Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

14 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka oraz  brukselka. Sama ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki, te golonki, boczki i kiełbasy. Przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne.

Nie przegap

Kapusta - wartości odżywcze

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Sok z kapusty do picia i okładania

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów.  Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.

Ważne

Ważne

Specyficzny zapach gotowanej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.

Kompres na stawy

Ból stawów dotkniętych artretyzmem zmniejszymy okładem z liści kapusty. Bierzemy 2-3 największe liście wierzchnie, lekko rozbijamy tłuczkiem, by zmiękły, ale nie były dziurawe. Owijamy je wokół rur z ciepłą wodą lub kładziemy na kilka minut na kaloryferze.  Ciepłymi okładamy chory staw, owijamy bandażem lub ręcznikiem, by kompres nie tracił ciepła, i zostawiamy na kwadrans. Kompresy można powtarzać w ciągu dnia wielokrotnie. Pomogą także na zwichnięcia.

Kiszona kapusta - właściwości

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.

Biała i czerwona kapusta - właściwości

Kto nie lubi młodej kapusty? Czekamy na nią przez całą zimę, bo smakiem i wyglądem nie ma sobie równych. Od sierpnia zmienia się jej struktura. Im późniejsza odmiana, tym bardziej zwarte główki, trzeba je gotować znacznie dłużej i wymagają więcej dodatków smakowych. Najsmaczniejsza jest biała odmiany Amager. Zwarta, ale ma kruche liście, krótki głąb i dużo cukrów. Nadaje się do kwaszenia i na surówki. Jest wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w chłodniach lub w kopcach w temperaturze powyżej zera. Bardziej odporna jest kapusta włoska. Wytrzymuje do -15 st. C.

Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Niedoceniana na naszych stołach jest kapusta czerwona. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

Czerwona kapusta stanowi wyśmienity dodatek do pieczystego z ciemnego drobiu i zrazów zawijanych z wołowiny.  Pamiętajmy o kapuście pekińskiej (nazywanej - białą olbrzymią, selerową), z Chin. Nie ma przykrego zapachu, nie zawiera cholesterolu, za to sporo błonnika. Idealna na surówki, do dań chińskich, a także faszerowana jak gołąbki.

Kapusta dla matek karmiących piersią

Dzieci co prawda nie rodzą się w kapuście, ale ma ona pewien związek z noworodkami: chroni matkę przed zapaleniem piersi. Jakieś dwa, trzy dni po porodzie piersi stają się ciężkie, twarde jak kamienie. Jeśli dziecko słabo ssie, nie  poradzi sobie z taką twardą piersią i nie ściągnie dokładnie pokarmu.

Kobiecie grozi wtedy zapalenie piersi. Pomaga na to kapusta. Jej liście trzeba trzymać w lodówce, żeby były zimne (niektórzy nawet na chwilę wkładają je do zamrażalnika), potem je trochę połamać i zrobić z nich okład. Po półgodzinie wziąć gorącą kąpiel. Wtedy piersi zmiękną, nawet poleci z nich mleko. Dziecko będzie w stanie ssać, niebezpieczeństwo minie.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 01.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 14)
lutek, 02.12.2014 08.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Często mam problemy z wypróżnianiem się (zatwardzenia), ale kiedy sięgam po surową kapustę to problem znika. Wypróżniam się idealnie i bez bólu. Polecam więc surową kapustę!
 
mała, 10.10.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja robię sok z kapusty zwykłą maszynką do mielenia mięsa taką ręczną wkładam liście a nawet pokrojony głąb kapusty i mielę potem kładę to na sitko o drobnych oczkach i wyduszam sok wychodzi go sporo....pozdrawiam serdecznie
 
zielona czarownica, 14.08.2014 09.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok ze świeżej kapusty można zrobić bez użycia sokowirówki, wystarczy blender. Zblendowane z wodą liście należy przecedzić - płyn wypić a pozostałość z sitka ukisić , będzie zmiksowana kapusta kiszona. W mojej rodzinie moc zmiażdżonych liści czyni cuda - nawet mąż niedowiarek domaga się okładu na bolące miejsce gdy medycyna nie jest w stanie już pomóc.
 
Arlata, 27.12.2013 21.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, zrobiła mi się cysta Bakera pod kolanem, ból był ogromny, przykładałam na okrągło przez 3 dni kapustę, na 8 godzin jeden okład, ból zmalał w dużym stopniu. Polecam te okłady bardzo, szacunek dla kapusty.
 
Joanna, 15.04.2013 19.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja właśnie testuję liście kapusty na opuchniętej stopie po usunięciu paznokcia (cała stopa spuchła), wierzę, że to pomoże ....
 
edyta, 17.02.2013 16.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
złamałam nogę w 3 miejscach, po zdjęciu gipsu nadal występował obrzęk i nie mogłam ruszać stopą więc zbite tłuczkiem do kotletów dwa liście kapusty owijałam wokół kostki ,mocowałam bandażem i tak 3 kolejne całe noce z okładem,już po 1 nocy mogłam ruszać stopą a po 3 obrzęk całkowicie znikł:))żadne tabletki tak nie pomogły, polecam wszystkim
 
Józek, 05.01.2013 22.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mnie liście z kapusty wybawiły od bólu stawu barkowego.Miałem rechabilitację prądy,laser-trochę pomogło,ale po miesiącu to samo.Zacząłem smarować maścią ze smalcu gęsi[tylko howu bez paszy] zagotowany z korzeniem żywokostu ,a na to nakładałem lekko pognieciony ,aby nie przeciąć na wylot,liść kapusty na niego folie i na noc.Po dwóch tygodniach mogłem się spokojnie wyspać i jak narazie spokój.
 
mała mi, 29.03.2012 18.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok z kapusty robi się w sokowirówce - kapusta jest wbrew pozorom warzywem bogatym w sok - z połowy średniej główki można uzyskać do trzech szklane soku ( w zależności od pory roku)
 
kurashaker, 22.05.2010 16.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czy sok z MŁODEJ kapusty ma takie same właściwości? w tym ciemnozielonym soku co prawda nie czuć siarki ale smak jest chyba jeszcze gorszy....
 
ewa, 28.04.2010 12.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
po okładach z kapusty zginął mi guz na piersi,który miałam przez 18 lat. Przykładałam ją przez ok 2,5 tygodnia.Dzień i noc.Nie ma nawet śladu.Od tamtej pory minął już ponad rok.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

30549

Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka? Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka?

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych....

więcej

16876

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

36135

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

22108

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 19, 2014

wszyscy polecali mi błonnik bo moim głownym problemem była bardzo powolna przemiana materii ale działał on intensywnie i co parę dni także nie czułam się z tym dobrze, za to Novoslim wpływa na pracę jelit regularie przez co czujesz się lepiej jak dla mnie to numer 1

data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.