Durian - zakazany owoc. Właściwości i wartości odżywcze duriana

Durian to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze są doceniane chyba tylko przez mieszkańców Azji, skąd pochodzi. Durian jest bowiem najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. Z tego powodu ma nawet własny znak zakazu. Jednak zdaniem Azjatów durian jest najpyszniejszym owocem na świecie. Mówią o nim: „pachnie jak piekło, smakuje jak niebo”. Wykazuje także liczne działanie prozdrowotne.

Spis treści:

  1. Durian - właściwości zdrowotne
  2. Durian - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
  3. Durian - zakazany owoc
  4. Durian - dlaczego durian śmierdzi?
  5. Durian - ile kosztuje, gdzie można go kupić?
  6. Durian - jak smakuje? Jak jeść duriana?
  7. Durian - dlaczego jest niebezpieczny?

Durian, inaczej rościan, zybuczkowiec lub „król owoców”, pochodzi z obszarów tropikalnych Azji południowo-wschodniej. Jego gatunkiem typowym jest durian właściwy, choć oprócz niego można wyróżnić jeszcze ok. 20 innych gatunków.

Owoce duriana rosną na ogromnych drzewach, sięgających blisko 50 metrów wysokości. Sezon na duriana w Azji trwa od czerwca do sierpnia oraz od listopada do stycznia.

Owoc duriana może ważyć nawet do 4 kg i osiągnąć 40 cm wysokości. Jego skórka jest kolczasta w kolorze żółto-brązowym. Natomiast jego miąższ jest intensywnie żółty o konsystencji budyniu lub surowego ciasta. Nasiona duriana są wielkości kasztanów, smakiem zbliżone do orzechów.

Durian - właściwości zdrowotne

Durian ma wiele witamin i właściwości odżywczych. Jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest także bogaty w minerały, takie jak żelazo, miedź, mangan, potas oraz kwas foliowy. Żelazo i miedź przyczyniają się do powstawania czerwonych krwinek, mangan pozytywnie wpływa na kości, potas poprawia koncentrację, a kwas foliowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy.

Nazwa durian pochodzi od malajskiego słowa „duri”, które oznacza „kolce” i związana jest z kolczastą skórką tego owocu.

Durian jest bardzo cenionym i popularnym owocem w krajach Azjatyckich. Uważany jest wręcz za przysmak. Jego wielkość oraz niepowtarzalny „zapach” i smak sprawiły, że zyskał miano „króla owoców”.

Sok z liści duriana uznawany jest w Azji za naturalny afrodyzjak. Wykazuje właściwości rozgrzewające. Wykorzystywany jest w tamtejszych rejonach w walce z gorączką, przy anemii oraz jako środek wzmacniający odporność.

Durian ma mieć także pozytywny wpływ na żołądek i dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz łagodzić podrażnienia. Jest przy tym niskokaloryczny, gdyż składa się głównie z wody i węglowodanów. 100 g duriana dostarcza ok. 147 kcal.

Warto wiedzieć

Durian - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 147 kcal

Białko - 1,47 g
Tłuszcz - 5,33 g
Węglowodany - 27,09 g
Błonnik - 3,8 g

Minerały

Wapń - 6 mg
Żelazo - 0,43 mg
Magnez - 30 mg
Fosfor - 39 mg
Potas - 436 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0,28 mg

Witaminy

Witamina C - 19,7
Tiamina - 0,374 mg
Ryboflawina - 0,200 mg
Niacyna - 1,074 mg
Witamina B6 - 0,316 mg
Witamina B12 - 0 µg
Witamina A - 44 IU

Durian - zakazany owoc

Cechą charakterystyczną tego owocu jest przede wszystkim jego zapach, a właściwie smród. Przypomina on połączenie zapachu zepsutego mięsa ze starym serem pleśniowym. Dodatkowo zapach durianu jest bardzo intensywny - stoisko z durianami wyczuwalne jest z odległości kilkudziesięciu metrów! 

Gdy zostawi się go zafoliowanego w lodówce na 24 godziny, okropny aromat dotrze nawet do zamkniętego w kartonie mleka! Durian cuchnie na tyle mocno, że nie można wnosić go (a przede wszystkim jeść) w miejscach publicznych.

Z durianem nie można wchodzić m.in. do hoteli, restauracji, komunikacji miejskiej, centrów handlowych czy też samolotów. W krajach, w których durian jest owocem powszechnie występującym, można znaleźć specjalne tabliczki z przekreślonym owocem duriana. Oznaczają one zakaz wchodzenia z tym owocem do poszczególnych miejsc.

