Węgorz: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Węgorz świeży a wędzony

2017-08-29 12:56

Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12, a także fosforu i niacyny, nie znajdziemy w nim jednak dużej zawartości kwasu DHA. Przeczytaj, czy węgorz jest zdrowy, dowiedz się, jaka jest wartość odżywcza węgorza i czy lepiej spożywać węgorza wędzonego czy świeżego.

Węgorz: właściwości zdrowotne i wartość odżywcza. Węgorz świeży a wędzony
Autor: thinkstockphotos.com Węgorz należy do ryb tłustych. Jest bogatym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12.

Spis treści

  1. Węgorz: właściwości zdrowotne
  2. Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
  3. Węgorz - wartość odżywcza w 100 g produktu
  4. Czy węgorz jest zdrowy?

Węgorz żyje w wodach rzek i jezior Europy Zachodniej i Środkowej, południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i mórz europejskich. Węgorze europejskie poławiane we wszystkich obszarach są zagrożone wyginięciem, a sposoby połowów tej ryby przyczyniają się do niszczenia środowiska naturalnego. Co więcej, dostępne w sprzedaży węgorze pochodzą z hodowli, warto jednak pamiętać, że hodowle te oparte są na poławianiu osobników młodocianych z ich naturalnego środowiska i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia zasobów węgorza w naturalnym ekosystemie.

Węgorz: właściwości zdrowotne

Węgorz jest źródłem pełnowartościowego białka, można więc spożywać go jako zamiennik mięsa. Ryba zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie produkuje: treoninę (1,04 g/100 g), izoleucynę (1,09 g/100 g), walinę (1,21 g/100 g), leucynę (1,92 g/100 g) i lizynę (2,17 g/100 g).

Węgorz europejski należy do ryb bardzo tłustych - w 100 g świeżego mięsa zawiera 11,7 g tłuszczu, jeszcze większą zawartość tłuszczu znajdziemy w węgorzu wędzonym. Co więcej, węgorz zawiera znaczne pokłady cholesterolu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak więcej kwasów omega-3 znajdziemy m.in. w makreli czy łososiu.

>>Nie przegap

Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]

Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12 - 100 g mięsa węgorza pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na te witaminy w ponad 100%.

Witamina D bierze udział w procesach metabolicznych kości i uczestniczy w procesach immunologicznych, antykancerogennych i kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu krążenia, chorób skóry i depresji.

Witamina A ma silne właściwości antyoksydacyjne, uczestniczy zatem w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Odpowiada również za prawidłowe widzenie, rozwój komórek rozrodczych oraz prawidłowy stan skóry za sprawą biosyntezy melaniny i produkcji włókien kolagenowych. Ponadto witamina A hamuje rozwój nowotworów: jelita grubego, piersi i płuc.

Natomiast witamina B12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie nukleotydów i choliny. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów, syntezie DNA i RNA. Witamina B12 uczestniczy także w przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy: tetrahydrofolianu, który z kolei ma wpływ na utrzymanie stabilności genów człowieka.

Węgorz stanowi również dość dobre źródło niacyny, która jest składnikiem koenzymów, działających jako przenośniki elektrolitów i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Co więcej, węgorz to dobre źródło fosforu, pierwiastka uczestniczącego w mineralizacji kości i zębów, przewodzeniu bodźców nerwowych i przemianach energetycznych. Warto dodać, że w węgorzu, w porównaniu z innymi rybami, znajdziemy małe pokłady selenu.

Węgorz - wartość odżywcza w 100 g produktu

Węgorz Ryba świeża Ryba wędzona
Wartość energetyczna 184,0 kcal 236,0 kcal
Białko 18,4 g 23,65 g
Tłuszcze 11,7 g 14,95 g
Tłuszcze nasycone 2,36 g 3,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 7,19 g 9,22 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,95 g 1,21 g
W tym omega-3 0,22 g (DHA 0,06 g) 0,28 g (DHA 0,08 g)
Cholesterol 126 mg 161,0
Potas 272 mg (6% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) 349 mg (7%)
Sód 51 mg (3%) 65, 0 mg (4%)
Fosfor 216 mg (31%) 277,0 mg (40%)
Żelazo 0,5 mg (5%) 0,64 mg (6%)
Selen 6,5 µg (12%) 8,3 µg (15%)
Wapń 20 mg (2%) 26,0 mg (3%)
Magnez 20 mg (5%) 26,0 (6%)
Niacyna 3,5 mg (22%) 4,49 (28%)
Witamina B6 0,07 mg (5%) 0,08 mg (6%)
Witamina B12 3,0 µg (125%) 2,89 µg (120%)
Witamina D3 23,3 µg (155%) brak danych
Witamina A

1043 µg (116%)

1137,0 µg (126%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Czy węgorz jest zdrowy?

Węgorz europejski jest bardzo zanieczyszczony związkami rtęci, dlatego zaleca się wyeliminowanie tej ryby z diety kobiet w ciąży, matek karmiących oraz małych dzieci. Związki rtęci są niebezpieczne dla płodu. Przenikają barierę krew-łożysko, przyczyniając się do uszkodzeń mózgu już w okresie płodowym. Co więcej, związki rtęci przenikają do mleka matek karmiących. Niemowlęta mają dużą zdolność do kumulowania rtęci w krwinkach i mózgu, co skutkuje uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego.

Warto wiedzieć

Węgorz świeży czy wędzony?

Węgorz europejski jest bardzo popularny w postaci wędzonej. Jednak ten sposób obróbki nie jest obojętny dla zdrowia. Podczas procesu wędzenia wytwarzają się związki niekorzystne dla organizmu: WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które mają właściwości rakotwórcze oraz alkohol metylowy, aceton, kwas mrówkowy i dioksyny. Należy dodać, że podczas procesu wędzenia dochodzi do strat kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz zwiększenia zawartości cholesterolu. Jeśli już kupujemy węgorza, wybierajmy węgorza świeżego, ponieważ jest on wolny od związków rakotwórczych.