Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
44 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor (taki pstrąg nazywany jest łososiowym, właśnie ze względu na "łososiowy" kolor). Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Miruna

Miruna staje się coraz bardziej popularna ze względu na delikatne i smaczne mięso. Należy do ryb dorszokształtnych. Ma kaloryczność zbliżoną do dorsza (84 kcal/100 g), jednak jest o wiele lepszym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Jednak ekolodzy przestrzegają przed kupowaniem miruny poławianej u wybrzeży Nowej Zelandii, ponieważ liczebność tych stad na skutek nadmiernych połowów spada.

Mintaj

Mintaj należy do ryb chudych, ma tylko 0,5 g tłuszczu i 56 kcal w 100 g. Spośród innych gatunków ryb wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, ma natomiast 3 razy mniej potasu niż pstrąg.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 24.01.2018 21:27
Może nie nic, ale już raczej niewiele.Człowiek musi się w końcu zniszczyć, bo ma wykrzywiony obraz własnej roli na świecie,amen.A jeśli ktoś nie je mięsa zwierzęcego? Wypada już albo coś samemu złapać albo nie jeść nic.
Nie zarejestrowany, 24.01.2018 16:57
a skąd mam wiedzieć, które ryby są oceaniczne? poza tym co w dzisiejszych czasach jest zdrowe? NIC!!!!
 

Tych ryb unikaj:

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

Ocena: 4.1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 31.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 44)
JAryba, 02.11.2017 11.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"z krystalicznie czystych wód Alaski " zwłaszcza po katastrofie tankowca w 89
 
Miki, 11.10.2017 21.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niespójny, chaotyczny i niechlujny artykuł. Błędy logiczne. Przerażające treścią i ortografią komentarze. Nieuk pisał, niepiśmienne nieuki komentują.
 
Darek, 08.04.2017 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytam tak sobie o okoniu nilowym, że jest to ryba której należy unikać bo zawiera mało kwasów omega 3 tylko z tego co czytałem w innych źródłach to kochani i tak kwas,y które zawierają ryby nasz organizm potrafi sobie wytworzyć jeżeli dostarczymy oleje które zawierają pierwotne ich źródło. Dodatkowo nikt nie pisze, że smażenie te kwasy w rybach uszkadza i są już do kitu i ryby trzeba by jeść na surowo lub tyko sparzone. Dodatkowo napisane jest, że zawiera dużo kwasów nasyconych to nie wada tylko zaleta bo powinniśmy smażyć na kwasach nasyconych bo nienasycone podczas smażenia są uszkadzane i nam szkodzą. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Darek.
 
Pietia, 18.11.2016 19.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niewątpliwie najzdrowszą rybą jest pstrąg szczególnie ten dziko żyjący w strumieniach górskich> W moich okolicach takie odławiają w rzece górskiej (Nysa Mała okolice Jawora) agregatem prądowym -idą po rzece i biorą wszystkie sztuki. A wiecie kto ? Polski Związek Wędkarski - tak kłusują w imię prawa.
 
Maciej, 10.11.2016 20.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak chcesz łososia to tylko dzikiego z pacyfiku, wód Alaski. Reszta to trucizna. Prawdę mowiąc niedawno łosoś norweski (hodowlany) uplasował się na 1wszym miejscu najbardziej toksycznej żywności na świecie.
 
RYBY, 01.10.2016 21.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam.Co do łososia nie masz racji. Łosoś hodowlany jest niezdrowy, ty m bardziej Bałtycki.Jest zagrożony trafił na czerwoną listę WWF.To nieprawda że dziki ma gorszą barwę, ma lepszą. Najzdrowszym łososiem jest łosoś pacyficzny nazywany dzikim.Ma piękne mięso i pochodzi z krystalicznie czystych wód Alaski.
 
Chris, 31.05.2016 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pojawia się łosoś szkocki,ale jeszcze szybciej znika.Pycha.Doskonały na tatar.
 
fan ryb, 08.04.2016 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeszcze jedna dość popularna ryba o której nie napisano to: Sola, ale wzmiankowano o niej w innym artykule "PZ" : "RYBY - przegląd NAJLEPSZYCH dla naszego ZDROWIA"
 
marzena, 06.04.2016 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja wlasnie na kolacje zafundowlam sobie pange z warzywkami. noi uddalo mi sie trafic na tasiemca!!!!! OBRZYDLISTWO. na jakis czas wyleczylam sie z ryb a na 100% z pangi.
 
Amelia, 12.03.2016 14.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dawniej lubiała bardzo pangę, ale teraz wydaje mi się,że jej smak jest taki no...Niebardzo. To sie chyba pokrywa z tym co piszecie - ze pochodzą z miejsc na dwa razy i budza zastrzeżenia. Szukam lokali w Warszawie wlasnie rybnych. Czy jestescie w stanie cos polecic? Widze komentarze o E rybe, ale jeszcze tam nie bylam - czas sprawdzic. A poza tym? Jak sprawa wyglada w stolicy?
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane? Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane?

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny...

więcej

266

CZEREŚNIE - owoce dobre na stawy, tarczycę i młodą skórę CZEREŚNIE - owoce dobre na stawy, tarczycę i młodą skórę

Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody - owoce te są kopalnią witamin i soli mineralnych....

więcej

160

CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie...

więcej

156

Indeks glikemiczny (IG): TABELA. Jakie produkty mają niski IG? Indeks glikemiczny (IG): TABELA. Jakie produkty mają niski IG?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego...

więcej

152

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli nie masz bóli brzucha, kolek podwyższonej temperatury, to miejmy nadzieję, że folia się przemieszcza do jelit. Obserwuj więc swój kał bacznie, codziennie. Pasaż jelitowy może trwać nawet...

Forum
data

Czerwiec 16, 2018

Tran jest zdrowy, tylko trzeba dobry wybrać, żeby pochodził z dorszy i no i nie z hodowli, tylko takich wolno żyjących. Wtedy mamy pewność, że nie są niczym zanieczyszczone. Mollersa te wszystkie wymagania spełnia, dlatego ja go kupuję od lat.

data

Czerwiec 15, 2018

Owoce i warzywa mają tylko 15% minerałów w stosunku do ery przedunijnej, a więc ciężko jedząc takie napompowane 3 pierwiastkami i wodą produkty uzupełnić minerały oraz witaminy. Dziś suplementacja jest potrzebna coraz większej liczbie ludzi. Witaminę C polecam kupić w sklepie internetowym...

data

Czerwiec 11, 2018

Witam Pisze w sprawie kapsułek z ziołami które chciałbym sam robić, a mianowicie chodzi mi o to gdzie mógłbym się dowiedzieć czy moje kapsułki działają i jaki maja wpływ na organizm, czy jest jakaś instytucja do której można wysłać dana partie i uzyskać od nich odpowiedz ?...

data

Czerwiec 06, 2018

Trzeba pamiętać, żeby zażywać ruchu i dbać o dobrą dietę. Biorę też ecomer, żeby wzmacniać odporność w szczególności w okresach jesienno-zimowych kiedy infekcje się najczęściej zdarzają.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.