Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

9 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

Spór pomiędzy zwolennikami kotleta a wegetarianami trwa nieprzerwanie od lat. Ci pierwsi nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wegetarianie uważają, że jest ono szkodliwe, więc trzeba go unikać. A co na to nauka? Zdaniem większości żywieniowców mięso jest nam potrzebne, ale w niewielkich ilościach i nie każde.
Poza cennymi składnikami odżywczymi dostarcza, niestety, dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezdrowe. Na czarnej liście znajduje się mięso czerwone. Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować.

Nie przegap

Mięso białe jest zdrowsze

Podział mięsa na białe i czerwone budzi wiele wątpliwości. Dlaczego żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, chociaż ma ciemną barwę? Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, biorąc pod uwagę zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak i indyk bez skórki, cielęcina, królik i struś, mimo że ma ciemne mięso. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięsa białe zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale więcej w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w dużych ilościach wpływają na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Konsekwencją tego może być rozwój miażdżycy, wystąpienie niedokrwiennej choroby serca i zawału. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie: chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.

Ważne

Ważne

Z punktu widzenia dietetyki kurczak lub indyk jest mięsem białym, niezależnie od tego, czy to pierś, skrzydełko czy nóżka, a schab środkowy, mimo że ma jasny kolor, należy do mięs czerwonych.

Dla porównania: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g. Mięsa białe są też mniej kaloryczne od czerwonych. Np. 100 g łopatki wieprzowej to 259 kcal, natomiast taka sama porcja piersi indyka tylko 85 kcal!

Mięso ma kilka zalet

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, ser), jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Ma również tę zaletę, że jest lepiej przyswajalne niż białko roślinne.

Przeczytaj: 12 rad dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa

Najwięcej białka dostarcza mięso chude, bez ścięgien, nieżylaste, np. kurczak i rostbef wołowy (ok. 22 g/100 g produktu). Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.
Mięso dostarcza też składników mineralnych. Jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Pod tym względem prym też wiedzie wołowina. Żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Wchłanianie żelaza roślinnego zwiększa towarzystwo żelaza pochodzenia zwierzęcego. Dlatego warto je łączyć, np. kurczaka z buraczkami, pieczeń ze szpinakiem.
Mięso zawiera mało wapnia, za to dużo fosforu i cynku, a także miedź, magnez, siarkę. Jest bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Niektóre z tych witamin rozkładają się pod wpływem światła, witamina B6 ulega zniszczeniu w czasie zamrażania. Dlatego najlepiej przyrządzać posiłki ze świeżego mięsa.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
estella, 18.07.2014 08.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najpierw poczytaj sobie trochę o kwasach nasyconych i nienasyconych, bo coś ci się kompletnie pomyliło. A wiedzę to ty masz żadną! AŻ BOLI TWÓJ KOMENTARZ!!
 
szumousz, 06.05.2014 22.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co ty wiesz i po co taki artykuł?Jeżeli ty piszesz,że kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe,to nie masz o niczym zielonego pojęcia.To są najzdrowsze tłuszcze,znakomicie sprawdzające się w profilaktyce przeciw miażdzycowej,znakomicie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.To oleje spożywane przez nas litrami jako nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle szkodliwe,rakotwórcze i podnoszą poziom cholesterolu.RBSH
 
Moje imię, 12.09.2013 15.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Z golonki, kotleta, zwłaszcza panierowanego, boczku i żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować" Padłam i nie mogę wstać : D Nie wyobrażam sobie niedzieli bez kotleta. Trzeba zadać sobie ważne pytanie: czy ważniejsze jest dla mnie żyć długo, czy dobrze.
 
Marta, 04.04.2013 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wcześniej jadałam tylko drób ale nie doceniłam mięsa wołowego o wysokich wartościach odżywczych, kulinarnych, smakowych i o dużej wygodzie w przyrządzaniu. Od jakiegoś czasu kupuje produkty BOS z mięsa wołowego w kategorii premium i moje posiłki stały się bardziej zbilansowane.
 
Avatar, 18.01.2013 19.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W pełni zgadzam się z wcześniejszymi komentarzami. Przez zachłanność fermiarzy w sklepach oferowane jest mięso o bardzo niskich wartościach odżywczych - drób jest napompowany hormonami. Każdy, kto spróbuje mięsa z drobiu własnego chowu (np. od rolnika, któremu chce się jeszcze prowadzić tradycyjny chów dla własnych potrzeb) i porówna to ze smakiem mięsa kupowanego w sklepie, potwierdzi to. Dlaczego nasz polski PSL, chwalący w spotach tradycyjne polskie rolnictwo toleruje takie psucie żywności???
 
Zbyszek, 18.01.2013 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie warto...Nie będę się rozpisywał ale odkąd nie jem mięsa czuje się lepiej i nawet zgrubłem a chudy byłem...teraz ćwiczę na masę i na razie nie narzekam.Ze zwierzęcych spożywam tylko jajka,mleko i sery.
 
Paweł, 15.11.2011 16.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Materiał jest trochę tendencyjny. Dlaczego porównano kaloryczność piersi indyczej z łopatką wieprzową a nie np ze schabem. Dlaczego nic nie napisano o mięsie końskim, baranim które są bardzo zdrowe. Dlaczego nie napisano, że białko roślinne jest niepełnowartościowe (za wyjątkiem komosy ryżowej i macy). Poza tym nie je się owoców razem z mięsem tylko przed mięsem, by nie nastąpił proces gnilny w przewodzie pokarmowym, jedzenie warzyw jest również wskazane przed zjedzeniem mięsa. Również należałoby wspomnieć jeżeli poruszono ten temat o zakwaszaniu organizmu przez cukier i potrawy zbożowe. Ponadto całkowicie zgodzę się z moimi przedmówcami, że najważniejszy jest stosunek spożywanych kwasów tłuszczowych, również tych nienasyconych omega 3, 6, 9. A skandalem nazwę karmienie zwierząt całym arsenałem chemicznym i farmaceutycznym. Mam wątpliwości czy to jest jeszcze mięso z kury żywej, prawdziwej czy może z kury Tricatela (film Skrzydełko czy nóżka)
 
Glupoty, 07.09.2010 11.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jest istotna ilość nasyconych kwasów tłuszczowych czy nienasyconych kwasów tłuszczowych ale ich wzajemny stosunek w organizmie.
 
Andrzej, 27.08.2010 08.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jakim są dzisiaj antybiotyki i hormony wrostu podawane zwierzętom. Mięso dzisiejsze, to nie to samo co było kiedyś. Największym skarbem jest dzisiaj znajomy rolnik, u którego możemy się zaopatrzyć w wyroby naturalne, nieskażone chemią. Niestety, wielkie pieniądze korporacji produkujących żywność potrafią "uśpić" czujność instytucji kontrolujących jakość i bezpieczeństwo tego co jemy oraz wypaczyć uczciwość naukowców.
 
reklama
Najpopularniejsze artykuły
ŚLEDŹ- pora docenić smaczną i zdrową rybę ŚLEDŹ- pora docenić smaczną i zdrową rybę

Zwykle podajesz śledzia z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

6464

Wartości odżywcze ZIELENINY: rzeżuchy, natki pietruszki, szczypiorku, kopru, szpinaku Wartości odżywcze ZIELENINY: rzeżuchy, natki pietruszki, szczypiorku, kopru, szpinaku

Jeśli zieleninę traktujesz jako dekoracyjny dodatek do potraw, to najwyższy czas zmienić to...

więcej

4959

Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli? Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli?

Płatki zbożowe, nasiona, owoce, orzechy są kopalnią łatwo przyswajalnych witamin i minerałów....

więcej

4990

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

20022

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Wskazana jest dieta lekkostrawna. Jest ona prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Dieta łatwo strawna powinna dostarczać taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 30, 2014

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba, parówki bez chleba, mozarella z pomidorami, jaja gotowane bez chleba itp) + herbata bez cukru 2. około południa...

data

Sierpień 29, 2014

ja schudłam 10kg w miesiąc (z 62 na 52kg), więc uważam, że jeśli ktoś ma dużo zbędnych kg to może tyle schudnąć, wystarczy samozaparcie

data

Sierpień 28, 2014

nie mozna wejsc na tę strone

data

Sierpień 29, 2014

A ja jestem ciekawa, kiedy ludzie pójdą po rozum do głowy? Jak można, choć przez chwilkę pomyśleć, że taka dieta istnieje. Dopóki dopóty będą chętni na takie cuda, oni będą się mnożyć, jak grzyby po deszczu! Aby schudnąć i zawsze mieć wymarzoną wagę, tylko pomogą zasady zdrowego...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.