NATKA PIETRUSZKI: wartość odżywcza, uprawa, przechowywanie, przepisy

7 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Tęsknisz do nieszklarniowej zieleniny? Wyhoduj na parapecie natkę pietruszki. Nie traktuj jej tylko jako dodatku smakowego do potraw. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Wypróbuj przepisy z natką pietruszki.

Jak założyć domową hodowlę natki pietruszki? Do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) włóż korzenie pietruszki. Sadź je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, by końce z zawiązkami liści nieco wystawały. Doniczkę postaw na słonecznym parapecie i podlewaj, gdy ziemia będzie lekko przesuszona. Wkrótce pojawi się zielony pióropusz listków. Ścinaj je nożyczkami, siekaj i dodawaj do sałatek, past do pieczywa, dań z ryżu, kaszy. Posypuj nimi zupy, placki, omlety, kanapki.
Natkę można też wysiać z nasion (dla ozdoby polecamy odmianę o karbowanych listkach), ale w tym przypadku na żniwa trzeba będzie dłużej czekać. Jednak warto, bo łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.

Natka pietruszki - przechowywanie

Najcenniejsza jest świeżo zerwana – i to zapewni ci własna uprawa. Trudniej zachować świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki. Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić – wrzucone np. do zupy będą jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią koktajle.

Natka pietruszki - wartość odżywcza

Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

Przepisy na dania z natką pietruszki

Pietruszkowe pesto

  • 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
  • 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych albo płatków migdałowych
  • 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
  • sól, pieprz

Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Pieczarki faszerowane

  • 8 dużych pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno i przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, przypraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij kapelusze, ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią i upiecz. Podawaj na gorąco skropione sokiem z cytryny.

Sałatka tabouleh

  • 25 dag kaszy kuskus
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • ogórek
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki listków mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kaszę zalej wrzątkiem, by była lekko przykryta.
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój paprykę, ogórek i cebulę. Natkę i miętę posiekaj. Kaszę wymieszaj z oliwą, dodaj zieleninę i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzaj godzinę.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 23.07.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
fk, 28.11.2016 11.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zachowuje dlugo swiezosc gdy przejrzymy peczek,pousuwamy uszkodzone lodygi i liscie,caly oplukany "bukiet" wstawimy do sloika z woda i umiescimy na drzwiach lodowki.Wazne,by tylko lodygi byly zanurzone w wodzie,a nie liscie.Wode mozna co jakis czas zmieniac jesli metnieje.Mrozona pietruszka jakies wartosci jeszcze pewnie posiada,ale niestety specyficznie i nieapetycznie pachnie.
 
rolnik, 11.10.2016 08.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poczytałem i zdumiałem się jakie głupoty można wypisywać w charakterze porad. Żniwa to okres zbioru zbóż i nijak ma się on do zbioru warzyw. Na przełomie lipca i sierpnia, gdy rozpoczynane są żniwa, pietruszka ma jeszcze słabą nać i lepiej poczekać z jej zbiorem. Żeby uzyskać duży plon naci należy siać pietruszkę naciową, która wytwarza mały korzeń i bujne listowie. Liście pietruszki najlepiej obcinać nożem od zewnętrznej strony (tam są najstarsze) zostawiając ich nieco w środku. Pietruszkę i inne rośliny uprawiamy. Hodujemy zwierzęta.
 
cześć, 19.02.2016 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nonono sprawa będzie u prokuratury
 
BZ, 03.11.2015 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
piekac w foli aluminiowej wcale nie jecie zdrowej zywnosci chodz bym niewiem co w nia owineli jecie juz trucizne folia aluminiowa poddana wysokiej temp. wytwarza toksyczne sub. jesli nie wierzycie zaglebcie sie w temat osobiscie ktos tutaj nie ma dostatecznej wiedzy wypisujac takie bzdury
 
nasturcja, 11.08.2015 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
listki pietruszki w zależności od ilości napoju może być sporo bez łodyżek, kilka listków melisy, kilka listków mięty, cytryna wycisnąć bez pestek cała lub dwie cukier najlepiej trzcinowy wszystko wg smaku jak lubimy dodać kostki lodu i wszystko razem do malaksera zmielić i dodać wody mineralnej tak aby smak był lekko słodko kwaśny. Woda może być gazowana lub nie wg uznania. bomba witamin i orzeźwia
 
ula, 08.07.2015 15.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam pietruszke za jej niesamowite wlasciwosci zdrowotne.
 
Bożena, 02.10.2013 13.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo interesujące przepisy. Spróbuję, bo dostałam całą reklamówkę natki pietruszki.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

267

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

260

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

248

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

245

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zakłopotana Zwiększenie kaloryczności diety do 1600 kcal, czyli o 400 kcal i aktywności fizycznej będzie dalej konsekwentnie obniżało tempo twojego metabolizmu. Do 28 roku życia wzmacniasz kości,...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.