Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

1 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Monika Majewska

Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze zawierają te warzywa.

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

Nie przegap

Pomidory mają działanie antynowotworowe

Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.

Pomidory działają moczopędnie

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

Pomidory poprawiają odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze surowych, czerwonych pomidorów (w 100 g)

Wartość energetyczna - 18 kcal
Białko ogółem - 0.88 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 3.89 g (w tym cukry proste 2.63)
Błonnik - 1.2 g

Witaminy

Tiamina – 0.037 mg
Ryboflawina – 0.019 mg
Niacyna - 0.594 mg
Witamina B6  - 0.080 mg
Kwas foliowy -  15 µg
Witamina A – 833 IU
Witamina E – 0.54 mg
Witamina K - 7.9 µg
witamina C - 13.7 mg

Minerały

Wapń – 10 mg
Żelazo - 0.27 mg
Magnez - 11 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 237 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pomidory wspomagają trawienie

Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

Pomidory są pomocne w walce z nadwagą

100 g pomidorów to tylko 18 kcal, dlatego są pomocne w walce z nadwagą. Należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.

Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego

Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.

Pomidory mają właściwości upiększające

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.

Pomidory chronią przed słońcem

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Warto wiedzieć

Ważne

Suszone pomidory - właściwości zdrowotne

Suszone pomidory zawierają więcej likopenu i innych składników odżywczych, zwłaszcza błonnika. Świeże pomidory zawierają 1.2 g tego cennego dla układu pokarmowego składnika. Z kolei w suszonych pomidorach znajduje się ok. 13 g błonnika. Zawierają też znacznie więcej minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Zwłaszcza ten ostatni pierwiastek występuje w nich w sporych ilościach - ok. 3 400 mg/100 g. Dla porównania - świeże pomidory zawierają 237 mg/100 g potasu (źródło: National Nutrient Database for Standard Reference).

Zobacz wideo - domowe suszone pomidory. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 06.05.2016

Komentarze (1 - 1 z 1)
a.jedlinski, 12.08.2015 13.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pomidory, kukurydza i ziemniaki... To jedyne kilka dobrych rzeczy które zawdzieczamy Ameryce;-)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

36205

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

30801

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

27847

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

26120

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety zawierającej pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym (IG) lub zwiększających istotnie poziom glukozy we krwi na powstawanie...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 27, 2016

Ja walcząc z nadwagą piję ostatnio herbatę funkcjonalną z big Active. Na zmianę 4xSuperSlim i Active Burn, bo uważam, że poza tym, że mają fajne działania, są po prostu też smaczne. Ta druga smakuje mi chyba nieco bardziej :)

data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.