Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

13 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Spór pomiędzy zwolennikami kotleta a wegetarianami trwa nieprzerwanie od lat. Ci pierwsi nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wegetarianie uważają, że jest ono szkodliwe, więc trzeba go unikać. A co na to nauka? Zdaniem większości żywieniowców mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde.
Poza cennymi składnikami odżywczymi dostarcza, niestety, dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe. Na czarnej liście znajduje się mięso czerwone. Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować.

Nie przegap

Mięso białe jest zdrowsze

Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś, mimo że ma ciemne mięso. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięsa białe zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale więcej w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Konsekwencją tego może być rozwój miażdżycy, wystąpienie niedokrwiennej choroby serca i zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Ważne

Ważne

Z punktu widzenia dietetyki kurczak lub indyk jest mięsem białym, niezależnie od tego, czy to pierś, skrzydełko czy nóżka, a schab środkowy, mimo że ma jasny kolor, należy do mięs czerwonych.

Dla porównania: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g. Mięsa białe są też mniej kaloryczne od czerwonych. Np. 100 g łopatki wieprzowej to 259 kcal, natomiast taka sama porcja piersi indyka tylko 85 kcal!

Mięso ma kilka zalet

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Ma również tę zaletę, że jest lepiej przyswajalne niż białko roślinne.

Przeczytaj: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa

Najwięcej białka dostarcza mięso chude, bez ścięgien, nieżylaste, np. kurczak i rostbef wołowy (ok. 22 g/100 g produktu). Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.
Mięso dostarcza też składników mineralnych. Jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Pod tym względem prym też wiedzie wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Wchłanianie żelaza roślinnego zwiększa towarzystwo żelaza pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto je łączyć, np. kurczaka z buraczkami, pieczeń ze szpinakiem.
Mięso zawiera mało wapnia, za to dużo fosforu i cynku, a także miedź, magnez, siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Niektóre z tych witamin rozkładają się pod wpływem światła, witamina B6 ulega zniszczeniu w czasie zamrażania. Dlatego najlepiej przyrządzać posiłki ze świeżego mięsa.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 13)
seba, 12.11.2014 19.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pheroniqe-studentka dietetyki czy cie pogrzało? Tu mówimy o spożywaniu mięsa,a nie o tym,że jest ono nie zdrowe w sposób hodowany! Nie ma nic lepszego niż świerzynka albo swojski boczuś. Myślisz,że owe sery zawierają tyle nabiału co kiedyś? A co z jajkami z kur wolnego wybiegu czy z hodowli(zamkniętej) ...te z zamkniętej zdrowsze,bo bez chorób itpeee... he..he.. Zastanówcie się przecież jesteśmy na szczycie łańcucha pokarmowego, nie podanie organizmowi NIEZBĘDNYCH wartości odżywczych to choroba....
 
Pheroniqe-studentka dietetyki, 18.10.2014 17.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zakwaszenie organizmu to kolejne pojęcie wzięte z "reklam", zakwasić to sobie można soki żołądkowe a nie organizm (zdanie wzięte żywcem od wykładowcy). Wiadomo, że można uzupełnić w zupełności beczkę aminokwasową nawet na diecie wegańskiej ale nie rozkminiałabym co jest zdrowsze a co nie. Dla waszej wiadomości soja też nie jest jakaś cudowna, był przypadek gdzie facet lubując się w sojowym mleku dostał ginekomastii ze względu na zawartą substancję w soi podobnej do żeńskiego hormonu. Ba ostatnio kupiłam wegański pasztecik sojowy ale patrząc na jego skład jeszcze się zastanawiam czy go spróbować. Sporo takich produktów jest tak wysoko przetworzona, że nie zawsze wegetariańskie/wegańskie będzie zdrowsze- w dużej mierze zależy to od naszej wiedzy/ niewiedzy. Wiadomo jeśli ktoś docenia tylko białko z mięsa i znacznie przekracza normę to mur beton zawał. Gluten i laktoza- no cóż jak ktoś ma nietolerancje to ok, często idzie w parze leczenie obu. Ale nie robiłabym afery większość ludzi chce być "trondi", dieta bezglutenowa nie jest jakaś specjalnie tania wiec pozdro dla hipsterstwa- chociaż prawdziwy hipster gdzieś by miał gluten...bo za czasów analogów i "poznański" nikt nawet nie wiedział co to. Amerykanie się wymądrzają a sami mają u siebie syf- nie oszukujmy się nawet człowiek nie mający pojęcia o żywieniu może wydać książkę jeśli tylko ma na to pieniądze- ja już trafiłam na kilka takich książek po czym okazało się, że nie ma w bibliografii nawet jednej pozycji, wszystko jest "z doświadczenia" To samo tyczy się aspartamu- niby jest ok a nadal nie zmieniono norm przyjmowania go- w dużej mierze do tego, że jest ok przyłożył się koncern który zarabia na nim niemałe pieniądze. Amerykanie mają też czipsy z "sztucznym tłuszczem" który zachowuje się jak tłuszcz ale nie wchłania więc czipsy można jeść bo się nie tyje za to ma się wieczną biegunkę i niedobory witamin A,D,E,K :) Na szczęście te produkty zakazane są w unii. Zastanówmy się zanim łykniemy 'nowinkę" z zachodu- ktoś chce na tym zarobić. friendly-calories.blogspot .. chyba zacznę pisać o mitach...
 
