Oczyszczające soki i koktajle warzywne

2020-01-16 11:44 Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie" | Konsultacja: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Soki warzywne i koktajle przygotowywane z różnych warzyw chronią przed infekcjami, wzmacniają nerwy, rozjaśniają umysł, oczyszczają organizm z toksyn, a nawet mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne sycą i jednocześnie dostarczają niewiele kalorii. W ten sposób pomagają zgubić zbędne kilogramy. Najcenniejsze są soki i koktajle zrobione w domu. Wykorzystaj nasze przepisy i zafunduj sobie bombę witaminową z warzyw w płynie!

Oczyszczające soki i koktajle warzywne to zastrzyk dobrej energii i dobrych kalorii. W świeżych sokach jest najwięcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Pięknie pachną, mają intensywny smak i rozmaite kolory. Dlatego zamiast kupować sok w kartonie, lepiej przygotować go samemu. Na sok nadają się niemal wszystkie warzywa. Można je dowolnie komponować, dodać zioła, przyprawy, kiełki, owoce. Doprawić na ostro lub na słodko.

Bardzo dobrze smakują koktajle warzywne. Najpierw trzeba wycisnąć sok z twardych warzyw, a następnie zmiksować go z miękkimi składnikami – pomidorami bez skórki, kawałkami dyni, awokado czy melona, liśćmi selera, natką pietruszki. Koktajl z dodatkiem szpinaku, mięty czy szczawiu ma dodatkowo właściwości orzeźwiające.

Zaletą domowych soków jest to, że można w nich „przemycić” takie warzywa, których się nie lubi albo po prostu nie jada. Żeby uzyskać litr soku, potrzeba 1,5-2 kg warzyw. Jeśli sok jest za gęsty, można dodać wody mineralnej. Sok najlepiej pić od razu po przyrządzeniu. Ale w szczelnie zamkniętym pojemniku przetrwa nawet kilka godzin w lodówce bez utraty wartości odżywczych.

Sok z marchwi

Marchew to najlepsze źródło beta-karotenu. Dostarcza witaminy z grupy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan. Dobry dla oczu, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie. Ze względu na przeciwskurczowe działanie na naczynia wieńcowe sok z marchwi zalecany jest osobom zażywającym leki odwadniające. Wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia stan błon śluzowych, ujędrnia i odżywia skórę.

Przepis na koktajl: 1/2 kg marchwi, główka sałaty rzymskiej, świeży imbir.

Sok z kapusty

Zawiera witaminę C, E, beta-karoten, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom serca i miażdżycy oraz sprzyja cofaniu się zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zalecany przy owrzodzeniu dwunastnicy. Najwięcej witaminy E jest w kapuście włoskiej, najbogatsza w beta-karoten jest kapusta pekińska (ceniona też ze względu na zawartość niezbędnego aminokwasu – lizyny). Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Poprawia wygląd skóry i włosów.

Przepis na koktajl z sokiem z kapusty: 30 dag dowolnej kapusty, seler korzeniowy, 2 jabłka, 1/2 pęczka koperku, sól.

Sok z rzepy

Zawiera sporo witaminy C, bardzo dużo PP, witamin z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, siarkę, jod. Słodki sok z rzepy warto popijać w czasie przeziębienia, gdyż wzmacnia organizm i łagodzi kaszel. Można wydrążyć otwór, dodać cukier albo miód, odczekać parę godzin i wybierać łyżeczką. Wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. Działa moczopędnie i żółciopędnie. Najlepiej smakuje w połączeniu z innymi warzywami.

Przepis na koktajl z sokiem z rzepy: 1/2 kg rzepy, 1/2 kg marchwi, łyżeczka miodu.

Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Zalety wyciskanych soków

Sok z pomidorów

Skarbnica witaminy C, beta-karotenu i witaminy E. Zawiera witaminę K, P, witaminy z grupy B. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z produktów spożywczych, a witamina P – przyswajanie witaminy C. Dostarcza dużo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, cynku oraz błonnika i aż 53 proc. wody. Reguluje przemianę materii, pomaga w schorzeniach tarczycy, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Hamuje rozwój drobnoustrojów, wykazuje właściwości antybiotyczne. Regeneruje skórę i opóźnia starzenie.

Przepis na koktajl z pomidorów: 1/2 kg pomidorów, 1 średnie jabłko, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki sosu tabasco, sól.

Sok z dyni

Zasobny w beta-karoten, witaminę E, PP, C, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, błonnik i pektyny. Pomaga zapanować nad stresem, wzmacnia system nerwowy i usprawnia pracę wątroby.

Przepis na koktajl z sokiem z dyni: 25 dag dyni, 25 dag marchwi, duże jabłko, 1/4 łyżeczki chili.

Sok z buraków

Bogaty w antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń. Działa krwiotwórczo, łagodzi dolegliwości związane z klimakterium, przeciwdziała nowotworom. Ze względu na właściwą proporcję sodu i wapnia zalecany jest osobom z nadciśnieniem i arytmią serca.

Przepis na koktajl z sokiem z buraków: 30 dag buraków, 20 dag marchwi, 2 pomarańcze.

