Kapusta: właściwości lecznicze

22 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki, te golonki, boczki i kiełbasy. Przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. A przecież właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka.

Kapusta - wartości odżywcze

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Nie przegap

Sok z kapusty do picia i okładania

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.

To ci się przyda

To ci się przyda

Specyficzny zapach gotowanej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.

Kompres z kapusty na stawy

Ból stawów dotkniętych artretyzmem zmniejszymy okładem z liści kapusty. Bierzemy 2-3 największe liście wierzchnie, lekko rozbijamy tłuczkiem, by zmiękły, ale nie były dziurawe. Owijamy je wokół rur z ciepłą wodą lub kładziemy na kilka minut na kaloryferze.  Ciepłymi okładamy chory staw, owijamy bandażem lub ręcznikiem, by kompres nie tracił ciepła, i zostawiamy na kwadrans. Kompresy można powtarzać w ciągu dnia wielokrotnie. Pomogą także na zwichnięcia.

Kiszona kapusta - właściwości

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.

Biała i czerwona kapusta - właściwości

Kto nie lubi młodej kapusty? Czekamy na nią przez całą zimę, bo smakiem i wyglądem nie ma sobie równych. Od sierpnia zmienia się jej struktura. Im późniejsza odmiana, tym bardziej zwarte główki, trzeba je gotować znacznie dłużej i wymagają więcej dodatków smakowych. Najsmaczniejsza jest biała odmiany Amager. Zwarta, ale ma kruche liście, krótki głąb i dużo cukrów. Nadaje się do kwaszenia i na surówki. Jest wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w chłodniach lub w kopcach w temperaturze powyżej zera. Bardziej odporna jest kapusta włoska. Wytrzymuje do -15 st. C.

Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

Czerwona kapusta stanowi wyśmienity dodatek do pieczystego z ciemnego drobiu i zrazów zawijanych z wołowiny.  Pamiętajmy o kapuście pekińskiej (nazywanej - białą olbrzymią, selerową), z Chin. Nie ma przykrego zapachu, nie zawiera cholesterolu, za to sporo błonnika. Idealna na surówki, do dań chińskich, a także faszerowana jak gołąbki.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Do gotowanych i duszonych potraw z kapusty warto dodać zioła, które zapobiegną wzdęciom: kminek, cząber, kolendrę, jałowiec, liść laurowy. Można też po zjedzeniu kapusty wypić napar z mielonego kminku albo kopru włoskiego, albo zjeść łyżeczkę mielonego kminku i popić wodą.

Kapusta dla matek karmiących piersią

Dzieci co prawda nie rodzą się w kapuście, ale ma ona pewien związek z noworodkami: chroni matkę przed zapaleniem piersi. Jakieś dwa, trzy dni po porodzie piersi stają się ciężkie, twarde jak kamienie. Jeśli dziecko słabo ssie, nie  poradzi sobie z taką twardą piersią i nie ściągnie dokładnie pokarmu. Kobiecie grozi wtedy zapalenie piersi. Pomaga na to kapusta. Jej liście trzeba trzymać w lodówce, żeby były zimne (niektórzy nawet na chwilę wkładają je do zamrażalnika), potem je trochę połamać i zrobić z nich okład. Po półgodzinie wziąć gorącą kąpiel. Wtedy piersi zmiękną, nawet poleci z nich mleko. Dziecko będzie w stanie ssać, niebezpieczeństwo minie.

Ważne

Ważne

Dieta bogata w kapustę - i inne warzywa kapustne - nie jest wskazana dla osób cierpiących na schorzenia tarczycy. Zawarte w niej substancje wolotwórcze (goitryna i progoitryna) utrudniają przyswajanie jodu z posiłków, co może doprowadzić do niedoborów tego pierwiastka w organizmie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 13.11.2015

Komentarze (1 - 10 z 22)
rewela, 28.12.2015 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przy której tarczycy kapusta jest niewskazana?
 
La Reine Toronto, 07.11.2015 22.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Piszecie Panstowo o piciu soku z kapusty w celu obnizenia plynow w organizmie, ale z jakiej to kapusty? kiszonej czy surowej? Prosze o przepis na sporzadzenie tego soku? Grazyna z Toronto
 
babciadanka, 08.08.2015 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja kapusta ma wielkie zewnętrzne liście. Zastanawiam się czy mogę zrobić sok do picia. Spróbowałam ale gorzki.Chodzi o to czy nie jest szkodliwy. Dziękuję
 
Majka, 07.08.2015 09.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zero mleka i nabiału w diecie - dlatego bardzo często u ludzi bóle mięśni i stawów - po 4 miesiącach odstawienia mogłam się poruszać.....
 
jacek.hrycyna, 20.04.2015 19.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moj kolega spadl z 15 pietra, polamal nogi rece, zebra, kosc ogonowa nawet zuchwe. Przykladal kapuste i kapal sie w soku i teraz tanczy w tancu z gwiazdami i dostaje 10 same.
 
anik, 19.02.2015 23.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Okłady z kapusty - super sprawa. pozbyłam się w ten sposób wody z kolana (ortopeda chciał ściągać). Teraz okładam skręconą kostkę (rozerwany staw - noga była tak spuchnięta 9 jest sina), że stabilizator się nie dopinał. okładam też stłuczone kolano ogromny krwiak - już robi się żółty.
 
