Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

15 komentarze
Autor: Monika Majewska

Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia i wypróbuj przepisy na potrawy z dyni.

Dynia i jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona. Obecnie dynie uprawiane są przede wszystkim właśnie w Stanach Zjednoczonych. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois. W USA dyni używa się nie tylko w kuchni. Jest też ona symbolem Halloween, które narodziło się w tym kraju. Jednak z tych przeznaczonych na "strachy" w Halloween niekoniecznie da się przyrządzić smaczne potrawy, dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne. Nie wszystkie są pomarańczowe - istnieją odmiany białe, niebieskawe, a nawet czerwona europejska.

Dynia a cukrzyca

Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny)¹ odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej -  D-chiro-inozytol - może zastąpić insulinę. Substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą i reguluje aktywność insuliny.

Indeks glikemiczny dyni = 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.

Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia poziomu cukru, to z kolei owocuje obniżeniem ilości wolnych rodników tlenowych, uszkadzających między innymi, odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny, komórki beta. Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną (typu 2), ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.

Należy jednak zaznaczyć, że tak działa substancja zawarta w ekstrakcie z miąższu dyni figolistnej. Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki i wynosi 75.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Białko ogółem - 1.00/0.72 g
Tłuszcz - 0.10/0.07 g
Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik - 0.5/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6  - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy -  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Żelazo - 0.80/0.57 mg
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg
Potas - 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk - 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Dynia może zapobiec nowotworom

Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Dynia na nadciśnienie i choroby serca

Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Dynia w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)

Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.

Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną.

Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Dynia na robaki

Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacynyjest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią.

Polecamy
PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają wszystkie pasożyty przewodu pokarmowego, takie ...

Dynia na problemy z prostatą

W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiec rakowi prostaty. Wierzy się także, że poprawiają one sprawność seksualną oraz żywotność plemników.

Dynia na odchudzanie

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi czy otyłości.

Dynia - wartości odżywcze. Która dynia zawiera najwięcej witamin?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Dynia - jak kroić? Wybór i przechowywanie, przygotowanie i podanie

Należy wybierać dynie ciężkie, o symetrycznym kształcie. Przechowywać je należy w suchym, chłodnym miejscu.

Jak pokroić dynię? Ostrym nożem należy odciąć wierzch dyni, a potem rozciąć ją na pół. Następnie należy usunąć wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ. Nasiona można odłożyć i później uprażyć.

Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia.

Po pokrojeniu dynia musi być przyrządzona w tym samym dniu.

Gotowanie: aby dynię ugotować, należy pokroić ją na duże kawałki, opłukać, umieścić w dużym garnku, w którym znajduje się 250 ml wody (1 szklanka - woda nie musi zakrywać dyni), przykryć i gotować 20-30 minut, aż zmięknie. Można też gotować na parze (12 minut).

Gotowanie w piekarniku: po przekrojeniu dyni na pół, należy umyć ją w zimnej wodzie, położyć na dużej blasze i piec ok.  godzinę w 175 st. C.

Mikołaj Rey i jego przepis na krem z dyni

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. D-chiro-inositol found in Cucurbita ficifolia (Cucurbitaceae) fruit extracts plays the hypoglycaemic role in streptozocin-diabetic rats, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17132216

2. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.08.2017

Komentarze (1 - 10 z 15)
Pan Dynia, 21.08.2017 21.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
NI jest prawdą, że po pokrojeniu trzeba dynie zużyć tego samego dnia. Możemy ja śmiało przechować w lodówce nawet kilka dni.
 
dok dok, 21.08.2017 13.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam szklarenkę, a w niej zawsze mialem pomidory, ale tego roku posadzilem kabaczki, cukinie i patisony. A jako promocję, za darmo, dostałem dwie (2!) sadzonki dyni. A te dynie EKSPLODOWALY, przerosły i zadusiły wszystko inne, wylały się poza szklarenkę, ledwie trochę pomidorów i ze dwa kabaczki się urodziły. A dynie rodzą owoc za owocem, jemy je codzień. Ale wasze przepisy są do niczego, bo ja jem mlode dynie, miąższ i pestki są jeszcze miękkie i smaczne. Na słodko, na mięsno, z rybą, z grzybami, panierowane i jako dżem ze śliwkami. Domownicy marudzą, źe codziennie, ale przecież nie wyrzucę wyśmienitego jedzenia. Przepisy muszę wymyslać sam, tak młodych owoców nikt nie używa. A to bzdura, nie są gorsze od starych!
 
iza, 07.12.2015 17.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
skoro olej z dyni na to nie pomaga, to kup olej z wiesiołka
 
janek, 21.10.2015 18.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
powinno się mówić i pisać gramów ale dopuszczalne jest mówić gram. pozdrawiam
 
dester, 18.10.2015 22.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
gdyby leczyła złośliwość to kupowałbym mojej ślubnej co dzień jedną
 
Ania, 01.09.2015 14.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie pisze się 100 gram tylko 100 gramów.
 
maja, 13.03.2015 04.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie 100 gram pestek ma 28 kalorii a 100 gram miąższu dyni. Czytanie ze zrozumieniem się kłania...
 
dietetyk, 01.03.2015 19.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem jakim cudem 100 gram pestek dyni ma te 28 kcal...100 gram pestek to prawie 600 kcal....
 
Natalia, 09.11.2014 23.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pestki z dyni przepędzą pasożyty, a olej z pestek działa super na skórę. Polecam
 
johan1961, 31.10.2014 11.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zdzieszowice są na Opolszczyźnie - historycznie Górny śląsk, a co do dyni to gdyby nie te twarde skórki zjadałbym ją całą :) robię z niej wszystko: kompoty, wina, nalewki, zupy,(krem), zapiekaną i duszoną, jako dodatek do lecza - słowem wszystko :) pozdrawiam
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

222

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

166

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

158

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

155

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.