
Przeglądaj zapasy
Najczęściej wyrzucamy żywność, bo kupujemy za dużo, nie jesteśmy w stanie ocenić, ile jedzenia rzeczywiście potrzebujemy i dajemy złapać się na promocje typu „kup 3, zapłać za 2”. Dlatego przed zrobieniem większych zakupów najlepiej przejrzeć zapasy, aby uniknąć dublowania się produktów, a w konsekwencji ich przeterminowania i wyrzucania.
Autor: GettyImages

Planuj zakupy z myślą o jadłospisie
Przygotowanie listy produktów pod wcześniej zaplanowane posiłki (przynajmniej te główne) to świetna metoda, aby kupić tyle żywności, ile rzeczywiście jesteśmy w stanie zjeść. Dotyczy to zwłaszcza produktów, których nie można długo przechowywać: świeżych warzyw i owoców, pieczywa, nabiału, ryb, mięsa czy wędlin.
Autor: GettyImages

Sprawdzaj daty ważności
To ważne zwłaszcza w przypadku promocji cenowych, gdyż dotyczą niekiedy towarów bliskich przeterminowania. Są dwa rodzaje określeń przy terminie ważności: „należy spożyć do” znajduje się na produktach mało trwałych, jak nabiał i oznacza, że po podanym terminie produkt nie nadaje się do spożycia. „Najlepiej spożyć przed” mówi o tym, że po upłynięciu terminu produkt nadal można jeść, ale może on stracić swoje niektóre właściwości.
Autor: GettyImages

Przechowuj żywność odpowiednio
Produkty suche (kasze, mąkę, makaron, cukier itd.) przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Warzywa najlepiej trzymać w dolnej szufladzie lodówki, mięso mrozić, jeśli nie planujesz go od razu użyć, a wędliny kupione na wagę przekładać z folii do pudełka lub zawijać w papier. Sprawdzaj też temperaturę w lodówce i dostosowuj ją do ilości rzeczy, które przechowujesz.
Autor: GettyImages

Wykorzystuj opakowania próżniowe
Próżniowe woreczki i pudełka, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, przedłużają jej świeżość i trwałość 2-3-krotnie. Takie opakowania można kupić w dużych supermarketach i w sklepach z akcesoriami do domu.
Autor: GettyImages

Zamrażaj nadmiar jedzenia
Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia i nikt nie ma ochoty na powtórkę tego samego obiadu, zamroź je na później. Owoce można pokroić na kawałki, podzielić na porcje i zamrozić, nadadzą się do smoothie. Pęczek koperku czy pietruszki jest za duży, by zużyć go, zanim zwiędnie? Listki posiekaj i zamroź w szczelnym plastikowym pojemniczku – będą idealne do zupy czy sosu. Zamrożone można też przechować masło, jeśli ma krótki termin przydatności do spożycia.
Autor: GettyImages

Nie trzymaj się sztywno przepisów
Żeby zrobić dobre danie, nie trzeba przestrzegać przepisu co do składnika, tym bardziej, jeśli jest ich dużo. Warto inspirować się przepisem, ale być elastycznym i gotować tak, żeby wykorzystać to, co znajdziemy w lodówce. Cukinia zamiast bakłażana, cebula zamiast pora, orzechy włoskie zamiast pecan, wieprzowina zamiast wołowiny. Smak dania będzie oczywiście nieco inny, ale to pozwoli ci uniknąć wyrzucania jedzenia, a przy okazji trochę zaoszczędzić
Autor: GettyImages

Wykorzystuj resztki
Wyrzucanie resztek z obiadu to częsta praktyka w wielu domach. Lecz zanim coś wyrzucisz, sprawdź, co jeszcze można zrobić z danego produktu. Można np. przeznaczyć resztki mięsa na zupę czy farsz do pierogów, z ziemniaków zrobić kopytka, warzywa dodać do omletu, a czerstwy chleb obsmażyć w jajku i zrobić tosty francuskie.
Autor: GettyImages

Podziel się
Jeśli po przyjęciu okaże się, że jedzenia było za dużo, zapakuj je gościom na wynos, poczęstuj sąsiadów lub kolegów z pracy. Nieprzeterminowane i opisane (jeśli to wyrób domowy) jedzenie możesz też zostawić w najbliższej jadłodzielni (na razie są one głównie w większych miastach). To miejsce, do którego każdy może przynieść zbędne produkty, a każdy potrzebujący może je wziąć.
Autor: GettyImages
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...