Dlaczego dzieci nie lubią ryb? Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb

2013-09-12 10:54

Nie wiesz, dlaczego dzieci często nie przepadają za rybami? Żadne dziecko nie rodzi się z niechęcią do jedzenia ryb, ale samodzielnie podejmuje decyzję o tym, co będzie jadło. To, czy wybierze rybę, będzie zależało od jej smaku, sposobu podania i tego, jaki stosunek do ryb mają jego rodzice. Jak zachęcić dziecko do jedzenia ryb?

Ryby w diecie dziecka powinny znaleźć się koniecznie. Dlaczego dzieci nie chcą jeść ryb? Okazuje się, że czynnikiem zniechęcającym do jedzenia ryb najczęściej są rodzice. Stwierdzenie zaskakujące, ale jednak prawdziwe. Dlaczego? Bo to oni z uporem maniaka powtarzają, że dziecko ryby nie zje, a w swojej codziennej diecie nieczęsto wprowadzają ryby do jadłospisu.

Nawyki żywieniowe kształtowane są przez otoczenie. Potwierdzają to obserwacje tendencji żywieniowych w krajach o dużym spożyciu ryb i owoców morza. Dziecko obserwuje swoich najbliższych i stara się ich kopiować. Zna te smaki, które pojawiają się w codziennych posiłkach. Już francuskie czy norweskie dwulatki bez oporów zjadają małże i ostrygi. U nas, w kraju, w którym spożycie ryb nie jest wysokie, dzieci często namawiać trzeba też do zjedzenia białego filetu. Ale te same dzieci chętnie zjadają pierś kurczaka.

Czy Polacy jedzą ryby?

W europejskich statystykach wypadamy słabo. Rocznie przeciętny Polak zjada 11,5 kg ryb. Wybieramy głównie mrożone filety albo konserwy. Z danych wynika, że ryby jemy rzadziej niż raz w tygodniu. Aby zdrowo się rozwijać, powinniśmy jeść porcję ryby 3-4 razy w tygodniu. Przy tej częstotliwości posiłków rybnych obserwuje się zwiększoną koncentrację, pamięć i lepszą pracę mózgu.

>>Nie przegap:

Jak zachęcić dziecko do jedzenia ryb?

Jest kilka przyczyn, dla których dzieci kręcą nosem na widok ryby:

 

  • ryby zawierają ości;
  • ryby specyficznie pachną;
  • ryby są śliskie.

 

Posiłek rybny powinien wyglądać atrakcyjnie i był łatwy w jedzeniu. Dlatego przygotowując rybę dziecku musimy zwrócić szczególną uwagę na to, żeby w filecie nie było ości. To, czy dziecko zje rybę, w dużej mierze zależy od jego przyzwyczajenia do tego rodzaju diety. Pozytywny stosunek do ryby można zbudować zapraszając dziecko do wspólnego przygotowywania posiłku.

Dzieci chętnie zjadają białe mięso, dlatego wybierając gatunek ryby zwracajmy uwagę nie tylko na walory smakowe, ale i wizualne. Ryba pieczona z kolorowymi warzywami, albo w delikatnym śmietanowym sosie posmakuje każdemu dziecku!

Danie rybne powinno być soczyste. Długie smażenie pozbawi rybę nie tylko cennych kwasów omega-3, ale także smaku. Suchy filet nie będzie atrakcyjny i bez wątpienia nie poprawi dziecięcego stosunku do ryby.

Jak zniwelować specyficzny, intensywny zapach? Pomoże skrapianie kawałków ryby cytryną, lub przekładanie ich plasterkami imbiru.

Czy można zastąpić rybę paluszkami rybnymi?

Zgodnie z definicją, paluszki rybne to bloczki białej ryby w panierce z bułki tartej i przypraw. W rzeczywistości w niektórych paluszkach jest tylko 36% ryby. Czym jest reszta składników? Warto przeczytać skład na opakowaniu, zanim następnym razem zdecydujemy się na podanie ich dziecku.

Jak sprawdzić jakość paluszków rybnych? Jeśli po usmażeniu lub upieczeniu wycieka z nich woda, to wiadomo, że jakość użytych składników nie była wysoka. Takiego dania lepiej dziecku nie podawać. Dużo zdrowsze od paluszków czy panierowanych filecików będą ryby pieczone w folii lub gotowane na parze. Zrezygnuj z tłustej panierki na rzecz ziół, które poprawią metabolizm dziecka.

Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE