Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

20 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Spór pomiędzy zwolennikami kotleta a wegetarianami trwa nieprzerwanie od lat. Ci pierwsi nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wegetarianie uważają, że jest ono szkodliwe, więc trzeba go unikać. A co na to nauka? Zdaniem większości żywieniowców mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde.
Poza cennymi składnikami odżywczymi dostarcza, niestety, dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe. Na czarnej liście znajduje się mięso czerwone. Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować.

Nie przegap

Mięso białe jest zdrowsze

Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś, mimo że ma ciemne mięso. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięsa białe zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale więcej w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Konsekwencją tego może być rozwój miażdżycy, wystąpienie niedokrwiennej choroby serca i zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Ważne

Ważne

Z punktu widzenia dietetyki kurczak lub indyk jest mięsem białym, niezależnie od tego, czy to pierś, skrzydełko czy nóżka, a schab środkowy, mimo że ma jasny kolor, należy do mięs czerwonych.

Dla porównania: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g. Mięsa białe są też mniej kaloryczne od czerwonych. Np. 100 g łopatki wieprzowej to 259 kcal, natomiast taka sama porcja piersi indyka tylko 85 kcal!

Mięso ma kilka zalet

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Ma również tę zaletę, że jest lepiej przyswajalne niż białko roślinne.

Przeczytaj: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa

Najwięcej białka dostarcza mięso chude, bez ścięgien, nieżylaste, np. kurczak i rostbef wołowy (ok. 22 g/100 g produktu). Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.
Mięso dostarcza też składników mineralnych. Jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Pod tym względem prym też wiedzie wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Wchłanianie żelaza roślinnego zwiększa towarzystwo żelaza pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto je łączyć, np. kurczaka z buraczkami, pieczeń ze szpinakiem.
Mięso zawiera mało wapnia, za to dużo fosforu i cynku, a także miedź, magnez, siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Niektóre z tych witamin rozkładają się pod wpływem światła, witamina B6 ulega zniszczeniu w czasie zamrażania. Dlatego najlepiej przyrządzać posiłki ze świeżego mięsa.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
zuzu_rose, 12.06.2015 22.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do seba: To że człowiek ma w chwili obecnej władzę nad innymi gatunkami (ale tylko wyposazony w odpowiednie narządzia) nie daje mu prawa do MORDOWANIA innych gatunków. Chcemy być tacy oświeceni, inteligentni, wiedzący a dopuszczamy się MORDÓW których wśród innych gatunków zaobserwować nie sposób?? Lew POLUJE na antylopę, człowiek ZNIEWALA i HODUJE zwięrzeta przez całe życie karmiąc je tylko po to aby je potem ZABIĆ I ZJEŚĆ. Jedzenie mięsa nie idzie w parze z rozwojem technologii, z wyobrażeniem ludzi o ich wyższości. Możemy zabijać, niszczyć, gwałcić, ale mając wybór nie musimy tego robić. Seba, zjadasz TRUPY.
 
zuzu_rose, 12.06.2015 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie którzy nie jedzą mięsa często odkrywają że można żyć zdrowo i pełnią życia bez niego, co więcej, rzadziej chorują, nie mają problemu z otyłością czy długimi posiedzeniami w toalecie :)
 
Marta, 11.06.2015 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie którzy nie chcą jeść zwierząt, robią to przede wszystkim dlatego, że mają wątpliwości moralne, a rzadko z powodu szkodliwości mięsa.
 
Jan, 05.05.2015 22.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od zawsze trzeba jeść inne DNA by żyć.Kiedyś jadłem lody,budyń a teraz tylko mięso i czuję się dobrze.
 
Marzi, 03.04.2015 13.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
poradnik zdrowie, a reklama zup Winiary w proszku nad artykułem. W oczy kole! :)
 
czwra, 31.03.2015 19.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że warto jeść mięso, ale ze sprawdzonego źródła. Najlepiej kupować jeśli ma się taką możliwość bezpośrednio w masarni. Ja kocham wręcz jeść mięso wołowe, odpowiednio przyprawione.
 
OLEK, 23.03.2015 11.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszyscy trąbią o tym białku, tylko pytanie jest ile faktycznie dorosłemu człowiekowi potrzeba tego białka /gdy już nie rośnie/. A może właśnie za dużo białka powoduje spore problemy z przerabianiem i wydalaniem nadmiaru? /że o dodatkach do dzisiejszego mięsa już nie wspomnę, z którymi też trzeba coś zrobić/ Sumując moim zdaniem warto szukać zamienników bo jedzenie mięsa to więcej przyzwyczajanie niż potrzeba.
 
seba, 12.11.2014 19.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pheroniqe-studentka dietetyki czy cie pogrzało? Tu mówimy o spożywaniu mięsa,a nie o tym,że jest ono nie zdrowe w sposób hodowany! Nie ma nic lepszego niż świerzynka albo swojski boczuś. Myślisz,że owe sery zawierają tyle nabiału co kiedyś? A co z jajkami z kur wolnego wybiegu czy z hodowli(zamkniętej) ...te z zamkniętej zdrowsze,bo bez chorób itpeee... he..he.. Zastanówcie się przecież jesteśmy na szczycie łańcucha pokarmowego, nie podanie organizmowi NIEZBĘDNYCH wartości odżywczych to choroba....
 
