PoradnikZdrowie.pl > DIETY > Diety lecznicze > Dieta w niedoczynności tarczycy: przykładowy jadłospis

Dieta w niedoczynności tarczycy: przykładowy jadłospis

Tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za regulację przemiany materii. Jej niedoczynność powoduje dolegliwości metaboliczne. Aby je usunąć należy zwiększyć podaż jodu i suplementów hormonu tarczycy. Jak powinna być skomponowana dieta w niedoczynności tarczycy? Jeśli masz niedoczynność tarczycy wypróbuj przykładowy jadłospis.
A A A

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać dużo jodu i zwiększoną ilość białka - te warunki spełnia przykładowy jadłospis, który prezentujemy poniżej. Jeśli szybko tyjesz, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości, wybierz się do endokrynologa i zbadaj poziom hormonów tarczycy. Objawy te wskazują bowiem na niedoczynność tarczycy (niewielkiego gruczołu położonego na wysokości krtani). Leczenie tego schorzenia polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów tarczycy.

Choroby tarczycy
Choroby tarczycy
Niedoczynność tarczycy: objawy. Jakie są objawy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy: objawy. Jakie są objawy niedoczynności tarczycy?
Badanie hormonu tarczycy - tyroksyny (FT4) oraz tyreotropiny (TSH)
Badanie hormonu tarczycy - tyroksyny (FT4) oraz tyreotropiny (TSH)
Choroba Hashimoto - czyli przewlekłe zapalenie tarczycy
Choroba Hashimoto - czyli przewlekłe zapalenie tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy: dużo jodu

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze bowiem udział w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny, które w sposób wielokierunkowy wpływają na wzrost i rozwój ustroju, a także na jego metabolizm (przemianę materii).

Organizm potrzebuje ok. 160 μg jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180–200 μg). Powinien być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym jego źródłem są niewątpliwie ryby morskie i owoce morza – w Polsce średnia zawartość tego pierwiastka w rybach to (na 100 g produktu): dorsz 110 μg, łosoś 44 μg, płastuga 52 μg, makrela wędzona 40 μg, śledź 30 μg. Jest to jedyne naturalne pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych i mlecznych jest zmienna i w dużym stopniu zależy od miejsca uprawy lub hodowli. Gdy gleba jest uboga w jod, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. Z kolei zawartość jodu w mleku i produktach mlecznych zależy od jego obecności w paszy, którą karmione są krowy.

W celu dostarczenia tego deficytowego składnika w wielu krajach joduje się sól kuchenną, dodaje się go do gotowych produktów, stosuje suplementację preparatami zawierającymi jod, zwłaszcza w stosunku do osób najbardziej zagrożonych (przede wszystkim kobiet w ciąży), joduje się też paszę dla zwierząt.

Źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych, dlatego warto sprawdzić na etykiecie, czy dana woda mineralna zawiera jod, i wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.

Przykładowe jadłospisy przy niedoczynności tarczycy

Jadłospis dostarczający odpowiednią ilość jodu

  • I Śniadanie – muesli wielozbożowe, kilka orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny, do picia szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • II Śniadanie – kromka pełnoziarnistego pieczywa z pastą z tuńczyka, sałatka z warzyw sezonowych, woda mineralna
  • Przekąska – kiwi, mandarynka
  • Obiad – zupa-krem z dyni, cielęcina duszona w jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody
  • Kolacja – ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna

Jadłospis białkowy

  • I Śniadanie jogurt naturalny (150 g), 2 kanapki z chudą wędliną, pomidorem i sałatą, herbata lub kawa bez cukru
  • II Śniadanie – 2 kanapki z polędwicą i serem żółtym, papryką i ogórkiem, banan
  • Obiad pierś kurczaka z grilla, ziemniaki, marchewka z groszkiem, surówka z selera
  • Kolacja – jogurt owocowy (1,5% tłuszczu), 2 kanapki z chudą wędliną, surówka z brokułów, jabłko
    Wartość odżywcza: energia 1406 kcal, białko 93 g, tłuszcze 43 g, węglowodany 180 g
 

Produkty zakazane, ograniczające przyswajanie jodu

Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze).

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
ergan, 04.03.2013 9:07
Ciekawe te jadłospisy :) Nabrałam ochoty na rybę po grecku :P
Redakcja, 26.02.2013 9:06
Przykładowe jadłospisy przy niedoczynności tarczycy znajdziecie tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dieta-w-chorobie/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy_35610.html
 

Białko podstawą diety przy niedoczynności tarczycy

Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych przez ciebie kalorii. Taki poziom w diecie, gwarantuje wysokie tempo przemian metabolicznych. Poza tym białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy jest więc zwiększenie dziennej podaży białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości musisz jednak pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej (ochrona nerek).

Polecamy także
Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy
Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy
 
Novynette - co o nich myślicie
Ja kiedyś je stosowałam. Cena to prawda nie jest za wysoka ale też nie zawiodły. Odczułam spadek libido po nich ale to przy większości pigułek pojawia się ten problem. Miałam też problem z suchością pochwy. ...
Autor: mamuśka
 
 
Odporność u dzieci
Oczywiście nasze miody są i smaczne i zdrowe, jeśli tylko nie są mieszanką miodu i cukru. Dlatego warto kupować miód u sprawdzonego pszczelarza. Dzieciom najczęściej smakuje miód lipowy lub wielokwiatowy. Jeśli mówimy o wzmacnianiu odporności ...
 
 
Czy miód manuka rzeczywiście pomaga?
Tak jak wyżej zostało już napisane, miód Manuka MGO nie jest lekiem, nie jest też suplementem. Miód z Nowej Zelandii zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie jest to złoty środek na wszystkie problemy gastryczne. Każdy ...
 
 
Białe plamki na ciele, które się nie opalają. Proszę o pomoc
ja mam podobny problem tylko moje plamy są wielkości kapsla i znajdują się na obu powiekach:(
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Dieta w chorobie – wszystko na temat prawidłowego żywienia osób chorych. Dieta dopasowana do jednostki chorobowej. Prawidłowy sposób odżywiania w przewlekłych chorobach. Diety, które wspomagają proces leczenia. Dieta antyrakowa. Dieta wątrobowa stosowana przy zaburzeniach czynności wątroby. Dieta dla chorych na serce, dieta dla cukrzyków. Dieta lekkostrawna. Diety wspomagające profilaktykę leniwego jelita. Diety dla chorujących na cukrzycę. Dieta w chorobie układu krążenia, dieta w cukrzycy, dieta w chorobie wieńcowej, dieta w chorobie nowotworowej, dieta w chorobie trzustki, dieta w chorobie nerek, dieta w chorobie wrzodowej. Jadłospisy, które dodają siły i energii osobom wracającym do zdrowia. Dieta, które pozwoli szybko wrócić do zdrowia.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.