Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

32 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Spór pomiędzy zwolennikami kotleta a wegetarianami trwa nieprzerwanie od lat. Ci pierwsi nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wegetarianie uważają, że jest ono szkodliwe, więc trzeba go unikać. A co na to nauka? Zdaniem większości żywieniowców mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde.
Poza cennymi składnikami odżywczymi dostarcza, niestety, dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe. Na czarnej liście znajduje się mięso czerwone. Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować.

Nie przegap

Mięso białe jest zdrowsze

Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś, mimo że ma ciemne mięso. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięsa białe zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale więcej w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Konsekwencją tego może być rozwój miażdżycy, wystąpienie niedokrwiennej choroby serca i zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Ważne

Ważne

Z punktu widzenia dietetyki kurczak lub indyk jest mięsem białym, niezależnie od tego, czy to pierś, skrzydełko czy nóżka, a schab środkowy, mimo że ma jasny kolor, należy do mięs czerwonych.

Dla porównania: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g. Mięsa białe są też mniej kaloryczne od czerwonych. Np. 100 g łopatki wieprzowej to 259 kcal, natomiast taka sama porcja piersi indyka tylko 85 kcal!

Mięso ma kilka zalet

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Ma również tę zaletę, że jest lepiej przyswajalne niż białko roślinne.

Przeczytaj: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa

Najwięcej białka dostarcza mięso chude, bez ścięgien, nieżylaste, np. kurczak i rostbef wołowy (ok. 22 g/100 g produktu). Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.
Mięso dostarcza też składników mineralnych. Jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Pod tym względem prym też wiedzie wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Wchłanianie żelaza roślinnego zwiększa towarzystwo żelaza pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto je łączyć, np. kurczaka z buraczkami, pieczeń ze szpinakiem.
Mięso zawiera mało wapnia, za to dużo fosforu i cynku, a także miedź, magnez, siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Niektóre z tych witamin rozkładają się pod wpływem światła, witamina B6 ulega zniszczeniu w czasie zamrażania. Dlatego najlepiej przyrządzać posiłki ze świeżego mięsa.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 32)
hehe, 23.06.2016 03.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drapieżca poluje nie biadoli.z prcy sobbie upolują..no bo pazurami i zabami to nei dadzą rady nawet dogonic go co potwierdza że złowiek nie jest mięsożerny a wszystkożerny
 
Bleee, 23.06.2016 03.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kurczaki z kentaki z baru 666. wszystkie te czy zwierzeta są faszerowane paszą z przemielonych zwierząt rozjechanych na drogach np tak zwanych UTYLIZATORNIACH. smród tam jest maksymalny. ostatnim więc ogniwem w tym łańcuchu jest mięsożerny
 
Adrian, 30.05.2016 11.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za co Polacy mają kupić mięso strusia skoro im brakuje na podstawowe artykuły a ich zarobki i emerytury często nie przekraczają 1 tys. złotych miesiecznie.
 
Gosc, 17.04.2016 12.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jeszcze wiecej ludzi żywi się fast-foodami;)
 
Kornelusosus, 01.04.2016 11.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd żeś wytrzasnął te wegetariańskie bzdury? Mięso przyczyną chorób cywilizacyjnych? Ludzie pierwotni żywili się głównie mięsem i jakoś nie wymarli na cukrzyce i te twoje choroby cywilizacyjne. Choroby cywilizacyjne są wynikiem nadmiarów cukru, chemii i parszywych tłuszczy wykorzystywanych w smażeniu np chipsów. Żremy coraz gorzej. Specjalnie użyłem tego określenia ponieważ widzę co się dzieje! Mam 35 lat i pamiętam moje dzieciństwo. Słodycze były rarytasem dla wybranych, chipsy to samo a fast food dla burżuazji. Dziś każdy ma do tego dostęp! Alkoholu pijemy na umór, dzieciaki wpiepszają syf i łażą upasione jak wieprzyki na ubój a kobiety na każdym kroku mają wielkie dupy! Sory ale za mojej młodości tego nie było a to kwestia 20 lat. Polska zaznała dobrobytu i Polacy się rozpasli i teraz zbieramy żniwo.
 
Marmolade, 29.01.2016 16.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
trzeba w dzisiejszych czasach uważac żeby nie jesc często miesa które jest naszpikowane chemia. Dlatego tez albo lokalni dostawcy albo jacys znajomi itp. Ja mam sprawdzone mieso u Kiszeczki pod warszawa, zamawiamy na co dzien i na swieta mieso typu dziczyzna itd. dbaja o to żeby mieso było dobrej jakości i z porzandych hodowli. Wg mnie koniecznością jest sprawdzony dostawca miesa jeśli się nie chce popasc w choroby.. bo jedząc mielone za 4 zl z hipermarketu można sobie duzo szkody narobic
 
Karol, 14.12.2015 21.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od kiedy tłuszcze nasycone są szkodliwe. Gdyby nie one oraz cholesterol, nie budowały by się i odnawiały komórki organizmu. Promuje się jakieś wegetariańskie gówno, człowiek powinien jeść tak jak człowiek pierwotny abstrahując od surowizny. Dieta paleo jest temu najbliższa. Weźcie ruszcie głową, a nie wierzycie w bzdury, dzięki którym ktoś musi zarobić na wymyślonych potem chorobach, np typu jelito drażliwe (nie ma czegoś takiego)= może być jedynie alergia lub nietoleranca.
 
miesowy, 13.12.2015 16.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie przestali jesc mieso, jedzą "zdrowo" i ... rekordowa ilość zachorowań na raka. Te reklamowane zdrowe jedzenie jest dla królików, a nie dla mięsożernego człowieka.
 
Umrzyj Ziemniaku.blogspot.com, 16.10.2015 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mięso jest przyczyną większości chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzyca, otyłość, nowotwory. Ludzki organizm nie jest przystosowany do efektywnego trawienia mięsa, które gnije w naszych jelitach, co jest główną przyczyną raku jelit. Prócz tego po każdej reklamie leków na wątrobę możemy z łatwością stwierdzić, jak bardzo mięso szkodzi temu narządowi. Można by dłużej wymieniać, ale po co, skoro ludzie wolą się nażreć, niż być zdrowym, szanować życie zwierząt, nie płacić za rzeź i dbać o środowisko.
 
opaska, 14.09.2015 15.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak chce się jesc mieso i zachowac zdrowie to wedlug mojej opinii powinno się kupowac od zaprzyjaźnionych rolnikow albo ze sprawdzonych masarni. Znam miejsce pod warszawa gdzie zaopatruje się w roznego rodzaju miesa i wiem, ze sa z malych hodowli nie szpikowane chemia, jest to Kiszeczka. Jak bym miał kupic w supermarkecie to wolalbym w ogole nie jesc miesa
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

43840

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

41744

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

41334

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

22684

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 30, 2016

Bezpłatne badanie markerów nowotworowych! Lekarz medycyny informuje kobiety w wieku powyżej 40 roku życia o możliwości odbycia badania lekarskiego oraz nieinwazyjnego oznaczenia markerów nowotworowych (z grupy nowotworów układu rozrodczego) z oceną ryzyka onkologicznego raka jajnika....

data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.