Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Konsultant:dr Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
20 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia?

To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Dlatego radzimy ci, jak kupować ryby, żeby wybrać te najlepsze.

Panga, tilapia

To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Mają neutralny smak, więc chętnie sięgają po nie osoby, które nie przepadają za rybami. Problem w tym, że do Polski trafiają głównie ryby pochodzące z wietnamskich (panga) i chińskich (tilapia) hodowli i to one budzą zastrzeżenia. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, i niewielka wartość odżywcza przemawiają za tym, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.

Łosoś

To jedna z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące - pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje jednak hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Nie przegap

Pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa wpływa skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy - wtedy ryba ma intensywniejszy kolor. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.

Karp

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Ale większość z nich pochodzi z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso i niewiele łusek. Karpie można jeść bez obaw - produkcja ryb w naszych warunkach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie wpływa niekorzystnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może mieć więcej metali ciężkich i dioksyn z uwagi na długość życia ryby. Konserwy zwykle zawierają mięso czerwone. Dlatego jak najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci.

Śledź

Ryba tłusta, bogata w kwasy omega-3 (2 g w 100 g), zawiera witaminy E, D (10 razy więcej niż mleko) i B, fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie problem nadmiernej ilości dioksyn nie istnieje. Śledzie bałtyckie wykorzystuje się głównie w przetwórstwie. W tych sprzedawanych w puszce zawartość szkodliwych związków mieści się w normie. Najtłustsze są śledzie matiesy z wybrzeży Szkocji i Szetlandów.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 8:54
No bo należy jeść, ze względu na kwasy omega-3 które dobrze wpływają na serce i pracę mózgu. Na szczęście omega-3 można znaleźć też w innych produktach takich jak np. olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Nie zarejestrowany, 28.02.2013 15:43
Jak się poczyta to praktycznie ryb nie powinno się jeść . SA albo z hodowli z antybiotykami lub z morza z zanieczyszczeniami. To paranoja.A tu wszyscy dietetycy mówią ,zęby jeść obowiązków. No jaja.
 

Ryba maślana

To określenie handlowe kilku gatunków ryb morskich (rudderfish, escolar, oilfish). Jest bardzo tłusta, bogata w białko oraz witaminy A, E i D (wielokrotnie ich więcej niż w rybach bałtyckich). Niestety, zawiera też dużo kwasu oleinowego - składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów łojowych). Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę - ich jelita wyścieła bowiem nieprzyswajalny tłuszcz. Ryby maślanej nie zaleca się dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Okoń nilowy

Jest chudy, bogaty w białko i witaminę A. Zawiera niewiele kwasów omega-3, za to sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu palmitynowego, który może wpłynąć na zwiększenie produkcji przez wątrobę złego cholesterolu (LDL). Dlatego z jedzeniem tej ryby nie należy przesadzać, choć zawartość substancji toksycznych w mięsie okonia nilowego jest wielokrotnie niższa od dopuszczalnych.

Sum afrykański

Jest średnio tłusty, bogaty w białko i witaminę E. Zawiera dużo kwasów nasyconych, zwłaszcza palmitynowego, oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ograniczyć ją w diecie. Pod względem zawartości substancji toksycznych jest bezpieczna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
Niezrób kupki, o nie!, 20.12.2014 21.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
alalalalalalalalallalala
 
emka, 17.10.2014 14.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hmm o pandze wiedziałam że niezdrowa, ale tilapia?Zdziwiona jestem bo w porównaniu z pangą gdzie cena ok10zł na kg tilapia jest duuużo droższa 20zł albo i więcej więc aż dziw że taki niby chłam jest taki drogi coś mi tu nie pasuje
 
rybak, 05.10.2014 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja mam was w głebokim powarzaniu jade sobie na rzeke nałapie rybek bez paszy i jestem zdrów jak ryba :) be sterydó i bez pierdołow o ktorych durny narod sie oczkał i nazarł:) papa głupole ... lykajcie dalej propaande ....
 
EA, 20.08.2014 10.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zatrułem się rybą maślaną-skutki były przykre dla ciała i odzieży.
 
Gabi, 07.02.2014 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepsza rybka jaka tylko moze byc -to jest losos,pod kazdym wzgledem,z czosnkiem,pietruszka zielona i oliwa z oliwek-wirgen extra .....
 
DAWID, 20.12.2013 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
śledzie ptszne
 
alicja, 23.11.2013 13.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dorsz to najgorsza ryba jaka moze byc zawiera rtec i nie ma omega 3 to jest tak zwany smietnik wszystko zerny
 
gosia, 01.10.2013 10.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jezeli nie chcemy jesc ryb polecam dwie lyzki oleju rzepakowego dziennie ktory ma wszystkie kwasy nienasycone omega 3 -6-9-cudo dla naszego zdrowia zamiast masla czy margaryny
 
Hanna, 03.03.2013 16.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy przy podwyzszonym cholesterolu mozna jesc sledzie matyjasy?
 
kilerybi, 28.12.2012 08.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najbardziej polecam karmazyna - tylko dobrze obranego i bez pastorału ....
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

23486

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

42708

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

37391

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

23704

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 22, 2014

Witam Ten sposób żywienia jest bardzo dobry dla osób,którym brakuje enzymów odpowiedzialnych za strawienie węglowodanów.DO jest stosunkowo nową dietą w porównaniu do np.diety stosowanej wg ajurwedy czy medycyny chińskiej.W naszym klimacie większości ludzi może służyć jedzenie...

data

Grudzień 21, 2014

Chyba też zaczynam wątpić w działanie wszelkich suplementów. Może jedynie dają efekt placebo...

data

Grudzień 21, 2014

Dieta w święta to u mnie rzecz niemożliwa :D

data

Grudzień 21, 2014

to naprawdę działa. pije się w małych ilościach, a kilogramy powoli ubywają. jestem pozytywnie zaskoczona.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.