Znaki "no durians" są w krajach azjatyckich popularne i oczywiste, tak jak znaki "zakazem palenia". Za złamanie zakazu i wniesienie lub spożycie duriana w obiektach publicznych można otrzymać karę grzywny.

Duriana można jeść tylko w wyznaczonych miejscach lub w obrębie stoisk z durianami. Najbardziej znanym stoiskiem z durianami jest „SS2 Durians” w Petaling Jaya, niedaleko Kuala Lumpur.

Z tym najbardziej śmierdzącym owocem na świecie nie można się pokazywać w miejscach publicznych. Jako jedyny ma własny znak zakazu
Autor: Getty Images Z tym najbardziej śmierdzącym owocem na świecie nie można się pokazywać w miejscach publicznych. Jako jedyny ma własny znak zakazu

Durian - dlaczego durian śmierdzi?

Dlaczego durian śmierdzi? W 2012 w niemieckim Centrum Badawczym Chemii Spożywczej w Fresing przebadano owoc duriana w celu odkrycia przyczyny jego intensywnego i odrzucającego zapachu. Wyniki badania okazały się zaskakujące. W durianie odkryto aż 41 odorantów, czyli substancji zapachowych. Wśród nich można wyróżnić związki odpowiedzialne za odczuwanie zapachu owocowego, miodu, smażonej cebuli, siarki, kapusty, karmelowego i… zgnilizny.

Źródło: x-news.pl/TVN Style

Warto wiedzieć

Durian - ile kosztuje, gdzie można go kupić?

Mimo okropnego smrodu, jaki wydziela durian, jest on jednym z najbardziej pożądanych owoców świata, a co za tym idzie – jednym z najdroższych. Za jeden owoc duriana trzeba zapłacić ok. 250 zł. Jego ceny są bardzo wysokie, nawet w krajach, w których jest powszechnym owocem. Kilogram durianów w tajskim sklepie kosztuje ok. 459 Baht, czyli ok. 55 zł za kg. W sklepach internetowych można również kupić kandyzowany miąższ duriana w cenie ok. 30 zł za 50 g.

Durian - jak smakuje? Jak jeść duriana?

Przy specjalnych stoiskach duriany obierane są od razu po zakupie, aby można je było zjeść. Zazwyczaj rozłupywane są maczetą – wtedy owoc pęka przeważnie na pół. W środku ukażą się „kieszonki” z miąższem. Owoce duriana je się przede wszystkim na surowo, wydrążając miąższ łyżeczką lub chwytając go w dłonie.

W smaku duriana jedni doszukują się malin, orzechów lub serka waniliowego, drudzy natomiast wyczuwają nutę słodkiej prażonej cebulki.

W Azji z miąższu duriana przygotowuje się pasty, koktajle oraz... lody! Oprócz tego duriana dodaje się także do wypieków oraz cukierków. Można go również smażyć lub gotować, podając jako dodatek do potraw mięsnych. Jadalne są także pestki duriana. W Azji smaży się je na oleju i podaje się je zazwyczaj z ryżem i cukrem. Smakiem przypominają orzechy.

Czytaj też:

Durian - dlaczego jest niebezpieczny?

Ten ważąc ok. 4 kg owoc rośnie na kilkudziesięciometrowych drzewach. Podczas zbierania owoców, spadający durian może dotkliwie zranić, a nawet zabić osobę przebywającą pod drzewem. Przypadki śmierci z powodu uderzenia durianem odnotowano w Indonezji.

W dżungli jest on przysmakiem małp, słoni, orangutanów czy też dzikich świń. Wszystko przez odór, który na zwierzęta działa odwrotnie niż na człowieka, bo przyciągająco.

Niebezpieczne jest także otwieranie owocu. Jego skóra pokryta ostrymi kolcami może dotkliwie poranić ręce. Dlatego decydując się na spróbowanie tego owocu, nie powinniśmy otwierać go samodzielnie. Przy stoiskach z durianami obsługa dotyka i obiera duriany w specjalnych twardych rękawicach, aby nie pokaleczyć rąk.

O autorze
Weronika Rumińska
Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji redaktorsko-wydawniczej na Uniwersytecie Warszawskim. Zainteresowania związane z pracą redaktora rozwijała już w trakcie studiów magisterskich, czynnie współpracując z serwisem Poradnikzdrowie.pl na ścieżce redaktorskiej i social mediów. Prywatnie miłośniczka dobrego kryminału oraz jeździectwa.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
tosiaq
|

To prawda, śmierdzi okropnie ale w smaku jest niesamowity! Miałam okazję go spróbować na wakacjach :)