Dynia - rodzaje dyni. Która dynia do czego? - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Dynia typu Acorn (dynia żołędziowa)

Dynia typu Acorn (dynia żołędziowa)

Ta dynia ma charakterystyczne żłobienia na skórze. Zazwyczaj ma kolor żółty, kremowo biały lub nawet biały (biały acorn ma też biały miąższ). Dynia jest słodka w smaku, o lekko orzechowej nucie. Można ją zapiekać i faszerować. Nie są to duże dynie.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia piżmowa - Butternut

Dynia piżmowa - Butternut

Dynia piżmowa Butternut ma charakterystyczny kształt przypominający gruszkę. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Ma bladą pomarańczową skórką i jasnopomarańczowy, gładki miąższ. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i marynowania, ciast, przetworów, zup.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia piżmowa Barbara Butternut

Dynia piżmowa Barbara Butternut

Bliźniacza dynia Butternut, ale różni się od niego kolorem. Jest ciemnozielona w pasy, natomiast jej miąższ jest intensywnie pomoarańczowy. Jak poprzednia dynia nadaje się do wszystkiego i świetnie znosi długie przechowywanie. Można ją jeść ze skórą.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia piżmowa Futsu Black

Dynia piżmowa Futsu Black

Ta dynia jest przeznaczona do pieczenia i nadziewania. M słodki smak, wyraźnie można wyczuć nutę orzechów laskowych. Można ją jeść ze skórą.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia Mandarin, potocznie nazywana mandarynkową

Dynia Mandarin, potocznie nazywana mandarynkową

Ta dynia, choć ozdobna, nadaje się do jedzenia. Jest mała - niewiele większa od jabłka, pomarańczowa i żebrowana. W smaku jest słodka, ma bardzo małe gniazdo nasienne i cienką skórę - po upieczeniu można je jeść w całości.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia prowansalska lub francuska - Muscat de Provence

Dynia prowansalska lub francuska - Muscat de Provence

To prawdziwy gigant - dynia jest spłaszczona, mocno żebrowana i olbrzymia. Dyni można używać do wszystkiego, ma lekko włóknisty miąższ.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido jest stosunkowo niewielką dynią, bardzo popularną w Polsce. Pasuje do słodkich i do słonych potraw, nadaje się do zupy i do ciasta.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia makaronowa

Dynia makaronowa

Nazwa dyni nie jest przypadkowa - po upieczeniu jej miąższ rozpada się na włókna podobne do makaronu.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Dynia makaronowa

Dynia makaronowa

Po upieczeniu wygląda tak jak na zdjęciu. To zupełnie normalne. Dynia ma podłużny kształt i różne kolory - od jasnozielonego przez zielony, pomarańczowy, aż do żółtego. Nie nadaje się do zup i ciast. Sprawdzi się w plackach i warzywnym spaghetti.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Dynia typu Acorn (dynia żołędziowa)
Dynia piżmowa - Butternut
Dynia piżmowa Barbara Butternut
Dynia piżmowa Futsu Black
Dynia Mandarin, potocznie nazywana mandarynkową
Dynia prowansalska lub francuska - Muscat de Provence
Dynia Hokkaido
Dynia makaronowa
Dynia makaronowa
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email