Kapusta: właściwości lecznicze

15 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki, te golonki, boczki i kiełbasy. Przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. A przecież właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka oraz  brukselka.

Kapusta - wartości odżywcze

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Nie przegap

Sok z kapusty do picia i okładania

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.

Ważne

Ważne

Specyficzny zapach gotowanej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.

Kompres z kapusty na stawy

Ból stawów dotkniętych artretyzmem zmniejszymy okładem z liści kapusty. Bierzemy 2-3 największe liście wierzchnie, lekko rozbijamy tłuczkiem, by zmiękły, ale nie były dziurawe. Owijamy je wokół rur z ciepłą wodą lub kładziemy na kilka minut na kaloryferze.  Ciepłymi okładamy chory staw, owijamy bandażem lub ręcznikiem, by kompres nie tracił ciepła, i zostawiamy na kwadrans. Kompresy można powtarzać w ciągu dnia wielokrotnie. Pomogą także na zwichnięcia.

Kiszona kapusta - właściwości

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.

Biała i czerwona kapusta - właściwości

Kto nie lubi młodej kapusty? Czekamy na nią przez całą zimę, bo smakiem i wyglądem nie ma sobie równych. Od sierpnia zmienia się jej struktura. Im późniejsza odmiana, tym bardziej zwarte główki, trzeba je gotować znacznie dłużej i wymagają więcej dodatków smakowych. Najsmaczniejsza jest biała odmiany Amager. Zwarta, ale ma kruche liście, krótki głąb i dużo cukrów. Nadaje się do kwaszenia i na surówki. Jest wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w chłodniach lub w kopcach w temperaturze powyżej zera. Bardziej odporna jest kapusta włoska. Wytrzymuje do -15 st. C.

Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

Czerwona kapusta stanowi wyśmienity dodatek do pieczystego z ciemnego drobiu i zrazów zawijanych z wołowiny.  Pamiętajmy o kapuście pekińskiej (nazywanej - białą olbrzymią, selerową), z Chin. Nie ma przykrego zapachu, nie zawiera cholesterolu, za to sporo błonnika. Idealna na surówki, do dań chińskich, a także faszerowana jak gołąbki.

Kapusta dla matek karmiących piersią

Dzieci co prawda nie rodzą się w kapuście, ale ma ona pewien związek z noworodkami: chroni matkę przed zapaleniem piersi. Jakieś dwa, trzy dni po porodzie piersi stają się ciężkie, twarde jak kamienie. Jeśli dziecko słabo ssie, nie  poradzi sobie z taką twardą piersią i nie ściągnie dokładnie pokarmu. Kobiecie grozi wtedy zapalenie piersi. Pomaga na to kapusta. Jej liście trzeba trzymać w lodówce, żeby były zimne (niektórzy nawet na chwilę wkładają je do zamrażalnika), potem je trochę połamać i zrobić z nich okład. Po półgodzinie wziąć gorącą kąpiel. Wtedy piersi zmiękną, nawet poleci z nich mleko. Dziecko będzie w stanie ssać, niebezpieczeństwo minie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.01.2015

Komentarze (1 - 10 z 15)
Tośka, 28.01.2015 11.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za wszystkie wiadomości o kapuście. Będę próbowała z moim bolącym krzyżem, lędzwie. Ile mi będzie lżej, bez bólu . Pozdrawiam.
 
lutek, 02.12.2014 08.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Często mam problemy z wypróżnianiem się (zatwardzenia), ale kiedy sięgam po surową kapustę to problem znika. Wypróżniam się idealnie i bez bólu. Polecam więc surową kapustę!
 
mała, 10.10.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja robię sok z kapusty zwykłą maszynką do mielenia mięsa taką ręczną wkładam liście a nawet pokrojony głąb kapusty i mielę potem kładę to na sitko o drobnych oczkach i wyduszam sok wychodzi go sporo....pozdrawiam serdecznie
 
zielona czarownica, 14.08.2014 09.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok ze świeżej kapusty można zrobić bez użycia sokowirówki, wystarczy blender. Zblendowane z wodą liście należy przecedzić - płyn wypić a pozostałość z sitka ukisić , będzie zmiksowana kapusta kiszona. W mojej rodzinie moc zmiażdżonych liści czyni cuda - nawet mąż niedowiarek domaga się okładu na bolące miejsce gdy medycyna nie jest w stanie już pomóc.
 
