Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

34 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Spór pomiędzy zwolennikami kotleta a wegetarianami trwa nieprzerwanie od lat. Ci pierwsi nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wegetarianie uważają, że jest ono szkodliwe, więc trzeba go unikać. A co na to nauka? Zdaniem większości żywieniowców mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde.
Poza cennymi składnikami odżywczymi dostarcza, niestety, dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe. Na czarnej liście znajduje się mięso czerwone. Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować.

Nie przegap

Mięso białe jest zdrowsze

Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś, mimo że ma ciemne mięso. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięsa białe zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale więcej w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Konsekwencją tego może być rozwój miażdżycy, wystąpienie niedokrwiennej choroby serca i zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Ważne

Ważne

Z punktu widzenia dietetyki kurczak lub indyk jest mięsem białym, niezależnie od tego, czy to pierś, skrzydełko czy nóżka, a schab środkowy, mimo że ma jasny kolor, należy do mięs czerwonych.

Dla porównania: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g. Mięsa białe są też mniej kaloryczne od czerwonych. Np. 100 g łopatki wieprzowej to 259 kcal, natomiast taka sama porcja piersi indyka tylko 85 kcal!

Mięso ma kilka zalet

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Ma również tę zaletę, że jest lepiej przyswajalne niż białko roślinne.

Przeczytaj: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa

Najwięcej białka dostarcza mięso chude, bez ścięgien, nieżylaste, np. kurczak i rostbef wołowy (ok. 22 g/100 g produktu). Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.
Mięso dostarcza też składników mineralnych. Jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Pod tym względem prym też wiedzie wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Wchłanianie żelaza roślinnego zwiększa towarzystwo żelaza pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto je łączyć, np. kurczaka z buraczkami, pieczeń ze szpinakiem.
Mięso zawiera mało wapnia, za to dużo fosforu i cynku, a także miedź, magnez, siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Niektóre z tych witamin rozkładają się pod wpływem światła, witamina B6 ulega zniszczeniu w czasie zamrażania. Dlatego najlepiej przyrządzać posiłki ze świeżego mięsa.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 34)
wqer, 17.08.2016 12.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ludzie pierwotni żarli 100 kilo mięsa jak obecnie kłamią media , i mieso mieli z lidlów i innego gowna
 
Historyk, 14.07.2016 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odwołując się do Twojego zdrowego rozsądku - naprawdę wierzysz, w to co piszesz? Skąd człowiek prehistoryczny miałby mieć takie ilości mięsa, o ktorych piszesz? Diety typu paleo itp opierają sie na totalnym zaklamaniu i braku podstawowej wiedzy historycznej. Mięso było od czasów prehistorycznych towarem ekskluzywnym, na który w codziennej diecie mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Zapraszam do poczytania książek - proponuję zacząć od tych dla szkoły podstawowej...
 
hehe, 23.06.2016 03.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drapieżca poluje nie biadoli.z prcy sobbie upolują..no bo pazurami i zabami to nei dadzą rady nawet dogonic go co potwierdza że złowiek nie jest mięsożerny a wszystkożerny
 
Bleee, 23.06.2016 03.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kurczaki z kentaki z baru 666. wszystkie te czy zwierzeta są faszerowane paszą z przemielonych zwierząt rozjechanych na drogach np tak zwanych UTYLIZATORNIACH. smród tam jest maksymalny. ostatnim więc ogniwem w tym łańcuchu jest mięsożerny
 
Adrian, 30.05.2016 11.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za co Polacy mają kupić mięso strusia skoro im brakuje na podstawowe artykuły a ich zarobki i emerytury często nie przekraczają 1 tys. złotych miesiecznie.
 
Gosc, 17.04.2016 12.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A jeszcze wiecej ludzi żywi się fast-foodami;)
 
Kornelusosus, 01.04.2016 11.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skąd żeś wytrzasnął te wegetariańskie bzdury? Mięso przyczyną chorób cywilizacyjnych? Ludzie pierwotni żywili się głównie mięsem i jakoś nie wymarli na cukrzyce i te twoje choroby cywilizacyjne. Choroby cywilizacyjne są wynikiem nadmiarów cukru, chemii i parszywych tłuszczy wykorzystywanych w smażeniu np chipsów. Żremy coraz gorzej. Specjalnie użyłem tego określenia ponieważ widzę co się dzieje! Mam 35 lat i pamiętam moje dzieciństwo. Słodycze były rarytasem dla wybranych, chipsy to samo a fast food dla burżuazji. Dziś każdy ma do tego dostęp! Alkoholu pijemy na umór, dzieciaki wpiepszają syf i łażą upasione jak wieprzyki na ubój a kobiety na każdym kroku mają wielkie dupy! Sory ale za mojej młodości tego nie było a to kwestia 20 lat. Polska zaznała dobrobytu i Polacy się rozpasli i teraz zbieramy żniwo.
 
Marmolade, 29.01.2016 16.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
trzeba w dzisiejszych czasach uważac żeby nie jesc często miesa które jest naszpikowane chemia. Dlatego tez albo lokalni dostawcy albo jacys znajomi itp. Ja mam sprawdzone mieso u Kiszeczki pod warszawa, zamawiamy na co dzien i na swieta mieso typu dziczyzna itd. dbaja o to żeby mieso było dobrej jakości i z porzandych hodowli. Wg mnie koniecznością jest sprawdzony dostawca miesa jeśli się nie chce popasc w choroby.. bo jedząc mielone za 4 zl z hipermarketu można sobie duzo szkody narobic
 
Karol, 14.12.2015 21.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od kiedy tłuszcze nasycone są szkodliwe. Gdyby nie one oraz cholesterol, nie budowały by się i odnawiały komórki organizmu. Promuje się jakieś wegetariańskie gówno, człowiek powinien jeść tak jak człowiek pierwotny abstrahując od surowizny. Dieta paleo jest temu najbliższa. Weźcie ruszcie głową, a nie wierzycie w bzdury, dzięki którym ktoś musi zarobić na wymyślonych potem chorobach, np typu jelito drażliwe (nie ma czegoś takiego)= może być jedynie alergia lub nietoleranca.
 
miesowy, 13.12.2015 16.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie przestali jesc mieso, jedzą "zdrowo" i ... rekordowa ilość zachorowań na raka. Te reklamowane zdrowe jedzenie jest dla królików, a nie dla mięsożernego człowieka.
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

57539

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

56570

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

55152

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

30487

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Forum
data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

data

Sierpień 17, 2016

JAK ZROBIĆ CHLEB BEZGLUTENOWY ? jakiej firmy mąk używacie ? za pomoc dziękuje

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.