zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Mięso i podroby

Mięso i podroby

Mięso zwierząt hodowlanych jest jednym z najbogatszych źródeł białka, które w dodatku przyswaja się w ponad 90%. Łopatka wołowa zawiera 21 g/100 g, pierś z kaczki - 20 g/100 g, mięso z indyka – ok. 20 g/100 g, wątroba wieprzowa – 20 g/100 g, udo kurczaka bez skóry – 18 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza

Stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, a w dodatku cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najwiecej białka mają krewetki: 27 g w 100 g, makrela wędzona 21 g/100 g (świeża ok. 19 g/100 g), łosoś wędzony – 21,5 g/100 g (świeży – 20 g /100 g), halibut – 20 g/100 g, pstrąg 18,7 g /100 g; dorsz 17,8 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Jajka

Jajka

To źródło białka o bardzo wysokiej przyswajalności; albumina jaja kurzego zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiedniej proporcji. Białko jajka kurzego zawiera 11g/100 g, żółtko - 15,5 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Produkty mleczne

Produkty mleczne

To wartościowe źródło zwierzęcego białka; najwięcej znajdziemy go w żółtych serach 20-27 g/100 g, które jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu należy jadać z umiarem. Twaróg zawiera ok. 19 g białka w 100 g, jogurt – 4,5 g/100 g, kefir – 3,6 g/100 g, mleko – 3,4 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Nasiona i warzywa strączkowe

Nasiona i warzywa strączkowe

Najlepiej przyswajalne białko roślinne zawierają soczewica (w 85%) i biała fasola (73%). Ponieważ jednak nasiona strączkowe i pestki nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów, najlepiej łączyć je z białkiem zwierzęcym (np. jajkiem, produktami mlecznymi) bądź z produktami zbożowymi, orzechami, ryżem, kukurydzą, kaszą jaglaną. Nasiona słonecznika maja aż 24 g białka w 100 g, mak niebieski – 20 g/100 g; suche nasiona strączkowe zawierają 20-25 g/100 g, ugotowane – odpowiednio: soczewica –10-12 g/100g, fasola czerwona – 8,1 g/100 g, biała –7 g/100 g, ciecierzyca – 6,6 g/100 g; bób - 5,2 g/100g, bogate w dobrze przyswajalne białko jest także tofu wytwarzane z nasion soi – 12 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Orzechy

Orzechy

To bogate źródło roślinnego białka – warto je dodawać do warzyw strączkowych i ryżu. Pistacje to aż 20,6 g roślinnego białka w 100 g, migdały - 20 g/100 g, nerkowce - 18 g/100 g, włoskie i laskowe ok. – 15 g/100 g, brazylijskie i arachidowe – ok. 14 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Kasze

Kasze

Dobre połączenie, ułatwiające przyswajanie zawartego w nich białka roślinnego, stanowią z mięsem i produktami mlecznymi. Owsiana ma 15 g białka w 100g, pszenna - 14 g/100 g, gryczana i bulgur – ok. 12 g/100 g, jaglana - 10 g/100 g, jęczmienna i kukurydziana - 8,5 g/100 g, ryż ok. 7 g/100 g.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Mięso i podroby
Ryby i owoce morza
Jajka
Produkty mleczne
Nasiona i warzywa strączkowe
Orzechy
Kasze
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email