Awokado: właściwości i wartości odżywcze

38 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga - awokado jest najkaloryczniejszym z owoców. Zobacz, jak przygotować awokado, żeby nie ściemniało po obraniu ze skórki i wybierz przepis na sałatkę, zupę lub pastę.

Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

Kwas oleinowy z awokado obniża poziom cholesterolu

W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

SPRAWDŹ >> PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z AWOKADO I POMARAŃCZAMI

Awokado - owoc bardzo kaloryczny

Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.

SPRAWDŹ >> PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM I AWOKADO

Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

SPRAWDŹ >> PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ Z AWOKADO

Jak jeść awokado?

Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

SPRAWDŹ >> PRZEPIS NA GUACAMOLE

Jeśli potrzebne nam jest awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny. Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 38)
karla, 21.01.2017 21.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam zdrowa czekolade :awokado kakao i miod pyyycha
 
anna , 05.11.2016 10.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zakaz pryskania w izraelu obowiazuje w izraelu, na statku ńie ma zakazow!
 
Koleś Twojej Siorki, 12.08.2016 11.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Agata odstaw mefedron, powinno pomóc.
 
monia xxl, 13.06.2016 09.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam smaczną pastę z awokado : awokado + jajko+ czosnek + sól i pieprz. Wszystko blendujemy. Pychotka polecam Smacznego :-)
 
agata, 12.05.2016 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam to samo, okropne boleści brzucha po awokado, nudnosci i dziwne stany lękowe. co to moze byc?
 
agata, 12.05.2016 15.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Widzę w koncu ktos ma podobnie jak ja. Ja tez jadłam wielokrotnie awokado i nic mi nie było a od jakiegos czasu mam po nich straszne bole brzucha ,ogólne osłabienie ale także nudności i jakis dziwne lęki , wręcz odczuwam panikę. Co to moze być?
 
II, 02.03.2016 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
awokado, banan, mleko i miód są mdławo-słodkie... ja dodałabym coś na przelamanie smaku - kiwi, limonkę pomarańczę (dodatkowo do cytryny ;-) )
 
VooDoo, 16.02.2016 15.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zamiast cukru polecam miód - zdrowszy :). A koktail: awokado + banan + miód + sok z cytryny + mleko zrobił u nas w domu furorę ;).
 
K., 08.01.2016 11.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A może to alergia pokarmowa? Warto się przebadać
 
zw1, 02.12.2015 15.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zamiast dressingu zrób gęstszy sos. Po nim nic nie boli. Tak samo się przyrządza. Jedyna różnica to nie bierzesz cream i water tylko śmietanę i wodę.
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

309

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

300

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

278

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

272

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.