Sok z sałaty

Zawiera beta-karoten (najwięcej go w sałacie rzymskiej), witaminy C, E i D oraz z grupy B, wapń, żelazo, potas, fosfor, mangan. Oczyszcza organizm, pobudza trawienie, łagodzi ból, uspokaja. Obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę wątroby i krążenie krwi. Dzięki zawartości fosforu i siarki ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i ścięgna.

Przepis na koktajl z sokiem z sałaty: 4 liście sałaty rzymskiej, 30 dag marchwi, duże jabłko, ogórek.

Sok z selera

Cenne źródło potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz witaminy C, beta- -karotenu, witamin z grupy B. Wzmacnia układ nerwowy i uspokaja. Wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych, pęcherza, reumatyzmu i otyłości. W połączeniu z czosnkiem zapobiega i wspomaga leczenie miażdżycy. Ma działanie moczopędne, przeciwdziała tworzeniu się kryształów wapnia w nerkach, reguluje trawienie.

Przepis na koktajl z sokiem z selera: 30 dag selera, 30 dag marchwi, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżeczka miodu.

Sok z ogórków

Ogórki zawierają 96-98 proc. wody i są ubogie w witaminy. Ale mają sporo potasu. Oczyszczają organizm, przyśpieszają przemianę materii. Dzięki substancjom obniżającym poziom cukru we krwi wspomagają leczenie cukrzycy. Zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia włosy i paznokcie. Zasadniczą wadą ogórków jest obecność silnie działającego enzymu, który utlenia witaminę C. Jednak ze względu na walory smakowe dodaje się je do soków z marchwi czy buraków.

Przepis na koktajl z sokiem z ogórków: 1/2 kg ogórków, 1/2 cytryny, sól, pieprz, listki świeżej mięty.

Czytaj także: Sok z brzozy. Jakie właściwości lecznicze ma sok z brzozy?

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Cinu P
|

Mi się nigdy nie chce robić własnych, wolę kupić sobie jakiś vege

Marcelina Kryspin
|

Nie mam wyciskarkę ale dużo piję soków warzywnych, bardzo mi smakuje pomidorowy tymbarka i codziennie do śniadania piję szklankę soku pomarańczowego.

paulcia
|

Najlepsze soki to te owocowo-warzywne, które są skarbnicą witamin i minerałów. W okresie jesienno-zimowym jak znalazł na wzmocnienie odporności. Sama takie pijam, a przygotowuję je w wyciskarce

Anna
|

Przepisy dość ciekawe przez swą różnorodność, ale niestety- wszystkie zakładają picie soków na słodko, co w przypadku warzyw jest -dla mnie osobiście- nie do przełknięcia. Co to za pomysł żeby rzepę doprawiać miodem???? W żadnym z przepisów nie ma zestawów przypraw do smaku. Dla osób lubiących warzywa o lekko słonym posmaku polecam tradycyjnie: sól, pieprz, bazylię ewentualnie odrobinę chili do smaku. Bazylia, chili, zioła prowansalskie- to przyprawy którymi można doprawiać soki typu "nie na słodko", a przyprawy te również mają właściwości zdrowotne.

Lidzia
|

Od kiedy mam wytłaczarkę do soków ronica to codziennie z rana robię sobie taki koktajl. I rzeczywiście czuję się lepiej, mam sporo energii i co najistotniejsze moja waga troszkę spadła.

Kleopatra
|

Przede wszystkim różnią się budową, jakością i materiałem wykonania, ilością ślimaków ( jedno i dwu - to on się obraca i przeciska warzywa i owoce potem sito) ilością obrotów śimaka. To jest najważniejsze bo im mniej tym lepiej tak na prawdę, fajnie jak materiały są eko, bez szkodliwych przenikających substancji i bardzo mocne jak materiał ultem, no i moc to zależy od technologii bo mój Hurom ma 150 w a daję radę ze wszystkim, przeciskanie buraków twardych marchewek czy migdałów na mleko. Jest bardziej przyjazny dla naszych portfeli bo mniej prądu pobiera;)

Oliwka
|

A ty masz jakiś konkretny model? Kompletnie się na tym nie znam.

Kleopatra
|

Musisz koniecznie, poczujesz ogromną różnicę i nie wrócisz do sokowirówek. Jakbyś była ogólnie zainteresowana wyciskarkami kiedyś to poczytaj na stronie puregreen.pl jak wygląda ich używanie, czym się różnią jak to wygląda w praktyce, wiele jest też filmików na youtube jak się z takich korzysta.

Oliwka
|

Nigdy takiego nie piłam ale chyba czas najwyższy spróbować czegoś nowego i zobaczyć różnicę. Przy zmianie mojej stu letniej sokowirówki zastanowię się nad takim sprzętem;)

Kleopatra
|

Moim zdaniem taki sok jest po prostu zwyczajnie lepszy, smaczniejszy a poza tym wyciskarka jest dużo lepsza niż sokowirówki. NIe pienią tak soku który sie rozwarstwia, nie podgrzewają przez co więcej substancji wartościowych zostaje w napoju bo ślimak przeciska bardzo wolno dokładnie do suchego a nie szatkuje jak sokowirówka, ma wyrzut pulpy obok - specjalny pojemnik.