ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich

11 komentarze
Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie? Co prawda pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je wybrać - zamiast pustych kalorii mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Jeśli nie jesz mięsa i ryb, powinnaś po nie sięgać, aby uzupełnić białko i kwasy omega-3. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Czy wiesz, że orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, a orzechy włoskie są rekordzistami: 100 g to 645 kcal.

To, co chrupiemy, jest nasieniem, tzw. jądrem, ukrytym pod beżową zdrewniałą pestką, czyli łupiną. W 51,5 proc. orzech składa się z tłuszczu, ma też wysokowartościowe białko (10 proc.), dlatego chętnie jadają je wegetarianie.

Orzechy włoskie chronią układ krążenia

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca.

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko raka

Naukowcy wciąż to jeszcze badają, ale wiadomo już, że kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe – wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. A oba znajdują się w orzechach włoskich.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze orzechów włoskich (w 100 g)

Wartość energetyczna - 654 kcal
Białko ogółem - 15.23 g
Tłuszcz - 65.21 g
Węglowodany - 13.71 g (w tym cukry proste 2.61)
Błonnik - 6.7 g

Witaminy

Witamina C –1.3 mg
Tiamina – 0.341 mg
Ryboflawina – 0.150 mg
Niacyna - 1.125 mg
Witamina B6  - 0.537 mg
Kwas foliowy -  98 µg
Witamina A – 20 IU
Witamina E – 0.70 mg
Witamina K - 2.7 µg

Minerały

Wapń – 98 mg
Żelazo - 2.91 mg
Magnez - 158 mg
Fosfor - 346 mg
Potas - 441 mg
Cynk - 3.09 mg
Sód - 2 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 6.126 g
jednonienasycone - 8.933 g
wielonienasycone - 47.174 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Ważne

Ważne

Orzechy włoskie dla uczniów i kobiet w ciąży

Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z orzechów włoskich, doskonały do stosowania na zimno, np. do sałatek.

Orzechy włoskie zwalczają nadpotliwość

Duża ilość garbników oraz związków o właściwościach antybakteryjnych sprawia, że napar z liści orzecha jest doskonałym środkiem skutecznie zwalczającym nadmierną potliwość, zwłaszcza stóp. Można w nim jednak nie tylko moczyć stopy, ale także dodawać go do kąpieli – wtedy napar podziała kojąco na skórę i złagodzi różnego rodzaju podrażnienia.

Orzechy włoskie leczą żylaki i hemoroidy

To zasługa obecnych w liściach orzecha włoskiego: działających ściągająco garbników, przeciwzapalnych flawonoidów oraz związków hamujących drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń. Dlatego wszystkie te substancje wykorzystywane są w preparatach przeznaczonych do leczenia hemoroidów czy żylaków nóg. Skuteczny jest też przygotowany z liści napar – można go stosować do nasiadówek, okładów, przemywania.

Orzechy włoskie poprawiają wygląd cery

Zawartość cynku oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym sprawia, że wyciągi z orzecha włoskiego znaleźć można w wielu kremach i maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. Ale nie tylko w nich, bo w kosmetykach przeznaczonych do cery dojrzałej wykorzystywane są pochodzące z orzechów witaminy A i E oraz koenzym Q10, które zwalczają wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach skóry, dodają jej energii i pobudzają procesy odnowy. W balsamach brązujących zaś powszechnie stosowany jest juglon – naturalny barwnik, który daje efekt złotobrązowej, delikatnej opalenizny.

To ci się przyda

To ci się przyda

Maseczka pilingująca

5-7 dag obranych z łupinek orzechów zgnieć jak najdrobniej i zalej ciepłym mlekiem, by powstała papka. Dodaj do niej 2 łyżki miodu, wymieszaj i poczekaj, aż orzechy napęcznieją, a papka ostygnie. Nałóż ją na twarz i dekolt, zostaw na 10 minut. Zanim spłuczesz maseczkę, delikatnie wymasuj skórę.

Orzechy włoskie łagodzą kłopoty żołądkowe

Silne właściwości bakteriobójcze orzechów włoskich – działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego – oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w razie nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia, biegunki bakteryjnej. W tego rodzaju dolegliwościach żołądkowych można ratować się odwarem z liści albo domowej roboty nalewką z zielonych orzechów. Może okazać się ona pomocna również w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.

Orzechy włoskie wzmacniają system nerwowy

Dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe. To działanie wzmacnia również znaczna ilość kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy są polecane osobom nadpobudliwym, przemęczonym, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem.

Orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu

Dzięki dużej ilości fosforu orzechy włoskie doskonale wpływają na sprawność procesów myślowych, są polecane szczególnie osobom uczącym się. Na pracę mózgu korzystny wpływ mają także miedź i mangan oraz kwas linolenowy – tłuszcz z grupy wielonienasyconych, z którego organizm produkuje kwasy omega-3, będące jednym z głównych „budulców” komórek mózgowych.

Orzechy włoskie pielęgnują włosy

Dzięki właściwościom ściągającym i antybakteryjnym wyciąg z orzechów znaleźć można w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, a także do włosów ze skłonnością do łupieżu, ponieważ działa łagodząco i przeciwzapalnie na skórę głowy. Natomiast jego barwiące właściwości często wykorzystywane są w szamponach i płukankach do ciemnych włosów, także farbowanych, bo podtrzymują ich kolor.

Przepis Anny Starmach na tartę ze spodem z orzechów włoskich

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Ważne

Ważne

Orzechy włoskie: przechowywanie

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu orzechy szybko jełczeją. Lepiej nie kupuj więc orzechów łuskanych; niewłaściwie przechowywane łatwo pleśnieją lub przeciwnie - wysychają, a niekiedy wśród połówek orzechów trafiają się kawałki łupinek. Często są siarkowane, wtedy dłużej można je przechowywać. Nie daj się skusić na mielone - mogą być produkowane ze spleśniałych, łatwo rozwijają się w nich szkodniki zbożowe. Najlepiej mleć je tuż przed użyciem, trzeba jednak mieć specjalną tarkę-młynek. Zwykły młynek, np. do kawy, za bardzo je rozdrabnia, stają się maziste. Kupuj orzechy w łupinach, które są dla nich naturalnym opakowaniem. Przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu, np. w puszce albo słoju.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 19.10.2016

Komentarze (1 - 10 z 11)
kolo, 01.11.2015 18.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cos w tym prawdy jest. po orzechach załwazylem lepsze trawienie układu pokarmowego i zacząłem spac popołudniami i przesypiać noce całe.powaga.
 
persona , 10.02.2015 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kto czyta artykuły na stronie gdzie są umieszczone reklamy typu 73-letnia mieszkanka stalowej woli odkryła przypadkiem dziwny sposób na odmłodzenie twarzy o 15 lat . Wiarygodność -100%
 
APPEL T, 26.12.2014 21.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Spróbujcie nadziewane suszone śliwki - włoskimi orzechami, polane jogurtem i posypane czekoladą!!! Zdrowa Pycha.
 
aga, 12.12.2014 13.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja wcinam orzechy włoskie, pecan i nerkowce zamiast chipsów lub ciasteczek. Zdrowe i pyszne. Nie moczę ich bo nie lubię.
 
Majeeeenia65, 17.10.2014 15.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo dziękuję za te informacje, dzięki nim artykuł będzie jeszcze ciekawszy:-)
 
Pan_Witkac, 19.09.2014 15.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nasiono, a nasienie to wielka roznica.
 
Semi, 02.06.2014 15.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się z @bzdurą, a o doszkolenie proszę @etf. Nie jest ważna kaloryczność, ale jeśli już, to indeks glikemiczny. Porównanie z pączkiem - żenujące.
 
etf, 16.04.2014 11.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za to twoj komentarz bardzo "treściwy" i "wiele wnoszący" Kalorie wynikaja ze skladu -zawsze to co ma duzo tluszczu dostarcza duzo energii czy chodzi o lampe oliwna czy o trawienie
 
bzdura, 08.03.2014 11.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od dawna wiadomo że 2 zasada termodynamiki nie odnosi się do człowieka, dlatego pisanie o kaloryczności to głupota i dziecinada. Tym bardziej porównanie kaloryczności orzechów i pączka, nóż w kieszeni się otwiera - proszę się doedukować i już nie wciskać kitu "liczącym kalorie". Z góry dziękuję.
 
Artur, 30.01.2014 08.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszymi orzechami pod względem odżywczym są orzechy włoskie. Trzeba się starać, aby kupować orzechy nie prażone, bo wtedy zachowują więcej wartości. Szczegółowe porównanie - wartości odżywcze - http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,orzechy-rodzaje-i-porownanie-wartosci-odzywczych.html
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

99660

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

82931

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77400

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

70667

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.