Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant:dr Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
19 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Nie przegap

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 19)
emka, 17.10.2014 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hmm o pandze wiedziałam że niezdrowa, ale tilapia?Zdziwiona jestem bo w porównaniu z pangą gdzie cena ok10zł na kg tilapia jest duuużo droższa 20zł albo i więcej więc aż dziw że taki niby chłam jest taki drogi coś mi tu nie pasuje
 
rybak, 05.10.2014 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja mam was w głebokim powarzaniu jade sobie na rzeke nałapie rybek bez paszy i jestem zdrów jak ryba :) be sterydó i bez pierdołow o ktorych durny narod sie oczkał i nazarł:) papa głupole ... lykajcie dalej propaande ....
 
EA, 20.08.2014 10.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zatrułem się rybą maślaną-skutki były przykre dla ciała i odzieży.
 
Gabi, 07.02.2014 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepsza rybka jaka tylko moze byc -to jest losos,pod kazdym wzgledem,z czosnkiem,pietruszka zielona i oliwa z oliwek-wirgen extra .....
 
DAWID, 20.12.2013 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledzie ptszne
 
alicja, 23.11.2013 13.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dorsz to najgorsza ryba jaka moze byc zawiera rtec i nie ma omega 3 to jest tak zwany smietnik wszystko zerny
 
gosia, 01.10.2013 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jezeli nie chcemy jesc ryb polecam dwie lyzki oleju rzepakowego dziennie ktory ma wszystkie kwasy nienasycone omega 3 -6-9-cudo dla naszego zdrowia zamiast masla czy margaryny
 
Hanna, 03.03.2013 16.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy przy podwyzszonym cholesterolu mozna jesc sledzie matyjasy?
 
kilerybi, 28.12.2012 08.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najbardziej polecam karmazyna - tylko dobrze obranego i bez pastorału ....
 
Mirek, 08.05.2012 22.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja polecam DORSZA, dla mnie najsmaczniejsza ryba
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

16324

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

20428

KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego...

więcej

14928

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

27136

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Listopad 25, 2014

Z tego co wiem to sok z acai może raczej stanowić uzupełnienie diety w witaminy ale sam jako taki nie stanowi podstawy diety.Mój zięć,człowiek bardzo aktywny- jeżdzi na rowerze,biega,pływa-pił go przez jakiś czas,żeby mieć więcej energii.W końcu jednak stwierdził,że nie widzi różnicy w...

data

Listopad 25, 2014

warto zerknac na tego typu blog dieta3dchilli.blogspot.com

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 25, 2014

Nie wiem czy ktoś z Was miał do czynienia z systemem kontroli wagi Bodykey.Jest on oparty na badaniach genetycznych.Badanych jest 5 genów odpowiedzialnych za styl życia.Każda osoba ,która zdecyduje się na badanie dostaje swoją stronę internetową gdzie będzie podawana dla niej dieta i...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.