Dzikie rośliny jadalne i ich właściwości lecznicze

Dzikie rośliny jadalne można znaleźć pośród zarówno pospolitego zielska, polnych i niektórych ogrodowych kwiatów. Dzikie rośliny jadalne potrafią zamienić stół w pachnącą łąkę, a zwykłą potrawę w wykwintne danie. Mają przy tym wiele właściwości zdrowotnych. Przedstawiamy 11 dzikich roślin, które warto włączyć do codziennej diety.

Dzikie rośliny jadalne - korzystacie z nich w swoich kuchniach? Sposobów przygotowania dzikich roślin jadalnych i rozmaitych kwiatków jest naprawdę wiele. Można je przyrządzać tak jak warzywa albo dodawać do potraw jako przyprawy. Na przykład: świeże pączki stokrotek są oryginalnym uzupełnieniem zielonej sałaty, listki mleczu uświetniają smak zwykłego twarogu, a zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Ale chodzi nie tylko o kulinaria. Dzikie rośliny jadalne mają wiele właściwości zdrowotnych, m.in. są:

Korzystne, a nawet lecznicze działanie tych roślin na organizm jest znane od niepamiętnych czasów. Co jest w nich najlepsze? Liście, kwiaty czy łodygi? Wartość odżywcza rośliny zależy od okresu wegetacyjnego, dlatego warto wcześniej dowiedzieć się, kiedy przypada czas najkorzystniejszy do rozpoczęcia zbioru. Wiosna i lato to tradycyjnie dobry czas na zbieranie pąków kwiatów, liści i młodych pędów, ale nie w przypadku wszystkich roślin. Jesienią zaś, gdy roślina jest w spoczynku można wydobywać dobroczynne korzenie.

Poznajcie 11 najlepszych dla zdrowia dzikich roślin jadalnych i ich właściwości lecznicze.

Spis treści

  1. Dzikie rośliny jadalne: mniszek lekarski
  2. Dzikie rośliny jadalne: nasturcja
  3. Dzikie rośliny jadalne: pokrzywa
  4. Dzikie rośliny jadalne: bratek polny (fiołek trójbarwny)
  5. Dzikie rośliny jadalne: podbiał pospolity
  6. Dzikie rośliny jadalne: szczawik zajęczy
  7. Dzikie rośliny jadalne: stokrotka
  8. Dzikie rośliny jadalne: bluszczyk kurdybanek
  9. Dzikie rośliny jadalne: lebioda (komosa biała)
  10. Dzikie rośliny jadalne: nagietek
  11. Dzikie rośliny jadalne: ogórecznik

Dzikie rośliny jadalne: mniszek lekarski

Mniszek lekarski rośnie na łąkach i trawnikach. Najobficiej kwitnie w maju. Liście zbiera się do czerwca, bo później stają się gorzkie, pąki zaś od kwietnia do października, a korzenie wczesną wiosną i jesienią. Młode listki dobrze komponują się z sałatą i pastami do pieczywa. Jeśli są gorzkie, trzeba powycinać nerwy albo obgotować, dwu-, trzykrotnie zmieniając wodę. Liście przyrządza się jak szpinak, a także dodaje do zup, korzenie – jak marchew. Z pąków można zrobić syrop, wino lub je zamarynować.

Jak działa na organizm mniszek lekarski?

Przeczytaj też: Domowe sposoby na odtrucie wątroby

Dzikie rośliny jadalne: nasturcja

Nasturcja to roślina ozdobna o żółtych i pomarańczowych kwiatach, kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków. Jadalne są kwiaty i liście nasturcji. Mają intensywny zapach i ostry smak. Potrawy z serem, jajkami czy surówki z dodatkiem tej rośliny są pyszne i wyglądają efektownie. Nasturcja wzbogaci też smak pasztetów, sufletów, zapiekanek. Zamarynowane pączki i niedojrzałe nasiona zastępują w potrawach kapary. Znakomita jest aromatyczna nalewka z nasturcji.

Jak działa na organizm nasturcja?

  • zawiera sole mineralne, olejki eteryczne i błonnik
  • działa bakteriobójczo
  • wspiera leczenie zakażeń dróg oddechowych i moczowych

Przeczytaj też: Zioła na zapalenie pęcherza i dolegliwości układu moczowego

Dzikie rośliny jadalne: pokrzywa

Pokrzywa rośnie wszędzie: na polach, wzdłuż leśnych dróg, w sadach, pod płotami, przy budynkach. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki pokrzywy z jej listkami. Zbiera się je od kwietnia do października, lecz najsmaczniejsze są na wiosnę. Aby pokrzywa przestała parzyć, trzeba ją przelać wrzątkiem lub ugotować. Można przyrządzić jak szpinak, dodać do zupy, sosu, sałatki, mięsa.

Jak działa na organizm pokrzywa?

  • dostarcza dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, kwasów organicznych, witamin i błonnika
  • hamuje krwawienia
  • pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • wzmacnia i oczyszcza organizm - kuracja oczyszczająca z soku pokrzywy: 1/2 szklanki naparu dziennie przez 2 tygodnie

Przeczytaj też: Mieszanki ziołowe na oczyszczenie organizmu

Dzikie rośliny jadalne: bratek polny (fiołek trójbarwny)

Bratek występuje na ugorach, polach, przydrożach i wzgórzach. Delikatny kwiatek ma najczęściej górne płatki w kolorze fioletu, boczne i dolny – żółte. Ale są też bratki fioletowe z żółtym środkiem. W kuchni wykorzystuje się kwiatki, które można zbierać od kwietnia do października. Dobrze komponują się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach i sałatkach owocowych.

Jak działa na organizm bratek?

Dzikie rośliny jadalne: podbiał pospolity

Podbiał pospolity rośnie na nasypach, wilgotnych polach, glebach gliniastych. Łodyga podbiału jest pokryta czerwonawymi łuskami i zakończona koszyczkiem żółtych kwiatów. Kwitnie w marcu, a dopiero później wypuszcza liście – duże, sercowate, pokryte od spodu meszkiem. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty zbiera się wczesną wiosną. Po ususzeniu można je parzyć jak herbatę albo zrobić z nich syrop. Liście można zrywać od maja do sierpnia. Przyrządza się je jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek, zup, farszów.

Jak działa na organizm podbiał?

  • podbiał jest źródłem kwasów organicznych, minerałów i mikroelementów
  • ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze
  • łagodzi podrażnienie dróg oddechowych przy przeziębieniu

Czytaj też: Zioła na przeziębienie dla dorosłych i dzieci (PRZEPISY)

Dzikie rośliny jadalne: szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy to płożące się, delikatne kłącze, z którego wyrastają listki podobne do trójlistnej koniczyny. Dużo go w lasach oraz w pobliżu potoków. Kwiaty szczawiku są białe lub różowe z fioletowymi żyłkami. Kwitnie na wiosnę i jesienią. Jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia. Można ich używać do zakwaszania zup jarzynowych i barszczów, dodawać do sosów, majonezu, jogurtu i sałatek.

Jak działa szczawik zajęczy na organizm?

  • zawiera białko, fosfor, żelazo, magnez i witaminę C
  • poprawia trawienie
  • działa przeciwzapalnie
  • dostarcza kwasu szczawiowego, dlatego roślinę wolno jadać w ograniczonych ilościach
  • osoby z kamicą nerkową powinny unikać szczawiku

Czytaj też: Kwas szczawiowy i inne substancje antyodżywcze w żywności

Dzikie rośliny jadalne: stokrotka

Stokrotki ukwiecają pastwiska, łąki, rosną dziko przy miedzach, na polanach i trawnikach. Jadalne są pąki, kwiaty i młode liście. Listki wraz z pąkami zbiera się wiosną i jesienią, kwiaty od wiosny do pierwszych przymrozków. Liście i pąki można dodać do sałatek, sosów i zup, masła ziołowego, past, omletów. Pąki nadają się do marynowania tak jak kapary. Kwiaty wzbogacają smak i są ozdobą potraw i napojów, można zrobić z nich syrop.

Jak działa na organizm stokrotka?

  • zawiera dużo witaminy C, beta-karoten, olejki eteryczne, flawonoidy, białka, cukry i sole mineralne
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi kaszel przyśpieszając odkrztuszanie
  • przyśpiesza gojenie się ran i wchłanianie krwiaków

Czytaj też: Domowe syropy na kaszel - PRZEPISY

Dzikie rośliny jadalne: bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek bujnie porasta lasy, zbocza pagórków, rowy, ogródki. Jadalne są młode pędy – najlepiej smakują wiosną, ale można je też zbierać w czerwcu. Mają silny zapach i gorzkawy, korzenny smak. Bluszczyk kurdybanek jest wspaniałym składnikiem wiosennych zup ziołowych i sałatek. Dobrze komponuje się z duszonymi warzywami i mięsem, zwłaszcza siekanym i mielonym, a także z zupami jarzynowymi. Podnosi smak omletów, masła ziołowego, past z twarogu i żółtego sera, jajecznicy, potraw z ziemniakami, ryżem, makaronem.

Jak działa na organizm bluszczyk?

  • zawiera dużo witaminy C, kwasy organiczne, sole mineralne i karotenoidy
  • pobudza trawienie
  • poprawia apetyt

Czytaj też: Domowe sposoby na niestrawność - zioła, imbir, ocet, soda

Dzikie rośliny jadalne: lebioda (komosa biała)

Lebiodę można spotkać na polach, w ogrodach, na rumowiskch. Dawniej była popularną jarzyną, dziś zastąpił ją szpinak. Na wysokim pędzie (do 1 m) wyrastają naprzemianlegle ząbkowane liście. Kwiatostan przypomina wiechę lub kłos. Jadalne liście zbiera się od kwietnia do października. Surowe młode listki można dodawać do sałatek, większe przyrządzić jak szpinak. Posiekaną lebiodę dodaje się do mielonego mięsa, farszów, zup.

