Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

22 komentarze
Autor: Anna Guttman

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

Dlaczego czosnek cieszy się nieustannie powodzeniem? Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie. W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, nie przez wszystkich akceptowany, rzadko jadamy go w tej postaci. Na szczęście jako alternatywę mamy wiele bezwonnych preparatów zawierających czysty czosnek liofilizowany lub w postaci maceratu olejowego, a także wiele preparatów, w których czosnek jest jednym z głównych składników.

Czosnek pomaga zwalczyć infekcję

Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszym menu. Podobnie podczas przeziębienia czy grypy – ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę, i udrażnia drogi oddechowe.

Czosnek chroni przed zawałem i udarem

Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Ale to nie wszystko – działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.

Czosnek wspomaga trawienie

Czosnek bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego – przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ale też do wielu innych potraw tłustych i ciężko strawnych.

Czosnek niszczy pasożyty jelit

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.

Czosnek obniża ciśnienie krwi

Czosnek nie tylko działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, ale jeszcze hamuje enzym ACE, zaangażowany w regulację ciśnienia krwi. Prowadzone w wielu ośrodkach naukowych badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przepis na leczniczą nalewkę czosnkową

100 g rozdrobnionego czosnku zalej 1/2 litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni; co pewien czas wstrząśnij. Przecedź, przechowuj nalewkę w lodówce. Dwa razy dziennie zażywaj 10-20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Nalewka działa też przeciwmiażdżycowo, pomaga przy bólach reumatycznych. Po miesięcznej kuracji należy zrobić kilkutygodniową przerwę.

Czosnek hamuje rozwój bakterii

Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Czosnek działa antynowotworowo

Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcinogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. W rezultacie – czego dowiodły badania – regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Czosnek odmładza

Dzięki obfitości antyutleniaczy czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście i skóry. Dostarcza też wielu witamin i minerałów ważnych dla ładnego wyglądu skóry. Korzystnie działa na naczynka krwionośne i poprawia krążenie krwi, co zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze. Właściwości odkażające czosnku sprawiają, że przepłukiwanie wodą, w której moczone były zmiażdżone ząbki, pomaga leczyć wypryski czy zmiany grzybicze.

Czosnek - właściwości lecznicze

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Jedzenie może leczyć

Jedzenie może leczyć

KUCHNIA ŻYDOWSKA - zasady koszerności

KUCHNIA ŻYDOWSKA - zasady koszerności

Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu

Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu

Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 02.09.2016

Komentarze (1 - 10 z 22)
pol-garlic, 14.05.2017 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jem czosnek 2x w tygodniu ze wszystkim(warzywa, zupy, kanapki) , piję kawę zbożową z imbirem(kocham ten gorzki smak) , czuję się dzięki temu doskonale nic mnie nie boli , na nic nie choruję i nie chodzę na żadne zwolnienia L-4 .
 
Jarek, 01.04.2017 23.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie zjadłem 3 ząbki Czosnku i nie przeszkadza mi on w żadnej formie.Uwielbiam jego smak jak i ostrość,po tym jak zjadłem z ciekawości chciałem zobaczyć jakie on posiada właściwości.Doszedłem do wniosku,że mało o nim wiedziałem niż powinienem.Właśnie zamierzam kupić dużą ilość główek i zacząć go konsumować regularnie.Zdrowie ponad Wszystko,czego i Państwu Życzę,czyli Zdrowia!!
 
rttt, 22.02.2017 14.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie interesuje mnie co inni mysla na temat zapachu wole byc zdrowy niz patrzec na innych pozdrawiam zjadaczy czosnku heheheh
 
joker, 13.02.2017 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no to ide trzasnac czosnek
 
aaa, 06.01.2017 22.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kawy nie pije si€ po jedzeniu. Utrudnia wchlanianie pozytywnych substancji...
 
Kadia, 06.11.2016 23.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pyszny z pomidorem, zjadam 3dxiennie
 
PIERDZĄCA KROWA, 02.10.2016 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
LEPSZY I MOCNIEJSZY OD CZOSNKU JEST IMBIR KTÓRY TAK MOCNO NIE CUCHNIE
 
alfaro, 06.05.2016 16.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polski czosnek to ten, który wykopiesz z własnego ogródka lub doniczki. Wtedy masz 100% pewności co do czosnku.
 
Czosnek, 08.04.2016 21.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jakie właściwości ma czosnek? Jak rozpoznać polski czosnek? Czym różni się od chińskiego? Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Odpowiedzi na te pytania znajdują się pod następującym adresem: http://abecadlozdrowia.blogspot.com/2016/04/wlasciwosci-czosnku-jak-rozpoznac.html
 
luk, 15.03.2016 17.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam czosnek calivita http://vita24.life/calivita-garlic-caps-27.html
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

123

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

105

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

103

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

99

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.