Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
42 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor (taki pstrąg nazywany jest łososiowym, właśnie ze względu na "łososiowy" kolor). Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Miruna

Miruna staje się coraz bardziej popularna ze względu na delikatne i smaczne mięso. Należy do ryb dorszokształtnych. Ma kaloryczność zbliżoną do dorsza (84 kcal/100 g), jednak jest o wiele lepszym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Jednak ekolodzy przestrzegają przed kupowaniem miruny poławianej u wybrzeży Nowej Zelandii, ponieważ liczebność tych stad na skutek nadmiernych połowów spada.

Mintaj

Mintaj należy do ryb chudych, ma tylko 0,5 g tłuszczu i 56 kcal w 100 g. Spośród innych gatunków ryb wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, ma natomiast 3 razy mniej potasu niż pstrąg.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 22.04.2017 12:14
Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a prywatnie właścicielka 8% akcji SinkabergHansen AS, jednego z największych koncernów łososiowego przemysłu w tym kraju uciekała przed dziennikarzami gdzie pieprz rośnie. Film do obejrzenia w internecie: https://www.youtube.com/watch?v=MgrFXN4d1Jc. Życzę smacznego przy jedzeniu tej trucizny za minimum 50 zł/kg.
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
 

Tych ryb unikaj:

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 31.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 42)
Darek, 08.04.2017 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytam tak sobie o okoniu nilowym, że jest to ryba której należy unikać bo zawiera mało kwasów omega 3 tylko z tego co czytałem w innych źródłach to kochani i tak kwas,y które zawierają ryby nasz organizm potrafi sobie wytworzyć jeżeli dostarczymy oleje które zawierają pierwotne ich źródło. Dodatkowo nikt nie pisze, że smażenie te kwasy w rybach uszkadza i są już do kitu i ryby trzeba by jeść na surowo lub tyko sparzone. Dodatkowo napisane jest, że zawiera dużo kwasów nasyconych to nie wada tylko zaleta bo powinniśmy smażyć na kwasach nasyconych bo nienasycone podczas smażenia są uszkadzane i nam szkodzą. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Darek.
 
Pietia, 18.11.2016 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niewątpliwie najzdrowszą rybą jest pstrąg szczególnie ten dziko żyjący w strumieniach górskich> W moich okolicach takie odławiają w rzece górskiej (Nysa Mała okolice Jawora) agregatem prądowym -idą po rzece i biorą wszystkie sztuki. A wiecie kto ? Polski Związek Wędkarski - tak kłusują w imię prawa.
 
Maciej, 10.11.2016 20.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak chcesz łososia to tylko dzikiego z pacyfiku, wód Alaski. Reszta to trucizna. Prawdę mowiąc niedawno łosoś norweski (hodowlany) uplasował się na 1wszym miejscu najbardziej toksycznej żywności na świecie.
 
RYBY, 01.10.2016 21.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam.Co do łososia nie masz racji. Łosoś hodowlany jest niezdrowy, ty m bardziej Bałtycki.Jest zagrożony trafił na czerwoną listę WWF.To nieprawda że dziki ma gorszą barwę, ma lepszą. Najzdrowszym łososiem jest łosoś pacyficzny nazywany dzikim.Ma piękne mięso i pochodzi z krystalicznie czystych wód Alaski.
 
Chris, 31.05.2016 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pojawia się łosoś szkocki,ale jeszcze szybciej znika.Pycha.Doskonały na tatar.
 
fan ryb, 08.04.2016 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeszcze jedna dość popularna ryba o której nie napisano to: Sola, ale wzmiankowano o niej w innym artykule "PZ" : "RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA"
 
marzena, 06.04.2016 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja wlasnie na kolacje zafundowlam sobie pange z warzywkami. noi uddalo mi sie trafic na tasiemca!!!!! OBRZYDLISTWO. na jakis czas wyleczylam sie z ryb a na 100% z pangi.
 
Amelia, 12.03.2016 14.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dawniej lubiała bardzo pangę, ale teraz wydaje mi się,że jej smak jest taki no...Niebardzo. To sie chyba pokrywa z tym co piszecie - ze pochodzą z miejsc na dwa razy i budza zastrzeżenia. Szukam lokali w Warszawie wlasnie rybnych. Czy jestescie w stanie cos polecic? Widze komentarze o E rybe, ale jeszcze tam nie bylam - czas sprawdzic. A poza tym? Jak sprawa wyglada w stolicy?
 
Iwonka88, 09.03.2016 22.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem o co dokladnie tam chodzi, ale dzieci rysuja rybki i te rybki beda potem na opakowaniach zestawu dla dzieci <3 Slodkie, no nie? :D
 
Ciekawa_, 06.03.2016 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A dla dzieci cos tam maja? Widzialam ich fanpage na facebooku przewinely mi sie slodkie obrazki z rybkami :))))
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

274

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

211

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

205

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

195

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 28, 2017

Żeby uzupełnić kwasy omega-3 nie trzeba jeść ryb. Znacznie większą ich ilość posiadają nasiona chia. Można je dodać do wszystkiego, ponadto zawierają też dużo błonnika magnezu i wapnia. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie każdego produktu i kupować tylko od sprawdzonych producentów. Wtedy...

data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.