Arlata, 27.12.2013 21.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, zrobiła mi się cysta Bakera pod kolanem, ból był ogromny, przykładałam na okrągło przez 3 dni kapustę, na 8 godzin jeden okład, ból zmalał w dużym stopniu. Polecam te okłady bardzo, szacunek dla kapusty.
 
Joanna, 15.04.2013 19.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja właśnie testuję liście kapusty na opuchniętej stopie po usunięciu paznokcia (cała stopa spuchła), wierzę, że to pomoże ....
 
edyta, 17.02.2013 16.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
złamałam nogę w 3 miejscach, po zdjęciu gipsu nadal występował obrzęk i nie mogłam ruszać stopą więc zbite tłuczkiem do kotletów dwa liście kapusty owijałam wokół kostki ,mocowałam bandażem i tak 3 kolejne całe noce z okładem,już po 1 nocy mogłam ruszać stopą a po 3 obrzęk całkowicie znikł:))żadne tabletki tak nie pomogły, polecam wszystkim
 
Józek, 05.01.2013 22.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mnie liście z kapusty wybawiły od bólu stawu barkowego.Miałem rechabilitację prądy,laser-trochę pomogło,ale po miesiącu to samo.Zacząłem smarować maścią ze smalcu gęsi[tylko howu bez paszy] zagotowany z korzeniem żywokostu ,a na to nakładałem lekko pognieciony ,aby nie przeciąć na wylot,liść kapusty na niego folie i na noc.Po dwóch tygodniach mogłem się spokojnie wyspać i jak narazie spokój.
 
mała mi, 29.03.2012 18.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok z kapusty robi się w sokowirówce - kapusta jest wbrew pozorom warzywem bogatym w sok - z połowy średniej główki można uzyskać do trzech szklane soku ( w zależności od pory roku)
 
kurashaker, 22.05.2010 16.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy sok z MŁODEJ kapusty ma takie same właściwości? w tym ciemnozielonym soku co prawda nie czuć siarki ale smak jest chyba jeszcze gorszy....
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

31540

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

48498

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

22009

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

29965

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Grupy wsparcia
data

Styczeń 31, 2015

Bardzo polecam produkt Acetomale. Jestem mega pozytywnie zaskoczona! Kupiłam ot, tak, na próbę, w zasadzie nie wierząc w powodzenie. Na szczęście się zawiodłam i kapsułki Acetomale naprawdę działały. Stosowałam przez miesiąc i jestem lżejsza o 4 kilogramy. Uważam, że to imponujący wynik w...

data

Styczeń 30, 2015

A próbowaliście tabletki IQGreen? Są naprawdę świetne. Przed zakupem dużo o nich czytałam bo generalnie uważam co przyjmuje i w jakiej ilości,żeby kiedyś nie wpaść na jakieś wiece g ;) ale te tabsy były bardzo ok - naturalny skład i przy minimalnej diecie cały mi świent efekt działania....

data

Styczeń 30, 2015

Hahah!! :D a gów*o prawda! "Dieta białkowa a dieta bogata w białko to różnica" http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-bialkowa-na-mase-miesniowa-jedzenie-bogate-w-bialko-pomaga-wyrze_39927.html

data

Styczeń 31, 2015

Zielona kawa w ogóle ostatnimi czasy przestaje być tak bardzo poważana. Okazuje się generalnie - że faktycznie ma wpływ ale bardziej pobudzający, który może być dobrym wstępem dla czegoś co ma działanie z prawdziwego zdarzenia i tym samym ja zaczęłam stosować tabletki iqgreen, które...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.