Kardamon: właściwości lecznicze i zastosowanie

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Kardamon to popularna przyprawa, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Kardamon to sprawdzony sposób m.in. na przeziębienie, odchudzanie, a także na potencję i odświeżenie oddechu. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kardamon i olejek kardamonowy.

Kardamon to przyprawa, której właściwości doceniali już starożytni Chińczycy. Mieszkańcy Państwa Środka stosowali kardamon w celu leczenia bólu brzucha, zaparć, biegunek oraz innych dolegliwości układu pokarmowego. Europejczycy o jego leczniczym działaniu przekonali się dopiero w XII w. Obecnie w medycynie naturalnej i oczywiście w kuchni wykorzystuje się nie tylko nasiona kardamonu, lecz także olejek kardamonowy, otrzymywany z owoców kardamonu.

Kardamon na dolegliwości trawienne

Kardamon ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach, dzięki czemu pobudza apetyt. W związku z tym polecany jest niejadkom. Poza tym zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego powinny po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi i nieżytem żołądka. Ponadto kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie H. pylori, będące przyczyną powstawania wrzodów. W przypadku dolegliwości żołądkowych można sięgać nie tylko po sproszkowany kardamon, lecz także po olejek kardamonowy, który ma właściwości rozkurczowe i aseptyczne. Wystarczy 4-5 kropli olejku rozpuścić w mleku z miodem (lub tylko w miodzie) i pić 3 razy dziennie.

Kardamon na przeziębienie

Kardamon pomaga także w schorzeniach dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Kardamon złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność. Dlatego w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po herbatę z kardamonem. Wystarczy tradycyjną, czarną herbatę lub zieloną wsypać do dzbanka, dodać do niej kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek kardamonu, zalać gorącą (85 st. C) wodą i odstawić na 5 min do zaparzenia. Można również wykonać inhalację z olejku kardamonowego, która pomoże uporać się zwłaszcza z uporczywym kaszlem.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze kardamonu (w 100 g/1 łyżeczka zmielonej przyprawy, tj. 2 g)

Wartość energetyczna - 311/6 kcal
Białko ogółem - 10.76/0.22 g
Tłuszcz - 6.70/0.13 g
Węglowodany - 68.47/1.37 g
Błonnik - 28.0/0.6 g

Witaminy

Witamina C – 21.0/0.4 mg
Tiamina – 0.198/0.004 mg
Ryboflawina – 0.182/0.004 mg
Niacyna - 1.102/0.022 mg
Witamina B6  - 0.230/0.005 mg

Minerały

Wapń – 383/8 mg
Żelazo - 13.97/0.28 mg
Magnez - 229/5 mg
Fosfor - 178/4 mg
Potas - 1119/22 mg
Sód – 18/0 mg
Cynk - 7.47/0.15 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.680/0.014 g   
jednonienasycone - 0.870/0.017 g    
wielonienasycone - 0.430/0.009 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kardamon w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią

Kardamon jest źródłem melatoniny - hormonu produkowanego przez szyszynkę głównie w nocy, którego głównym zadaniem jest regulacja rytmu dobowego, a przede wszystkim zasypiania. Naukowcy z Uniwersytetu Grenady ustalili, że regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę stymuluje powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie, zamiast je magazynować. Zdaniem badaczy melatonina może być cennym narzędziem w walce nie tylko z otyłością, lecz także cukrzycą i hiperlipidemią, tj. podwyższonym stężeniem trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.

Kardamon na odchudzanie

Kardamon zapobiega nadmiernym kilogramom także poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii. Jest stosowany m.in. w diecie 3D chili. Poza tym kardamon pomaga pozbyć się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.

Kardamon na potencję

W medycynie naturalnej kardamon znany jest także jako naturalny środek zwiększający potencję. Pobudza ukrwienie narządów płciowych, wzmaga i wydłuża erekcję. Dawniej wierzono, że kardamon zapieczony z jabłkami w cieście pomoże w zdobyciu serca wybranki. Z kolei w kulturze hinduskiej olejek kardamonowy wciera się w ciało przed stosunkiem.

Kardamon na odświeżenie oddechu

Kardamon wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu odświeża oddech – wystarczy przez chwilę żuć jego ziarenka. Warto wiedzieć, że w ten sposób starożytni Egipcjanie oczyszczali zęby. W hinduskich restauracjach kardamon jest tradycyjnie podawany po posiłku jako odświeżacz oddechu. Warto wiedzieć, że kardamon pomaga też uporać się z czkawką.

Polecamy
Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon - właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie ...

Warto wiedzieć

Ważne

Kardamon - zielony, czarny

Wyróżnia się trzy rodzaje kardamonu - zielony, czyli malabarski (Elettaria cardamomum - pochodzi z Indii, a konkretnie z Wybrzeża Malabarskiego, stąd nazwa), czarny (Amomum subulatum) oraz kardamon spotykany i stosowany głównie na kontynencie afrykańskim i na Madagaskarze (Aframomum).

Olejek kardamonowy - zastosowanie w kosmetyce

Olejek kardamonowy znalazł zastosowanie nie tylko w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego, lecz także w kosmetyce. Ze względu na swój odprężający, pobudzający, egzotyczny zapach jest stosowany do produkcji perfum, w aromaterapii (do kominka aromaterapeutycznego należy dodać 3-7 kropli rozcieńczonych wodą) i masażach relaksujących (wystarczy kilka kropli olejku kardamonowego rozcieńczyć z olejkiem do masażu). Olejek kardamonowy jest również składnikiem balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających, gdyż uważa się, że przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei dodanie kilka kropli do kąpieli sprawi, że skóra stanie się miękka i gładka.

Kardamon - zastosowanie w kuchni

Kardamonem można przyprawiać słodkości - pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonale smakują pomarańcze posypane tą przyprawą. Nadaje świeży smak dyni, marchwi. Kardamon nadaje się także do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, cielęcego risotto, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Kardamon jest używany w kuchniach całego świata. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka. Zielony kardamon mieszany jest często z palonymi ziarnami kawowymi. Powstaje wtedy rodzaj arabskiej kawy - Gahawa. Jest również jednym ze składników napoju chai (Masala chai, Masala czaji) - najpopularniejszej formy przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku.

Przepis na herbatę z kardamonem - Karak chai

Źródło: czajnikowy.pl

To ci się przyda

To ci się przyda
  • Kardamon można kupić w postaci proszku, nasion oraz świeżych strączków, zwykle odmiany zielonej lub czarnej.
  • Świeży kardamon najlepiej przechowywać w strączkach, ponieważ po wyjęciu i zmieleniu szybko traci smak.
  • Mielony kardamon należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
  • 10 strączków kardamonu = 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy.

Przepis na tort brownie ze śliwkami i kardamonem

Źródło: x-new.pl/Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

Galeria: KARDAMON - właściwości odchudzające i nie tylko. Zastosowanie kardamonu
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 12.07.2017

Komentarze (1 - 2 z 2)
I_Graszka, 01.02.2017 14.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kardamon przy przeziębieniu - jak najbardziej, ale tylko do wystąpienia gorączki. Potem już nie, ponieważ ma silne właściwości rozgrzewające. Ponadto polecam na niestrawność, także na kaca.
 
witek, 17.12.2015 19.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja uwielbiam kawę z kardamonem!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

16

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

15

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

13

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje...

więcej

12

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.