MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

30 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk, Monika Majewska

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Jakie są najlepsze źródła magnezu?

Magnez jest organizmowi niezbędny, by procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Tymczasem wiele osób cierpi na niedobór magnezu. Powód? To najczęściej jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu i stresie. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się też pod wpływem niektórych chorób, leków i dużego wysiłku fizycznego.

Magnez - sojusznik od serca

Stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.

Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Okazuje się, że mieszkańcy okolic, w których występuje twarda woda (zawiera dużo magnezu) znacznie rzadziej umierają na zawał serca. Naukowcy przypuszczają, że gdyby wszyscy pili taką wodę, liczba zgonów zmniejszyłaby się nawet o ok. 19 proc. Magnez nie tylko zapobiega chorobom serca, ale wspomaga ich leczenie. Podaje się go dożylnie osobom po zawale (przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz niebezpiecznej arytmii). Jeśli w organizmie występuje niedobór magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez.

Nie przegap

Magnez - na kobiece kłopoty

Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Pod warunkiem, że dostarczy się go organizmowi dwa razy mniej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów będących kopalnią magnezu albo zażywasz suplementy, musisz też zwiększyć w diecie ilość wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.

Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi (np. ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje on także napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia i fibromialgii.

Łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne. Prawdopodobnie może również zapobiegać migrenom (nawet je leczyć) oraz cukrzycy typu II i chronić przed powikłaniami tej choroby.

Niedobór magnezu - objawy

Rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki – w ten sposób organizm może sygnalizować, że brakuje mu magnezu. Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych – miażdżycy i nowotworów.

U zdrowych osób, które dobrze się odżywiają, duży niedobór pierwiastka stwierdza się rzadko. Pewne czynniki mogą jednak utrudnić jego przyswajanie: nadużywanie alkoholu, zażywanie środków odwadniających, przewlekłe biegunki. Na duży deficyt narażone są osoby z cukrzycą, zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiane dożylnie, bardzo odwodnione.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 01.02.2015

Komentarze (1 - 10 z 30)
inna2, 30.03.2015 19.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
witam , ja też miałam niedobór magnezu , tylko u mnie objawiało się to nerwowością , brakiem koncentracji . zażywałam też lecytynę , ale pomogło tylko trochę . Zaczęłam czytać o tym i okazało się że to może być niedobór magnezu . Zaczęłam zażywać więc chela mag już 3 tydzień i faktycznie działa bardziej się wyciszyłam . skupiam sie łatwiej na tym co muszę zrobić . polecam bardzo serdecznie
 
Kinia, 30.03.2015 18.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja mam podobny problem - wkurzające drganie powieki pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie. Niestety wiem, że to moja wina bo piję dość dużo kawy. Próbowałam wzbogacić dietę o pestki dyni, orzechy czy wodę wysoko zmineralizowaną ale nie wiele to pomogło. W końcu zaczęłam zażywać chela mag B6 i dość szybko drganie powieki ustąpiło. Czytałam sporo, że z witaminą B6 dobrze się wchłania i magazynuje. Faktycznie działa
 
bassia, 12.02.2015 12.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niedobory magnezu są moim częstym problemem. Jakiś czas temu miałam takie skurcze łydek w nocy, że budziłam się z płaczem. Poczytałam trochę i dołożyłam do codziennej diety orzechy, migdały i jest lepiej. Staram się tez pić wodę mineralną z magnezem.
 
Agata M. , 09.02.2015 09.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sporym problemem przy niedoborze magnezu są częste skurcze, niekiedy bardzo mocne. Z własnego doświadczenia wiem, jak to moze utrudniać zycie. Kiedyś potrafiłam budzić się w środku nocy i przejść kilka razy całe mieszkanie, zeby przeszło. Koszmarna sprawa. Poza tym uczucie ciągłego zmęczenia i senność. Umówmy się przeszkadza w pracy. Dlatego kiedy lekarz powiedział mi, ze to właśnie kwestia magnezu pobiegłam do apteki i kupiłam tabletki. Oczywiście w diecie tez pora na zmiany: więcej orzechów, fasoli i grochu. Banany tez są bogate w magnez. Tu jest fajna infografika: http://zszywka.pl/p/niedobor-magnezu-czesto-mamy-z-ta-p-13007818.html Gdyby ktoś nie wiedział co i jak :) Ja po zastosowaniu się do rad lekarza, czuję się o wiele lepiej. Skurcze ustąpiły, mam więcej energii i wreszcie przesypiam całą noc. :) Warto. :)
 
minimanimo, 06.02.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tutaj można znaleźć tabele owoców, warzyw, ryb, mięs i innych produktów bogatych w magnez: http://bogate-w-magnez.blogspot.com/
 
Milo, 24.10.2014 20.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Można spokojnie obyć się bez bardzo drogich suplementów magnezowych i kupić po prostu chlorek magnezu, który bardzo dobrze się wchłania i można go poza przyjmowaniem doustnym, rozpuścić w wodzie i moczyć sobie w niej stopy. Magnez dobrze wchłania się przez skórę pozwalając szybko nadrobić niedobory. Dr Pokrywka pisze o tym w swojej książce, warto przeczytać.
 