Pheroniqe-studentka dietetyki, 18.10.2014 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najprawdopodobniej po zrezygnowaniu mięsa zastąpiłeś je cukrami w szczególności prostymi....
 
Michał, 23.09.2014 14.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam do wyrażenia swojej opinii o mięsie w krótkim i anonimowym badaniu: http://bit.ly/badanie_opinii_na_temat_miesa
 
estella, 18.07.2014 08.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najpierw poczytaj sobie trochę o kwasach nasyconych i nienasyconych, bo coś ci się kompletnie pomyliło. A wiedzę to ty masz żadną! AŻ BOLI TWÓJ KOMENTARZ!!
 
szumousz, 06.05.2014 22.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co ty wiesz i po co taki artykuł?Jeżeli ty piszesz,że kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe,to nie masz o niczym zielonego pojęcia.To są najzdrowsze tłuszcze,znakomicie sprawdzające się w profilaktyce przeciw miażdzycowej,znakomicie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.To oleje spożywane przez nas litrami jako nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle szkodliwe,rakotwórcze i podnoszą poziom cholesterolu.RBSH
 
Moje imię, 12.09.2013 15.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować" Padłam i nie mogę wstać : D Nie wyobrażam sobie niedzieli bez kotleta. Trzeba zadać sobie ważne pytanie: czy ważniejsze jest dla mnie żyć długo, czy dobrze.
 
Marta, 04.04.2013 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wcześniej jadałam tylko drób ale nie doceniłam mięsa wołowego o wysokich wartościach odżywczych, kulinarnych, smakowych i o dużej wygodzie w przyrządzaniu. Od jakiegoś czasu kupuje produkty BOS z mięsa wołowego w kategorii premium i moje posiłki stały się bardziej zbilansowane.
 
Avatar, 18.01.2013 19.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W pełni zgadzam się z wcześniejszymi komentarzami. Przez zachłanność fermiarzy w sklepach oferowane jest mięso o bardzo niskich wartościach odżywczych - drób jest napompowany hormonami. Każdy, kto spróbuje mięsa z drobiu własnego chowu (np. od rolnika, któremu chce się jeszcze prowadzić tradycyjny chów dla własnych potrzeb) i porówna to ze smakiem mięsa kupowanego w sklepie, potwierdzi to. Dlaczego nasz polski PSL, chwalący w spotach tradycyjne polskie rolnictwo toleruje takie psucie żywności???
 
Zbyszek, 18.01.2013 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie warto...Nie będę się rozpisywał ale odkąd nie jem mięsa czuje się lepiej i nawet zgrubłem a chudy byłem...teraz ćwiczę na masę i na razie nie narzekam.Ze zwierzęcych spożywam tylko jajka,mleko i sery.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez...

więcej

18930

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

9917

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

10982

 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

22208

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Droga Tereso, gdyby cytryna leczyła dnę moczanową, lekarze nie zapisywaliby leków i diety. Jest to choroba o predyspozycjach genetycznych, wymagająca zmiany diety i okresowego bądź ciągłego brania...

Jeśli chodzi o dietę w tym konkretnym przypadku, potrzebowałabym więcej informacji: czy lekarz zalecił ograniczenie tylko białek czy również fosforu, potasu i sodu? Czy stan ten jest incydentem, czy...

Twój wujek jest przypadkiem klinicznym i przy tak znacznym ubytku masy ciała powinien być zakwalifikowany do żywienia medycznego. Lekarz podejmuje decyzję w jakiej formie, jakimi preparatami wujek...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

W sumie Novoslim jest najlepszy, wcześniej próbowałam inuliny i błonnika ale efekty srednie, nie wiem dlaczego na mnie nie działały to już zielona herbata lepiej a Novoslim bardzo dobry, przemiana materii się reguluje, mniejszy apetyt bardzo łatwo można schudnąć

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.