Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

3 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Monika Majewska

Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze zawierają te warzywa.

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

Pomidory mają działanie antynowotworowe

Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.

Pomidory działają moczopędnie

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

Pomidory poprawiają odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze surowych, czerwonych pomidorów (w 100 g)

Wartość energetyczna - 18 kcal
Białko ogółem - 0.88 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 3.89 g (w tym cukry proste 2.63)
Błonnik - 1.2 g

Witaminy

Tiamina – 0.037 mg
Ryboflawina – 0.019 mg
Niacyna - 0.594 mg
Witamina B6  - 0.080 mg
Kwas foliowy -  15 µg
Witamina A – 833 IU
Witamina E – 0.54 mg
Witamina K - 7.9 µg
witamina C - 13.7 mg

Minerały

Wapń – 10 mg
Żelazo - 0.27 mg
Magnez - 11 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 237 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pomidory wspomagają trawienie

Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

Pomidory są pomocne w walce z nadwagą

100 g pomidorów to tylko 18 kcal, dlatego są pomocne w walce z nadwagą. Należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.

Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego

Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.

Pomidory mają właściwości upiększające

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.

Pomidory chronią przed słońcem

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Warto wiedzieć

Ważne

Suszone pomidory - właściwości zdrowotne

Suszone pomidory zawierają więcej likopenu i innych składników odżywczych, zwłaszcza błonnika. Świeże pomidory zawierają 1.2 g tego cennego dla układu pokarmowego składnika. Z kolei w suszonych pomidorach znajduje się ok. 13 g błonnika. Zawierają też znacznie więcej minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Zwłaszcza ten ostatni pierwiastek występuje w nich w sporych ilościach - ok. 3 400 mg/100 g. Dla porównania - świeże pomidory zawierają 237 mg/100 g potasu (źródło: National Nutrient Database for Standard Reference).

Zobacz wideo - domowe suszone pomidory. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 06.05.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
zawierka, 07.12.2016 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
U nas w domu dużo pomidorów i przetworów z pomidorów jemy, świeże pomidory do kanapek i sałatek, przetwory jak przecier czy pomidory w puszce do zup, sosów itp.
 
f9f9, 24.09.2016 02.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pomidory pochodzą z Kuvvejtu
 
a.jedlinski, 12.08.2015 13.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pomidory, kukurydza i ziemniaki... To jedyne kilka dobrych rzeczy które zawdzieczamy Ameryce;-)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

2826

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

2532

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

2507

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest...

więcej

2443

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Kanapki powinieneś jeść pomiędzy głównymi posiłkami, jako przekąski. W swoim jadłospisie postaw największy akcent kaloryczny na posiłki zjadane w domu. Obiad i kolację zjedz w formie jednogarnkowego...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 18, 2017

Witam! Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta. Podam przykłady o których już wiem: 1. najzdrowszy jest czosnek o...

data

Styczeń 17, 2017

Znacie jakieś sposoby na pozybcie się kataru?? Próbowałam wszelkich domowych typu inhalacje z majerankiem, nacieranie ale żeby to dawało duży efekt to nie powiem :/

data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.