dj, 03.02.2015 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Serdecznie. Wiele rzeczy nam pomaga i są zdrowe,mają cudowne właściwości. Kochani moi-zacznijmy od żywności,tego co jemy.Najpierw wydajemy pieniądze na jedzenie które nas"zabija" ,a pózniej jeszcze więcej na lekarstwa i lekarzy.Poczytajmy trochę na opakowaniach jaki dany produkt ma skład.Dziś w sklepach nie ma nawet czystych przypraw.Kupując np.kminek,pisze na nim ze może zawierać;gorczyce,glutaminian sodu,siarkę,itp.bo takie rzeczy pakujemy w naszej firmie.Miałem kiedyś tego dość i udałem się do sklepu zielarskiego.Moje rozczarowanie było duże.Są tam wszystkie przyprawy w czystych postaciach,co więcej nie są one droższe jak te w sklepach.Wiele się dziś pisze o tym jak to są nie zdrowe np.tłuste potrawy.To jest nie prawda!!!Nie zdrowa jest chemia jakimi one są szpikowane ale nie tylko one bo wszystkie wędliny.Jedna moja babcia ma 90lat,druga 84lat,dziadek 86lat i jak opowiadają co jedli w życiu szczególnie w młodości to słucham jak zachipnotyzowany.Jedli zasoloną SŁONINĘ która wisiała gdzieś na strychu i żeby się nie zepsuła była bardzo mocno zasolona,ZIEMNIAKI,KAPUSTĘ,MLEKO I SER(jeśli mieli krowę-bo nie zawsze w czasie wojny było to możliwe).DLACZEGO ONI ŻYJĄ TAK DŁUGO A MY W WIEKU 40LAT PĘKAMY...????? Szanowni Państwo jadający kurczaki zastanówcie się co one jedzą jeśli od wyklucia z jajka do chwili sprzedaży w sklepie mija 6tygodni.....??????? Hormon wzrostu to 3\4 pożywienia tej kury jeśli ją tak można nazwać że jest kurą.Wiem co mówie bo mieszkam na wsi i znajomy hoduje kurczaki,ale ich nie jedzą w jego rodzinie.Hodowla to tylko jego sposób na zarabianie pieniędzy.W 6tygodni na wsi to kurczaczek nie zdąży się dobrze opierzyć jeśli jada czyste ziarno,nie mówiąc o jakimś wzroście wagowym.Zacznijmy od niewrzucania w siebie chemii a po kilku miesiącach będziemy ZSZOKOWANI ile się w nas zmieni i jak się będziemy czuli. Pozdrawiam.
 
Tośka, 28.01.2015 11.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za wszystkie wiadomości o kapuście. Będę próbowała z moim bolącym krzyżem, lędzwie. Ile mi będzie lżej, bez bólu . Pozdrawiam.
 
lutek, 02.12.2014 08.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Często mam problemy z wypróżnianiem się (zatwardzenia), ale kiedy sięgam po surową kapustę to problem znika. Wypróżniam się idealnie i bez bólu. Polecam więc surową kapustę!
 
mała, 10.10.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja robię sok z kapusty zwykłą maszynką do mielenia mięsa taką ręczną wkładam liście a nawet pokrojony głąb kapusty i mielę potem kładę to na sitko o drobnych oczkach i wyduszam sok wychodzi go sporo....pozdrawiam serdecznie
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

22280

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

49736

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu...

Panie Karolu, U zdrowego człowiek woda powinna stanowić około 60% masy ciała. W tym woda wewnątrzkomórkowa i zewnątrzkomórkowa. Zatem w pana organizmie powinno być około 49,3 kg wody całkowitej....

Forum
data

Luty 13, 2016

Podobno jabłka czy pestki z jabłka przedłużają życie o kilka lat , na dodatek dobrze jelita po nich pracują. Ja zawsze swojej pierwszej córce dawałam jabłuszko kilka razy w tygodniu. Przy drugiej już zaniechałam i musiałam leczyć zaparcia dicopegiem. Na całe szczęście ten lek nie jest...

data

Luty 13, 2016

Oj to masz zadania. Ponieważ u Nas przynajmniej w PL nie ma za dużo zdrowego żywienia. Raz byłam w restauracji jakaś eko.. no skończyło się zaparciami , zatwardzeniem. Brałam dicopeg przez 5 dni by jelita wróciły do normy.

data

Luty 13, 2016

Ty wiesz ile błonnika ma owsianka ? To aż jest nie zrozumiałe to taka bomba błonnikowa i to naturalna. Moja babcia zawsze powiadała , że mam co jakiś czas spróbować jej z rana by móc się spokojnie wypróżnić. Ja jej nie słuchałam i brałam dicopeg , nie zaszkodził mi wręcz pomógł ale po tym...

data

Luty 12, 2016

Ja kupuję w ekologicznych sklepach, ostatnio zamówiłam ekologiczne produkty przez intnet w fresh and eco, paczka była u mnie już na drugi dzień, myślę że warto zainwestować w swoje zdrowie i wydać trochę więcej na żywność a mniej wydawać w aptece.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.