Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
39 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor (taki pstrąg nazywany jest łososiowym, właśnie ze względu na "łososiowy" kolor). Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Nie przegap

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Miruna

Miruna staje się coraz bardziej popularna ze względu na delikatne i smaczne mięso. Należy do ryb dorszokształtnych. Ma kaloryczność zbliżoną do dorsza (84 kcal/100 g), jednak jest o wiele lepszym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Jednak ekolodzy przestrzegają przed kupowaniem miruny poławianej u wybrzeży Nowej Zelandii, ponieważ liczebność tych stad na skutek nadmiernych połowów spada.

Mintaj

Mintaj należy do ryb chudych, ma tylko 0,5 g tłuszczu i 56 kcal w 100 g. Spośród innych gatunków ryb wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, ma natomiast 3 razy mniej potasu niż pstrąg.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Tych ryb unikaj:

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 31.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 39)
Chris, 31.05.2016 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pojawia się łosoś szkocki,ale jeszcze szybciej znika.Pycha.Doskonały na tatar.
 
fan ryb, 08.04.2016 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeszcze jedna dość popularna ryba o której nie napisano to: Sola, ale wzmiankowano o niej w innym artykule "PZ" : "RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA"
 
marzena, 06.04.2016 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja wlasnie na kolacje zafundowlam sobie pange z warzywkami. noi uddalo mi sie trafic na tasiemca!!!!! OBRZYDLISTWO. na jakis czas wyleczylam sie z ryb a na 100% z pangi.
 
Amelia, 12.03.2016 14.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dawniej lubiała bardzo pangę, ale teraz wydaje mi się,że jej smak jest taki no...Niebardzo. To sie chyba pokrywa z tym co piszecie - ze pochodzą z miejsc na dwa razy i budza zastrzeżenia. Szukam lokali w Warszawie wlasnie rybnych. Czy jestescie w stanie cos polecic? Widze komentarze o E rybe, ale jeszcze tam nie bylam - czas sprawdzic. A poza tym? Jak sprawa wyglada w stolicy?
 
Iwonka88, 09.03.2016 22.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem o co dokladnie tam chodzi, ale dzieci rysuja rybki i te rybki beda potem na opakowaniach zestawu dla dzieci <3 Slodkie, no nie? :D
 
Ciekawa_, 06.03.2016 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A dla dzieci cos tam maja? Widzialam ich fanpage na facebooku przewinely mi sie slodkie obrazki z rybkami :))))
 
Iwonka88, 05.03.2016 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy możecie polecić jakieś rybne lokale, które lubicie? :) Najlepiej z owocami morza? Ja polecam bardzo Ę rybĘ w Warszawie - uwielbiam ich kalmarki i dorsza :>
 
ela, 12.01.2016 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a koza i piekielnica?
 
pestka, 27.12.2015 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pstrąg łososiowy - piękny, mięso ładnego koloru. Przed świętami kupiłam świeżego pstrąga łososiowego i ....jeszcze tej samej nocy wzywałam pogotowie. Opuchnięta twarz, gardło i zaczęłam się dusić. Nigdy więcej ryb hodowlanych.
 
Salmo trutta trutta, 24.12.2015 06.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co do łososia to polecam dwa razy przemyśleć zakup , najlepszym łososiem jest łosoś bałtycki - nie jest hodowlany jest to w 100 % dzika ryba ma inną barwę mięsa bardziej bladą . Co do gatunków ryb godnych polecenia to na pewno te krajowe takie jak sandacz , szczupak , okoń . Najlepsze są drapieżniki . Polecam też ryby morskie typu dorsz bałtycki , stornia , turbot jeżeli ma się okazję to śledź bałtycki . Przy wyborze ryb należy kierować się kolorem mięsa a przy karpi żywym brakiem otarć i białych plam na skórze . Osobiście staram się omijać szerokim łukiem ryby zagraniczne . Raz , że te krajowe są zdrowsze , smaczniejsze dwa że kupując rodzime ryby dajesz pracę polskim rybakom i hodowcą . Z racji że dziś wigilia i w którymś domu trzeba będzie tego karpia ubić to najlepiej walić czymś tępym w skrzela . Wszystkiego Dobrego , spokojnych świąt Bożego Narodzenia .
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

67211

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

54140

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

50779

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46044

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Forum
data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

data

Sierpień 17, 2016

JAK ZROBIĆ CHLEB BEZGLUTENOWY ? jakiej firmy mąk używacie ? za pomoc dziękuje

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.