NATKA PIETRUSZKI: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy

7 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Tęsknisz do nieszklarniowej zieleniny? Wyhoduj na parapecie natkę pietruszki. Nie traktuj jej tylko jako dodatku smakowego do potraw. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Wypróbuj przepisy z natką pietruszki.

Jak założyć domową hodowlę natki pietruszki? Do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) włóż korzenie pietruszki. Sadź je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, by końce z zawiązkami liści nieco wystawały. Doniczkę postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, gdy ziemia będzie lekko przesuszona. Wkrótce pojawi się zielony pióropusz listków. Ścinaj je nożyczkami, siekaj i dodawaj do sałatek, past do pieczywa, dań z ryżu, kaszy. Posypuj nimi zupy, placki, omlety, kanapki.
Natkę można też wysiać z nasion (dla ozdoby polecamy odmianę o karbowanych listkach), ale w tym przypadku na żniwa trzeba będzie dłużej czekać. Jednak warto, bo łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.

Natka pietruszki - przechowywanie

Najcenniejsza jest świeżo zerwana – i to zapewni ci własna uprawa. Trudniej zachować świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki. Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić – wrzucone np. do zupy będą jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią koktajle.

Natka pietruszki - wartość odżywcza

Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

Przepisy na dania z natką pietruszki

Pietruszkowe pesto

  • 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
  • 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych albo płatków migdałowych
  • 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
  • sól, pieprz

Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Pieczarki faszerowane

  • 8 dużych pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno i przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, przypraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij kapelusze, ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią i upiecz. Podawaj na gorąco skropione sokiem z cytryny.

Sałatka tabouleh

  • 25 dag kaszy kuskus
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • ogórek
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki listków mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kaszę zalej wrzątkiem, by była lekko przykryta.
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój paprykę, ogórek i cebulę. Natkę i miętę posiekaj. Kaszę wymieszaj z oliwą, dodaj zieleninę i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzaj godzinę.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 23.07.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
fk, 28.11.2016 11.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zachowuje dlugo swiezosc gdy przejrzymy peczek,pousuwamy uszkodzone lodygi i liscie,caly oplukany "bukiet" wstawimy do sloika z woda i umiescimy na drzwiach lodowki.Wazne,by tylko lodygi byly zanurzone w wodzie,a nie liscie.Wode mozna co jakis czas zmieniac jesli metnieje.Mrozona pietruszka jakies wartosci jeszcze pewnie posiada,ale niestety specyficznie i nieapetycznie pachnie.
 
rolnik, 11.10.2016 08.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poczytałem i zdumiałem się jakie głupoty można wypisywać w charakterze porad. Żniwa to okres zbioru zbóż i nijak ma się on do zbioru warzyw. Na przełomie lipca i sierpnia, gdy rozpoczynane są żniwa, pietruszka ma jeszcze słabą nać i lepiej poczekać z jej zbiorem. Żeby uzyskać duży plon naci należy siać pietruszkę naciową, która wytwarza mały korzeń i bujne listowie. Liście pietruszki najlepiej obcinać nożem od zewnętrznej strony (tam są najstarsze) zostawiając ich nieco w środku. Pietruszkę i inne rośliny uprawiamy. Hodujemy zwierzęta.
 
cześć, 19.02.2016 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nonono sprawa będzie u prokuratury
 
BZ, 03.11.2015 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
piekac w foli aluminiowej wcale nie jecie zdrowej zywnosci chodz bym niewiem co w nia owineli jecie juz trucizne folia aluminiowa poddana wysokiej temp. wytwarza toksyczne sub. jesli nie wierzycie zaglebcie sie w temat osobiscie ktos tutaj nie ma dostatecznej wiedzy wypisujac takie bzdury
 
nasturcja, 11.08.2015 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
listki pietruszki w zależności od ilości napoju może być sporo bez łodyżek, kilka listków melisy, kilka listków mięty, cytryna wycisnąć bez pestek cała lub dwie cukier najlepiej trzcinowy wszystko wg smaku jak lubimy dodać kostki lodu i wszystko razem do malaksera zmielić i dodać wody mineralnej tak aby smak był lekko słodko kwaśny. Woda może być gazowana lub nie wg uznania. bomba witamin i orzeźwia
 
ula, 08.07.2015 15.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam pietruszke za jej niesamowite wlasciwosci zdrowotne.
 
Bożena, 02.10.2013 13.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo interesujące przepisy. Spróbuję, bo dostałam całą reklamówkę natki pietruszki.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

136

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

113

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

113

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

112

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.