Powrót do artykułu
Ogórki
Fot.: getty images
Cukinia
Fot.: getty images
Seler naciowy
Fot.: getty images
Pomidory
Fot.: getty images
Szparagi
Fot.: getty images
Szpinak
Fot.: getty images
Kapusta biała
Fot.: getty images
Kalarepa
Fot.: getty images
Cebula
Fot.: getty images
Marchew
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Zaskakujące objawy przeciążenia kręgosłupa
Zaskakujące objawy przeciążenia kręgosłupa

Zaskakujące objawy przeciążenia kręgosłupa

Warzywa o niskiej kaloryczności

Warzywa, które mają najmniej kalorii

Ogórki

15 kcal/100 g. Są bogate w potas, zawierają także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi , oraz witaminę K, która bierze udział w procesie krzepnięcia i odpowiada za wzmocnienie kości.

Cukinia

17 kcal/100g. Zawiera błonnik rozpuszczalny, dużo potasu (260 mg w 100 g) oraz witaminę A.

Seler naciowy

17 kcal/100 g. Doskonałe źródło witaminy A, K, C, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy. Zawiera sporo błonnika.

Pomidory

18 kcal/100 g. Jedno z najbogatszych źródeł potasu, zawierają także karoteny, m.in. silny antyutelniacz – likopen.

Szparagi

22 kcal/100 g. Zawierają aż 756 IU witaminy A i 24 mg wapnia w 100 g.

Szpinak

23 kcal/w 100 g. Obfituje w kwas foliowy, witaminę K, potas, magnez i wapń oraz żelazo.

Kapusta biała

24 kcal/100g. Ma sporo błonnika, jest bogatym źródłem witaminy C. Podobną kaloryczność (25 kcal/100g) ma kalafior.

Kalarepa

27 kcal/100 g. Obfituje w potas, ma sporo błonnika (3,6 g w 100 produktu).

Cebula

39 kcal/100 g. Jak większość warzyw jest dobrym źródłem potasu, zawiera także działającą antybakteryjnie allicynę.

Marchew

41 kcal/100 g. Jedna duża marchew zawiera ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, warzywo jest też dobrym źródłem błonnika.

email