Ola Oli, 31.07.2014 09.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja muszę dodatkowo jeszcze patrzeć, jeśli chcę sięgnąć po jakąś suplementację, czy preparat jest bezpieczny dla ciężarnych. Na szczęście ktoś i to przewidział bo kupiłam taki specjalny z kwasem foliowym. Nie mniej jednak magnez to ważny składnik i przede wszystkim to w diecie nie powinno go brakować
 
GERARD, 16.04.2014 00.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
6. Nacisk kładziony przez lekarzy, dietetyków i mass media na podaż wapnia. Wapń jest antagonistą magnezu. Zbyt duża ilość wapnia w pożywieniu nie tylko powoduje niekorzystny bilans magnezu, ale także sprzyja powstawaniu zwapnień w organizmie. nabiał 7. Nacisk kładziony przez lekarzy, dietetyków i mass media na podaż białka. Duża podaż białek zwiększa natomiast zapotrzebowanie organizmu na magnez. białka zwierzęce 8. Będąca wynikiem złego odżywiania „moda na błonnik” w postaci otrębów i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Włókna spożywcze w nich zawarte zwiększają co prawda szybkość pasażu jelitowego pomagając pozbyć się zaparć, ale też i przechwytują minerały, zmniejszając ich wchłanianie. Produkty takie jak otręby czy pełne ziarno aczkolwiek bogate w magnez posiadają też związki kwasu fitynowego zaburzającego przyswajanie zawartego w nich magnezu, przez co produkty te są raczej dyskusyjnym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu. zboża Związki fitynowe może unieszkodliwić jedynie naturalna fermentacja zakwasu piekarskiego. Do większości przemysłowo produkowanego pieczywa piekarze dodają zaś albo drożdże albo sztuczny zakwas w proszku, co nie neutralizuje szkodliwych fityn. Zwracałam na to już uwagę we wcześniejszym artykule: http://www.akademiawitalnosci.pl/mit-produktow-pelnoziarnistych/ 9. Popularność stosowania pewnych farmaceutyków: antybiotyków, cytostatyków, anabolików, leków nasennych, uspokajających i psychotropowych oraz doustnych środków antykoncepcyjnych i zastępczej kuracji hormonalnej. Długotrwałe przyjmowanie tych specyfików powoduje zbyt niski poziom magnezu w organizmie. leki 10. Stresotwórcze warunki dzisiejszego życia: szybie tempo, mass media atakujące nas polityką, katastrofami, agresją i zbrodniami, jedzenie w pośpiechu, problemy finansowe i zdrowotne, zakwaszona atmosfera w pracy lub w domu itd.
 
GERARD, 16.04.2014 00.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oto 10 głównych czynników mogących wpływać na niedobór magnezu w Polsce: 1. Zbyt mała podaż w pożywieniu. Polskie gleby, w 60% kwaśne, są stosunkowo ubogie w magnez wypierany w nich w dodatku stopniowo przez szkodliwy glin (aluminium), do tego dołącza się coraz większe stężenie zmniejszających zawartość magnezu w tkankach roślin i zwierząt pierwiastków toksycznych zawartych w glebie takich jak ołów, rtęć, arsen, kadm) gleba 2. Wysokie poziomy ołowiu z powodu rosnącego skażenia wody, żywności i powietrza. Powodują objawy łagodnej (aczkolwiek przewlekłej) ołowicy, która – jak alarmuje PTM – przestała być chorobą zawodową. Oblicza się, iż mamy kilkaset razy więcej ołowiu w organizmie niż nasi przodkowie jeszcze 100 lat temu. Przy wysokich poziomach ołowiu spada w osoczu ilość magnezu. olow 3. Zbyt mała podaż produktów roślinnych w stanie surowym, gdzie magnez występuje w stanie niezmienionym, a zbyt duża podaż pokarmów gotowanych, w których pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji chemicznych prowadzących do powstania trudno rozpuszczalnych związków magnezu, przyswajanych przez ustrój źle lub prawie wcale. gotowane i surowe_p1 4. Zbyt duże spożycie wypłukujących magnez z ustroju napojów: kawy, herbaty, napojów gazowanych buforowanych kwasem fosforowym (napoje typu cola czy energetyzujące) jak również spożywanie alkoholu czy środków odurzających. Jeśli to co spożywamy zawiera jeszcze dodatkowo sacharozę (co najczęściej ma miejsce), to tym większe są straty drogocennego magnezu. kawa red bul coca cola 5. Tradycyjna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i wędliny, tłusty nabiał, zabielacze do kawy, lody itd.), tworzących z magnezem trwałe związki chemiczne uniemożliwiające połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu. produkty mięsne
 
joaska, 05.12.2013 15.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam magnez wszystkim zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym w połączeniu z wapniem i wit.B6
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować...

więcej

19149

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

13741

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez...

więcej

27958

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Grupy wsparcia
data

Marzec 31, 2015

za zwyczaj pierw się traci wodę nie kg :-)

data

Marzec 31, 2015

Jak myślicie bo od dłuższego czasu zastanawiam się nad tematem czy indywidualne cechy mają aż tak ogromny wpływ na dietę znam osoby stosujące popularne ogólne diety też z dobrymi rezultatami a wy co o tym myślicie

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 31, 2015

a po za tym czy faktycznie coś wytworzonego może być zdrowe najlepiej chyba korzystać ze Świerzych produktów

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.