiele innych składników, takich jak jeżówka, pomarańcza, cytryna, jabłkolukrecja, mniszek lekarski, koper włoski czy rumianek.

Jest to oczywiście wersja dla zapracowanych, ale też sposobność, by spróbować nowych smaków i zaskakujących połączeń. Jednak warto się pokusić o zrobienie herbaty z kurkumą w domowym zaciszu - to nic trudnego, a sami mamy wpływ na dobór składników i ich jakość. 

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE