Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
32 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor (taki pstrąg nazywany jest łososiowym, właśnie ze względu na "łososiowy" kolor). Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Nie przegap

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Miruna

Miruna staje się coraz bardziej popularna ze względu na delikatne i smaczne mięso. Należy do ryb dorszokształtnych. Ma kaloryczność zbliżoną do dorsza (84 kcal/100 g), jednak jest o wiele lepszym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Jednak ekolodzy przestrzegają przed kupowaniem miruny poławianej u wybrzeży Nowej Zelandii, ponieważ jej liczebność tych stad na skutek nadmiernych połowów spada.

Mintaj

Mintaj należy do ryb chudych, ma tylko 0,5 g tłuszczu i 56 kcal w 100 g. Spośród innych gatunków ryb wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, ma natomiast 3 razy mniej potasu niż pstrąg.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Tych ryb unikaj:

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 19.08.2015

Komentarze (1 - 10 z 32)
ela, 12.01.2016 17.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a koza i piekielnica?
 
pestka, 27.12.2015 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pstrąg łososiowy - piękny, mięso ładnego koloru. Przed świętami kupiłam świeżego pstrąga łososiowego i ....jeszcze tej samej nocy wzywałam pogotowie. Opuchnięta twarz, gardło i zaczęłam się dusić. Nigdy więcej ryb hodowlanych.
 
Salmo trutta trutta, 24.12.2015 06.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co do łososia to polecam dwa razy przemyśleć zakup , najlepszym łososiem jest łosoś bałtycki - nie jest hodowlany jest to w 100 % dzika ryba ma inną barwę mięsa bardziej bladą . Co do gatunków ryb godnych polecenia to na pewno te krajowe takie jak sandacz , szczupak , okoń . Najlepsze są drapieżniki . Polecam też ryby morskie typu dorsz bałtycki , stornia , turbot jeżeli ma się okazję to śledź bałtycki . Przy wyborze ryb należy kierować się kolorem mięsa a przy karpi żywym brakiem otarć i białych plam na skórze . Osobiście staram się omijać szerokim łukiem ryby zagraniczne . Raz , że te krajowe są zdrowsze , smaczniejsze dwa że kupując rodzime ryby dajesz pracę polskim rybakom i hodowcą . Z racji że dziś wigilia i w którymś domu trzeba będzie tego karpia ubić to najlepiej walić czymś tępym w skrzela . Wszystkiego Dobrego , spokojnych świąt Bożego Narodzenia .
 
Tomi, 20.12.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co kurczak jest inny? dajesz mu pasze byle jaka dorzucasz antybiotyki i hormony żeby szybko urósł i dajesz do sklepiku gdzie z usmiechem na twarzy kupujesz ;) Świnka antybiotyki ale już mniej niz kurczaczkowi, i pasza żeby utuczyć. Warzywka- większosc która kupujesz w sklepie to gmo. Sam sie zastanów czy warzywko z próbówki nie dojrzewające sobie w ziemi tylko pare dni i bach wyrosło scinamy ma te witaminy co ma miec? Pozdrawiam.
 
pseudo-zdrowe, 05.12.2015 23.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ryby oferowane w ciągłej sprzedaży we wszelkich sklepach pochodzą głównie z hodowli (co za tym idzie są naszpikowane hormonami, antybiotykami i wieloma innymi "niezbyt zdrowymi substancjami") głównie dotyczy to jakże popularnego łososia, pangi, tilapii,maślana...
 
Maxen, 27.10.2015 23.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
emka, zobacz, jakie glupoty gadasz...20 PLN to drogo? I sadzisz, ze jak juz wybulisz tych 20 zlociszy, to zdrowo ma byc, bo to dla Ciebie duzo? To jest 5E! Zastanow sie, czy to duzo. Ta sama droga i te same koszty do Niemiec czy Francji, co do PL. Co to jest 5E? Jedz tilapie, bo drozsza od pangi dwa razy, to bedziesz dwa razy zdrowsza...Skad Ci ludzie sie biora, niewiarygodne...
 
niki, 26.10.2015 12.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
to są jakieś jaja...łosoś i tuńczyk są jeszcze mniej zdrowe niż panga.. ze względu na ilość zanieczyszczeń...bo panga mimo, że żyje w zanieczyszczonej wodzie to przynajmniej jest rybą roślinożerną, więc nie kumuluje tyle zanieczyszczeń :PPP
 
cozaczasy, 15.10.2015 12.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
teraz żeby zjeść na prawdę zdrową rybę, to chyba musielibyśmy je sami hodować, a później łowić.. jedzmy je po prostu w normalnych ilosciach, nie przesadzajac w zadna strone. ja ryby jem rzadko, bo po prostu nie lubie ich smaku. wiem, ze te kwasy warto dostarczac, dlatego łykam omega gold
 
qrxxx, 12.10.2015 22.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeden wielki bullshit losos norweski hodowlany to najwiekszy syf przez karme i pania minister norweska ryboustwa ktora jest odpowiedzialan za taki stan rzeczy wystarczy obejrzec "cala prawda o rybach" by miec generalny poglad watch?v=XomF1er9mLc
 
Kamil, 11.08.2015 22.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
skąd Ty się wziąłeś :) masakra
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zabrzmi okrutnie, jak napiszę, że najlepiej nie słodzić w ogóle. Zatem jeżeli już musimy, to może być stewia w listkach, miód naturalny (tylko do zimnych potraw/płynów), cukier kokosowy, ewentualnie...

Ogórek konserwowy w przypadku zapalenia śluzówki żołądka, nieswoistych stanów zapalnych jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodów, choroby wątroby czy trzustki jest przeciwwskazany - może też...

Forum
data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

data

Styczeń 31, 2016

Jeśli są konkretne niedobory witaminowe to niestety nie da się bez wspomagania tabletkami. Ważna jest profilaktyka zwracanie na to uwagi co się je żeby niedopuścić do szprycowania się lekami

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.