Pheroniqe-studentka dietetyki, 18.10.2014 17.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zakwaszenie organizmu to kolejne pojęcie wzięte z "reklam", zakwasić to sobie można soki żołądkowe a nie organizm (zdanie wzięte żywcem od wykładowcy). Wiadomo, że można uzupełnić w zupełności beczkę aminokwasową nawet na diecie wegańskiej ale nie rozkminiałabym co jest zdrowsze a co nie. Dla waszej wiadomości soja też nie jest jakaś cudowna, był przypadek gdzie facet lubując się w sojowym mleku dostał ginekomastii ze względu na zawartą substancję w soi podobnej do żeńskiego hormonu. Ba ostatnio kupiłam wegański pasztecik sojowy ale patrząc na jego skład jeszcze się zastanawiam czy go spróbować. Sporo takich produktów jest tak wysoko przetworzona, że nie zawsze wegetariańskie/wegańskie będzie zdrowsze- w dużej mierze zależy to od naszej wiedzy/ niewiedzy. Wiadomo jeśli ktoś docenia tylko białko z mięsa i znacznie przekracza normę to mur beton zawał. Gluten i laktoza- no cóż jak ktoś ma nietolerancje to ok, często idzie w parze leczenie obu. Ale nie robiłabym afery większość ludzi chce być "trondi", dieta bezglutenowa nie jest jakaś specjalnie tania wiec pozdro dla hipsterstwa- chociaż prawdziwy hipster gdzieś by miał gluten...bo za czasów analogów i "poznański" nikt nawet nie wiedział co to. Amerykanie się wymądrzają a sami mają u siebie syf- nie oszukujmy się nawet człowiek nie mający pojęcia o żywieniu może wydać książkę jeśli tylko ma na to pieniądze- ja już trafiłam na kilka takich książek po czym okazało się, że nie ma w bibliografii nawet jednej pozycji, wszystko jest "z doświadczenia" To samo tyczy się aspartamu- niby jest ok a nadal nie zmieniono norm przyjmowania go- w dużej mierze do tego, że jest ok przyłożył się koncern który zarabia na nim niemałe pieniądze. Amerykanie mają też czipsy z "sztucznym tłuszczem" który zachowuje się jak tłuszcz ale nie wchłania więc czipsy można jeść bo się nie tyje za to ma się wieczną biegunkę i niedobory witamin A,D,E,K :) Na szczęście te produkty zakazane są w unii. Zastanówmy się zanim łykniemy 'nowinkę" z zachodu- ktoś chce na tym zarobić. friendly-calories.blogspot .. chyba zacznę pisać o mitach...
 
Pheroniqe-studentka dietetyki, 18.10.2014 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najprawdopodobniej po zrezygnowaniu mięsa zastąpiłeś je cukrami w szczególności prostymi....
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie

Latem, kiedy dzieci dużo czasu spędzają na dworze, przejęte zabawą rzadko sięgają po coś do picia,...

więcej

10426

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Uzupełnianie elektrolitów. Jak uzupełniać elektrolity w organizmie? Uzupełnianie elektrolitów. Jak uzupełniać elektrolity w organizmie?

Elektrolity są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich niedobór może...

więcej

26400

CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować...

więcej

19149

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoje BMI wynosi 16, co wskazuje na poważne niedożywienie, dlatego duży apetyt jest dobrym objawem. Mimo to powinnaś udać się do lekarza pierwszego kontaktu i sprawdzić badaniami, w jakim stopniu...

Indeks glikemiczny jest bardzo przydatnym narzędziem podczas przestrzegania diety redukcyjnej. Jednak, tak jak zauważyłaś, nie jest to łatwe zadanie, aby bez fachowej wiedzy przestrzegać ją i...

Na razie trzeba poczekać na wyniki badań, jakie zlecą lekarza pierwszego kontaktu i gastrolog, bo objawy, o których piszesz, niekoniecznie mogą oznaczać uchyłkowatość jelita grubego. Może to być...

Forum
data

Lipiec 06, 2015

Dobrym rozwiązaniem jest błonnik witalny. Warto kurację przeprowadzać przez 2 tyg. po czym stosować 2 tyg. przerwy. Ponieważ za dużo błonnika to nie zdrowo. Ponieważ duża ilość przesuwa za szybko pokarm przez jelita. W efekcie na dłuższą metę twój organizm nie będzie miał czasu by...

data

Lipiec 06, 2015

ja polecam napar z czystka, piję 2-3 kubki dziennie. Bardzo odtruwa organizm i wzmacnia jego odporność, zwalcza wirusy, grzyby i bakteria a do tego przyjemnie smakuje :) polecam http://hh-life.pl/produkt/czystek-250g-ekogram/

data

Lipiec 06, 2015

Może to kwestia jakości herbaty? Herbata jest jedną z najbardziej nawożonych i pryskanych roślin uprawych. Może spróbuj z tą ekologiczną, naturalną. I pamiętaj żeby nie przesadzać z ilością :) ja kupuję tu http://hh-life.pl/produkt/herbata-zielona-sencha-100g/

data

Lipiec 06, 2015

owszem warto, a to po to aby nie faszerować się tą chemią w postaci pestycydów, nawozów, sztucznych barwników, przeciwutleniaczy itp. Jak myślicie skąd biorą się nasze choroby, a szczególnie nowotwory? Eko żywność może i jest droższa ale i tak jeste tańsza niż chemioterapia. Ja wolę...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.