Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
22 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Nie przegap

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 22)
ewa, 17.03.2015 13.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledź, obok łososia jedna z najgorszych tj, najbardziej zatrutych ryb. nie kupujcie ich ! polecam obejrzeć "Cała prawda o rybach " na jutub !
 
toja, 17.02.2015 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
i co z tego ze nalapiesz, jak i tak nadal nie sa ta ryby morskie w cenne omega 3 a przede wszystkim z tego wzgledu poleca sie je w dietach. kolejna sprawa nie wszystcy maja czas i warunki do lowienia. Rozumiem ze swinki, krowki, kurczaczki...tez sam polujesz?
 
Zasadowi, 12.01.2015 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak wiadomo zwierzęta mają uczucia. Gdy są zabijane - czują strach. Ta emocja zostaje w mięsie po ich śmierci i następnie osobnik, który zjada to mięso, zjada i przeżywa te emocje. Mięso ryb jak i inne mięsa posiadają sporo pasożytów i na pewno nie są pożywieniem dla ludzi. Pozdrawiam.
 
emka, 17.10.2014 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hmm o pandze wiedziałam że niezdrowa, ale tilapia?Zdziwiona jestem bo w porównaniu z pangą gdzie cena ok10zł na kg tilapia jest duuużo droższa 20zł albo i więcej więc aż dziw że taki niby chłam jest taki drogi coś mi tu nie pasuje
 
rybak, 05.10.2014 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja mam was w głebokim powarzaniu jade sobie na rzeke nałapie rybek bez paszy i jestem zdrów jak ryba :) be sterydó i bez pierdołow o ktorych durny narod sie oczkał i nazarł:) papa głupole ... lykajcie dalej propaande ....
 
EA, 20.08.2014 10.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zatrułem się rybą maślaną-skutki były przykre dla ciała i odzieży.
 
Gabi, 07.02.2014 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepsza rybka jaka tylko moze byc -to jest losos,pod kazdym wzgledem,z czosnkiem,pietruszka zielona i oliwa z oliwek-wirgen extra .....
 
DAWID, 20.12.2013 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledzie ptszne
 
alicja, 23.11.2013 13.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dorsz to najgorsza ryba jaka moze byc zawiera rtec i nie ma omega 3 to jest tak zwany smietnik wszystko zerny
 
gosia, 01.10.2013 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jezeli nie chcemy jesc ryb polecam dwie lyzki oleju rzepakowego dziennie ktory ma wszystkie kwasy nienasycone omega 3 -6-9-cudo dla naszego zdrowia zamiast masla czy margaryny
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

30769

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Grupy wsparcia
data

Marzec 29, 2015

Mam wrażenie, że to była przenośnia z tą alergią, bo stwierdziła, że unika chemicznych suplementów, ale za to pije ten AloeLive BIO, który jest w zasadzie naturalnym wyrobem :)

data

Marzec 29, 2015

http://maciejszramka.bodybyvi.com/ Dni nareszcie stają się coraz dłuższe, robi się cieplej, przyroda budzi się do życia. To czas, by zrzucić ciepłe ubrania i cieszyć się słońcem. Ale wiem, co teraz powiesz: najpierw to ja muszę zrzucić zimowe zapasy tłuszczu, zanim zrzucę...

data

Marzec 28, 2015

ja schudłam 4 kg i sie bardzo ciesze bo moge robic to na co mam ochote..

data

Marzec 29, 2015

Według mnie jest to ściema jak połowa reklamowanych produktów w TV, luzdie nie dajcie sobie też wmówić tych wszystkich szajstw, chemia to chemia. Lepiej wyjść i pobiegąć :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.