Jak działa na organizm lebioda?

  • zawiera białka, cukry, wapń, magnez, fosfor, żelazo i witaminę C
  • pobudza pracę jelit
  • wzmacnia organizm

Czytaj też: Zioła na wzmocnienie. 6 ziół najlepszych na odporność, przeziębienie i grypę

Dzikie rośliny jadalne: nagietek

Nagietek kwitnie od czerwca do późnej jesieni. W środowisku naturalnym spotyka się najczęściej rośliny o pojedynczych żółtopomarańczowych koszyczkach, ale do zbioru nadają się też pełnokwiatowe odmiany ogrodowe. Zastosowanie w kuchni znajdują głównie kwiaty nagietka, które wyrywa się z koszyczków w fazie pełnego kwitnienia. Z powodzeniem zastępują w potrawach kosztowny szafran. Można dodać je do zup, sosów, makaronów oraz użyć do barwienia ryżu. Młode liście dodaje się do zup i sałatek.

Jak działa na organizm nagietek?

Czytaj też: Zioła na wątrobę - rodzaje, właściwości lecznicze i zastosowanie

Dzikie rośliny jadalne: ogórecznik

Ogórecznik rośnie na łąkach i w ogrodach. Ma duże liście pokryte szorstkim włosem i niebieskie, różowe lub białe drobne kwiaty, które pojawiają się od czerwca do sierpnia. Młode liście i kwiaty ogórecznika mają smak świeżego ogórka. Dodaje się je do sałatek, sosów, zup, mięsa, twarogu. Można też nim aromatyzować likiery, napoje, octy.

Jak działa na organizm ogórecznik?

  • zawiera magnez, potas, kwasy organiczne, flawonoidy
  • działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • pobudza przemianę materii
  • wzmacnia układ nerwowy

Czytaj też: 3 zioła, które poprawią ci nastrój

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Ania
|

To prawda na komose trzeba uważać. Nie można jej jeść na surowo. Ale trzeba ja wpierw ugotować i odlać wodę. Wtedy można ja zjeść i nic się nie stanie.

ada
|

a poza tym szkoda, że autor nie pofatygował się zamieścić zdjęcia omawianych roślin.

ada
|

Moim zdaniem Wikipedia to kiepskie źródło informacji, zwłaszcza w temacie ziół.

mądrala
|

Człowiek nie jest koniem, a Wikipedia mega-autorytetem.
Jak krowa nażre się koniczyny, może zdechnąć, a wszystkie gatunki koniczyny są jadalne i sprawdziłem, że pyszne.
Polecam do przeczytania książkę autorstwa Aleksandry Halarewicz "Atlas ziół". Mamy tam zastosowanie komosy białej:
"W dawnych czasach liście komosy białej spożywano z gotowanymi ziemniakami, za śmietaną, mlekiem i jajkami. ... można z powodzeniem zastąpić nim szpinak i botwinkę", itd, dużo więcej jeszcze informacji na ten temat, których mi się nie chce przepisywać z książki. Najwyższy czas, żeby używać jako źródło wiedzy książek, a nie czerpać z pobieżnych informacji zamieszczanych we wszelkich "wikipediach" przez ćwierćinteligentów najróżniejszej maści, powtarzanych i powielanych przez innych ćwierćinteligentów.

wegedroga.blogspot.com
|

mlecz i mniszek lekarski to dwie różne rośliny

obserwator
|

komosy nie można jeść bo ma za dużo witamin i mikroelementów i jest trująca (podobnie jak inne zioła które jedli nasi dziadkowi i pra pra dziadkowie) lepiej kupić za grube pieniądze jakieś mało przyswajalne witaminy i dodatkowo coś osłonowo i na skutki uboczne!!!!

piotr
|

wikipedia- żródło wiedzy ostatecznej......
jadłem komosę nie raz jak szpinak żadnego krwawienia ani podniecenia nie stwierdziłem. Może dlatego, żem facet i już nienajmłodszy....

witek
|

z wikipedii:
"Roślina trująca: pędy nadziemne i nasiona zawierają saponiny, kwas szczawiowy, alkaloidy (betacyna, betaksantyna), kwas oleanolowy. Roślina rosnąca na przeazotowanych glebach łatwo kumuluje azotany. U ludzi, którzy spożyli komosę i przebywali na słońcu pojawiało się uczulenie słoneczne, objawiające się obrzękiem skóry i zmianą jej barwy, biegunką i silnym podnieceniem. Zwierzęta zwykle omijają komosę, jednak stwierdzono przypadki zatruć. U koni następowały drgawki, niemożność przełykania, zaburzenia koordynacji ruchów, spadek ciśnienia krwi i zapaść. U bydła i owiec zatrucie objawiało się brakiem koordynacji ruchów, krwawieniem z pyska, nozdrzy i odbytu"